Διγαλάκης στον ΘΕΜΑ 104,6: Στόχος του υπουργείου Παιδείας να συνδέσει την έρευνα με την οικονομία

digalakis

Ο υφυπουργός Παιδείας δεν απέκλεισε τη χρήση των ΣΔΙΤ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με την ανέγερση φοιτητικών εστιών με μικρό κόστος – Προανήγγειλε άρση της γραφειοκρατίας για τους ειδικούς λογαριασμούς των ΑΕΙ

Ρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την έρευνα στα πανεπιστήμια αλλά και θα τη συνδέσουν με την πραγματική οικονομία, τις εταιρείες και την αγορά εργασίας προανήγγειλε ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, Βασίλης Διγαλάκης, μιλώντας στο Μαγκαζίνο του «ΘΕΜΑ 104,6» και στη Ματίνα Ηρειώτου.

«Η χώρα μας είναι από τις πρώτες στην έρευνα και από τις τελευταίες στη μεταφορά της γνώσης στην οικονομία», τόνισε ο κ. Διγαλάκης, λέγοντας ότι στόχος είναι να υπάρξει σύνδεση της τεχνογνωσίας με την οικονομία, μέσω εταιρειών που θα αξιοποιούν τα αποτελέσματα.

Μιλώντας για την έρευνα, όπου σε ποσοστό 70% στην Ελλάδα γίνεται στα πανεπιστήμια, ο κ. Διγαλάκης χαρακτήρισε την κατάσταση «ασφυκτική», και ανέφερε ότι στις επόμενες εβδομάδες θα έρθει ρύθμιση που θα άρουν τη γραφειοκρατία, με στόχο να «ανασάνουν» οι ειδικοί λογαριασμοί με κανόνες διαφάνειας και ελέγχου.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Παιδείας δεν απέκλεισε τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και ειδικότερα στην κατασκευή φοιτητικών εστιών. Όπως ανέφερε, οι φοιτητές, ειδικά στα περιφερειακά πανεπιστήμια δυσκολεύονται να βρουν σπίτι «με αποτέλεσμα να μην μπορούν να στεγαστούν και να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους». Μέσω ΣΔΙΤ, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν δωμάτια, με το χαμηλότερο δυνατό ενοίκιο. Σε κάθε περίπτωση, διευκρίνισε ότι το καθεστώς για τους σημερινούς δικαιούχους των φοιτητικών εστιών δεν θα αλλάξει.

Ο κ. Διγαλάκης αναφέρθηκε και στις επικείμενες αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και στον διάλογο με τους πανεπιστημιακούς, όχι μόνο τους πρυτάνεις αλλά και ολόκληρη την ακαδημαϊκή κοινότητα.

«Θέλουμε τη συναίνεση, χρειάζεται στην εκπαίδευση, και γενικά στην ανωτάτη γιατί πρέπει να ψηφίσεις έναν νόμο και στη συνέχεια να γίνει αποδεκτό και να εφαρμοστεί», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Διγαλάκη, στόχος είναι να υπάρξει εξωστρέφεια στα πανεπιστήμια με ενίσχυση της εξουσίας και του αυτοδιοίκητου. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν απέκλεισε και τη δυνατότητα ίδρυσης προπτυχιακών ξενόγλωσσων προγραμμάτων.

2019.09.07 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΣΙΛΗ ΔΙΓΑΛΑΚΗΔείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Που σημαίνει σε ελεύθερη μετάφραση

Έτσι για να αποκαλύπτεται σιγά-σιγά το πραγματικό πρόσωπο της δεξιάς εδώ στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο... σε ελεύθερη μετάφραση αυτό που λέει σημαίνει αγρια κέρδη για εταιρείες με τον κόπο των νέων που κάνουν τα πάντα για μία εφεύρεση στην τεχνολογία μήπως ξεφύγουν από τη μιζέρια και τη φτώχεια αλλά εδώ οι αρπαγές ιδιωτικές εταιρείες περιμένουν στη γωνία να σας παίρνουνε ότι ευρεσιτεχνία ότι καινοτόμο εσείς βρίσκετε με κόπο και αυτοί να το κάνουν εμπόριο και έτσι θα θησαυρίζουν λίγες οικογένειες και οι υπόλοιποι το γνωστό παραμύθι "one day you may"

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης