«Σύγχυση» στο ΣΥΡΙΖΑ για τα πρωτογενή πλεονάσματα

«Σύγχυση» στο ΣΥΡΙΖΑ για τα πρωτογενή πλεονάσματα

Δύο μήνες μετά τις εκλογές το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται πως ακόμα ψάχνει τακτική

syrzss
Του πλεονάσματος το... κάγκελο στην Κουμουνδούρου μετά την τροπή που έχει πάρει η συζήτηση  για τη μείωση των δημοσιονομικών στόχων από το 2021, τινάζοντας στον «αέρα» την ήδη αδύναμη αντιπολιτευτική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ.  Δύο μήνες μετά τις εκλογές το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται πως ακόμα ψάχνει τακτική και η γραμμή πως η προηγούμενη κυβέρνηση  είχε συμφωνήσει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων γυρίζει μπούμερανγκ, με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου να ανάβει φωτιές λέγοντας πως ήταν υπό συζήτηση, ενώ στη συνέχεια παρεμβαίνει για να σβήσει τις φωτιές που άναψε η συζήτηση.  

Τόσο Αλέξης Τσίπρας στο CNBC, όσο και ο γραμματέας του κόμματος Παναγιώτης Σκουρλέτης, αλλά και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Αλέξης Χαρίτσης, σε διάφορες παρεμβάσεις τους, προέβαλαν την αντιπολιτευτική γραμμή πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πετύχει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και μάλιστα απορούσαν γιατί ο πρωθυπουργός δεν την εφαρμόζει. Το επιχείρημα αποδυναμώθηκε με την τοποθέτηση του πρώην υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος μιλώντας στον Alpha είπε ότι δεν υπήρχε συμφωνία, αλλά πρόταση και πως ήταν μία στρατηγική που θα μπορούσε να πετύχει.  

Η… παρεξήγηση πάντως ξεκίνησε με τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο CNBC, ο οποίος “σήκωσε” το θέμα και ανέφερε πως “ο  κ. Μητσοτάκης θέλει να διαπραγματευθεί για κάτι που πετύχαμε χωρίς διαπραγματεύσεις”, ενώ ο κ. Τσακαλώτος με διαφορά ωρών ανέφερε πως «υπήρχε μία στρατηγική που την κατανοούσαν οι απ΄έξω, βεβαίως οι "σκληροί" θα είχαν αντιδράσεις, το περιμέναμε αυτό, σε μία διαπραγμάτευση δεν περιμένεις όταν σου πει ο υπουργός Οικονομικών, είτε είμαι εγώ είτε ο κ. Σταϊκούρας, "τι ωραία ιδέα πως δεν το σκέφτηκα κι εγώ».

Μετά την αμηχανία που προκάλεσε η αντίφαση των ισχυρισμών, ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε ο ίδιος στο ερώτημα γιατί φέρεται να εμφανίστηκε  «εκτός γραμμής», ο οποίος με καυστικό τρόπο διέψευσε ότι υπάρχει διχογνωμία μεταξύ του ίδιου και του Αλέξη Τσίπρα, επιρρίπτοντας ευθύνες στα μέσα ενημέρωσης. “Αυτό που λέμε και οι δύο συνεχώς, είναι ότι με το escrow account εξασφαλίσαμε ότι θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω οι δανειστές, άρα μειώσαμε τα πλεονάσματα δίχως να παραβιάζουμε τη συμφωνία. Ένας κακοπροαίρετος άνθρωπος βέβαια θα έλεγε ότι η ΝΔ βάζει τα Μέσα της να δημιουργούν σύγχυση σε σχέση με την δίκη μας θέση για τα πλεονάσματα γιατί η ίδια δεν έχει θέση. Εγώ φυσικά δεν είμαι τέτοιος.»

Κλείσιμο
Η εικόνα σύγχυσης εντός του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως,  έρχεται την ώρα που η αντιπολιτευτική τακτική της Κουμουνδούρου δεν γίνεται αποδεκτή με ιδιαίτερη ζέση από την πλειοψηφία του κόσμου. 

Σύμφωνα με την πρόσφατη δημοσκόπηση της Marc, ο  κ. Τσίπρας και τα στελέχη του πείθουν μόλις το 26,9%, που τα χαρακτηρίζει «θετικά & μάλλον θετικά», ούτε καν δηλαδή την εκλογική τους βάση, που έφτασε στο 31,5% στις 7 Ιουλίου! Από όσους είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ προ διμήνου μόνο το 54,5%, λίγο πάνω από τους μισούς, πείθονται από την αντιπολιτευτική τακτική του κόμματος, ενώ το 28,6% της βάσης τη χαρακτηρίζει «αρνητική & μάλλον αρνητική». Συνολικά, το 61,7% των ερωτηθέντων θεωρεί λάθος τα όσα λέει και κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση αυτό το δίμηνο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης