Πέτσας στον ΘΕΜΑ 104,6: Υπάρχει σχέδιο για να μην εφαρμοστεί η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης

Πέτσας στον ΘΕΜΑ 104,6: Υπάρχει σχέδιο για να μην εφαρμοστεί η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης

Για «ψύχραιμη αποφασιστικότητα» έκανε λόγο ο Στέλιος Πέτσας - Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμβουλίου πολιτικών αρχηγών - Για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου: Δεν διανοούμαστε κλιμάκωση σε επίπεδο ενεργειών - Το ευρωπαϊκό πλαίσιο απάντησης στην Τουρκία θα ενισχύεται συνεχώς όσο προκαλούν

petsas_ar
Μήνυμα «ψύχραιμης αυτοπεποίθησης» επιδιώκει να στείλει η Αθήνα με τη βεντάλια των πρωτοβουλιών που ανοίγει από σήμερα, αρχής γενομένης από την παρουσία του Νίκου Δένδια στο συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Όπως εξήγησε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας η Ελλάδα προσδοκά καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας υπενθυμίζοντας ότι στα δύο προηγούμενα συμβούλια είχε τεθεί το πλαίσιο απάντησης της ΕΕ για την τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο. «Αυτό το πλαίσιο θα ενισχύεται συνεχώς όσο προκαλούν οι Τούρκοι» συμπλήρωσε ο κ. Πέτσας.






Στην ερώτηση για το ποια θα είναι η απάντηση της Ελλάδας στο ενδεχόμενο αποστολής ερευνητικού σκάφους από την Τουρκία στην περιοχή που έχει συμφωνήσει με τη Λιβύη, ο κ. Πέτσας απάντησε ότι ευχόμαστε στο στάδιο αυτό ότι το πλαίσιο των δηλώσεων δεν θα κλιμακωθεί.

«Ο διπλωματικός και επιχειρησιακός σχεδιασμός υπάρχει. Σε αυτή την ώρα είμαστε σε επίπεδο δηλώσεων. Δεν διανοούμαστε κλιμάκωση σε επίπεδο ενεργειών» πρόσθεσε.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο προσφυγής στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για την υφαλοκρηπίδα ή την ανακήρυξη ΑΟΖ ο κ. Πέτσας απάντησε ότι «εμείς σχεδιάζουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε για να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα».

Μιλώντας για τη Λιβύη είπε ότι «είναι σε μια δύσκολη κατάσταση το εσωτερικό της χώρα και αυτό ενδεχομένως να επιχείρησε να εκμεταλλευτεί η Τουρκία» τονίζοντας ότι είναι «ξεκάθαρη η καταδίκη από τις ΗΠΑ της τουρκικής προκλητικότητας».

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι «θα υπάρξει επιστολή του υπουργείο ΕΞωτερικών στον ΟΗΕ για το άκυρο μνημόνιο Λιβύης - Τουρκίας» εξηγώντας ότι η αποστολή του κειμένου από τουρκικής πλευράς «είναι μια γνωστοποίηση προς τον ΟΗΕ και γι' αυτό παίρνουμε τα μέτρα ώστε να υπάρχει άμεση απάντηση από εμάς νομικά τεκμηριωμένη».

Κλείσιμο
Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση έχει στα σχέδιά της τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών ο κ. Πέτσας απάντησε «κρατούμε την πρωτοβουλία σε οποιοδήποτε επίπεδο κρίνεται σκόπιμο. Αν χρειαστεί στο μέλλον συμβούλιο πολιτικών αρχηγών θα το κάνουμε».

Παράλληλα παρατήρησε ότι «είναι αισθητά μειωμένες οι ροές των προσφύγων» αν και όπως σημείωσε «δεν θα ήθελα να το αποδώσω σε γεωπολιτικές εξελίξεις. Περιμένουμε ένα ευρύτερο χρονικό πλαίσιο για να δούμε αν πρόκειται για περιορισμό των ροών από την Τουρκία».

Τα επόμενα βήματα

Θα ακολουθήσει την Τετάρτη η άφιξη στην Αθήνα του προέδρου της Βουλής της Λιβύης Αγκίλα Σάλεχ Ίσα Γκουάιντερ και η συνάντησή του με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κώστα Τασούλα. Η παρουσία του Λίβυου πολιτικού έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθεια να συσφίξει τις σχέσεις της Ελλάδας με την παράταξη της ανατολικής Λιβύης, πολιτικός βραχίονας της οποίας είναι η Λιβυκή βουλή των αντιπροσώπων, η λειτουργία της οποίας προβλέπεται από την αποκαλούμενη Λιβυκή Πολιτική Συμφωνία του 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο άρθρο 8 της Πολιτικής Συμφωνίας, προβλέπεται ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης υπό τον πρωθυπουργό αλ Σαράζ έχει το δικαίωμα να συνάπτει διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες υπό τον όρο ότι έχει λάβει τη σύμφωνη γνώμη του λιβυκού κοινοβουλίου!

Η πρόβλεψη αυτή δημιουργεί μια βάσιμη ελπίδα για ακύρωση της συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Κι αυτό, διότι, σε περίπτωση που η παράταξη του στρατηγού Χαφτάρ επικρατήσει των αντιπάλων της και καταφέρει να ελέγξει το σύνολο της επικράτειας της Λιβύης σε συνεννόηση με τις υπόλοιπες φυλές, θα έχει τη δυνατότητα να ενταφιάσει πολιτικά τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Τουρκία, επικαλούμενη το γεγονός ότι το λιβυκό κοινοβούλιο δεν την έχει υπερψηφίσει.

Αποκορύφωμα των κινήσεων στη διεθνή σκακιέρα θα είναι η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ το διήμερο Πέμπτη–Παρασκευή με τον Έλληνα πρωθυπουργό να έχει ανακοινώσει ότι θα θέσει το θέμα στους Ευρωπαίους ομολόγους του.

Στόχος και προσπάθεια της ελληνικής πλευράς είναι να συμπεριληφθεί στο κείμενο των συμπερασμάτων μια διατύπωση παρόμοια με αυτή που εξέδωσε ο Ισπανός νέος Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. Γιοσέπ Μπορέλ την περασμένη εβδομάδα.

Στη γραπτή δήλωσή του σημείωνε, μεταξύ άλλων, ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο όσον αφορά στις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου του Αιγαίου. Η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών μελών της Ε.Ε., όπως τονίστηκε επανειλημμένα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και από τα συμπεράσματα του Συμβουλίου, και πιο πρόσφατα τον Ιούνιο του 2019»

«Είναι επιτακτική ανάγκη να τηρείται το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, η αρχή των καλών γειτονικών σχέσεων και η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες όλων των γειτονικών παράκτιων κρατών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παράγονται από τα νησιά τους. Όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να συμμορφώνονται με αυτές τις αρχές και πρέπει να απέχουν από οποιεσδήποτε ενέργειες υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια» κατέληγε η ανακοίνωση του κ. Μπορέλ.

Την Τετάρτη, τέλος, αναμένεται να γίνει γνωστό αν θα βρεθεί στην Ελλάδα και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς την Παρασκευή συνεδριάζει στην Αθήνα ο Οργανισμός Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου με την απάντηση της τουρκικής πλευράς για τυχόν συμμετοχή να εκκρεμεί. Θεωρείται πιθανό, αν ο κ. Τσαβούσογλου εκπροσωπήσει την Τουρκία, να υπάρξει συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια.


Δείτε να βασικά σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ
και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα  στο Thema 104,6


Για Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.
Από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., που συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες επιδιώκουμε να είναι στο τραπέζι των Ευρωπαίων εταίρων μας η τουρκική προκλητικότητα, ώστε να καταδικάζεται αναλόγως. Ο Υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει επίσης πρωτοβουλία, στο πλαίσιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης και 18ης Οκτωβρίου για τα Δυτικά Βαλκάνια, να θέσει ξανά το θέμα ώστε να προετοιμαστεί όσο το δυνατόν καλύτερα η επόμενη Σύνοδος του Μαρτίου. Είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και εν προκειμένω των δύο χωρών που αυτή τη στιγμή έχει ξεκινήσει η όποια συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είχαμε πει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια κακή συμφωνία και δεν τη θέλαμε. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να μην υπογραφεί και να μην κυρωθεί. Από τη στιγμή όμως που κυρώθηκε παράγει αποτελέσματα για το Διεθνές Δίκαιο. Και το Διεθνές Δίκαιο είναι η πυξίδα, η οποία κατευθύνει όλη μας την εξωτερική πολιτική, όπως και στις πρόσφατες εξελίξεις με τη γείτονα Τουρκία.
Στα δύο προηγούμενα Συμβούλια Κορυφής -το Καλοκαίρι και πολύ περισσότερο το Φθινόπωρο- έχει τεθεί το πλαίσιο απάντησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα στην Κύπρο. Αυτό το πλαίσιο θα ενισχύεται συνεχώς, αν οι γείτονές μας συνεχίσουν αυτή τη πρακτική. Όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός, εμείς θέλουμε πάντα το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας. Εναπόκειται στην άλλη πλευρά να δείξει ότι τα σέβεται έμπρακτα και να μην προχωρά συνεχώς σε εμπρηστικές -θα έλεγα- δηλώσεις. Εκπέμπουμε παντού μήνυμα ψύχραιμης αυτοπεποίθησης. Ξέρουμε να προστατεύουμε τα εθνικά μας συμφέροντα και αυτό θα κάνουμε με την ενότητα που διακρίνει τον Ελληνικό Λαό. Ο επιχειρησιακός και διπλωματικός σχεδιασμός υπάρχει. Περιμένουμε, όμως, να υπάρξει αποκλιμάκωση.

Οι κινήσεις της Τουρκίας σε σχέση με τη Λιβύη, ήταν σε γνώση και του Υπουργείου Εξωτερικών και όλων των Αρχών και όχι μόνο των ελληνικών, αλλά και των διεθνών, όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, αλλά και άλλοι παράγοντες -όπως της αμερικανικής και της ρωσικής διπλωματίας- καταδικάζουν τέτοιου είδους ενέργειες. Τώρα, τα προβλήματα τα εσωτερικά, που ενδεχομένως υπάρχουν στη Λιβύη ή που υπάρχουν στην Τουρκία και προσπαθούν να βρουν μια διέξοδο με τέτοιου είδους ενέργειες, δεν θα ήθελα να τα σχολιάσω.
Αύριο, θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Θα γίνει ενημέρωση όλων των πολιτικών κομμάτων από τον Υπουργό Εξωτερικών. Εμείς, πάντα, ως Κυβέρνηση, κρατούμε την πρωτοβουλία να ενημερώσουμε σε οποιοδήποτε επίπεδο κρίνεται σκόπιμο. Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε απευθείας επικοινωνία του κ. Δένδια με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων. Τώρα, θα συνεδριάσει το ΕΣΕΠ. Αν χρειαστεί, κάποια στιγμή στο μέλλον, Συμβούλιο Αρχηγών, θα γίνει. Αλλά σε αυτή τη φάση, δεν έχει κριθεί σκόπιμο.
Είναι ξεκάθαρη η καταδίκη, από αμερικανικής πλευράς, της τουρκικής προκλητικότητας σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Υπάρχουν και διμερείς επικοινωνίες, υπάρχει και πολυμερής προσπάθεια από την πλευρά μας. Θα υπάρξει και σχετική επιστολή από το Υπουργείο Εξωτερικών προς τα Ηνωμένα Έθνη, σε σχέση με την εξέλιξη των τελευταίων ημερών, γι΄ αυτό το «άκυρο», μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Για την κατάθεση του «μνημονίου» (από πλευράς Τουρκίας) στα Ηνωμένα Έθνη, εμείς λαμβάνουμε τα μέτρα μας, ώστε να υπάρχει άμεση απάντηση από τη δική μας πλευρά, νομικά τεκμηριωμένη και με όλα τα επιχειρήματα που έχουμε αναπτύξει το προηγούμενο διάστημα, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Για το μεταναστευτικό
Είναι αισθητά μειωμένες οι ροές το τελευταίο διάστημα. Δεν θα ήθελα να το αποδώσω σε γεωπολιτικές ή άλλες εξελίξεις. Ενδεχομένως να είναι θέμα συγκυρίας, λόγω των καιρικών φαινομένων. Περιμένουμε να έχουμε ένα μεγαλύτερο εύρος χρονικού διαστήματος, προκειμένου να κρίνουμε. Θυμίζω ότι ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχόλησε τους δύο ηγέτες στη συνάντηση, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ήταν το ζήτημα του Μεταναστευτικού-Προσφυγικού, όπου τέθηκε, ξεκάθαρα από πλευράς μας, αν επρόκειτο για γεωπολιτικό λόγο που υποκινεί αυτές τις αυξημένες ροές ή για οικονομικό. Και αν είναι ο δεύτερος, φυσικά η Ε.Ε. -γιατί δεν είναι ένα θέμα διμερές, αλλά ευρωπαϊκό- είναι έτοιμη να συνδράμει και εμείς φυσικά να στηρίξουμε. Αν είναι γεωπολιτικό, φυσικά μιλάμε για μια τελείως αλλαγή στάσης, για ένα θέμα που πλέον θα κρίνεται όχι ως μια βοήθεια προς κατατρεγμένους ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από το φάσμα της προσφυγιάς, αλλά ως ένα γεωπολιτικό όπλο.


Για τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας
Κατά γενική ομολογία, στις δύο συγκεντρώσεις και πορείες με κίνδυνο πρόκλησης καταστροφών ή επεισοδίων -εκείνη του Πολυτεχνείου και εκείνη για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου- η Αστυνομία κατάφερε να προφυλάξει ιδιωτικές περιουσίες και τουλάχιστον να μην έχουμε την εικόνα που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Περιστατικά που μπορεί να κριθεί ότι είναι περιστατικά αυθαιρεσίας, η ίδια η Αστυνομία από τις 7 το μήνα, πριν καν οποιοσδήποτε άλλος αντιδράσει -είτε πολιτικό κόμμα, είτε Μ.Μ.Ε.- έστειλε το υλικό στον Συνήγορο του Πολίτη, κινεί η ίδια τις διαδικασίες ελέγχου και ζητά από τους πολίτες, εάν υπάρχει υλικό αυθαιρεσίας, να δοθεί προκειμένου να αξιολογηθεί και να αποδοθούν ευθύνες όπου πρέπει να αποδοθούν.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης