Ψήφος αποδήμων: Πιο κοντά στη διακομματική στήριξη μετά την «πιρουέτα» ΣΥΡΙΖΑ

Ψήφος αποδήμων: Πιο κοντά στη διακομματική στήριξη μετά την «πιρουέτα» ΣΥΡΙΖΑ

H υποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ και η σύμπλευση με ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 - Στα χέρια των κομμάτων η πρόταση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού - Kαι πόλεμος ανακοινώσεων για την «πιρουέτα» της Κουμουνδούρου

Ψήφος αποδήμων: Πιο κοντά στη διακομματική στήριξη μετά την «πιρουέτα»  ΣΥΡΙΖΑ
Πιο κοντά στον στόχο της διακομματικής στήριξης της ψήφου των αποδήμων φθάνει η κυβέρνηση μετά την άρον – άρον αναδίπλωση που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να απεγκλωβιστεί από το αδιέξοδο στο οποίο αυτοτοποθετήθηκε λόγω μικροπολιτικών επιδιώξεων και αντισυνταγματικών αγκυλώσεων.

Μετά από μια περίοδο λεονταρισμών η Πολιτική Γραμματεία της Κουμουνδούρου αποφάσισε να μετέχει ουσιαστικά στις σχετικές διαβουλεύσεις και όπως ανακοίνωσε να επιδιώξει «τη σύνθεση ανάμεσα στις προτάσεις που σέβονται τη δημοκρατική αρχή, τη συνταγματική νομιμότητα και τη διεθνή εμπειρία».

«Καλοδεχούμενη η πιρουέτα. Θα είναι ένα σπουδαίο μήνυμα για την πατρίδα μας αν η πρόταση νόμου ψηφιστεί κι από τους 300 της Βουλής. Μένουμε σε αυτό. Τα υπόλοιπα τα ξέρουν οι πολίτες και τα κρίνουν», ήταν το σχόλιο του Μεγάρου Μαξίμου.

Αιτία για την σχεδόν αναγκαστική κυβίστηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται πως έπαιξε το κλίμα συναίνεσης που δημιουργείται μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Το νέο κείμενο τεσσάρων σημείων που παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος διατηρεί την βασική επιθυμία της πλειοψηφίας για ενσωμάτωση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού με το συνολικό αποτέλεσμα της επικράτειας και παράλληλα ικανοποιεί όλα τα βασικά αιτήματα του Κινήματος Αλλαγής, του ΚΚΕ, του ΜεΡΑ25 και της Ελληνικής Λύσης.

Συγκεκριμένα:

- προβλέπει πως οι κάτοικοι του Εξωτερικού που έχουν το εκλογικό δικαίωμα, ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν και η ψήφος τους μετρά στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα

- θέτει συγκεκριμένους περιορισμούς που αποτρέπουν ενδεχόμενη ακραία αύξηση των εκλογέων όπως η ένταξη στους εκλογικούς καταλόγους μόνο όσων έχουν έχουν φύγει από την Ελλάδα ως 30 χρόνια και έχουν οικονομική σχέση με τη χώρα (ελληνικό ΑΦΜ ή συγγενική σχέση πρώτου βαθμού με Έλληνα φορολογούμενο).

- προβλέπει ότι η επιστολική ψήφος θα χρησιμοποιείται μόνο σε ακραίες περιπτώσεις που οι εκλογείς βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση απο πρεσβείες και προξενεία ή άλλους χώρους που θα συμφωνηθούν

- αυξάνει τον αριθμό των βουλευτών επικρατείας απο 12 σε 15 ώστε να δοθεί και η δυνατότητα του “εκλέγεσθαι” στους Έλληνες του εξωτερικού.

Κλείσιμο
Παράλληλα, λίγα εικοσιτετράωρα πριν την παρουσίαση του συνθετικού κειμένου ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης πρότεινε στα μέλη της επιτροπής για την Συνταγματική Αναθεώρηση που λειτουργεί στην Βουλή να παρατείνουν τις εργασίες τους ώστε να συμπεριλάβουν στις τελικές τους προτάσεις και τις πιθανές αλλαγές στο άρθρο που αφορά την ψήφο των απόδημων. Να σημειωθεί ότι ορισμένες προτάσεις που κατέθεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως η προϋπόθεση ύπαρξης ΑΦΜ για τους εκλογείς του εξωτερικού που ζητά το ΚΚΕ απαιτούν συνταγματική τροποποίηση.

Οι συντονισμένες κινήσεις της πλειοψηφίας και το πνεύμα συναίνεσης των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης έθεσε τον ΣΥΡΙΖΑ σε θεσμικό περιθώριο.
Η Κουμουνδούρου αντιλήφθηκε ότι κινδύνευε να εκτεθεί στα μάτια των Ελλήνων του εξωτερικού και να χρεωθεί «μουτζούρη» σε κάθε σενάριο.

Υπό αυτά τα δεδομένα ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε μάλλον αναγκαστική πιρουέτα προκειμένου να ενταχθεί και πάλι στις συζητήσεις.

Η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαταλείπει την πρόταση του διπλού αποτελέσματος, δηλαδή να μην αθροίζεται η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού και αυτή του εσωτερικού, και να υιοθετεί τις προτάσεις του ΚΚΕ και του ΜεΡΑ24 για ύπαρξη περιορισμών και προϋποθέσεων που θα εμποδίσουν την ακραία αύξηση των εκλογέων και την ενδεχόμενη αλλοίωση των εκλογικών καταλόγων.

«Μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί στο δημόσιο διάλογο δύο διαφορετικές αντιλήψεις: η πρώτη, της ΝΔ στην οποία προσχώρησε και το ΚΙΝΑΛ ανατρέποντας την πάγια θέση του, δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη την ευρωπαϊκή πρακτική χωρών με μεγάλη διασπορά, όπως η Ελλάδα, ώστε να αποφεύγεται η αλλοίωση του εκλογικού σώματος», αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΓ για να προσθέσει «Η δεύτερη αντίληψη αναγνωρίζει το δικαίωμα της ψήφου των αποδήμων, ρυθμίζοντάς το όμως στο πλαίσιο συστήματος αντιπροσώπευσης με δύο τρόπους: είτε με ξεχωριστές εκλογές όπου οι ίδιοι οι απόδημοι εκλέγουν τους εκπροσώπους τους σε αυτοτελείς εκλογικές περιφέρειες (πρόταση ΣΥΡΙΖΑ) είτε θέτοντας προϋποθέσεις για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος (προτάσεις ΚΚΕ και ΜέΡΑ25)».

«Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει στην ανάγκη να ακουστεί η φωνή των αποδήμων Ελλήνων και να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια, θα επιδιώξει τις επόμενες μέρες τη σύνθεση ανάμεσα στις προτάσεις που σέβονται τη δημοκρατική αρχή, τη συνταγματική νομιμότητα και τη διεθνή εμπειρία. Με μόνη προϋπόθεση να αξιοποιηθεί η τρέχουσα διαδικασία της αναθεώρησης του άρθρου 54 του Συντάγματος ώστε η όποια νομοθετική παρέμβαση σε αυτή τη κατεύθυνση να μην κινδυνεύει να εκπέσει ως αντισυνταγματική. Ευελπιστούμε τέλος, ότι τόσο η ΝΔ όσο και το ΚΙΝΑΛ, στο βαθμό που αληθινά επιθυμούν τη συναίνεση και την ψήφιση νόμου με 300 βουλευτές, θα μετακινηθούν από τη θέση τους που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλοίωσης του εκλογικού σώματος” τονίζει η ίδια ανακοίνωση.

ΝΔ: Καλοδεχούμενη η πιρουέτα του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των Αποδήμων

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των Αποδήμων το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέποντας ότι η άρνησή του να δεχθεί την ισοτιμία της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού τον οδηγεί σε πολιτική απομόνωση, κάνει τη συνήθη στροφή 180 μοιρών και δείχνει διατεθειμένος να συζητήσει ώστε να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση σε ένα μείζον θέμα.

Την ίδια στιγμή συνεχίζει να ψεύδεται. Λέει ότι είναι το πρώτο κόμμα που έχει καταθέσει αναλυτική πρόταση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, όταν επί 4 χρόνια όχι μόνο δεν έκανε απολύτως τίποτα, αλλά αγνόησε προκλητικά και τις τέσσερις προτάσεις που κατέθεσε η ΝΔ στη Βουλή, τελευταία εκ των οποίων τον Φεβρουάριο του 2019.

Ας είναι. Καλοδεχούμενη η πιρουέτα. Θα είναι ένα σπουδαίο μήνυμα για την πατρίδα μας αν η πρόταση νόμου ψηφιστεί κι από τους 300 της Βουλής. Μένουμε σε αυτό. Τα υπόλοιπα τα ξέρουν οι πολίτες και τα κρίνουν».

Σχόλιο γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

Μιας και η Ν.Δ. συνεχίζει να κινείται με περίσσειο θράσος και λαϊκισμό στο θέμα της ψήφου των αποδήμων, οφείλουμε να επισημάνουμε για ακόμη μία φορά το εξής:

Ο ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια προχώρησε στην εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου νόμου που καταγράφει με πληρότητα τη σχετική διεθνή εμπειρία, αντιμετωπίζει ζητήματα συνταγματικής τάξης και επιλύει όλα τα πολιτικά και διοικητικά προβλήματα.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. από τη μεριά της, το μόνο που έχει να αντιπαραβάλλει πέρα από διαρροές και αντιφατικές δηλώσεις των στελεχών της, είναι η χθεσινή επιστολή του υπουργού Εσωτερικών που φιλοδοξεί να "λύσει" το σύνθετο και πολυεπίπεδο αυτό ζήτημα μέσα σε τέσσερις, πρόχειρα διατυπωμένες, παραγράφους.

 Οι πολίτες μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματα τους.

ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να ψεύδεται

Απαντώντας στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ τονίζει πως η Κουμουνδούρου εξακολουθεί να ψεύδεται για να καλύψει την προηγούμενη στάση της.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να ψεύδεται ακόμα και για ένα θέμα για το οποίο τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Ισχυρίζεται με θράσος ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια προχώρησε στην εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου νόμου" για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού όταν η ΝΔ από το 2009 είχε φέρει ολοκληρωμένο νομοσχέδιο στη βουλή που δυστυχώς συγκέντρωσε μόνο 159 θετικές ψήφους και το οποίο ο ΣΥΝ (ο πρόγονος του ΣΥΡΙΖΑ) είχε καταψηφίσει. Το ίδιο σχέδιο νόμου επαναφέρει η ΝΔ απο το 2016 (η τελευταία φορά ήταν τον Φεβρουάριο του 2019) και είναι η βάση για τη σημερινή συζήτηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το έφερε ποτέ προς συζήτηση στη Βουλή. Σήμερα υπό το φόβο της πολιτικής απομόνωσης, αναγκάστηκε να κάνει μια ακόμη πιρουέτα. Καλοδεχούμενη. Αλλά δεν χρειάζεται να προσπαθεί να την καλύψει αραδιάζοντας σειρά από ψέματα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης