Μητσοτάκης: Αντισυνταγματική η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων - Σήμερα η ομιλία στον ΟΗΕ

Μητσοτάκης: Αντισυνταγματική η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων - Σήμερα η ομιλία στον ΟΗΕ

Για «προσβλητική» πρόταση έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Στην «αλλαγή σελίδας» και «στο φιλικό επενδυτικό περιβάλλον» στην Ελλάδα θα εστιάσει ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στον ΟΗΕ - «Αποδίδω μεγάλη σημασία στις διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ των ηγετών» το σχόλιό του για τη συνάντηση με Ερντογάν

Μητσοτάκης: Αντισυνταγματική η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων - Σήμερα η ομιλία στον ΟΗΕ
Με «θετικό απολογισμό» των πολλαπλών επαφών και συναντήσεων που είχε τις προηγούμενες τέσσερις ημέρες στη Νέα Υόρκη ολοκληρώνεται σήμερα Παρασκευή η πενθήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών με ομιλία που θα απευθύνει (αργά το απόγευμα, ώρα Ελλάδος) από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του διεθνούς οργανισμού.

Στις προθέσεις του κ. Μητσοτάκη είναι να μιλήσει συνοψίζοντας τα βασικά μηνύματα που προσπάθησε να περάσει τις τέσσερις προηγούμενες στις συναντήσεις που είχε με ξένους ηγέτες και σημαντικούς επενδυτές. Μηνύματα που, όπως μεταδίδουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, σχετίζονται με την «αλλαγή σελίδας» που έγινε στην Ελλάδα μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και τα συντεταγμένα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση για να μετατρέψει τη χώρα σε φιλικό προορισμό για επενδύσεις καθώς και βασικό παράγοντα για τη σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Νέο κάλεσμα στους Αμερικανούς επενδυτές

Σε αυτό το πλαίσιο, η προέλκυση επενδύσεων, η προώθηση των εθνικών θεμάτων με αιχμή το Κυπριακό, καθώς και πρωτοβουλίες για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής αποτέλεσαν το τρίπτυχο και της έντονης δραστηριότητας που είχε ο κ. Μητσοτάκης και κατά τη χθεσινή ημέρα. Το πρόγραμμά του ξεκίνησε με τη συμμετοχή του σε πρόγευμα εργασίας στο Council on Foreign Relations, μια από τις πιο σημαντικές δεξαμενές σκέψεις («think tank») που εδρεύουν στην αμερικανική μεγαλούπολη.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τη «νέα εποχή που άρχισε στην Ελλάδα μετά τις εκλογές». Και απηύθυνε ένα ακόμη κάλεσμα στους Αμερικανούς επενδυτές να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην Ελλάδα μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης, την ανάκτηση της οικονομικής εμπιστοσύνης και την εντυπωσιακή ανάκαμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος.

Ερωτηθείς για τις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεμπλοκάρισμα μεγάλων επενδύσεων, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι στην εμβληματική επένδυση του «Ελληνικού», το πρόβλημα ήταν η απουσία πολιτικής βούλησης σημειώνοντας τις ενέργειες που έκανε η νέα κυβέρνηση για να άρει όλα τα εμπόδια που παρέμεναν.
Σε ερώτηση για για το πρόβλημα του brain brain και το πως θα μπορούσε να αντιστραφεί η τάση των προηγούμενων ετών, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι για να γυρίσουν πίσω οι Έλληνες που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης χρειάζεται να εκπληρωθούν τρεις προϋποθέσεις: Πρώτον, να υπάρξουν νέες δουλειές, δεύτερον, να μειωθούν οι φόροι και οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και, τρίτον, να πειστούν όλοι ότι υπάρχει μακροπρόθεσμα καλύτερη προοπτική στην πατρίδα μας.

Με Γκουτιέρες και Αναστασιάδη

Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και συζήτησε μαζί του το Κυπριακό, καθώς και για την πράσινη ατζέντα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την οποία ο ηγέτης του ΟΗΕ έθεσε σε πρώτη προτεραιότητα.

Ειδικά για το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός, όπως δήλωσε ο ίδιος, ευχαρίστησε τον Γενικό Γραμματέα για την πολύ ουσιαστική συνεισφορά του και τη διαρκή προσπάθειά του στην επίλυση αυτού το εθνικού ζητήματος και του επανέλαβε την αμέριστη στήριξη της Ελλάδος στα δίκαια αιτήματα της ελληνοκυπριακής κοινότητας για να βρεθεί επιτέλους μία δίκαιη και βιώσιμη λύση σε αυτό το χρόνιο πρόβλημα το οποίο ταλανίζει τον Ελληνισμό εδώ και 45 χρόνια.

Για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την αμέριστη στήριξη της Ελλάδας στην πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης. Και παρουσίασε το σχέδιο της χώρας μας για το πώς η Ελλάδα θα είναι στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής μάχης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Κλείσιμο
Ο πρωθυπουργός είχε κατόπιν συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη με τον οποίο συζήτησαν για τις επαφές που είχαν και οι δύο στο πλαίσιο της 74ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Σε αυτό το πλαίσιο, συμφώνησαν να συνεχίσουν τη στενή συνεργασία, με την Ελλάδα να είναι πάντα δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία στηρίζοντας τη λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας χωρίς ξένους στρατούς και εγγυήσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον κ. Αναστασιάδη ότι έθεσε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας τόσο στον Πρόεδρο της Τουρκίας την Τετάρτη όσο και στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Και συμφώνησαν να παραμείνουν σε διαρκή επικοινωνία για τον καλύτερο συντονισμό των διεθνών επαφών τους και ενόψει των αναμενόμενων πρωτοβουλιών του ΓΓ ΟΗΕ.

Σημασία στις διαπροσωπικές σχέσεις

Σε σύντομη συνομιλία που είχε με Έλληνες δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο καλό κλίμα της συνάντησης που είχε την Τετάρτη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Αποδίδω μεγάλη σημασία στις διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ των ηγετών», ανέφερε ο ίδιος όταν ρωτήθηκε για τη «συγκρατημένη αισιοδοξία» που εξέφραζαν συνεργάτες του μετά το τετ α τετ με τον Πρόεδρο της Τουρκίας.

Ερωτηθείς, εξάλλου, για τις συναντήσεις που είχε στον ΟΗΕ με τους πρωθυπουργούς της Αλβανίας Έντι Ράμα και των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ και τα όσα ειπώθηκαν εκεί για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις των χωρών των δυτικών Βαλκανίων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αξιολογήσουν την πορεία των δύο κρατών των δυτικών Βαλκανίων και ανάλογα θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα», είπε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Συμφωνούμε με την επικρατούσα στην Ευρώπη άποψη ότι δεν πρέπει να υπάρξει αποσύνδεση (decoupling)», δηλαδή η ενταξιακή πορεία των δύο χωρών να προχωρήσει από κοινού.

«Προσβολή στην Ομογένεια»

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε επίσης και για την πρόταση που υπέβαλε στις αρχές της εβδομάδας ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την ψήφο των αποδήμων. «Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλά αντισυνταγματική, είναι βαθιά προσβλητική για όσους επιλέγουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα εκτός Ελλάδος», σημείωσε. «Ουσιαστικά τους λέει ότι δεν μπορούν να ψηφίσουν για πρωθυπουργό, θα ψηφίσετε μόνο για κάποιους βουλευτές, άρα μιλάμε για πολίτες “δεύτερης κατηγορίας” και για ψήφο η οποία δεν είναι ισότιμη».

«Προσβάλλει ευθέως και βάναυσα την ελληνική ομογένεια», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ένα εικοσιτετράωρο νωρίτερα μιλώντας σε συγκέντρωση ομογενών είχε ανακοινώσει ότι η κυβέρνηση πολύ σύντομα θα καταθέσει νομοσχέδιο με το οποίο θα καθιερώνεται η επιστολική ψήφος έτσι ώστε να μπορούν όσοι έχουν εκλογικά δικαιώματα στην Ελλάδα να μπορούν να ψηφίσουν στις εκλογές και η ψήφος τους να είναι ισότιμη με των υπολοίπων εκλογέων.

Με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο

Το χθεσινό επίσημο πρόγραμμα του πρωθυπουργού έκλεισε με συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο. Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε κομβική χρονιά το 2019 και για τους δύο: Ο Αρχιεπίσκοπος, είπε, αναλαμβάνει τα καθήκοντά του για να καθοδηγήσει την αρχιεπισκοπή Αμερικής στον 21ο αιώνα, ενώ ο ίδιος, μετά την ισχυρή εντολή της 7ης Ιουλίου, αναλαμβάνει να οδηγήσει την Ελλάδα στην έξοδο από την κρίση.

Από την πλευρά του, ο αρχιεπίσκοπος είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Καλείστε ως πρωτεύθυνος πολίτης της Ελλάδος, να υπηρετήσετε τον Ελληνικό λαό, καθιστάμενος ο Πρωθυπουργός όλων, όπως είπατε πολύ ωραία και χθες στην ομιλία σας στην Αστόρια, όλων των απανταχού της Οικουμένης Ελλήνων, τους οποίους είμαι σίγουρος ότι θα διακυβερνήσετε με πνεύμα αγάπης, με πνεύμα ενότητος, με πνεύμα ομοψυχίας, αδελφοσύνης, φιλαδελφείας και κατανοήσεως».

Ο Αρχιεπίσκοπος στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη ενότητας του ελληνικού λαού: «Όσες φορές ήμασταν ενωμένοι μεγαλουργήσαμε και γράψαμε χρυσές σελίδες στην Ιστορία μας και στην Ιστορία της ανθρωπότητας. Όσες φορές διχαστήκαμε, δοκιμάσαμε το πικρό ποτήρι της ήττας και της συρρικνώσεως του γένους μας».

«Δικό μας χρέος είναι να στηρίξουμε, με κάθε τρόπο, το δικό σας σπουδαίο έργο», είπε στη δική του αντιφώνηση ο πρωθυπουργός. «Να εξασφαλίσουμε ότι οι δεσμοί της ομογένειας με τη μητέρα πατρίδα παραμένουν ουσιαστικοί, ποιοτικοί και λειτουργικοί, διευκολύνοντας τους Έλληνες οι οποίοι κατοικούν στο εξωτερικό, στις σχέσεις τους με το ελληνικό κράτος και βέβαια δίνοντας, επιτέλους, τη δυνατότητα σε όσους Έλληνες είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και κατοικούν στο εξωτερικό να μπορούν να ψηφίζουν από το μόνιμο τόπο διαμονής τους».

Κλείνοντας το διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι «η χώρα είναι σε στιβαρά και καλά χέρια».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης