Ελίνα Τζένγκο: «Όταν κερδίζω ο πατέρας μου ενημερώνει όλο το χωριό»

Ελίνα Τζένγκο: «Όταν κερδίζω ο πατέρας μου ενημερώνει όλο το χωριό»

Το κορίτσι-θαύμα του ελληνικού αθλητισμού, η Ελίνα Τζένγκο, μίλησε για την πορεία της και τα όνειρα της λίγες ημέρες μετά το παγκόσμιο ρεκόρ νεανίδων στον ακοντισμό που πέτυχε στα Γιάννενα

Tzengo2
Η Ελίνα Τζένγκο είναι το πρόσωπο των ημερών, χάρη στο παγκόσμιο ρεκόρ, που πέτυχε στον ακοντισμό Γυναικών Κ20, στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα της κατηγορίας στα Γιάννενα και μίλησε στην επίσημη ιστοσελίδα του ΣΕΓΑΣ για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της.

Η 18χρονη σήμερα αθλήτρια ...αναγεννήθηκε πριν από δύο χρόνια όταν κατάφερε να αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα. Γεννημένη και μεγαλωμένη στη χώρα μας, το μόνο που χρειαζόταν για να επισφραγιστεί η σχέση της με τη χώρα της, ήταν η ελληνική ταυτότητα. Το εισιτήριο που της έδινε το δικαίωμα να αγωνίζεται με τα χρώματα της ελληνικής ομάδας σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις.

Η Τζένγκο ξεκίνησε να δείχνει το ταλέντο της το 2016, όταν πρώτό έκανε επιδόσεις καλύτερες από το τότε πανελλήνιο ρεκόρ της κατηγορίας της. Δύο χρόνια οι επιδόσεις της έμειναν σταθερές και εκτινάχθηκαν και πάλι την ημέρα, που επιτέλους άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για εκείνη.

"Το 2016 πέτυχα βολή στα 54,04 μ. και από τότε ήμουν σταθερή σε αυτές τις επιδόσεις. Στις 22 Ιουνίου του 2018, το πρωινό της ημέρας που θα φεύγαμε για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα πήρα την ελληνική ταυτότητα, σε εκείνη την διοργάνωση έκανα πανελλήνιο ρεκόρ. Μετά τα δύο χρόνια στασιμότητας, από τη χαρά μου και την ανακούφιση, που έφυγε αυτό το βάρος, χαλάρωσα και βγήκε η επίδοση.

Όταν έχεις την ικανότητα να βγαίνεις στο εξωτερικό για αγώνες και δεν μπορείς, λόγω της υπηκοότητας είναι δύσκολο να το χειριστείς. Και πάλι ήμουν τυχερή γιατί κατάφερα και ελληνοποιήθηκα σχετικά μικρή, αν περνούσαν κι άλλο τα χρόνια δεν ξέρω αν θα άντεχα", είπε η Ελίνα Τζένγκο, έχοντας χαλαρώσει από την ένταση του αγώνα της Κυριακής και απολαμβάνοντας την αγάπη των συμπολιτών της στη Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής.

"Είναι πολύ όμορφο όλο αυτό που συμβαίνει. Μου αρέσει πάρα πολύ όλη η αυτή η αγάπη που μου δείχνουν. Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων με έμαθαν όλοι στην Ν. Καλλικράτεια, όμως, αυτό που γίνεται αυτές τις ημέρες μετά το ρεκόρ είναι πραγματικά μοναδικό. Σε κάθε αγώνα που νικάω ή πηγαίνω καλά, ο μπαμπάς μου κατεβαίνει και ενημερώνει όλο το χωριό για την επιτυχία μου. Οπότε πάντα μαθαίνουν όλοι, ότι η κόρη του κέρδισε", είπε η Τζένγκο και τόνισε γεμάτη εμπιστοσύνη στον εαυτό της, για το μέλλον της στον αθλητισμό:

Κλείσιμο
"Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ο μεγαλύτερος στόχος μας σε αυτή τη φάση και χρονικά είναι ο πιο κοντινός. Όταν έκανα το παγκόσμιο ρεκόρ στην κατηγορία Κ18 είπα στον εαυτό μου, πως όσο ανεβαίνω κατηγορία θέλω να κάνω κι ένα παγκόσμιο ρεκόρ. Σίγουρα δε θέλω να βιάζομαι θέλω να ζω τη στιγμή, θέλω να είμαι καλά για τους κοντινούς μου αγώνες, τώρα για τους Ολυμπιακούς. Δεν παίρνω αέρα, προχωράω σιγά, σιγά, αλλά βλέπω και μακριά. Δεν βιαζόμαστε, όλες οι επιδόσεις βγαίνουν από μόνες τους μέσα από τη δουλειά που κάνουμε".

Η Τζένγκο την περσινή σεζόν ξεκίνησε εντυπωσιακά με βολή στα 61,48μ., ωστόσο στη συνέχεια δεν κατάφερε να υλοποιήσει τους στόχους της, λόγω τραυματισμού. "Πέρυσι ήμουν έτοιμη να κάνω πολύ μεγάλα πράγματα, πολύ δυνατά, γιατί τον Ιούνιο έριξα τα 61,48μ. Τα πράγματα δεν πήγαν στη συνέχεια όπως θα θέλαμε. Φέτος η χρονιά ήταν και πάλι περίεργη. Σίγουρα στεναχωρήθηκα που χάσαμε τις διοργανώσεις, από την άλλη όμως κερδίσαμε έναν χρόνο ακόμη δουλειά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες", είπε.

Η Ελίνα δεν ήταν το πρώτο μέλος της οικογένειας της, που πέτυχε σπουδαίες επιδόσεις. Η αδελφή της Εριζαμπέλα ξεχώρισε από μικρή ηλικία στη σφαιροβολία, με επιδόσεις καλύτερές από τα πανελλήνια ρεκόρ Κ18. "Αυτή με έβαλε στο στίβο. Ωστόσο δεν άντεξε το θέμα με την ελληνοποίηση, που δεν μπορούσε να πάρει μέρος σε αγώνες, ψυχολογικά είχε πέσει και απομακρύνθηκε, είμασταν μικρά παιδιά, οπότε ήταν δύσκολο να το διαχειριστούμε. Οι αδελφές μου είχαν μεγάλη τρέλα με το στίβο και σιγά, σιγά την απέκτησα κι εγώ.

Βλέπαμε αγώνες, παρακολουθούσαμε όλους αυτούς τους σπουδαίου αθλητές και αθλήτριες ήταν πρότυπα για εμάς και θέλαμε να τους ξεπεράσουμε. Όταν έγινε ο σύλλογος ξεκίνησαν κάποια παιδιά να πηγαίνουν κι εκείνα τα παιδιά μετά τράβηξαν κι άλλα. Και κάπως έτσι βρεθήκαμε κι εμείς εκεί. Το γκρουπ είναι δύναμη για εμάς, αφού ο ένας με τον άλλο καταφέρνουμε να κρατάμε το κίνητρο και να γινόμαστε καλύτεροι, πάντα με τις οδηγίες του προπονητή μας, Γιώργου Μποτσκαριώβ".

Η Ελίνα Τζένγκο το Σαββατοκύριακο θα βρίσκεται στην Πάτρα για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. "Και για την Πάτρα ο στόχος είναι υψηλός, αν μας βγει έχει καλώς, αλλιώς συνεχίζουμε για αυτά που έχουμε μπροστά μας", κατέληξε η ευγενική 19χρονη αθλήτρια, που έχει μπροστά της μια λαμπρή καριέρα.

"Ας έρθει ένα ξύλο και μία πέτρα και να μου πει θέλω να κάνω προπόνηση, εγώ θα είμαι εκεί"
Ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από τις επιτυχίες της Τζένγκο κι όχι μόνο - στο γκρουπ γυμνάζονται μεταξύ άλλων οι Μουζενίδης, Λατιφλάρι, Νταγκομίροβα - είναι ο Γιώργος Μποτσκαριώβ, ο προπονητής και άνθρωπος που στέκεται δίπλα τους πάνω απ΄όλα ως άνθρωπος.

"Πιστεύω πως είμαστε πολύ καλά, θα δείξει ο καιρός, γιατί και πέρυσι καλά ήταν, αλλά τα πράγματα δεν ήρθαν όπως θέλαμε. Ακόμη και στην καραντίνα δεν τους άφησα να σταματήσουν, ήλπιζα μήπως αλλάξει κάτι με το ράνκινγκ, για να μην πάει χαμένη η χρονιά", είπε ο ομοσπονδιακός τεχνικός και σχολιάσε για την Ελίνα, αλλά και το πως δουλεύει το γκρουπ:

"Όταν ήταν μικρή παγκορασίδα είχα πει και στην ομοσπονδία πως η αθλήτρια είναι για να κάνει παγκόσμιο ρεκόρ. Φαινόταν το ταλέντο της. Ωστόσο είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων για να μπορέσει κάποιος να φτάσει ψηλά και η Ελίνα τον έχει. Δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος μόνο με ταλέντο να φτάσει ψηλά, χρειάζεται πολλά πράγματα. Στις ρίψεις ειδικά απαιτείται και χρόνος γιατί τα αγωνίσματα είναι πολύ τεχνικά.

Δεν χάνουμε προπόνηση, δουλεύουμε συστηματικά. Ας έρθει ένα ξύλο και μία πέτρα και να μου πει θέλω να κάνω προπόνηση, εγώ θα είμαι εκεί. Θα βοηθήσω σε όλα. Κάποιος έχει ταλέντο, κάποιος τα πιάνει, κάποιος είναι πεισματάρης. Κι έτσι έρχονται τα αποτελέσματα. Βοηθάει πάρα πολύ ότι το γκρουπ είναι δυνατό. Δεν πιστεύω να υπάρχει γκρουπ με έναν αθλητή υψηλού επιπέδου που μπορεί να αντέξει, θα σπάσει. Χρειάζεται αύτη η αλληλεπίδραση για να αντέχουν τις θυσίες που κάνουν".

Αναφερόμενος στο τι περιμένει από την Ελίνα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, είπε: "Σίγουρα είναι καλά, ωστόσο δεν θέλω να την πιέσω, γιατί κουράστηκε και απ΄ τα ταξίδια. Μετά την Πάτρα τα παιδιά θα ξεκουραστούν για λίγο κι έπειτα θα ξεκινήσουμε τη δουλειά. Το χειμώνα αν όλα είναι καλά θέλω να κάνουμε προετοιμασία και στο εξωτερικό ώστε να παιδιά να αποκτήσουν επιπλέον εικόνες".

Το 63,96 μ. της Τζένγκο, αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ Κ20, ευρωπαϊκό ρεκόρ Κ20, πανελλήνιο ρεκόρ Κ20 και την δεύτερη επίδοση όλων των εποχών στην χώρα μας στις γυναίκες. Παράλληλα είναι η έβδομη επίδοση φέτος στον κόσμο σε επίπεδο γυναικών.


Ειδήσεις σήμερα:

Ο Κασίγιας ανακοίνωσε κι επίσημα την αποχώρησή του από την ενεργό δράση

Γιάνκοβιτς: «Έχουμε πέντε στόχους, ελπίζω να είναι μια αξέχαστη χρονιά»

Με Σεμέδο αλλά χωρίς Σα ο Ολυμπιακός κόντρα στην Γουλβς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης