Το λάθος στην ιστοσελίδα της Εισαγγελίας Αρείου Πάγου: Το Ανώτατο Δικαστήριο ιδρύθηκε το... 1788 ή το 1835;

Το λάθος στην ιστοσελίδα της Εισαγγελίας Αρείου Πάγου: Το Ανώτατο Δικαστήριο ιδρύθηκε το... 1788 ή το 1835;

Στην επίσημη ιστοσελίδα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, στην ενότητα με τα ονόματα των διατελέσαντων Εισαγγελέων του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ως έτος έναρξης λειτουργίας του Αρείου Πάγου αναφέρεται το 1788, έτος γέννησης του Χριστόδουλου Κλονάρη, πρώτου προέδρου του Αρείου Πάγου

melathron

Υπάρχουν πολλά πράγματα στη ζωή που μας εκπλήσσουν. Άλλα ευχάριστα και άλλα δυσάρεστα. Λάθη κάνουμε όλοι οι άνθρωποι. Βέβαια, όταν τα λάθη γίνονται από επίσημους φορείς, από θεσμούς, έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα και οι εκπλήξεις είναι περισσότερο δυσάρεστες…

Αναζητώντας, για επαγγελματικούς λόγους, κάποια στοιχεία για όσους διετέλεσαν Εισαγγελείς του Αρείου Πάγου, σκεφτήκαμε ότι η πλέον αξιόπιστη πηγή, θα ήταν η επίσημη ιστοσελίδα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Έτσι, γκουγκλάροντας «διατελέσαντες Εισαγγελείς Αρείου Πάγου», οδηγηθήκαμε στο eisap.gr > diatelesantes-eisaggeleis-areiou-pagou. Μπαίνοντας στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα, μας περίμενε μια έκπληξη:

Διατελέσαντες Εισαγγελείς Αρείου Πάγου – Από το 1788 ως το 2016. Γνωρίζαμε ότι ο Άρειος Πάγος, στο νεότερο ελληνικό κράτος, ιδρύθηκε στα χρόνια του Όθωνα. Επίσης, το 1788, η Ελλάδα βρισκόταν υπό οθωμανική κατοχή. Πώς είναι δυνατόν να υπήρχε τότε Άρειος Πάγος;

image__2_

 

Επειδή δεν τα γνωρίζουμε όλα, σκεφτήκαμε ότι προφανώς κάπου έχουμε κάνει λάθος. Και καθώς τα ονοματεπώνυμα των διατελεσάντων Εισαγγελέων του Άρειου Πάγου, στην eisap.gr ξεκινούν από την κυρία Ευτέρπη Κουτζαμάνη, που κατείχε το αξίωμα αυτό από το 2013 ως το 2016, «κατεβήκαμε» χρονολογικά για να φτάσουμε στο 1788 και να μάθουμε αυτό που, νομίζαμε, ότι, αγνοούσαμε.

Φτάσαμε λοιπόν, στον πρώτο Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου… Χριστόδουλο Κλονάρη (1788-1849).

Βλέποντας το βιογραφικό του, διαβάζουμε: «Ο Χριστόδουλος Κλονάρης δεν διετέλεσε μεν Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου,  βιογραφείται, όμως, διότι είναι ο πρώτος Εισαγγελέας («Δημόσιος Συνήγορος») του πρώτου Ανώτατου Δικαστηρίου, του Ανέκκλητου Κριτηρίου, το οποίο «άνοιξε» την 27η Νοεμβρίου 1829, πριν απο (σημ: χωρίς τόνο) το Δικαστήριο του Αρείου Πάγου, του οποίου διετέλεσε πρώτος Πρόεδρος…».

Και παρακάτω: «Με το από 11 Ιανουαρίου 1835 Β.Δ. (ΦΕΚ 1, 11-1-1835) διορίσθηκε πρώτος Πρόεδρος του Αρείου Πάγου».

Επειδή κάποιοι και κάποιες ίσως να μπερδεύτηκαν λίγο, να βοηθήσουμε την κατάσταση. Σύμφωνα με την eisap.gr, ο Χριστόδουλος Κλονάρης, μπορεί «καταχρηστικά» να θεωρηθεί ως πρώτος Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Να το δεχτούμε. Αυτό έγινε το 1829. Σίγουρα όμως, ήταν ο πρώτος Πρόεδρος  του Αρείου Πάγου, που άρχισε τη λειτουργία του το 1835.

Όμως, πάλι σύμφωνα με την eisap.gr, Εισαγγελείς του Αρείου Πάγου, υπήρχαν από το 1788! Κάτι βέβαια τελείως λανθασμένο. Αναφέρεται δε, το έτος γέννησης του Χριστόδουλου Κλονάρη (1788), ως έτος κατά τον οποίο «εγκαινιάστηκε» στην Ελλάδα ο θεσμός του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου!

Το λάθος στην επίσημη ιστοσελίδα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου ελπίζουμε να διορθωθεί σύντομα και να γραφτεί η σωστή ημερομηνία: 1829 (ή 1835)…

Τι γράφει η επίσημη ιστοσελίδα του Αρείου Πάγου;


Σκεφτήκαμε να ανατρέξουμε και στην επίσημη ιστοσελίδα του Αρείου Πάγου www.areiospagos.gr, μήπως δεν καταλάβαμε κάτι καλά. Στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα στην «ενότητα» history διαβάζουμε (σε επιμέλεια του Επίτιμου Αρεοπαγίτη κύριου Χρήστου Μπαβέα»).

«Ο Άρειος Πάγος είναι το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης στην Ελλάδα». Ο Άρειος Πάγος πήρε το όνομά του από το πρώτο δικαστήριο «ανδροφονιών» (εγκλημάτων φόνου) που ιδρύθηκε μεταξύ 1500 και 1300 π.Χ., κατά τους χρόνους της βασιλείας του Κέκροπα και του Θησέα, με έδρα τον βραχώδη λόφο του Θεού Άρεως, που βρίσκεται βορειοδυτικά της Ακροπόλεως των Αθηνών»…

Στις 16 Οκτωβρίου 1834 δημοσιεύτηκε το βασιλικό διάταγμα, με το οποίο ιδρύθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο τον ελεύθερου Ελληνικού κράτους που ονομάστηκε επισήμως Άρειος Πάγος από το ομώνυμο αρχαίο δικαστήριο. Ο διορισμός των πρώτων δικαστών αυτού έγινε με το από 1/13 Ιανουαρίου 1835 βασιλικό διάταγμα. Ο πρώτος Πρόεδρος του Αρείου Πάγου ήταν ο Χριστόδουλος Κλωνάρης (1788-1849), δικηγόρος στην πόλη του Ναυπλίου και Υπουργός της Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση του Ιωάννου Καποδίστρια και ο πρώτος Εισαγγελέας αυτού ο Ανδρόνικος Πάικος, μέχρι τότε Πρόεδρος του προσωρινού δικαστηρίου Μεσολογγίου. Όπως σημειώνει ο κύριος Μπαβέας, τα στοιχεία του οποίου συμφωνούν απόλυτα με τα στοιχεία των πηγών μας, ανάμεσα στους Αρεοπαγίτες, ήταν και ο Αναστάσιος Πολυζωίδης, ένας απ’ τους δικαστές που αρνήθηκαν να υπογράψουν τη θανατική καταδίκη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Άλλα γράφει λοιπόν η επίσημη ιστοσελίδα του Αρείου Πάγου και άλλα γράφει η επίσημη ιστοσελίδα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου…

ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ_ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ_2

 

Ποιος ήταν ο Χριστόδουλος Κλονάρης (ή Κλωνάρης);

Ο Χριστόδουλος Κλονάρης (όπως εμφανίζεται το επίθετό του στα περισσότερα έγγραφα) ή Κλωνάρης, γεννήθηκε στο ορεινό χωριό (1.000 μ. υψόμ) Λεπτοκαρυά, του σημερινού νομού Ιωαννίνων το 1788. Πρόκειται για ένα από τα Ζαγοροχώρια που τότε ονομαζόταν Λιασκοβέτσι. Έτσι αναφέρεται και στην eisap.gr. Καλό, νομίζουμε, είναι να αναγραφόταν και το σημερινό όνομα του χωριού, όπου από το 1780 λειτουργούσε ελληνικό σχολείο.

Η οικογένεια του εγκαταστάθηκε στα Αμπελάκια της Θεσσαλίας, στη σχολή των οποίων φοίτησε ο Κλονάρης.

Δίδαξε για ένα χρόνο σε σχολείο της Κοζάνης και έπειτα συμπλήρωσε τις φιλολογικές σπουδές του στην ηγεμονική Ακαδημία του Βουκουρεστίου με δάσκαλο τον Λάμπρο Φωτιάδη και αργότερα στο Παρίσι, όπου ειδικεύθηκε στη Νομική επιστήμη.

Όταν ξέσπασε η Ελληνική Επανάσταση, βρισκόταν στο Παρίσι και έγραψε κείμενα υπέρ του Αγώνα. Το 1825 ήρθε στην Ελλάδα και μετά το 1826, αντιπροσώπευσε την Ήπειρο στις εθνικές συνελεύσεις. Το 1826 ορίστηκε εισηγητής του σχεδίου Συντάγματος.

Ο Ι. Καποδίστριας, τον διόρισε μέλος του «Πανελληνίου» και μέλος της Τριμελούς Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για τη σύνταξη Κωδίκων Αστικού και Ποινικού Δικαίου και Πολιτικής Δικονομίας. Το 1829, υπηρέτησε ως «Δημόσιος Συνήγορος» (Εισαγγελέας), στο «Ανέκκλητο Δικαστήριο» (αντίστοιχο με τα σημερινά Εφετεία). Αργότερα, τάχθηκε με την αντικαποδιστριακή παράταξη. Υπήρξε συνήγορος του Δ. Πλαπούτα στην πολύκροτη δίκη, όπου υπήρξε συγκατηγορούμενος του  Θ.Κολοκοτρώνη. Το 1835 διορίστηκε Πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Στο διάστημα από 7/4/1847 ως 1/3/1848, ως Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, εμφανίζεται ο Ιωάννης Σωμάκης (πιθανότατα λόγω διαφωνίας του Κλονάρη με τον Ιωάννη Κωλέττη).

Από τον Μάρτιο του 1848, ως τον θάνατό του, ο Χ. Κλονάρης επανήλθε στη θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου και ο Ι. Σωμάκης, ανέλαβε καθήκοντα Εισαγγελέα. Ο Χ. Κλονάρης, που το 1833 παντρεύτηκε τη χήρα του Γεώργιου Μαυρομιχάλη Διαμαντούλα (το γένος Νοταρά), πέθανε, ξαφνικά, το 1849.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης