Αλλάζει ο "χάρτης" του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου...

Αλλάζει ο "χάρτης" του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου...

Σε εντελώς νέα εποχή μπαίνει από φέτος το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, με τις αλλαγές που έχουν ήδη δρομολογηθεί από την ΟΥΕΦΑ και πρόκειται να εφαρμοστούν από τη νέα αγωνιστική περίοδο. Η εφαρμογή του λεγόμενου financial fair play θα αλλάξει εντελώς τον ποδοσφαιρικό χάρτη του ποδοσφαίρου..

Αλλάζει ο "χάρτης" του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου...
Σε εντελώς νέα εποχή μπαίνει από φέτος το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, με τις αλλαγές που έχουν ήδη δρομολογηθεί από την ΟΥΕΦΑ και πρόκειται να εφαρμοστούν από τη νέα αγωνιστική περίοδο. Όπως αναλύει η αεφημερίδα "Goal", η εφαρμογή του λεγόμενου financial fair play θα αλλάξει εντελώς τον ποδοσφαιρικό χάρτη του ποδοσφαίρου..

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα ο επικεφαλής του licensing της UEFA, Αντρέα Τραβέρσο, ανέλυσε τις βασικές προοπτικές αλλά και τα μακροπρόθεσμα οφέλη που εκτιμά η UEFA ότι θα προκύψουν για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο από την εφαρμογή του financial fair play.

-Γιατί το σύστημα licensing της UEFA δεν κρίθηκε επαρκές για τον οικονομικό έλεγχο των ομάδων και έπρεπε να προχωρήσετε στο financial fair play;
-Το licensing εξετάζει την οικονομική φερεγγυότητα μίας ομάδας στη διάρκεια μίας σεζόν και το να μπορεί να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της σε εκείνη τη σεζόν στην οποία αγωνιζόταν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Επιτέλεσε το σκοπό της διαφάνειας στα οικονομικά των ομάδων αλλά αφορούσε φωτογραφία της οικονομικής κατάστασης μίας ομάδας σε μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Είχε φτάσει η ώρα να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο χωρίς να καταργήσουμε το licensing, οι κανόνες του οποίου θα αποτελούν πλέον το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου με τους συνολικούς κανονισμούς αδειοδότητησης των ομάδων. 

-Ποιες είναι οι βασικες διαφορές ανάμεσα στο licensing και το financial fair play;
-Το licensing αφορούσε το αν μία ομάδα σε μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή ήταν εντάξει στις υποχρεώσεις της, κάτι που αμέσως μετά μπορούσε να αναιρεθεί. Με το financial fair play οι ομάδες μπαίνουν στο μικροσκόπιο σε ολόκληρη τη διάρκεια της σεζόν και πέρα από νούμερα, φόρμες και συμπλήρωση κάποιων πιστοποιητικών, εξετάζεται συνολικά η οικονομική λειτουργία κάθε ομάδας σε βάθος τριετίας. Οι επιπτώσεις για παραβίαση του κανονισμού ομαλής οικονομικής λειτουργίας μπορούν να έρθουν σε όλη τη διάρκεια της σεζόν και η εξέταση είναι διαρκής και όχι σε μία στιγμή όπως το licensing. Επιπλέον ο έλεγχος δεν γίνεται από τις εγχώριες ομοσπονδίες αλλά από την UEFA.

Κλείσιμο

-Τι σημαίνει τελικά financial fair play;
-Είναι ένα σύνολο κανόνων για πιο δίκαιο ποδόσφαιρο και με στόχο να ενθαρρύνουμε τις ομάδες να ανταγωνίζονται μεταξύ τους βασιζόμενες στα πραγματικά τους έσοδα και όχι σε χρήματα που δεν θα μπουν ποτέ στο ταμείο τους. Σταματάει το καθεστώς μίας μεγάλης ομάδας να δημιουργεί συνεχώς ζημίες και να ελπίζει ότι κάποια στιγμή θα τις καλύψει ο χρηματοδότης της. Και δεν μας καλύπτει καν αν έρχεται στο τέλος της σεζόν και καλύπτει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, αφού μας ενδιαφέρει η ρευστότητα της κάθε ομάδας σε κάθε δεδομένη στιγμή των οικονομικών της υποχρεώσεων. Πρέπει να σταματήσει το σημερινό καθεστώς σύμφωνα με το οποίο πέφτουν συνεχώς χρήματα από το παράθυρο, χωρίς αντίκρυσμα με αποτέλεσμα να εκτινάσσονται τα πάντα (κόστος συμβολαίων και μεταγραφική αξία ποδοσφαιριστών) και να δημιουργούνται πλασματικές αξίες.

-Μία ομάδα με πάγια χρέη από προηγούμενες χρήσεις ή δάνεια θα είναι εξ ορισμού αποκλεισμένη πλέον από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις;
-Καμία σχέση. Το financial fair play δεν καθορίζει το πως θα κατανέμονται τα έσοδα μίας ομάδας σε σχέση με την κάλυψη των υποχρεώσεών της. Για αυτό και δεν έχει σχέση με το salary cup το οποίο το μελετήσαμε στις ΗΠΑ και αποφασίσαμε ότι δεν έχει πεδίο εφαρμογής στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Η ομάδα κατανέμει τα έξοδά της, όπως εκείνη κρίνει και με ασφαλή υπολογισμό των εσόδων της. Απλώς αν έχει πάγιες και ρυθμισμένες υποχρεώσεις από δάνεια, οφειλές και χρέη θα έχει μικρότερα περιθώρια για κόστη συμβολαίων, μισθών και μεταγραφών σε σχέση μία ομάδα που δεν της «τρώνε» τα έσοδα ανάλογες υποχρεώσεις.

-Το break even μίας ομάδας σε κάθε οικονομικό έτος γίνεται ο βασικός της στόχος μέσω financial fair play;
-Το break even αποτελεί μία και μόνη κατεύθυνση του financial fair play. Δημιουργείται όμως για τις ομάδες η παράλληλη υποχρέωση να μην έχουν ληξιπρόθεσμες οικονομικές υποχρεώσεις, αλλά να τακτοποιούν τα χρέη τους στην ώρα τους και επίσης εξετάζεται και η ρευστότητα τους. Για παράδειγμα γνωρίζω πολύ καλά ότι και στην Ελλάδα «παίζει» πολύ το παιχνίδι των μεταχρονολογημένων επιταγών. «Αντί για τα λεφτά σου, πάρε αυτό το τσεκ και περίμενε αργότερα»... Αυτη δυνατότητα παύει πλέον να υπάρχει. Σκοπός του ffp είναι να δημιουργήσει τέτοια οικονομική λειτουργία στις ομάδες που ανά πάσα στιγμή να έχουν τη ρευστότητα για να καλύπτουν τις υποχρεώσεις στην ώρα τους. Σε αντίθετη περίπτωση παραβιάζεται το πνεύμα του κανονισμού από τη στιγμή που οι ομάδες με το υπάρχον καθεστώς δανείζονται χρήματα από τους ποδοσφαιριστές τους. 

-Πως θα επιτυγχάνεται ο οικονομικός έλεγχος μίας ομάδας σε ολόκληρη τη διάρκεια της σεζόν και ποιες θα είναι οι κυρώσεις;
-Ανά πάσα στιγμή υπάρχουν οι ενδείξεις ότι κάποια ομάδα έχει πρόβλημα στη διάρκεια της χρονιάς. Προφανώς από προσφυγές παικτών που ζητούν τα λεφτά τους ή από προπονητές που έχουν φύγει χωρίς αποζημίωση. Η ομάδα μπαίνει στο μικρσκόπιο της επιτροπής, την φωνάζουμε στη Νιόν, εξετάζουμε αν από πλευράς ρευστότητας είναι εντάξει στις καθορισμένες ημερομηνίες των οικονομικών της υποχρεώσεων της. Οι επιπτώσεις από εκεί και πέρα είναι θέμα της πειθαρχικής, είμαστε σε συζήτηση για αυτό το θέμα και για τις ποινές στις περιπτώσεις παραβίασης των άρθρων του κανονισμού του fair play. Για παράδειγμα αν υπάρξει θέμα με οφειλές στους παίκτες μπορεί στη διάρκεια της σεζόν η UEFA να αποφασίζει ότι δεν θα μπορεί μία ομάδα να χρησιμοποιήσει τους νέους παίκτες που έχει δηλώσει στο ρόστερ της.

-Είναι σύμφωνοι πλέον όλοι οι φορείς του ποδοσφαίρου με το νέο κόνσεπτ;
-Πήραμε πρόσφατα την τελική έγκριση των ομάδων στο αρχικό κείμενο των διατάξεων του κανονισμού. Απαντες έχουν συμφωνήσει. Οι παίκτες για παράδειγμα μας είπαν ότι... «γνωρίζουμε ότι με το ffp θα πέσουν οι αμοιβές μας γιατί οι ομάδες θα πρέπει να προσαρμοστούν, αλλά προτιμάμε χαμηλότερους μισθούς και να είμαστε σίγουροι ότι παίρνουμε τα λεφτά μας». Οι ιδιοκτήτες δεν είχαν κανένα λόγο να διαφωνήσουν. Μέχρι σήμερα άκουγαν την γκρίνια του κόσμου που τους πίεζε: «Βάλε από την τσέπη σου, πάρε αυτόν τον παίκτη»... Και την επόμενη χρονιά αν δεν υπήρχε Τσάμπιονς Λιγκ και τα έσοδα δεν ήταν καλά, κάλυπτε τις ζημιές από την τσέπη του πετώντας λεφτά από το παράθυρο. Τώρα πλέον καλείται να κάνει σωστή διαχείριση εσόδων - εξόδων, να κρατήσει τα χρήματα της ομάδας μέσα στο ποδόσφαιρο και μετά ας κατηγορήσει την... UEFA που δεν μπορεί να κάνει μεταγραφές. Aς βρίζει εμάς ο κόσμος, αλλά το ποδόσφαιρο δεν αντέχει άλλα χρέη. Με το ffp τελειώνει πλέον το... «πρόεδρε βάλε το χέρι στην τσέπη». Μπαίνουμε πλέον στην εποχή του... «πρόεδρε κάνε σωστή διαχείριση», «αύξησε τα έσοδα της ομάδας», «επένδυσε σωστά και κάνε καλή ομάδα που θα βασίζεται στα δικά της έσοδα και όχι στο δικό σου πορτοφόλι»... 

-Γιατί επιλέξατε την τριετία ως το αποφασιστικό χρονικό διάστημα εξέτασης των προϋποθέσεων μίας ομάδας για την αδειοδότησή της;
-Γιατί σε κάθε εταιρία ακόμα και την πιο ισχυρή του κόσμου υπάρχει το ενδεχόμενο να παρουσιάσει ζημιές για μία σεζόν, αν κάτι δεν πάει καλά βάσει του προγραμματισμού. Από την άλλη δίνεται η δυνατότητα για μακρόπνοο σχεδιασμό αφού μία ομάδα βάσει σχεδίου μπορεί να επενδύσει και να χάσει για δύο χρονιές και να κάνει απόσβεση την τρίτη μέσα στα οικονομικά περιθώρια που αφήνει ο κανονισμός. Εξετάζεται συνολικά η οικονομική πορεία μίας ομάδας. Αν για παράδειγμα τη μία σεζόν εμφανίσει κέρδη 8 εκατ. ευρώ και την επόμενη 10 εκατ. ζημιές την φωνάζουμε και συζητάμε για το τι πρόβλημα προέκυψε, δεν ερχόμαστε μόνο στην τριετία για να τιμωρήσουμε. Δεν περιμένουμε μόνο τα νούμερα, κοιτάμε την ουσία. Από την άλλη πλευρά θεωρητικά απομακρύνουμε εκείνους τους ιδιοκτήτες χωρίς όραμα μακράς επένδυσης στο ποδόσφαιρο.  Εκείνος που για κάποιους άλλους λόγους αποφασίσουν για ένα δύο χρόνια να μπουν σε μία ομάδα, να ρίξουν 100 εκατ. ευρώ για να εξυπηρετήσουν κάτι, να γίνουν ήρωες για τον κοσμο, αλλά φεύγοντας μετά από τα δύο χρόνια να αφήσουν πίσω τους μία ομάδα διαλυμένη που θα δυσκολευτεί από εκεί και πέρα να σηκώσει κεφάλι.

-Απαξ και οι ομάδες πλέον θα βασίζονται στα έσοδά τους, δεν παγιώνεται με αυτόν τον τρόπο η διαφορά δυναμικότητας ανάμεσα στις μεγάλες και τις μικρότερες ευρωπαϊκές ομάδες;
-Οχι... Πάρτε για παράδειγμα την Τσέλσι και τον Ολυμπιακό. Η Τσέλσι έχει 300 εκατ. -ας πούμε- έσοδα και ο Ολυμπιακός 60. Από την άλλη η Τσέλσι επενδύει ακόμα 100 εκατ. ευρώ τα οποία τα καλύπτει ο Αμπράμοβιτς, ενώ στον Ολυμπιακό η αντίστοιχη υπέρβαση του Κόκκαλη είναι κοντά στα 10 εκατ. ευρώ. Η διαφορά είναι ότι στα ποσά του Ολυμπιακού μπορεί και τώρα να γίνει η υπέρβαση, ενώ ο Αμπράμοβιτς δεν μπορεί να καλύψει ζημιές της τάξης των 100 εκατ. ευρώ.

- Οι διατάξεις του financial fair play θα ισχύσουν μόνο για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ή και για τα εγχώρια πρωταθλήματα;
-Σαν UEFA δεν έχουμε τέτοια αρμοδιότητα να το επιβάλλουμε στις λίγκες, αλλά θα υποδείξουμε να κινηθούν αναλόγως. Πάντως όλες οι ομάδες θα πρέπει να προσαρμοστούν. Και αυτό γιατί αν για παράδειγμα το 2015 στην Ελλάδα εξασφαλίσει για πρώτη φορά μία μικρή ομάδα το ευρωπαϊκό εισιτήριο, εμείς θα εξετάσουμε την προηγούμενη τριετία της και θα πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις του financial fair play ή αλλιώς να σηκώσει το βάρος και να πει στους οπαδούς της ότι δεν μπορούμε να παίξουμε στην Ευρώπη.

-Ποια είναι η τελική προοπτική που εκτιμά η UEFA ότι θα επιφέρει η λειτουργία του financial fair play;
-Στο βάθος υπάρχει η προοπτικό ότι με αυτό τον τρόπο θα προσελκύσουμε υγιείς επιχειρηματίες που και σήμερα θέλουν να επενδύσουν στο ποδόσφαιρο αλλά με τις τρέχουσες συνθήκες της ποδοσφαιρικής αγοράς φοβούνται ότι για να αντέξουν τον ανταγωνισμό, θα πετάξουν τα λεφτά τους. Με το ffp δημιουγούνται πολύ πιο ασφαλείς όροι και διαφανείς, υγιείς και ασφαλέστερες συνθήκες για επένδυση στο ποδόσφαιρο. Με καθορισμένο ταβάνι στις ζημιές...

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης