Πομπέο: Στην Κυπριακή ΑΟΖ ζητάμε να εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο

Πομπέο: Στην Κυπριακή ΑΟΖ ζητάμε να εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο

«Η Αμερική έχει ένα μεγάλο συμφέρον για να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής (…) Υπάρχουν διεθνώς αναγνωρισμένοι κανόνες διεθνούς δικαίου και ζητάμε από κάθε έθνος να τους τηρεί» υπογράμμισε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

pompeo123-mesa
Στην Κυπριακή ΑΟΖ όχι μόνο θα εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο, αλλά κάθε χώρα θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι «η Αμερική κάνει πάντα αυτό που χρειάζεται ώστε να προστατεύσει τα επιχειρηματικά της συμφέροντα και τους ανθρώπους της» διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο με τη συνέντευξή που παραχώρησε στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και στον Αλέξη Παπαχελά.

«Η Ελλάδα θα είναι πιο ασφαλής» 

Σε ό,τι αφορά την ελληνοαμερικανική συμφωνία αμυντικής συνεργασίας για τις βάσεις ο Αμερικανός ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι με αυτές «καταρχάς η Ελλάδα θα είναι πιο ασφαλής. Κι αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που οι δυο χώρες προχώρησαν σε αυτή τη συμφωνία». 

«Είναι αμοιβαία επωφελής από άποψη ασφαλείας. Και οι δυο επωφελούνται από τη στενή σχέση που δημιουργούν οι στρατιωτικοί μας, ο κοινός κώδικας επικοινωνίας στους όρους λειτουργίας μεταξύ των δυο στρατών θα μας εξυπηρετήσει όλους, εάν ποτέ θα πρέπει να υπερασπιστούμε ή να αποτρέψουμε τη δράση ενός αποφασισμένου αντιπάλου. Και δεύτερον, πιστεύω ότι θα υπάρξει σημαντικό εμπορικό όφελος από αυτή τη συμφωνία. Οποτεδήποτε υπάρχουν αλληλεπιδράσεις όπως αυτές, γύρω από περίπλοκες τεχνολογίες, η χώρα υποδοχής συχνά επωφελείται από αντισταθμιστικά οφέλη, πράγματα που προκύπτουν από αυτή τη σχέση. Και βέβαια οπουδήποτε φιλοξενείτε Αμερικανούς και το κάνετε σε πολλά μέρη, είστε εξαιρετικά ευγενικοί απέναντι στους στρατιώτες, τους ναύτες, τους αεροπόρους και τους πεζοναύτες μας, υπάρχουν αρκετά κέρδη και για αυτές τις περιοχές επίσης» εξήγησε ο Μάικ Πομπέο.

O M. Πομπέο στον ΣΚΑΪ


«Προκλήσεις στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας» 

Σύμφωνα με τον αμερικανό υπουργό η αμερικανική παρουσία στην περιοχή είναι απαραίτητη. «Είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα έχει βαθιά κατανόηση των δυνητικών κινδύνων. Μην έχετε αμφιβολία, η Σοβιετική Ένωση έχει διαλυθεί, αλλά η  κακόβουλη  Ρωσική επιρροή παραμένει στη Μέση Ανατολή, όχι ιδιαίτερα μακριά από εδώ. Υπάρχουν πολλές προκλήσεις, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν εξακολουθεί να χρηματοδοτεί τη διεθνή τρομοκρατία. Υπάρχουν προκλήσεις στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας στις θάλασσες που κράτη όπως η Ελλάδα κινούνται στη ναυτιλία και στις μεταφορές» σημείωσε μεταξύ άλλων. 

«Η Τουρκία να τηρεί τους κανόνες δικαίου»

Κλείσιμο
Για την Τουρκία παρατήρησε «ότι από την Τουρκία έρχονται πρόσφυγες, από τη Συρία και την περιοχή. Οπότε μία πετυχημένη Τουρκία, μια χώρα που προοδεύει οικονομικά είναι σημαντική όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλους εμάς. Οπότε δουλεύουμε επιμελώς για να καταφέρουμε να πετύχουμε αυτά τα αποτελέσματα».

Αναφορικά με τις κινήσεις της Τουρκίας γύρω από την ΑΟΖ της Κύπρου δήλωσε ότι «αυτή την ώρα χρησιμοποιούμε διπλωματικά μέσα. Μιλάμε μαζί τους, το κάνουμε σε όλα τα μέρη του κόσμου». 

«Αυτό που απλά λέμε είναι ότι υπάρχουν διεθνώς αναγνωρισμένοι κανόνες διεθνούς δικαίου Και ζητάμε από κάθε έθνος να τους τηρεί. Το ζητάμε από όλους το ζητάμε από αυτούς που νιώθουμε φίλους μας το ζητάμε και από αυτούς που δεν θεωρούμε ότι είναι κοντά σε μας. Όλοι έχουν την απαίτηση από κάθε κράτος που θέλει να προστατεύσει τη δική της κυριαρχία ότι θα προσφέρει και σε άλλο κράτος την ευκαιρία να προασπίσει την δική του κυριαρχία» επισήμανε ο Μάικ Πομπέο.

«Η Αμερική κάνει πάντα αυτό που χρειάζεται…»

Ερωτηθείς για τις αμερικανικές επιχειρήσεις που πραγματοποιούν τις έρευνες γύρω από την Κύπρο και το γεγονός ότι η Τουρκία αμφισβητεί αυτές τις περιοχές και τα οικόπεδα, διαμήνυσε ότι «θα πρόκειται για μία από τις περιπτώσεις όπου όχι μόνο θα εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο, αλλά νομίζω κάθε χώρα θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι η Αμερική κάνει πάντα αυτό που χρειάζεται ώστε να προστατεύσει τα επιχειρηματικά της συμφέροντα και τους ανθρώπους της. Κάθε φορά κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε και δε νομίζω ότι υπάρχει λόγος να πιστέψουμε ότι θα κάνουμε κάτι διαφορετικό εδώ».

«Η Αμερική έχει συμφέρον να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής»

Για την ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο κ. Πομπέο εξέφρασε την ανησυχία του. «Κανείς δεν θέλει αυτό να συμβεί και δεν θα ήθελα να συμβεί ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Δεν θα ήθελα να συμβεί ανάμεσα στην Βόρεια και στη Νότια Κορέα. Δεν θα ήθελα να συμβεί σε κανένα μέρος. Οι διπλωμάτες μας κάθε μέρα προσπαθούν να δημιουργήσουν το περιβάλλον μέσα στο οποίο οι χώρες θα μπορούν να συζητούν, να μπουν σε μια διαδικασία διαλόγου και να λύσουν τις διαφορές τους με ειρηνικό τρόπο και είμαστε αισιόδοξοι ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί και εδώ» παρατήρησε.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σχολίασε πως «η υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας των δύο κρατών σίγουρα προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια (…) θεωρούμε ότι πρέπει να δημιουργούμε σταθερές καταστάσεις που μειώνουν τους κινδύνους για την Αμερική. Για τις αμερικανικές επιχειρήσεις, τους Αμερικανούς που ταξιδεύουν στην Ελλάδα, που αγαπούν αυτό το υπέροχο μέρος κι έρχονται εδώ για τις διακοπές τους. Οπότε η Αμερική έχει ένα μεγάλο συμφέρον για να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης