Νότιγχαμ Φόρεστ: Νέα εποχή με επιστροφή στην Premier League

Νότιγχαμ Φόρεστ: Νέα εποχή με επιστροφή στην Premier League

Η Νότιγχαμ Φόρεστ μετά από 23 χρόνια επέστρεψε στην Premier League για να μείνει - Το όραμα του Βαγγέλη Μαρινάκη - Ο ρόλος του προπονητή και τα τεράστια οικονομικά οφέλη από την άνοδο

nottingham_premier_xr
Νότιγχαμ Φόρεστ, η μεγάλη επιστροφή.

Οι ποδοσφαιριστές της Νότιγχαμ Φόρεστ πήραν το... τόξο τους, όπως έκανε κάποτε ο Ρομπέν των Δασών στα δάση της περιοχής και έγινε μύθος, και οδήγησαν την ομάδα εκεί που αρμόζει βάσει της ιστορίας της να είναι.

Στην Premier League. Στις 28/5/1980 η Νότιγχαμ Φόρεστ κατέκτησε το 2ο Κύπελλο Πρωταθλητριών της. Στις 30/5/1979 κέρδισε το 1ο Κύπελλο Πρωταθλητριών της και μια ημέρα του Μάη ανάμεσα σε αυτές αλλά με πολλά χρόνια απόσταση πέτυχε κάτι μοναδικό.



Στις 29/5/2022 ανέβηκε μετά από 23 χρόνια στην Premier League. Στο Γουέμπλει, στο ναό του ποδοσφαίρου, κέρδισε στον τελικό των πλέι οφ της Championship με 1-0 την Χάντερσφίλντ και επέστρεψε στα σαλόνια.

Κλείσιμο
Εξάλλου εκεί ανήκει και με την... βούλα αφού ήταν ένας από τους συλλόγους που υπέγραψε την ιδρυτική διακήρυξη της Premier League. Για τελευταία φορά έπαιξε στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου τη σεζόν 1998-99 και μετά... σιωπη.

Άρχισαν οι περιπέτειες. Ο κόσμος αντιδρούσε αλλά ήταν πάντα εκεί «Σίτι Γκράουντ». Πολλοί υποσχέθηκαν άνοδο, έβαλαν χρήματα, έχασαν χρήματα, προκάλεσαν συζητήσεις αλλά ένας κατάφερε να οδηγήσει το κλαμπ που ιδρύθηκε το 1865 στην Premier League.

Η υπόσχεση του Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης μετά από τον Ολυμπιακό θέλησε να εμπλακεί και με το αγγλικό ποδόσφαιρο και αγόρασε την Νότιγχαμ Φόρεστ. Μια ομάδα με τεράστια ιστορία, με φανατικό κοινό αλλά και με δίψα για επιστροφή στα σαλόνια.

FT8Yn_5XsAAmdOq


Τον Μάιο του 2017 όταν ο Έλληνας εφοπλιστής ήταν και με την βούλα το αφεντικό των Κόκκινων, η Νότιγχαμ μετρούσε ήδη 18 χρόνια μακριά από την Premier League και ο Ολυμπιακός του Βαγγέλη Μαρινάκη είχε ήδη 7/7 πρωταθλήματα Ελλάδος.

Το στοίχημα ήταν μεγάλο αλλά ο στόχος ένας. Η επιστροφή! «Δεν δίνω ποτέ υποσχέσεις, μόνο πραγματοποιώ. Ο στόχος μας είναι να φέρουμε πίσω τις μέρες της δόξας», θα πει στους οπαδούς της Νότιγχαμ εκείνη την εποχή ο Μαρινάκης. Στο BBC εκείνης της περιόδου διαβάζουμε τους βασικούς στόχους του:

- Να επανέλθει η σταθερότητα στο κλαμπ και να την επαναφέρουμε στα υψηλά στάνταρ που ανήκει, στην ελίτ της Premier League.



- Θα δουλέψουμε βάσει των οικονομικών κανόνων της EFL, για να στηρίξουμε τον προπονητή.

- Θα επιλέξουμε έναν συμβουλευτικό σώμα για τους οπαδούς, που θα συνδέεται με τους οπαδούς και ένα συμβούλιο για την ομάδα νέων, εκπρόσωποι των οποίων θα συμμετέχουν στη διοίκηση.

- Θα μειώσουμε την τιμή του εισιτηρίου για να παραμείνουν στο γήπεδο οι οπαδοί.

Στις 29/5/2022 στο Γουέμπλεϊ πραγματοποίησε την πρώτη του υπόσχεση και την γιόρτασε μαζί με τον γιο του, Μιλτιάδη Μαρινάκη, τους στενούς συνεργάτες του Σωκράτη Κομινάκη και Γιάννη Βρέντζο, με τους παίκτες και τους οπαδούς!



Μετά από την άνοδο η Premier League έγραψε για την επιστροφή της Νότιγχαμ.

"Συγχαρητήρια στη Νότιγχαμ Φόρεστ. Πήρε την άνοδο στην Premier League μετά τη νίκη στα playoffs απέναντι στη Χάντερσφιλντ" ανέφερε ο λογαριασμός της Premier League.

Η νέα εποχή της Φόρεστ έχει ξημερώσει

Στην Μεγάλη Βρετανία αυτός ο αγώνας έχει διαφημιστεί ως ο "αγώνας των 200 εκατ." και πως να μην διαφημιστεί αφού η ομάδα που παίρνει την άνοδο έχει εγγυημένα έσοδα από την Premier League της τάξεως των 200.000.000 ευρώ για τα τρία επόμενα χρόνια.

marinakis-koupa


Μάλιστα εάν η Νότιγχαμ διατηρηθεί και τη σεζόν 2023-23 στην Premier League σε βάθος χρόνου μπορεί να εισπράξει έως και 350 εκατ. ευρώ!

Το 2020, η Deloitte ανέφερε ότι η νίκη στον τελικό των playoffs θα μπορούσε να αυξήσει τα έσοδα από 135 εκατομμύρια λίρες (159,21 εκατ. ευρώ) έως 265 εκατομμύρια λίρες (312,52 εκατ. ευρώ) αλλά τα ποσά αυξάνονται κάθε χρόνο προς τα επάνω!

Μόνο από τα τηλεοπτικά δικαιώματα ο νικητής παίρνει 100 εκατ. λίρες ενώ ακόμη και εάν πέσει την επόμενη θα έχει πάρει 80 εκατ. Τα επίσημα στοιχεία για τη σεζόν 2020-21 έδειξαν ότι τα έσοδα από τις τηλεοπτικές μεταδόσεις συνολικού ύψους άνω των 2,5 δισεκατομμυρίων λιρών διανεμήθηκαν μεταξύ των 20 συλλόγων της Premier League. Από αυτά, κάθε σύλλογος είχε εγγυημένα περίπου 84,8 εκατομμύρια λίρες, ανεξαρτήτως θέσης.



Το μυστικό είναι η κάθε ομάδα που ανεβαίνει να ενισχύει σημαντικά το ρόστερ της. Από τις τρεις ομάδες που προβιβάστηκαν την περασμένη σεζόν οι δύο επέστρεψαν στην υποδεέστερη κατηγορία.

Ο Στιβ Κούπερ ξέρει 

Τον Σεπτέμβριο του 2021 ο Βαγγέλης Μαρινάκης έβλεπε τη Νότιγχαμ να είναι στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα. Κάτι έπρεπε να κάνει. Άλλαξε λοιπόν τον Κρις Χάουτον, με τον οποίο η αγγλική ομάδα είχε μόλις έναν βαθμό σε εφτά αγωνιστικές και πήρε τον Στιβ Κούπερ.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης που στα χρόνια του στον Ολυμπιακό έχει αναδείξει προπονητές οι οποίοι μετά από την ομάδα του Πειραιά δούλεψαν σε κορυφαία πρωταθλήματα και πέτυχε διάνα με τον Κούπερ.



Ο 42χρονος Ουαλός που είναι φαν της Λίβερπουλ οδήγησε την ομάδα στην Premier League και μέσα στην χρονιά και στους "8" του Κυπέλλου Αγγλίας. Εκεί αποκλείστηκε από την Λίβερπουλ με τον Γιούργκεν Κλοπ να δηλώνει: «Ο Στιβ Κούπερ κάνει σπουδαία δουλειά εδώ».

Ήταν η πρώτη παρουσία της ομάδας σε προημιτελική φάση οποιασδήποτε διοργάνωση από το 1996, όταν είχε αντιμετωπίσει την Μπάγερν Μονάχου στους «8» του Κυπέλλου UEFA.

Εργασιομανής, φιλόδοξος με σπουδαία δουλειά στις Ακαδημίες και στις μικρές εθνικές ομάδες της Αγγλίας ο Κούπερ είχε το ίδιο όραμα με τον Βαγγέλη Μαρινάκη. «Η αστερόσκονη επέστρεψε στο ‘Σίτι Γκράουντ’», θα πει μέσα στη σεζόν ο σπουδαίος Σταν Κόλιμορ.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης θέλει να καθιερώσει την ομάδα στην Premier League και οι οπαδοί της να την δουν ξανά να παίζει στα Κύπελλα Ευρώπης.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης μιλάει για την άνοδο της Νότιγχαμ Φόρεστ στην Πρέμιερ Λιγκ


Ειδήσεις σήμερα:

Ο πατέρας του Ράινερ ξεσπά για τη Δικαιοσύνη στην Ελλάδα - «Να μην γίνει η χώρα καταφύγιο για απαγωγείς παιδιών»

Η Ράνια Σβίγκου η νέα γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Η Μόσχα ανακοίνωσε την καταστροφή ενός μεγάλου οπλοστασίου των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης