Σακελλαροπούλου: Ο αιφνιδιασμός Μητσοτάκη, το παρασκήνιο της επιλογής και η διαδικασία εκλογής

Σακελλαροπούλου: Ο αιφνιδιασμός Μητσοτάκη, το παρασκήνιο της επιλογής και η διαδικασία εκλογής

Ο ρόλος Γεραπετρίτη, ο απερχόμενος Προκόπης Παυλόπουλος και ο συναγερμός στην Κουμουνδούρου

Σακελλαροπούλου: Ο αιφνιδιασμός Μητσοτάκη, το παρασκήνιο της επιλογής και η διαδικασία εκλογής
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αιφνιδίασε τους πάντες. Η ανακοίνωση ενός έκτακτου διαγγέλματος σήμαινε μόνο ένα πράγμα κι αυτό δεν ήταν άλλο από την αποκάλυψη του ονόματος του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι πληροφορίες ήθελαν τον πρωθυπουργό να δημοσιοποιεί την επιλογή του μετά το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ήτοι μετά τις 22 Ιανουαρίου και πριν τις 24.

Ο ίδιος, όμως, είχε κατασταλάξει πολύ νωρίτερα. Από τις αρχές Ιανουαρίου φέρεται να είχε καταλήξει στην πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Έτσι, αποφάσισε να δώσει τέλος στην ονοματολογία μία ώρα αρχύτερα. Για την ακρίβεια, η ανακοίνωση θα καθυστερούσε λίγες ημέρες ακόμα, μέχρι και την ψήφιση του εκλογικού νόμου, αλλά τελικά επισπεύστηκε λόγω και του προγράμματος του απερχόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος αναχώρησε σήμερα το πρωί για επίσημη επίσκεψη στην Ιρλανδία, προκειμένου να συναντήσει τον ομόλογό του Μάικλ Χίγκινς. Στο Μέγαρο Μαξίμου κατέληξαν ότι δεν είναι κομψό να πραγματοποιηθεί κάποια ανακοίνωση κατά τη διάρκεια της απουσίας του, ούτε, όμως, έβλεπαν τον λόγο να περιμένουν ακόμα. Έτσι, το τελευταίο 24ωρο αποφασίστηκε η ανακοίνωση να γίνει χθες το απόγευμα.
Σακελλαροπούλου: Ο αιφνιδιασμός Μητσοτάκη, το παρασκήνιο της επιλογής και η διαδικασία εκλογής



Το προηγούμενο διάστημα είχαν υπάρξει επαφές και επικοινωνίες του Κυριάκου Μητσοτάκη με την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας. Μόλις, όμως, χθες το μεσημέρι της τηλεφώνησε και την ενημέρωσε ότι θα προχωρούσε στην ανακοίνωση του ονόματός της. Ενδεικτικό ότι όλα αποφασίστηκαν την τελευταία στιγμή είναι ότι χθες το μεσημέρι άρχισαν να ακυρώνονται και διάφορα ραντεβού του πρωθυπουργού που είχαν προγραμματιστεί, ενώ όλοι οι στενοί του συνεργάτες «άδειασαν» επίσης το πρόγραμμά τους και έσπευσαν στο Μέγαρο Μαξίμου, κλείνοντας, μάλιστα, τα τηλέφωνά τους.

Η πρόταση του Κυριακού Μητσοτάκη για ΠτΔ

Κλείσιμο
Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου βρέθηκε σε μία λίστα υποψηφίων, αλλά από την αρχή φάνηκε να πληροί όλα τα κριτήρια του πρωθυπουργού. Πρόκειται για ένα υπερκομματικό πρόσωπο που προέρχεται από το προοδευτικό κέντρο. Ενδεικτικό είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, την είχε προτείνει ομοφώνως για τη θέση της προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το φύλο της αποτέλεσε, επίσης, ένα ισχυρό πλεονέκτημα, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμούσε να είναι αυτός που ουσιαστικά θα στείλει την πρώτη γυναίκα στην Προεδρία της Δημοκρατίας, γεγονός με ιδιαίτερο συμβολισμό. Επιπλέον, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου δεν προκαλεί αντιδράσεις στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος. Αντιθέτως! Χαίρει εκτίμησης και σεβασμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν πρόταση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη.

Από τις πρώτες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης έχει καταστεί σαφές ότι δυσκολεύονται να αντιτεθούν στο πρόσωπο της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου. Εξάλλου, αυτός ήταν εν μέρει και ο στόχος. Στο Μέγαρο Μαξίμου θα επιθυμούσαν να ξεπεράσει τις 200 ψήφους και με αυτό τον τρόπο να εκλεγεί ακόμη και από την πρώτη ψηφοφορία. Σε ερώτηση προς τον πρόεδρο της Βουλής για το εάν πιστεύει ότι θα χρειαστούν πολλές ψηφοφορίες για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Κωνσταντίνος Τασούλας απάντησε: «όχι, πιστεύω ότι θα έχει ευρύτερη πλειοψηφία…».

Το Κίνημα Αλλαγής, αν και λακωνικό, μοιάζει θετικά διακείμενο ως προς την υποψηφιότητά της. Στην Κουμουνδούρου σήμανε συναγερμός. Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, άλλωστε, είναι η πρώτη Ελληνίδα δικαστής που έφθασε στην κορυφή του Συμβουλίου της Επικρατείας τον Οκτώβριο του 2018, κατόπιν πρότασης του Αλέξη Τσίπρα. Τρία χρόνια νωρίτερα, είχε οριστεί αντιπρόεδρος, ενώ έχει συμμετάσχει και στη διοίκηση της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας δεν άνοιξε τα χαρτιά του, ούτε καν στους στενούς συνεργάτες του. Αν και ακούγονται φωνές για «όχι», φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα δυσκολευτεί να καταψηφίσει. Στελέχη του, σε μία πρώτη αντίδρασή τους, ανέφεραν σε κατ' ιδίαν συζητήσεις ότι «θα το σκεφτούμε σοβαρά» και εκτιμούσαν πως η όποια απόφαση ληφθεί για την στάση του κόμματος θα είναι οριακή». Το ΚΚΕ είναι δεδομένο ότι θα καταψηφίσει. Αρνητική στάση θα κρατήσει και η Ελληνική Λύση, ενώ άγνωστο παραμένει τί θα κάνει το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη.

Η διαδικασία από εδώ και στο εξής πάντως έχει ως εξής: Μετά την πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγματος, αποσυνδέθηκε η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Έτσι, λοιπόν, με τη νέα διάταξη ισχύει ό,τι ίσχυε και πριν για τις τρεις πρώτες ψηφοφορίες. Ο υποψήφιος Πρόεδρος χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία και στην Τρίτη ψηφοφορία απαιτούνται 180 από τις 300 βουλευτικές ψήφους.

Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, η διαδικασία προχωρά ως εξής: Η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται για τέταρτη φορά ύστερα από πέντε ημέρες και ο υποψήφιος Πρόεδρος χρειάζεται την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής, δηλαδή τουλάχιστον 151 βουλευτές. Αν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει ούτε τις 151 ψήφους, τότε η διαδικασία οδηγείται σε πέμπτη ψηφοφορία και εκλέγεται εκείνος που θα συγκεντρώσει την σχετική πλειοψηφία. Δηλαδή μπορεί να εκλεγεί Πρόεδρος ακόμα και με 75 ψήφους!

Αναμένουμε να δούμε πότε θα ενημερωθεί το προεδρείο της Βουλής για την ακριβή ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας. Καταληκτική ημερομηνία έναρξης των διαδικασιών είναι η 12η Φεβρουαρίου, ένας μήνας πριν από τη λήξη της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης