Eλπίδες ξανά στον στίβο: H Ελίνα Tζένγκο και 8 ακόμα φιντανάκια

Eλπίδες ξανά στον στίβο: H Ελίνα Tζένγκο και 8 ακόμα φιντανάκια

Η νέα γενιά του κλασικού αθλητισμού επέστρεψε από την καραντίνα με ένα παγκόσμιο ρεκόρ, πέντε πανελλήνια  και τέσσερις κορυφαίες επιδόσεις στον κόσμο για το 2020, αφήνοντας πολλές υποσχέσεις για το μέλλον

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Eλπίδες ξανά στον στίβο: H Ελίνα Tζένγκο και 8 ακόμα φιντανάκια
Oταν σε έναν από τους πρώτους αγώνες μετά την πανδημία προκύπτει ένα παγκόσμιο ρεκόρ, τέσσερις κορυφαίες επιδόσεις στον κόσμο για το 2020 (σε επίπεδο νεανίδων, παίδων ή κορασίδων) και συνολικά πέντε πανελλήνια ρεκόρ, δύο εκ των οποίων έμοιαζαν να έχουν... στοιχειώσει, τότε λογικά όλοι οι φίλοι του κλασικού αθλητισμού (και όχι μόνο) δικαιολογημένα μπορούν να χαμογελούν και να αισιοδοξούν. Σιγά-σιγά o ελληνικός στίβος βρίσκει ξανά τον... βηματισμό του μετά το σοκ που προκάλεσε ο COVID-19 και τα μηνύματα που έρχονται από τη νέα γενιά είναι ενθαρρυντικά. Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων-Νεανίδων που φιλοξενήθηκε στα Γιάννενα ο εξαιρετικός αγωνιστικός χώρος και η δίψα όλων να αγωνιστούν και να παρουσιάσουν τον καλύτερό τους εαυτό οδήγησε σε σπουδαίες επιδόσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις οι επιδόσεις αυτές απλώς επιβεβαίωσαν αυτό που ήδη ξέραμε, ενώ σε κάποιες άλλες ήρθαν να αποδείξουν ότι υπάρχουν κι άλλα αστεράκια τα οποία μπορούν να μας κάνουν σύντομα περήφανους.

Ελίνα Τζένγκο
Το παιδί των μεταναστών
Eλπίδες ξανά στον στίβο: H Ελίνα Tζένγκο και 8 ακόμα φιντανάκια
Η Ελίνα Τζένγκο έστειλε το ακόντιο στα 63,96 μ., κάνοντας παγκόσμιο ρεκόρ Νεανίδων και αγγίζοντας το όριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Γεννήθηκε στην Ελλάδα από Αλβανούς γονείς που ήρθαν στην πατρίδα μας αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον για την οικογένειά τους και μόλις πριν από δύο χρόνια πήρε επιτέλους την ελληνική υπηκοότητα. Στις 22 Ιουνίου 2018 πήρε την ελληνική ταυτότητα στα χέρια της και την ίδια μέρα έκανε πανελλήνιο ρεκόρ Κορασίδων.

«Μετά τα δύο χρόνια στασιμότητας, από τη χαρά μου και την ανακούφιση που έφυγε αυτό το βάρος, χαλάρωσα και βγήκε η επίδοση», εξομολογήθηκε η ίδια μιλώντας στην επίσημη ιστοσελίδα του ΣΕΓΑΣ και η αλήθεια είναι ότι όσο περίμενε την ελληνοποίησή της είχε ήδη κάνει πανελλήνιο ρεκόρ Κορασίδων, το οποίο όμως δεν μπορούσε να αναγνωριστεί!

Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και με τη μεγαλύτερη αδελφή της (σε άλλο αγώνισμα), η οποία δεν άντεξε και τα παράτησε, αλλά η Ελίνα Τζένγκο, ανακάλυψη του Γιώργου Μποτσκαριώβ, δεν το έβαλε κάτω και... απογειώθηκε μαζί με το ακόντιό της.

Η αθλήτρια του Γ.Σ. Κένταυρος μένει και προπονείται στην Καλλικράτεια Χαλκιδικής και παρόλο που οι εγκαταστάσεις δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ιδανικές η Τζένγκο από το 2018 «φωνάζει» ότι έρχεται. Τον Οκτώβριο εκείνης της χρονιάς πήρε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων στο Μπουένος Αϊρες (με ρεκόρ αγώνων στον προκριματικό) και στις 8 Μαΐου 2019 έκανε την κορυφαία επίδοση όλων των εποχών στις ηλικίες κάτω των 18 (με το ελαφρύ ακόντιο των 500 γρ.) με 65,90. Τότε η Τζένγκο ήταν 16 ετών και 248 ημερών... Ενας τραυματισμός, όμως, στον αγκώνα και η αγωνιστική απραξία λόγω κορωνοϊού την έφεραν πίσω, αλλά την περασμένη εβδομάδα στα Γιάννενα έστειλε το ακόντιο στα 63,96 μ., κάνοντας παγκόσμιο ρεκόρ Νεανίδων και αγγίζοντας το όριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες (64 μ.). Βέβαια, ακόμη και αν το έπιανε δεν θα μετρούσε, αφού η ΔΟΕ έχει παγώσει τη σχετική διαδικασία, αλλά δεν νομίζουμε ότι υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι η Ελίνα δεν θα είναι το επόμενο καλοκαίρι στο Τόκιο. Να σημειώσουμε ότι τα 63,96 μ. που έκανε στα Γιάννενα την ανέβασαν στη 2η θέση όλων των εποχών στην Ελλάδα, πίσω από τη Μιρέλα Μανιάνι που έχει 67,51 μ. και το είχε καταφέρει στις 30/9/2000 στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ. Στο mail της υπάρχουν ουκ ολίγες προτάσεις από κολέγια των ΗΠΑ που τη θέλουν, αλλά τη δεδομένη χρονική στιγμή η ίδια είναι του δόγματος «μένουμε Ελλάδα» και δεν το σκέφτεται...

Αρετή Φιλιππίδου
Στα χνάρια του πατέρα

Ανήκει στον ίδιο σύλλογο με την Πολυνίκη Εμμανουηλίδου (ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας), είναι στην ίδια ηλικία (17), αλλά αυτή ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα της (παλιός δισκοβόλος) Αλέξανδρου Φιλιππίδη, ο οποίος είναι και ο προπονητής της. Στα Γιάννενα έκανε το νταμπλ στα χρυσά μετάλλια (είχε πάρει στο Κ18, πήρε και στο Κ20) και με τη βολή της στα 51,15 μ. έχει την καλύτερη επίδοση στον κόσμο φέτος σε επίπεδο Κορασίδων.

Σπυριδούλα Καρύδη
Με όπλο της το πείσμα
Eλπίδες ξανά στον στίβο: H Ελίνα Tζένγκο και 8 ακόμα φιντανάκια
Η Σπυριδούλα Καρύδη κατέρριψε με 6,71μ. το «στοιχειωμένο» ρεκόρ της Νίκης Ξάνθου στο άλμα εις μήκος

Κλείσιμο
Γέννημα θρέμμα Κερκυραία (και αθλήτρια του Κερκυραϊκού), η 19χρονη Σπυριδούλα μπορεί να μη γεμίζει το μάτι από άποψη σωματικών προσόντων (δεν είναι ιδιαίτερα ψηλή), αλλά είναι τρομερά αλτική και πεισματάρα, με αποτέλεσμα να πρωταγωνιστεί τόσο στο τριπλούν όσο και στο μήκος! Από κορασίδα η αθλήτρια του Παύλου Σκορδίλη είχε αρχίσει να στέλνει μηνύματα ότι αξίζει την προσοχή και παρόλο που η ίδια δηλώνει τριπλουνίστρια (είναι και πρωταθλήτριας Ευρώπης από πέρυσι σε επίπεδο Νεανίδων) φαίνεται ότι μπορεί να δώσει ώθηση και στο μήκος, ένα αγώνισμα που φαίνεται να έχουμε μείνει πίσω. Εξάλλου στα Γιάννενα με επίδοση 6,71 κατέρριψε το ρεκόρ που κατείχε από το το 1991 η σπουδαία Νίκη Ξάνθου (που είχε κάνει 6,60 ως νεάνιδα). Φέτος, ίσως ο χειμώνας τη βρει στην Αθήνα προκειμένου να συνδυάσει προπονήσεις με σπουδές.

Πολυνίκη
Εμμανουηλίδου
Κερδίζει τον... εαυτό της

Στα 17 της χρόνια η αθλήτρια του ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας μοιάζει να τρέχει πιο γρήγορα κι από τη σκιά της... Από το 2019 σαρώνει τα μετάλλια στους τελικούς των σπριντ στα ηλικιακά πρωταθλήματα και σχεδόν κάθε φορά φροντίζει να κερδίζει τον... εαυτό της.

Κι αυτό το λέμε γιατί έχει καταρρίψει ήδη τρεις φορές το πανελλήνιο ρεκόρ στα 100 μ. σε επίπεδο Κορασίδων και έδειξε ότι είναι κοντά στο να καταρρίψει και το ρεκόρ στα 200 μ. (24.10 της Μπελιμπασάκη), καθώς στα Γιάννενα είχε χρόνο 24.25. Ντροπαλή εκτός ταρτάν, ασταμάτητη μόλις μπει στον φυσικό της χώρο, προπονείται με την Κατερίνα Αλεξοπούλου.

Αννα Χατζηπουργάνη
Περνά εμπόδια και ρεκόρ
Eλπίδες ξανά στον στίβο: H Ελίνα Tζένγκο και 8 ακόμα φιντανάκια
H 17χρονη Αννα Χατζηπουργάνη βελτίωσε το δικό της πανελλήνιο ρεκόρ στα 400 μέτρα με εμπόδια κατά 31 εκατοστά του δευτερολέπτου (από 59.48 σε 59.17).


Αλλη μία 17χρονη από την Κατερίνη που δείχνει ότι το έχει με τα χαμηλά εμπόδια. Πριν από αυτήν ήταν η Κατερίνα Δαλάκα και στη συνέχεια η Αννα Κιάφα, οι οποίες όμως δεν είχαν συνέχεια. Η Χατζηπουργάνη βελτίωσε το δικό της πανελλήνιο ρεκόρ κατά 31 εκατοστά του δευτερολέπτου (από 59.48 σε 59.17). Η αθλήτρια του Αρχελάου Κατερίνης (προπονητής της ο Νίκος Μαντζόλης) ήταν εκνευρισμένη με τον εαυτό της θεωρώντας ότι δεν είχε καλή τεχνική στα τελευταία εμπόδια.

Ολγα Φιάσκα
Οικογενειακή υπόθεση

Στα 19 της ζει και γυμνάζεται στη Μυτιλήνη (Αθλοκίνηση ο σύλλογος της, Γρηγόρης Κοντός ο προπονητής της) και κατάφερε να σπάσει ένα ρεκόρ που κρατούσε σχεδόν 20 χρόνια. Πέρυσι είχε χάσει το μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νεανίδων όταν δέχθηκε πέναλτι, αλλά δεν το έβαλε κάτω και επέστρεψε παίρνοντας το ρεκόρ της κατηγορίας από την Αναστασία Τσουμελέκα. Η μετέπειτα Ολυμπιονίκης Τσουμελέκα είχε πετύχει το ρεκόρ της το μακρινό 2002 και η Φιάσκα (η αδερφή της είναι αθλήτρια στις μεσαίες αποστάσεις) πέτυχε την καλύτερη φετινή επίδοση τον κόσμο σε επίπεδο Νεανίδων. Να σημειώσουμε, βεβαίως, ότι φέτος δεν έχουν αγωνιστεί όλες οι αθλήτριες παγκοσμίως.

Γιάννης Γρανιτσιώτης
Νέο αίμα στα σπριντ

Eλπίδες ξανά στον στίβο: H Ελίνα Tζένγκο και 8 ακόμα φιντανάκια
O Γιάννης Γρανιτσιώτης αποτελεί τον διάδοχο του Λυκούργου Τσάκωνα στα 100 και τα 200 μέτρα
Ο 18χρονος αθλητής του ΓΟΠ Γιάννης Παλάσκας είναι το νέο αίμα στα σπριντ και δείχνει ότι αποτελεί τον διάδοχο του Λυκούργου Τσάκωνα. Αρχικά έδειξε τις ικανότητές του στο 100άρι, αλλά πέρυσι έκανε πανελλήνιο ρεκόρ Παίδων στα 200 μέτρα με 21.35 και φέτος δείχνει και πάλι ότι του ταιριάζει η συγκεκριμένη απόσταση.

Βασίλης
Μυριανθόπουλος
Ο πρώην ποδοσφαιριστής
Eλπίδες ξανά στον στίβο: H Ελίνα Tζένγκο και 8 ακόμα φιντανάκια
Ο... πρώην ποδοσφαιριστής Βασίλης Μυριανθόπουλος κατέκτησε δύο ασημένια μετάλλια στα 100 και 200 μέτρα και έδειξε ότι το μέλλον του ανήκει
Δεν πήρε μετάλλιο, δεν έκανε πανελλήνιο ρεκόρ, αλλά αν σκεφτεί κανείς ότι ασχολείται σοβαρά με τον στίβο εδώ και 1,5 χρόνο αντιλαμβάνεται εύκολα ότι ο 19χρονος έχει προοπτική, κάτι που φάνηκε και με τα δύο ασημένια που πήρε στα 100 και στα 200 μέτρα αντίστοιχα. Ποδοσφαιριστής στα αναπτυξιακά τμήματα του Πανιωνίου (έφτασε μέχρι την Κ17), έτρεξε στο σχολικό πρωτάθλημα στίβου για να γλιτώσει το... μάθημα. Βγήκε πρώτος στην Αθήνα κι εκεί άλλαξαν όλα, με το ποδόσφαιρο να αποτελεί παρελθόν (αλλά να παραμένει στον Πανιώνιο) και τον ίδιο να αφήνεται στα χέρια του Βασίλη Σέγκου.

Μάρκος Μέμα
Με ορμή από τη Ρόδο

Για τους ειδικούς του χώρου θεωρείται το νέο εθνικό μας αγώνισμα... Στο πλευρό του φτασμένου Μιχάλη Αναστασάκη έχει σταθεί ήδη ο 19χρονος Χρήστος Φραντζεσκάκης (θεωρείται από τους κορυφαίους στον κόσμο) και στο πανελλήνιο πρωτάθλημα έλαμψε ο Μάρκος Μέμα. Ο αθλητής του Α.Ο. Ρόδου είχε εγκαταλείψει για έναν χρόνο τον αθλητισμό, αλλά τελικά επανήλθε μετακομίζοντας στην Αθήνα και προπονείται με τον Αλέξανδρο Παπαδημητρίου καταφέρνοντας στα Γιάννενα να διαλύσει το ατομικό του ρεκόρ (από τα 58 στα 71,30). Στο ίδιο αγώνισμα υπάρχουν ο Νίκος Πολυχρονίου και ο Γιάννης Κορακίδης, στις θέσεις 1 και 3 αντίστοιχα της παγκόσμιας κατάταξης σε επίπεδο Παίδων!

Ειδήσεις σήμερα:

Επίθεση με βιτριόλι: Οι 84 μέρες της Ιωάννας στο τμήμα Πλαστικής Χειρουργικής του Θριασίου

Πανδημία στην Αυστραλία: Οκτώ θάνατοι και 278 επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Βικτόρια σε 24 ώρες

Πακέτο φορολογικών κίνητρων για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης