Βουλή: Σε Προανακριτική με 173 «ναι» ο Παπαγγελόπουλος για την σκευωρία Novartis

papag0

«Όχι» από 83 βουλευτές, επί συνόλου 261 ψηφισάντων - Επτά ώρες κράτησε η συζήτηση στην Ολομέλεια - Στόχος είναι ο Τσίπρας, είπε ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης - Πλήρη κάλυψη του παρείχε από το βήμα της Βουλής ο τέως πρωθυπουργός - ΝΔ: Ανεύθυνος ο Τσίπρας, δεν προαναγγέλλουμε διώξεις πολιτικών αντιπάλων - Από την ψηφοφορία απείχαν συνολικά 34 βουλευτες από τις ΚΟ του ΚΚΕ, της Ελληνικης Λύσης και του ΜέΡΑ25, που αποχώρησαν

Με ευρεία πλειοψηφια 173 βουλευτών (αντί για 172 που είχε αρχικά ανακοινωθεί) που ψήφισαν «υπέρ» έναντι 83 «κατά» εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η σύσταση Προανακριτικής επιτροπής, που θα ερευνήσει τους χειρισμούς του «Ρασπούτιν»-Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην σκευωρία Novartis, αλλά και τις αντιθεσμικες παρεμβάσεις του σε άλλες κρίσιμες δικαστικές αποφάσεις.

Να σημειωθεί ότι αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι τα «ναι» είναι 172, ωστόσο διαπιστώθηκε λάθος και έγινε επανακαταμέτρηση, το αποτέλεσμα της οποίας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ήταν 173 «ναι». Η Βουλή, πάντως, δεν ανακοίνωσε επισήμως το αποτέλεσμα της επανακαταμέτρησης, ή τη διόρθωση που προέκυψε.

Υπέρ της πρότασης για τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής, ενώ καταψήφισε η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από τέσσερις βουλευτές, που απουσίαζαν.

Πάντως, από το αποτέλεσμα της μυστικής ψηφοφορίας προκύπτουν ορισμένες διαφοροποιήσεις.

Συγκεκριμένα, από το στρατόπεδο των 179 βουλευτών ΝΔ και ΚΙΝΑΛ (απουσίαζε ένας βουλευτης της ΝΔ), φαινεται ότι ένας καταψήφισε την πρόταση, ένας δήλωσε «λευκό», ενώ τέσσερις έριξαν άκυρο.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, στην κάλπη βρέθηκαν 261 ψηφοδέλτια. Εξ αυτών, 256 ήταν έγκυρα, τέσσερα άκυρα και ένα λευκό.

Από την διαδικασία της ψηφοφορίας απείχαν συνολικά 34 βουλευτές από τις ΚΟ του ΚΚΕ (15), της Ελληνικης Λύσης (10) και του ΜεΡΑ25 (9), που αποχώρησαν, εκφράζοντας διαφορετικό πολιτικό σκεπτικό.

Επίσης, απουσίαζαν οι Νίκος Φίλης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Νεκτάριος Σαντορινιός και Θεοδώρα Τζάκρη. Στελέχη της αξιωματικης αντιπολιτευσης έσπευσαν να δηλωσουν πως οι απουσίες είναι δικαιολογημένες και σε γνώση της ηγεσίας του κόμματος (σ.σ. οι Φίλης, Σαντορινιός για λόγους υγείας και οι Κατρούγκαλος, Τζάκρη ταξίδι στο εξωτερικό).

Ακόμη, απουσίαζε ο βουλευτής της ΝΔ Ιωάννης Αντωνιάδης, που λείπει στο εξωτερικό. 

Η συζήτηση που προηγήθηκε - Οι θέσεις ΝΔ, Παπαγγελόπουλου και Τσίπρα

Με τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, να ανεβαίνει στο βήμα και να υπερασπίζεται τον εαυτό του ενάντια στις κατηγορίες για τον ρόλο του ως «Ρασπούτιν» στη σκευωρία Novartis, την ώρα που η κυβέρνηση επέλεξε συμβολικά να μην εκπροσωπηθεί από υπουργούς κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία που έλαβε χώρα στην Ολομέλεια, ολοκληρώθηκε η πολύωρη (σ.σ. είχε ξεκινήσει λίγο μετά τις 17:00) διαδικασία της συζήτησης της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας, που ζητά την έρευνα του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης για την τέλεση τεσσάρων αδικημάτων (ηθική αυτουργία στα αδικήματα κατάχρησης εξουσίας, παράβασης καθήκοντος και ψευδορκίας και πρόκληση-προσφορά για την τέλεση εγκλήματος).

Επιχειρώντας να αναδείξει το θεσμικό χάσμα που την χωρίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση άφησε τη συζήτηση και τις τελικές αποφάσεις αποκλειστικά στην αρμοδιότητα της Βουλής, στην οποία άλλωστε ανήκει αποκλειστικά η πρωτοβουλία για την προκαταρκτική έρευνα των χειρισμών του «Ρασπούτιν». Για τον λόγο αυτό, τα υπουργικά έδρανα ήταν άδεια κατά τη συζήτηση στην αίθουσα της Ολομέλειας.

Στόχος είναι ο Τσίπρας, είπε, μεταξύ άλλων και επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στην Ολομέλεια, ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης. «Αν ήμουν σκευωρός, δεν θα είχα φροντίσει να εξασφαλίσω κάποιου είδους ασυλία; Δεν θα είχα βάλει υποψηφιότητα για βουλευτής;» αναρωτήθηκε, μεταξύ άλλων, και τόνισε ότι δεν άκουσε κανένα στοιχείο εναντίον του, παρά μόνο εκθέσεις ιδεών.

Χαρακτήρισε σαθρή την πρόταση των 30 βουλευτών της ΝΔ, για την οποία τόνισε ότι από την ίδια την πρόταση, προκύπτει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η πολιτική του δίωξη, η εξόντωση και η σε βάρος του πολιτική σκευωρία, ενώ επισήμανε ότι δεν αναφέρεται στην πρόταση της ΝΔ, ούτε καν το όνομα των φυσικών αυτουργών των αδικήματος της ηθικής αυτουργίας που του αποδίδεται.

Νωρίτερα, από το βήμα της Βουλής, ο τέως πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, παρείχε πλήρη κάλυψη στον κ. Παπαγγελόπουλο, εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε για πολιτικό ρεβανσισμό. Μάλιστα, χαρακτήρισε «δειλό» τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι δεν είχε το σθένος να παραπέμψει τον ίδιο και κατηγορώντας τον για «λιποταξία».

«Δεν κατανοείτε τις αρχές της Δημοκρατίας και το Σύνταγμα» ανέφερε ο κ. Σπήλιος Λιβανός εκ μέρους της ΝΔ, απαντώντας στην τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα και στην κριτική του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «λιποτάκτησε» από τη συζήτηση στη Βουλή για την προκαταρκτική εξέταση των χειρισμών Παπαγγελόπουλου.

«Ο κ. Τσίπρας έθιξε την παράταξή μας και τον πρωθυπουργό. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για ρεβανσισμό και λιποταξία, επειδή λείπουν οι υπουργοί από την αίθουσα σήμερα. Τον κατηγόρησε ο αρχηγός σας, γιατί δεν κατανοεί τις αρχές της Δημοκρατίας. Η μη υπογραφή και απουσία του πρωθυπουργού από την διαδικασία και όλων των υπουργών αποτελούν απόδειξη για την προσήλωση της παράταξής μας στις αρχές της Δημοκρατίας και την ανεξαρτησία των εξουσιών» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, για να συνεχίσει: «Η ανεξαρτησία της νομοθετικής εξουσίας είναι ιερή για την παράταξη μας όχι για την δική σας. Είναι ιερή και για το Σύνταγμα. Θα έπρεπε να διαβάσει το Σύνταγμα ο κ. Τσίπρας. Το Σύνταγμα λέει ότι μόνο η Βουλή έχει αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη σε μέλη κυβέρνησης. Ερχόμαστε και σας λέμε, κύριοι που φωνάζετε, γιατί δεν έχετε επιχειρήματα. Και έφυγε και ο αρχηγός σας που δεν έχει επιχειρήματα και έκανε την χειρότερη ομιλία του. Εμείς εδώ είμαστε οι μόνοι που θα κρίνουμε αν θα προχωρήσουμε στη σύσταση της Προανακριτικής και όχι η κυβέρνηση. Γι' αυτό ο πρωθυπουργός και υπουργοί όχι μόνο δεν είναι εδώ για να παρέμβουν, όπως κάνατε εσείς, αλλά δεν υπέγραψαν καν αυτή την πρόταση, ακριβώς για ν' αφήσουν στη Βουλή αυτή την αρμοδιότητα».

Μάλιστα, βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας εξηγούσαν μετά την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέδειξε για μια ακόμα φορά την ανεύθυνη προσέγγιση κρίσιμων θεσμικών ζητημάτων. Οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι η κυβέρνηση επέλεξε τον δρόμο της «θεσμικής ευθύνης» και του Συνταγματικού γράμματος, που προβλέπει ότι η αρμοδιότητα για την άσκηση δίωξης σε υπουργούς ανήκει αποκλειστικά στη Βουλή και όχι στην εκτελεστική εξουσία. Παράλληλα, τονίζουν ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει αυτό που κατηγορεί τον κ. Τσίπρα, δηλαδή να προαναγγέλλει διώξεις κατά πολιτικών αντιπάλων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (8)

Της φυλακής τα σίδερα...

είναι για τον Ρασπούτιν....

Βασίλης

Πολύ λίγοι έμειναν οι Καραμανλικοί που έσπασαν τη γραμμή με λευκά και άκυρα . Παραπέμφθηκε ο κυρ μίμης και στο Προεδρικό ο Προκόπης θα έχει τη σημαία μεσίστια . Αλλά και οι συριζαίοι ? Τι κατάντια ! Μετά τον Καμμένο να υπερασπίζονται και το θείο Μίμη . Αριστεροί σου λέει ο άλλος . Ο Φίλης που σέβεται τον εαυτό του έλειψε και δεν ψήφισε κατά . Οι υπόλοιποι αριστεροί του οκταχίλιαρου στρατιωτάκια του αγράμματου .

Αξιοθρήνητη και γελοία εμφάνιση των τσίπρα και παπαγγελόπουλου...

Τεράστια τα πολιτικά κέρδη της Νέας Δημοκρατίας.

Τα δύο γελοία ανθρωπάκια...

τσίπρας και παπαγγελόπουλος!!!

.!.!.!.

«Πολιτικός ρεβανσισμός...». Η νεα πολιτικη φράση-επιχείρημα οταν ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ να πεις! Οταν μαζεύονται επιχειρηματα κ αποδείξεις ΒΟΥΝΟ εναντιον σου, οταν δεν εχεις τιποτα να αντιλογησεις, πάμε στον πολιτικο ρεβανσισμο κ στην πολιτικη «εξόντωση». Ποσο διάφανο κ ποσο λυπηρό.. κ ποσο γελοιο κ άχρηστο!

Στέλιος

Τον άκουσα που μιλούσε στη Βουλή. Ίδιος ο Τσοχατζόπουλος λέμε!!!!

Ρασπουτιν θα δει γουνακια

και μετα Μπουζου… του αξιζει

31%

Αγράμματος λαϊκιστής που ακούει απλά το 31% που τον ψήφισε και βλέπει ότι αυτό στην άθλια Ελλάδα του 2019 πιάνει... Έχουμε ότι ακριβώς μας αξιζει. Στα δυο λεπτά κανονικά έπρεπε να τον είχαν μαζέψει με αυτά που έλεγε. Και δεν είναι άγνοια για το σύστημα είναι σανός στα πρόβατα απο κάτω. Μας αξίζουν τα χειρότερα. Αυτό το 65-35 του δημοψηφίσματος είναι η Ελλάδα και μόνο μια τεράστια καταστροφή ισως μας αλλάξει. Δε μας αξιζει αυτός ο τόπος όταν τέτοια ξεδιάντροπα άτομα σα τον Τσίπρα μας κυβέρνησαν, είναι «εκλεκτοί» απο τον λαό και ακόμα έχουν δύναμη.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης