Σύζυγος πρώην Σταρ Ελλάς ο αρχηγός της συμμορίας που έκλεψε δεκάδες εκατομμύρια από το Δημόσιο μέσω ΦΠΑ

Σύζυγος πρώην Σταρ Ελλάς ο αρχηγός της συμμορίας που έκλεψε δεκάδες εκατομμύρια από το Δημόσιο μέσω ΦΠΑ

Η ζωή «όνειρο» που έκανε με βίλες, super cars και ακριβά εστιατόρια - Πώς δρούσε η συμμορία

apates_fpa_zeyugari_arthro_2
Δήλωνε επιφανής επιχειρηματίας, διέμενε σε πολυτελή σπίτια, οδηγούσε super cars, έτρωγε σε ακριβά εστιατόρια και περιστοιχιζόταν από άτομα της υψηλής κοινωνίας.

Ο λόγος για τον εγκέφαλο της οργάνωσης που «φέσωσε» το Δημόσιο με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και κατάφερε, μαζί με τους συνεργάτες του, να αποκομίσει, σύμφωνα με τις Αρχές, περίπου 15.000.000 ευρώ.

Παντρεμένος με εστεμμένη Σταρ Ελλάς, λάτρης της καλής ζωής, κανείς δεν θα περίμενε πως ο άνθρωπος αυτός θα βρισκόταν πίσω από μία από τις μεγαλύτερες απάτες που κλήθηκε να διαχειριστεί η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, στελέχη της οποίας προχώρησαν και στην αποδόμηση της οργάνωσης.

apates_fpa_zeyugari_a
Ο αρχηγός της συμμορίας που άρπαξε εκατομμύρια από το Δημόσιο μέσω ΦΠΑ
apates_fpa_zeyugari_g
Η εστεμμένη σύζυγος
Κλείσιμο

fpa_apates_zeygari_arthro


Για την υπόθεση συνελήφθησαν 11 άτομα, εκ των οποίων τα 10 είναι μέλη της οργάνωσης.

apati-fpa1
apati-fpa2


Οι κατηγορούμενοι άνοιγαν σωρηδόν εταιρείες τεχνολογίας, δήλωναν πλασματικές συναλλαγές, εισέπρατταν παράνομες επιστροφές ΦΠΑ και επιστρεπτέες προκαταβολές και μέσα από ένα πλέγμα τραπεζικών κινήσεων κατάφεραν να βγάλουν πολλά εκατομμύρια τα οποία στη συνέχεια τα «επένδυαν» στη χλιδάτη ζωή.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι για το «ξέπλυμα» των χρημάτων που εισέπρατταν είχαν εγκαταστήσει ένα δαιδαλώδες διατραπεζικό κανάλι αποτελούμενο από 131 τραπεζικούς λογαριασμούς. Μέσω αυτών και πραγματοποιώντας 52.539 τραπεζικές συναλλαγές, μετέφεραν τα ποσά που εισέπραξαν από 133 επιστρεπτέες προκαταβολές και 44 επιστροφές Φ.Π.Α. σε λογαριασμούς εταιρειών που εδρεύουν σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στη συνέχεια προέβαιναν στην αγορά πολυτελών οχημάτων και προϊόντων τεχνολογίας.

apati-fpa4
apati-fpa5


«Πρόκειται για άτομα με ιδιαίτερα προχωρημένες οικονομικές γνώσεις. Γνώριζαν πως να κινούνται τραπεζικά ώστε να αποκρύπτουν τα ίχνη τους. Χρειάστηκε πολύμηνη και μεθοδευμένη έρευνα για την αποκάλυψη της δράσης τους. Μόνο οι αναλήψεις και οι τραπεζικές κινήσεις που είχαν κάνει ήταν περισσότερες από 50.000» εξήγησαν στο protothema.gr πηγές με γνώση της υπόθεσης.

Αποκαλυπτική είναι μία συνομιλία που έλαβε χώρα στις 23 Μαΐου 2023 ανάμεσα στον φερόμενο ως αρχηγό της οργάνωσης και μία γυναίκα, στην οποία γίνεται λόγος για 13 εταιρείες.

Λέει λοιπόν ο «αρχηγός»: «Θυμάσαι τους λογαριασμούς, εκεί υπήρχανε κάποια χρήματα τα οποία είχαν δεσμεύσεις. Μπράβο, εγώ τώρα επειδή έχουμε μία τέτοια που θα τις βγάλουν τις δεσμεύσεις. Θέλω όμως για να μην τους στείλω σε άλλα ντι άλλων να σου στείλω ένα EXCEL με τους λογαριασμούς. Να δούμε είναι 13 εταιρείες, να δούμε σε ποιες εταιρείες υπάρχουν λεφτά οπότε μην τους βάλω να ασχοληθούνε με κάποια που δεν έχει λεφτά μέσα. Μετά ναι, εμείς θα κάνουμε το WINBANK, μετά μόλις απελευθερώνεται ο λογαριασμός. Σου στέλνω εγώ το EXCEL τώρα, σε κάνα εικοσάλεπτο θα σε ξαναπάρω τηλέφωνο μόλις σου στείλω τη λίστα με τις εταιρείες και τους λογαριασμούς ή μπορεί να φέρνω και του τέτοιου από εκεί να κάνει κατευθείαν μεταφορά μέσα στην τράπεζα, να συνεννοηθούμε να πηγαίνει σε δικό μας …δηλαδή όλες έχουν δέσμευση. Και όλες έχουν από την εφορία. Δεν έχει νόημα… αν το κάνει για μία το κάνει για όλες κατάλαβες;».

apati-fpa9
apati-fpa6
apati-fpa10


Η «αγάπη» για την τεχνολογία και τα παραστατικά «μαϊμού»

Ο τρόπος δράσης της οργάνωσης περιγράφεται αναλυτικά στα σχετικά έγγραφα που συντάχθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ., στα οποία σημειώνεται πως τα μέλη της οργάνωσης είχαν ιδιαίτερη «αγάπη» στην τεχνολογία καθώς όλες οι εικονικές εταιρείες τους ήταν σχετικές με αυτή.

Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα: «Για την υλοποίηση του σκοπού συγκρότησης, τα μέλη της οργάνωσης φέρεται ότι συνέστησαν, διαδοχικά, εταιρείες με δραστηριότητες, κατά περίπτωση, το «Λιανικό Εμπόριο Συσκευών Κινητής Τηλεφωνίας και Εξαρτημάτων», «Χονδρικό Εμπόριο Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Περιφερειακού Εξοπλισμού Υπολογιστών και Λογισμικού, Χονδρικό Εμπόριο Συσκευών Κινητής Τηλεφωνίας και Ανταλλακτικών τους», «Εμπορικοί Αντιπρόσωποι Η/Υ, Υπηρεσίες Εμπόριο Ηλεκτρονικών Ειδών», «Αγορά Χρόνου Ομιλίας», στις οποίες ως εκπρόσωποι διαχειριστές δηλώνοντας κυρίως περιφερειακά μέλη».

«Διαχρονικά μετέβαλαν τις μεθόδους δράσης για την επίτευξη των σκοπών τους ώστε να μην εντοπίζεται η σύνδεση των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων και η ανίχνευση του εύρους του εταιρικού σχηματισμού, εντάσσοντας σε αυτή νέα μέλη και ιδρύοντας νέες οντότητες, ενώ μέσα από ένα πλέγμα τραπεζικών κινήσεων και σε συνδυασμό με αναντιστοιχίες που εμφάνιζαν μεταξύ περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, σε σχέση με τις τραπεζικές πιστώσεις και χρεώσεις των τηρούμενων τραπεζικών λογαριασμών, καθιστούσαν δυσχερή την διάκριση των πραγματικών εμπορικών συναλλαγών με τις εικονικές, και σε κάθε περίπτωση την αποφυγή αποκάλυψης στις ελεγκτικές και διωκτικές αρχές ότι πρόκειται για επιχειρήσεις την πραγματική διαχείριση των οποίων είχαν από κοινού τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης».

Οι shell-companies και τα πρόσωπα «φαντάσματα»

Ως προς τη μέθοδο για την υλοποίηση των δράσεων, οι εταιρείες (shell-companies) που διαχειρίζονταν τα μέλη της οργάνωσης, εξέδωσαν εικονικά παραστατικά αξίας ΦΠΑ 16.000.423 ευρώ και έλαβαν εικονικά παραστατικά 13.545.119 ευρώ αντιστοίχως, για συναλλαγές στο εσωτερικό και για ενδοκοινοτικές παραδόσεις, πραγματοποιούσαν δε τις αντίστοιχες τραπεζικές καταβολές για την προσχηματική εξόφληση της αξίας των εικονικών τιμολογίων και υπέβαλαν ψευδείς δηλώσεις ΦΠΑ.

«Με τη διαδικασία αυτή πέτυχαν να εισπράξουν 5.426.106 ευρώ. Επίσης, με σύσταση επιχειρήσεων κυρίως σε ανύπαρκτα πρόσωπα εισήγαγαν, σύμφωνα με τραπεζικά δεδομένα, από εταιρείες με έδρες σε χώρες Κ-Μ προϊόντα αξίας 70.000.000 ευρώ και με μεθοδεύσεις πέτυχαν να οικειοποιηθούν τον αναλογούντα ΦΠΑ αξίας 13.548.387 ευρώ» αναφέρεται στα σχετικά έγγραφα.

Παράλληλα, τα μέλη της οργάνωσης, αξιοποίησαν την υποδομή των επιχειρήσεων που σύστηναν και κατέστησαν παράνομα δικαιούχοι οικονομικών ενισχύσεων με τη μορφή του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Ειδικότερα, χρησιμοποιώντας τεχνάσματα και εκμεταλλευόμενοι την υποδομή των επιχειρήσεων, την εμπειρία τους και τη διαρκή παρακολούθηση λογιστικών διαδικασιών, κατέστησαν παράνομα δικαιούχοι της οικονομικής αυτής ενίσχυσης μέσω ψευδών, ανακριβών ή ελλιπών δηλώσεων Φ.Π.Α. καθώς και ακαθάριστου κύκλου εργασιών.

Με αυτόν τον τρόπο, η οργάνωση κατέστησε 69 εικονικές εταιρείες παράνομα δικαιούχους των ενισχύσεων, λαμβάνοντας συνολικά 9.695.525 ευρώ, ενώ μέσω ακόμη 13 εταιρειών αποπειράθηκαν να εισπράξουν επιπλέον 3.582.066 ευρώ.

Ειδήσεις σήμερα:

Διαστημικός Αντετοκούνμπο με 64 πόντους σε 35 λεπτά - Δείτε το ιστορικό ρεκόρ στο 140-126 με τους Πέισερς

Τις φωτογραφίες των 5 που έκλεβαν ηλικιωμένους παριστάνοντας τους υπαλλήλους της ΔΕΗ έδωσε η ΕΛΑΣ - Είχαν λεία €190.000

Μετά το «μπλόκο» στην Αλβανία έρχεται η μάχη για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό - Η γραμμή Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης