Ο Γιώργος Χελάκης για τις πρεμιέρες Ολυμπιακού-ΠΑΟΚ στο Europa League: Ο Μάρτινς είχε σχέδιο, ο Λουτσέσκου είχε τύχη…

Ο Γιώργος Χελάκης για τις πρεμιέρες Ολυμπιακού-ΠΑΟΚ στο Europa League: Ο Μάρτινς είχε σχέδιο, ο Λουτσέσκου είχε τύχη…

Το βράδυ της Πέμπτης ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ που παίζουν ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας στην Ελλάδα υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν αυτή τους την πρόθεση απέναντι σε Μπέτις και Τσέλσι αντίστοιχα

martins-osfp1
Αν κάτι επιβεβαιώθηκε από τις δυο βραδιές των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, είναι η διαφορά που χωρίζει πλέον το ελληνικό από το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Πιο σωστά, το ελληνικό πρωτάθλημα από τα ανεπτυγμένα ευρωπαϊκά. Διαφορά που πασχίσαμε χρόνια να καλυφθεί αλλά τα τελευταία χρόνια -ως απότοκο της οικονομικής κρίσης- η διαφορά ξαναμεγάλωσε.

Ο δρόμος για την ευρωπαϊκή καταξίωση των ομάδων μας θα είναι μακρύς χωρίς τη βεβαιότητα ότι θα διανυθεί από όλους. Το βράδυ της Πέμπτης ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ που παίζουν ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας στην Ελλάδα υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν αυτή τους την πρόθεση. Διαφέρει ο τρόπος που το έκαναν και η αποτελεσματικότητα. Ας τα δούμε ξεχωριστά.

Εβαλε όλους τους αργούς να κυνηγούν τους γρήγορους…

Ο προπονητής του ΠΑΟΚ Ρασβάν Λουτσέσκου είχε εγκαταλείψει την ιδέα να παίξει ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας πριν καν αρχίσει το ματς. Από το σχήμα που επέλεξε προκύπτει ότι είχε εγκαταλείψει και την ιδέα να διεκδικήσει κάτι από το συγκεκριμένο παιχνίδι πλην της αξιοπρεπούς ήττας που θα άφηνε ατσαλάκωτο το γόητρο της ομάδας του ενόψει του κρίσιμου κυριακάτικου ντέρμπι με την ΑΕΚ στην Τούμπα.

Το γλίσχρο 1-0 με το οποίο η Τσέλσι νίκησε τον ΠΑΟΚ δείχνει ο ότι ο Ρουμάνος τεχνικός πέτυχε τον σκοπό του. Δεν επρόκειτο όμως περί επιτυχίας που ήρθε στην βάση ενός σχεδίου. Οι Αγγλοι έχασαν ευκαιρίες με τον τσουβάλι και το σκορ θα μπορούσε να πάρει μεγάλες διαστάσεις φτάνοντας στα όρια της συντριβής.

Οι παίκτες του Ιταλού τεχνικού Μαουρίτσιο Σάρι έχαναν την μία ευκαιρία μετά την άλλη χωρίς οι παίκτες του ΠΑΟΚ να έρχονται καν σε επαφή με την μπάλα. Η εικόνα μέσα στο γήπεδο δεν ήταν διόλου τιμητική για τον Δικέφαλο του Βορρά που έδινε την εντύπωση πολύ μικρής ομάδας παραδομένης στις ορέξεις της Τσέλσι που εκτός από τον περίφημο Αζάρ και τον Νταβίντ Λουίζ, είχε παραταχτεί με όλα της τα αστέρια.

Αντιθέτως ο κ. Λουτσέσκου είχε τόσο πολύ ανακατέψει την δική του ομάδα ώστε να μην βγάζουν νόημα ούτε οι ποδοσφαιριστές που είχε επιλέξει να είναι στο γήπεδο. Με τρεις αμυντικούς χαφ που είναι εξαιρετικά αργοί και μάλιστα ο ένας από αυτούς εκτός τόπου και χρόνου (Βέρνμπλουμ) ο ΠΑΟΚ αδυνατούσε να κρατήσει την μπάλα στην κατοχή ούτε τόσο όσο απαιτείται για να αλλάξουν οι παίκτες του δυο πάσες στη σειρά. Στο δε κέντρο της άμυνας ο εξίσου αργός Χατσερίδης είχε βαλθεί να αφήνει τον Μοράτα μόνο του απέναντι στον τερματοφύλακα Πασχαλάκη, άσχετα αν ο Ισπανός φορ έχανε το ένα γκολ μετά το άλλο.

Κλείσιμο
Ο Λουτσέσκου με αυτές τις επιλογές και τον Πέλκα να παριστάνει τον σέντερ φορ ήταν σαν να έριχνε… τους χριστιανούς στην αρένα με τα λιοντάρια. Ευτυχώς που η θεά τύχη άπλωσε στοργικά τα φτερά της πάνω από το γήπεδο της Τούμπας και προστάτεψε τον ΠΑΟΚ…

Είδε το αδιέξοδο και άλλαξε πορεία…

Ο προπονητής του Ολυμπιακού Πέδρο Μάρτινς είχε άλλη -πιο αισιόδοξη- αντίληψη για τα πράγματα. Εβγαλε τους παίκτες του στο γήπεδο με την πρόθεση να επιτεθούν από την αρχή επιχειρώντας να πιέσουν ψηλά τους αντιπάλους τους. Πήγε δηλαδή με την ίδια φιλοσοφία που εφάρμοζε μέχρι τώρα. Αποδείχτηκε πως σε ορισμένες περιπτώσεις η πρόθεση και η θεωρία διαφέρουν από την πράξη.

Στην πράξη λοιπόν οι παίκτες της ισπανικής Μπέτις δεν χρειάστηκαν παρά λίγα λεπτά για να κάνουν επίδειξη ποιότητας και να επιβάλουν τον ρυθμό τους στη αναμέτρηση. Ο κόουτς του Ολυμπιακού αντί να επιμείνει στην ανεφάρμοστη τακτική, λειτούργησε με σύνεση και τράβηξε πίσω την ομάδα του συντεταγμένα και ορθολογικά. Ο,τι δεν έκανε πέρσι ο Χάσι και η Σπόρτινγκ Λισαβόνας έβαλε στο άψε-σβήσε, τρία γκολ στο Φάληρο και ουσιαστικά έβγαλε νοκ-άουτ τον Ολυμπιακό από την πρώτη αγωνιστική των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο Πορτογάλος τεχνικός αναπροσάρμοσε το αρχικό σχέδιό του και εφάρμοσε γρήγορα και αποτελεσματικά ένα άλλο. Δημιούργησε δυο ζώνες άμυνας μπροστά από τον τερματοφύλακα Γιαννιώτη και ανάγκασε τους Ισπανούς να βγουν ψηλά μέσα στο γήπεδο ώστε να βρει χώρους και να επιδιώξει το γκολ στις αντεπιθέσεις με τους ταχύς Ποντένσε και Φετφατζίδη.

Ο Ολυμπιακός με την τακτική αυτή είχε τέσσερεις καλές ευκαιρίες για γκολ παίζοντας στην κόντρα επίθεση. Από την πλευρά της η Μπέτις είχε δυο και η μία προήλθε από αβίαστο λάθος του εξαιρετικού κατά τα άλλα Βούκοβιτς. Ο Ολυμπιακός υστερεί σε ποιότητα έναντι της Μπέτις. Αυτό φάνηκε γρήγορα στο γήπεδο και ο κόουτς των ερυθρολεύκων το αντιλήφθηκε νωρίς αλλάζοντας σχηματισμό και τρόπο παιχνιδιού. Αν η ομάδα του δεν έμενε με δέκα παίκτες λόγω της δικαιολογημένης αποβολής του Τσιμίκα ίσως να είχε φτάσει στο γκολ και να είχε πάρει τη νίκη.

Η Τσέλσι είναι πολύ καλύτερη ομάδα και από την Μπέτις. Ωστόσο στα δυο παιχνίδια στην Τούμπα και στο Φάληρο πλην όλων των άλλων δοκιμάστηκαν και τα αντανακλαστικά των δυο προπονητών. Δεν χωράει αμφιβολία ότι του Μάρτινς βρέθηκαν σε καλύτερη πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτά του Λουτσέσκου. Αυτό μπορεί να έχει μικρή σημασία σε ό,τι αφορά την πορεία των δυο ομάδων στην Ευρώπη. Σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρωτάθλημα, μπορεί αυτή η διαφορά να είναι η λεπτομέρεια που θα κρίνει την έκβαση του πρωταθλήματος. Αν το πρωτάθλημά μας φτάσει να κριθεί σε αγωνιστικές λεπτομέρειες…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης