Η συνταγή της ημέρας: Σπαγγέτι με χταπόδι, κουκουνάρι & σταφίδες

Η συνταγή της ημέρας: Σπαγγέτι με χταπόδι, κουκουνάρι & σταφίδες

Ένα φανταστικό πιάτο!

Η συνταγή της ημέρας: Σπαγγέτι με χταπόδι, κουκουνάρι & σταφίδες
1 ΩΡΑ | ΕΥΚΟΛΟ

Υλικά για 4 άτομα

  • 80 ml έ.π. ελαιόλαδο

  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο

  • 1 κόκκινη πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη

  • 60 γρ. κουκουνάρι

  • 60 ml λευκό κρασί

  • 3 ώριμες ντομάτες, τριμμένες

  • 3 πλοκάμια χταποδιού, βρασμένα*

Κλείσιμο
  • 40 γρ. σταφίδες μαύρες

  • ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

  • 500 γρ. σπαγγέτι

  • 30 γρ. βούτυρο

  • 50 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο

  • ανθό αλατιού, πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο


Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, την πιπεριά τσίλι και το κουκουνάρι για 2΄, ανακατεύοντας διαρκώς με μια σπάτουλα.

Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε τις ντομάτες αφήνοντάς τες να πάρουν βράση. Προσθέτουμε το χταπόδι κομμένο σε λεπτές φέτες, τις σταφίδες, τον μαϊντανό και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να δέσει και να μελώσει.

Στο μεταξύ, σε μια μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα σπαγγέτι για 3΄-4΄. Τα σουρώνουμε και κρατάμε 2 φλιτζάνια από το νερό όπου έβρασαν. Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το χταπόδι, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 3΄-4΄ λεπτά επιπλέον, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο από το νερό όπου έβρασαν τα ζυμαρικά.

Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά, ρίχνουμε το κρύο βούτυρο και την τριμμένη παρμεζάνα και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε αμέσως σε ζεστά πιάτα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
* Βάζουμε τα πλοκάμια (ή ολόκληρο το χταπόδι καθαρισμένο) σε μια κατσαρόλα να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για περίπου 40΄, με 1/2 φλιτζάνι νερό - όχι παραπάνω γιατί θα βγάλουν και αυτά νερό. Ωστόσο, αν εξατμιστεί το νερό και δεν έχουν μαγειρευτεί τελείως, προσθέτουμε λίγο νερό επιπλέον. Στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν. Αν θέλουμε αφαιρούμε τη μεμβράνη που τα περιβάλλει και τα κόβουμε σε ροδέλες.

Η συνταγή της ημέρας: Σπαγγέτι με χταπόδι, κουκουνάρι & σταφίδες


Συνταγή: Σωτήρης Ευαγγέλου
Φωτογραφία: Studio Μ
Food styling: Μάκης Γεωργιάδης
Styling: Κατερίνα Λυκουρέση

Ειδήσεις σήμερα:

Στην ανακρίτρια ο 30χρονος που κατηγορείται ότι έριξε τον αστυνομικό από τη μηχανή του

Γεωργαντάς: Πώς θα λειτουργεί το sms στο 13032 για το λιανεμπόριο

Επίθεση με μολότοφ στο κτίριο του ΣΚΑΪ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης