Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης: Η Αθήνα υψώνει διπλωματικό «τείχος» για την ακύρωσή της

dendias_ar

Ενημέρωση του συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ - Την Τρίτη ο Νίκος Δένδιας συγκαλεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής - Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέτει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και στη συνάντηση με τον Τραµπ στις 7 Ιανουαρίου

Η Άγκυρα ούτε καν προσπαθεί να κρύψει τις επιθετικές προθέσεις της, οι οποίες οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε κλιμάκωση της έντασης. Η κίνηση που αναπόφευκτα θα προκαλέσει κρίση είναι εάν ο Ταγίπ Ερντογάν ανάψει το «πράσινο φως» για την αποστολή τουρκικού ερευνητικού σκάφους και ακόμα χειρότερα γεωτρύπανου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα στα νότια και ανατολικά του τόξου Καστελλόριζο-Ρόδος-Κάρπαθος-Κάσος-Κρήτη. Σε μία τέτοια περίπτωση, η Αθήνα δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να αντιδράσει.

Αν και στο επίπεδο του διεθνούς δικαίου η Τουρκία είναι παντελώς παράνομη, έχει ανεβάσει ταχύτητα, στοχεύοντας στη δημιουργία τετελεσμένων. Πρόκειται για το επιστέγασμα μίας στρατηγικής που εφαρμόζεται με συνέπεια εδώ και πολύ καιρό, άλλοτε σε χαμηλούς κι άλλοτε σε υψηλούς τόνους, άλλοτε με φραστικές αμφισβητήσεις κι άλλοτε με έμπρακτες. Τα όσα κάνει τα τελευταία χρόνια στην κυπριακή ΑΟΖ είναι ο μπούσουλας που ο Ερντογάν θα ακολουθήσει και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, αν και με την Ελλάδα τα πράγματα είναι πολύ πιο επικίνδυνα.

Στόχος της Άγκυρας είναι να βάλει χέρι σε ενεργειακά κοιτάσματα και της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας. Ταυτόχρονα, όμως, επιδιώκει και να ελέγξει τον θαλάσσιο χώρο ανατολικά της Κρήτης, με σκοπό να αποκόψει την Ελλάδα από την Κύπρο. Αν το καταφέρει, οι υπόλοιπες γεωστρατηγικές επιδιώξεις της στην Ανατολική Μεσόγειο θα επιτευχθούν.

Εξάλλου, οι επιδιώξεις της αυτές είναι γνωστές και έχουν διατυπωθεί και επίσημα με το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», το οποίο αποτελεί πτυχή του ευρύτερου οράματος για τη «Μεγάλη Τουρκία». Μέχρι το 2023, όταν θα συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, ο «σουλτάνος» θέλει να έχει διευρύνει όχι μόνο την ισχύ και την επιρροή της χώρας του, αλλά και την επικράτειά της στη θάλασσα και στην ξηρά (βλέπε βόρεια Συρία).

Με τις επιθετικές κινήσεις του υπολογίζει ότι στην χειρότερη περίπτωση θα εγκλωβίσει την ελληνική ηγεσία σε μία διμερή διαπραγμάτευση για ένα συνολικό πακέτο, με το οποίο θα μοιράσει με την Ελλάδα αποκλειστικά ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Η συνεκμετάλλευση είναι το όχημα των τουρκικών επεκτατικών επιδιώξεων και στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σημαντική εξέλιξη είναι και η επιτάχυνση που επιδεικνύει η κυβέρνηση της Τρίπολης. Αμέσως μετά την ανακοίνωση του Ταγίπ Ερντογάν ότι το εγκεκριμένο από την Εθνοσυνέλευση μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης εστάλη στη Γραμματεία του ΟΗΕ για πρωτοκόλληση και δημοσίευση, η αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσε επίσης ότι τέθηκαν σε ισχύ οι συμφωνίες Τουρκίας-Λιβύης για τους τομείς της θαλάσσιας δικαιοδοσίας, καθώς και για τη στρατιωτική συνεργασία και την ασφάλεια.
Το Σαββατοκύριακο δεν έλειψε η ανταλλαγή ρητορικών πυρών. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι «η συμφωνία με τη Λιβύη δεν αποτελεί απειλή για άλλες χώρες, ούτε και παραβίαση των δικαιωμάτων των άλλων χωρών. Πρόκειται για μια συμφωνία που έγινε στο πλαίσιο των δικαιωμάτων δύο κυρίαρχων χωρών». Αμέσως μετά προχώρησε στην καρδιά του ζητήματος: «Το ευκολότερο που μπορεί να γίνει στο θέμα αυτό είναι η δίκαιη διανομή κάθε πόρου και πλούτου που βρίσκεται στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Αν δεν συμβεί αυτό, δεν θα επιτρέψουμε μια αντίθετη απόφαση. Δεν μπορεί να επιβιώσει καμία απόφαση η οποία δεν συμπεριλαμβάνει την Τουρκία και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι. Η Κύπρος είναι δική μας υπόθεση και δεν τίθεται θέμα να υποχωρήσουμε».

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας με προκλητικό ύφος στα όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, δήλωσε ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να ξεχάσει ότι τους ρίξαμε στο Αιγαίο». Έκανε, μάλιστα, λόγο και για αποζημιώσεις «για τις σφαγές και τις φρικαλεότητες» του ελληνικού στρατού το 1922. Κάλεσε την Αθήνα να «αφήσει στην άκρη τη γεμάτη φαντασία ιδεολογία» και να ακολουθήσει τις αρχές φιλίας και καλής γειτονίας!

Απαντώντας, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προέβη σε γραπτή δήλωση: «Η ύβρις είναι η επιλογή εκείνου που δεν μπορεί να αποδεχθεί την Ιστορία του. Εκείνου που δεν έχει επιχειρήματα και προτιμά να προκαλεί και να απειλεί. Εκείνου που αρνείται πεισματικά να σεβαστεί του κανόνες που ισχύουν έναντι όλων και που αξιώνει, αυθαιρέτως, ειδική μεταχείριση.  Η διαρκής προσπάθεια της Τουρκίας να διαστρεβλώσει ιστορικά γεγονότα προκαλεί θλίψη και την εκθέτει. Όπως και η χρήση, από πλευράς της, ανοίκειων εκφράσεων. Δεν θα την ακολουθήσουμε… Καλούμε την Τουρκία να αποστεί από περαιτέρω προκλήσεις και να εργαστεί προς την κατεύθυνση του διαλόγου και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Ας αντιληφθεί ότι η καλή γειτονία, η ασφάλεια και η σταθερότητα, καθώς και η ευημερία της ευρύτερης περιοχής μας, θα ωφελήσουν και την ίδια».

Με πατημένα τα γκάζια βρίσκεται και η ελληνική διπλωματική υπηρεσία. Η εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική όσον αφορά τις ενέργειες ανάσχεσης της τουρκικής επιθετικότητας. Ο Νίκος Δένδιας έχει δώσει πλήθος συνεντεύξεων σε μία προσπάθεια να αποδομήσει το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, αλλά και να εδραιώσει τις συμμαχίες της Αθήνας.

Ιδανική πλατφόρμα για τον σκοπό αυτό είναι το άτυπο πρόγευμα εργασίας, στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο οποίο συμμετέχουν πάνω από 20 υπουργοί Εξωτερικών με θέμα τη διεύρυνση. Μπορεί η πρωτοβουλία να εντάσσεται σε μία σειρά ενεργειών της ελληνικής διπλωματίας να στηρίξει εμπράκτως την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά οι εξελίξεις στο ελληνοτουρκικό μέτωπο μετατοπίζουν την ατζέντα.

Την Τρίτη ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας συγκαλεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για την ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων. Οι νομικές υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών δεν έχουν σταματήσει από την προηγούμενη Πέμπτη που πήραν στα χέρια τους το μνημόνιο-συμφωνία να επεξεργάζονται κείμενο με τις ελληνικές θέσεις που αναμένεται να σταλεί στον ΟΗΕ και θα χαρακτηρίζει «ανυπόστατη» τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε «κενή περιεχομένου» τη συμφωνία, ενώ υποστήριξε ότι η αφρικανική χώρα εκβιάστηκε για να υπογράψει. Η διεθνοποίηση της κατάστασης αποτελεί νούμερο ένα προτεραιότητα της Αθήνας, η οποία επιχειρεί να οδηγήσει την Άγκυρα σε μία διπλωματική απομόνωση. Για τον λόγο αυτό δίνει μεγάλη βαρύτητα στις ανακοινώσεις του Στέιτ Ντιπάρτµεντ, του ρωσικού και του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και στις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Ιδιαίτερο βάρος έχει δοθεί στην επικείµενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, την Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες, όπως και στη συνάντηση Μητσοτάκη-Τραµπ στις 7 Ιανουαρίου στον Λευκό Οίκο. Στο μέτωπο αυτό επιχειρείται η διαμόρφωση ενός τείχους από Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο με μερική αμερικανική υποστήριξη. Την ιδία στιγμή, κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ότι «θωρακίζονται» και τα οικόπεδα νοτίως της Κρήτης, μέσα από τη σύναψη συμβάσεων μίσθωσης µε ενεργειακούς κολοσσούς για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

ΣΧΟΛΙΑ (74)

dp

οι μογγολοι τι ρολο βαρανε στα σχολια αυτους καντε μπλοκ οχι εμας

Τσίπρα θα λέτε και θα κλαίτε

γουστάρατε εκλογές ε? τη βρίσκατε με δημοσκοπήσεις, Ε? Φάτε σκατά τώρα, και εσείς και οι κλαίοντες δημοσιογράφοι και ΜΜΕ της ΝΔ. Θα φτάσετε ρε ξεφτίλες να παρακαλάτε να τους χαρίζατε το Καστελόριζο με αυτά που θα γίνουν. Και μην περιμένετε να βγάλουν οι "προδότες" το φίδι από την τρύπα...όοοοοχι, εμείς είμαστε "Καρανίκες" και "Τασίες", δε ξέρουμε από αυτά. Εσείς που ξέρετε, φάτε τα σκατά στη μάπα. Γουστάρω τρελά να σας βλέπω να κλαίτε. Δε μπορείτε να φανταστείτε πόσο το γουστάρω.

Το λεξιλόγιο και η φρασεολογία σου δείχνουν

την μίζερη ανατροφή και καταγωγή σου. Μιλάς έτσι λες και απευθύνεσαι στον πάτερα σου.

@Τσυριζομπουμπούκι

Καρα-θα-νίκα, ΕΣΥ σαν σύμβουλος "στρατηγικής" είπες του Τσιπροπινόκιο να πει "η θάλασσα δεν έχει σύνορα"???????........... ΥΓ: Πάντως ΕΣΥ κλαις σίγουρα που έχασες τη θεσάρα με τη μισθάρα στο Μαξίμου......

Τασοκαρανίκα

Γιατί ρε συ θα λέμε και θα κλαίμε. Το θα τι το θές? Πάντα κλαίμε οταν ακούμε αυτό το όνομα. Μας θυμίζει κάτι αναρχοδήθεν που έσκυψαν ευλαβικά στα μνημόνια που θα έσκιζαν με μουσική υπόκρουση απο νταούλια και ζουρνάδες. Ειναι να μην κλαις φίλε μου. Εκει που λέγαμε θα βγεί ρε κερατάδες το Τσιπρόνι και θα σας λιανίσει, ξαφνικά έπρεπε να απολογηθούμε "που είναι ρε ο μαγκας που θα έσκιζε τα μνημόνια??" ΕΕΕΕΕε πήγε μια βόλτα αλλά όπου να ναι θα βαρέσει τα νταούλια. Και κλάααααααμα μετά. Αστα να πάνε φιλε μαύρο δάκρυ. Τουλάχιστον με τον Κούλη ξέραμε οτι θα κλάψουμε εξ αρχής. Τον ίδιο πόνο δίνουν και οι δύο απλά με τον Κούλη δεν παραμυθιάζεσαι οτι θα γελάσεις. Πιό αντρίκειο απο το "θαθαθαθα" και μετά "κοκοκοκο". Σκέτο "κοκοκοκο" τουλάχιστον ας κυβερνάει ο ειλικρινής. Εντάξει εσυ γουστάρεις και λίγο την παραμύθα .... γούστα ειναι αυτά φίλε.

Nik kay

Τι λες ρε βλάκα εθνομιδενιστη . πρέπει να είσαι τελείως ηλίθιος.το πρόβλημα με την Τουρκία δεν είναι καινούργιο και σίγουρα θα είχε την ίδια κατάληξη όπως το μακεδονικό.καλητερα φύγε από την χώρα που θες να σχολιάσεις κιόλας μπετε ε μπετε

Οικονομικό εμπάργκο

Ας γίνει και οικονομικό εμπάργκο να δεις που θα την πάρει πίσω την συμφωνία της με την Λιβύη.

Γιώργος

Η αρνητικότητα προς την κυβέρνηση από τους Ανελ-Χρυσαυγίτες και τα ψέματα που διαδίδουν, αγγίζει τα όρια της εθνικής προδοσίας. Θαυμάζουν τον Τράμπ, τον Ερντογάν και είναι εφάμιλλοι εθνοπροδότες με τους αριστερούς, γι αυτό ο λαός τους γύρισε την πλάτη.

...

Εγώ δεν είμαι ούτε ΑΝΕΛ αλλά ούτε χρυσαυγήτης, ψήφισα ΝΔ για να καταργήσει την συμφωνία των Πρεσπών εφόσον αυτοί δεν την τηρούν και ενώ είναι ένα 6μηνο στην εξουσία και έγινε η σύνοδος στην Ευρώπη για το αν θα μπουν ή όχι δεν έβαλε βέτο η χώρα μας, πράγμα που είχε υποσχεθεί... ξέρεις ποιος έβαλε; Η Γαλλία... Αυτό τώρα είναι ψέμα; Είμαι και εγώ ψεκασμένος ή φασίστας; Όσο για Τραμπ και Ερντογάν, δυστυχώς για εμάς, κάνουν ότι μπορούν για τα εθνικά τους συμφέροντα... σε αντίθεση με εμάς αλλά πραγματικά συνεχίστε έτσι εκεί στη ΝΔ και δεν θα βρείτε ψήφο από πατριώτες στις επόμενες εκλογές

FFs

... από το " διπλωματικό τείχος " και άλλες βαρύγδουπες εκφράσεις , θα φτάσουμε στο δικαίωμα μιας χώρας στην αυτοδιάθεση της και στην ελευθερία της δημιουργίας νόμων της και στη μη ανάμιξη στα εσωτερικά ζητήματα άλλων χωρών από την Ελλάδα , στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και των συμβάσεων που έχει υπογράψει η Ελλάδα κλπ κλπ... Το ερώτημα είναι άλλο : Εάν πάμε για να καθίσουμε έτσι κι αλλιώς σε τραπέζι με τους Τούρκους για να δώσουμε την ΑΟΖ μας στην ανατολική μας μεσόγειο και την συν-διαχείριση του μισού Αιγαίου , να βυθίσουμε πρώτα μερικά πλοία τους στη Θάλασσα γυρίζοντας τους 30 χρόνια πίσω, για να μην συνομιλούν από θέση ισχύος ;

Πουθενά

Δεν ακούς ή δεν διαβάζεις μια κυβερνητική εξαγγελία για ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, με συγκεκριμένα μέτρα και όχι με αοριστολογίες. Την προηγούμενη Τρίτη που ο Α/ΓΕΝ δήλωσε πως "θα τους ορμήξουμε και όσες δώσουμε-όσες φάμε" (ενημερωτικά το ΠΝ και η ΠΑ θα δώσουν ΠΟΛΥ ΞΥΛΟ και θα φάνε πολύ λιγότερο!) τον πήρε τηλέφωνο ο .... Πέτσας (ρεπορτάζ από το χθεσινό κυριακάτικο φύλλο του ΠΘ) και του έβαλε χέρι πως δήθεν "δυναμιτίζει" το κλίμα. Δεν υπάρχει σωτηρία με το υπάρχον πολιτικό σύστημα, ας προετοιμαστεί ο κόσμος για παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας με νέες Πρέσπες. Καλά για πόλεμο μην το σκέφτεται κανένας, είναι τόσο κότες οι δικοί μας πολιτικοί που ότι ζητήσει η Τουρκία θα το πάρει στην επερχόμενη νέα συμφωνία. Πλακίτσα κάνει ο Έρντογαν. Όταν τον ρώτησε ο Κυριάκος στην κατ' ιδίαν συνάντηση τι περιλαμβάνει η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, του απάντησε "ας μην έδιωχνες τον Λίβυο πρέσβη για να μάθαινες". Η απόλυτη πλακίτσα!!!

Χωρίς πολιτικη χροιά συμφωνώ απόλυτα

Σε καιρό έκτακτης εθνικής ανάγκης όταν πρεπει να υπάρχουν θετικές και εμψυχωτικές ειδήσεις, ο καθένας γράφει ο,τι του καπνίσει, αρκεί να βλάψει κάποιον πολιτικό αντίπαλο. Έτσι και ω μη γένοιτο υπάρξει σύρραξη, και κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης, θα θελα να δω αυτά τα λαλίστατα ανθρωπάκια να τολμήσουν να ανοίξουν το στόμα τους όπως τώρα. Πάντως πιστευω ότι την εξωτερική πολιτικη την εξασκεί η κυβέρνηση και όχι άλλοι λειτουργοί όπως π.χ. ο Α/ΓΕΝ που μεταξύ μας "αναγκάστηκε" να κάνει αυτή τη δήλωση γιατί κανείς άλλος δεν μιλάει.

γγ

ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ(ΘΑΛΑΣΣΑΣ) .....πλεον ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΠΛΟΙΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΡΟΔΟ Κ ΚΡΗΤΗ....και εσεις ακομα υποστηριζετε δενδια-κουλη......ακομα πουλατε σανο στον κοιμισμενο ελληνικο λαο περι νομιμοτητας και ακυρης συμφωνιας

ELLAS

ο Κουλης θα παει σε δεξιωσεις Βασιλιαδων και θα διαμαρτυρηθει

Οι απαράδεκτοι

Δεν ξέρω την ηλικία , το μορφωτικό επίπεδο , αν είστε καν Έλληνες , κάποιοι από τους σχολιάζοντες , αλλά τα σχόλια σας είναι πράγματι απαράδεκτα ! Δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεστε τίποτα , κι αυτό είναι πολύ ανησυχητικό ! Αν ψηφίζετε κιόλας είστε επικίνδυνοι ! Ο συνδυασμός άγνοιας , ανοησίας και μαγκιάς είναι χειρότερος από βόμβα σε μια κοινωνία !

@

σωφροσυνη κ ψυχραιμια.....το παραμυθι που πουλατε για να δικαιολογησετε απραξια κ προδοσια και να κοιμιζετε νεοελληνες....

Φ.

Μηπως και εμεις να συμφωνουσαμε με Ουκρανια, Γεωργια κλπ για το μοιρασμα του Βοσπορου μετα τα 6 μιλια?

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης