Ευρωπαϊκά κύπελλα: Η... Μεγάλη Πέμπτη του ελληνικού ποδοσφαίρου

Ευρωπαϊκά κύπελλα: Η... Μεγάλη Πέμπτη του ελληνικού ποδοσφαίρου

Με τον ΠΑΟΚ να έχει ήδη προκριθεί, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ έχουν την ευκαιρία να εκτοξεύσουν το ελληνικό ποδόσφαιρο στο ranking της UEFA

europa_ellinikes_xr
Τέσσερις ελληνικές ομάδες να αγωνίζονται και στο δεύτερο μισό της σεζόν στα Ευρωπαϊκά κύπελλα; Όχι δεν είναι ανέκδοτο, ούτε όνειρο χειμερινής νυκτός, αλλά ένα σενάριο με μεγάλες πιθανότητες υλοποίησης.

Κατ' αρχήν η Ελλάδα θα έχει σίγουρα μια ομάδα στα νοκ άουτ ματς του Μαρτίου καθώς ο εκπληκτικός ΠΑΟΚ ότι κι αν συμβεί σήμερα κόντρα στην Ελσίνκι (19:45, Cosmote Sport 4) στην Τούμπα είναι πρώτος στον όμιλο του στο Conference League και έχει εξασφαλισμένη την παρουσία του στους 16 της διοργάνωσης. Μάλιστα ο Δικέφαλος είναι αήττητος μετά από 12 ματς φέτος στην Ευρώπη, ενώ συνολικά το σερί του είναι στα 13 ματς (η περσινή οδυνηρή ισοπαλία με τη Λέφσκι) και απειλεί το απόλυτο ρεκόρ της ΑΕΚ με 14 αγώνες χωρίς ήττα.

Πέρα όμως από τον Δικέφαλο του Βορρά το ελληνικό ποδόσφαιρο θέλει σήμερα να πανηγυρίσει νίκες ή έστω τρεις ισοπαλίες (που θα μοιάζουν με νίκες) καθώς αρκεί ένας βαθμός σε ΑΕΚ, Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό προκειμένου να πάρουν την 3η θέση στους ομίλους τους στο Europa League που δίνει την πρόκριση για τους 32 (15 και 22 Φεβρουαρίου οι αγώνες) του Conference League.

Στα χαρτιά το πιο δύσκολο έργο το έχει η ΑΕΚ η οποία δοκιμάζεται στην έδρα του Άγιαξ (22:00, Cosmote Sport 6) με την Ολλανδική ομάδα να δείχνει ότι έχει συνέλθει από τη στιγμή που βρέθηκε στον πάγκο του ο Τζον Φαν'τ Σχιπ. Η Ένωση μετά το εντυπωσιακό της ξεκίνημα (νίκη στο Μπράιτον, ισοπαλία εντός με Άγιαξ) δεν είχε την ανάλογη συνέχεια (τρεις ήττες) και το κακό είναι ότι ταξίδεψε στο Άμστερνταμ με πολλές απουσίες βασικών (Πινέδα, Αραούχο, Γκατσίνοβιτς, Στάνκοβιτς).

Κλείσιμο
Ανάλογη πορεία έχει κάνει και ο ΠΑΟ που ξεκίνησε με νίκη επί της Βιγιαρεάλ και ισοπαλία στη Χάιφα, αλλά οι τρεις σερί ήττες (δύο από τη Ρεν και στην έδρα της Βιγιαρεάλ) τον έφεραν να παίζει «τελικό» με τους Ισραηλινούς (19Q45, Cosmote Sports 3).

Οι πράσινοι έχουν το πλεονέκτημα της έδρας (ενώ παίζουν και για δύο αποτελέσματα), αλλά και το ό,τι είναι σε καλύτερη κατάσταση καθώς η Μακάμπι τώρα προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ του πολέμου.

Τέλος σε καλύτερη θέση απ' όλους βρίσκεται ο Ολυμπιακός καθώς θεωρητικά πάντα αντιμετωπίζει τον πιο αδύναμο αντίπαλο, τη σερβική Μπάτσκα Τόπολα, στο Καραϊσκάκλη (22:00, Cosmote Sports 5)

Οι ερυθρόλευκοι στο ντεμπούτο του Κάρλος Καρβαλιάλ στον πάγκο τους έχουν να ξεπεράσον το χάντικαπ των άδειων κερκίδων (με απόφαση της κυβέρνησης), αλλά έστω κι έτσι καλούνται να επιβεβαιώσουν την αγωνιστική τους ανωτερότητα.

Κι αν το ιδανικό σενάριο (με τις νίκες ή τις ισοπαλίες των τριών συν τη νίκη του ΠΑΟΚ) υλοποιηθεί τότε η Ελλάδα από την 19η θέση στο ranking της UEFA μπορεί να βρεθεί στην 17η και με τέσσερις ομάδες να συνεχίζουν και το 2024 θα μπορούμε να ονειρευόμαστε την επιστροφή μας στην πρώτη 15αδα.

Παράλληλα οι ομάδες (ειδικά ΑΕΚ και ΠΑΟ) θα βελτιώσουν αισθητά το δικό τους ranking και θα ελπίζουν ότι θα έχουν ευνοϊκότερες κληρώσεις τα επόμενα χρόνια.

Η κατάσταση τους ομίλους του Europa League
-Νικητές ομίλων: Αταλάντα, Λεβερκούζεν, Λίβερπουλ

-Επιβεβαιώθηκαν στις δύο πρώτες και μπορεί να κερδίσουν τον όμιλο: Μπράιτον, Φράιμπουργκ, Μασσαλία, Ρεν, Ρόμα, Σλάβια Πράγας, Βιγιαρεάλ, Γουέστ Χαμ

-Στη 2η θέση: Σπόρτιγκ Λισαβόνας

-Μπορούν να τερματίσουν στις δύο πρώτες θέσεις: Μπέτις*, Καραμπάγκ, Μόλντε, Ρέιντζερς *, Σπάρτα Πράγας *, Τουλούζ, Ουνιόν Σεντ Ζιλουάζ
*Μπορεί ακόμα να κερδίσει το όμιλο

- Επιβεβαιώθηκε στην 3η θέση: Σερβέτ

-Δεν μπορούν να τερματίσει στις δύο πρώτες θέσεις, αλλά θα μπορούσαν να τερματίσει στην τρίτη θέση: ΑΕΚ, Άγιαξ, Άρης Λεμεσού, Λίντσερ, Μακάμπι Χάιφα, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Ράκοβ, Στουρμ Γκρατς, Μπάτσκά Τόπολα

-Επιβεβαιώθηκαν στην 4η θέση: Χάκεν, Σερίφ

Ειδήσεις σήμερα:

Σύζυγος πρώην Σταρ Ελλάς ο αρχηγός της συμμορίας που έκλεψε δεκάδες εκατομμύρια από το Δημόσιο μέσω ΦΠΑ

Πώς έγινε το φρικτό τροχαίο στα Σπάτα - Νεκροί ένας 18χρονος και μία 52χρονη

Ψάχνουν τον μυστηριώδη TikToker που καταγράφει κρυφά Βρετανίδες με «καυτό» ντύσιμο στις βραδινές τους εξόδους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης