Βρούτσης: Μείωση 5% του μη μισθολογικού κόστους σε βάθος 5ετίας

Βρούτσης: Μείωση 5% του μη μισθολογικού κόστους σε βάθος 5ετίας

Κίνητρα για την ενίσχυση της πλήρους απασχόλησης προανήγγειλε ο κ. Γιάννης Βρούτσης με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στην Βουλή το επόμενο διάστημα

vroutsis
Μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 5% και κίνητρα για την ενίσχυση της πλήρους απασχόλησης προανήγγειλε ο κ. Γιάννης Βρούτσης με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στην Βουλή το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι επίκειται νέο κύμα σαρωτικών ελέγχων για εντοπισμό αδήλωτης εργασίας ή υποδηλωμένης εργασίας ενώ υπερασπίστηκε το πρόστιμο ύψους 10.500 ευρώ ανα αδήλωτο εργαζόμενο λέγοντας ότι έχει φέρει σημαντικά αποτελέσματα.

«Το 55% των συμβάσεων είναι για ευέλικτες μορφές εργασίας» είπε ο κ. Βρούτσης κατά την συνεδρίαση της επιτροπής ΔΕΚΟ του κοινοβουλίου όπου παρουσιάζει τον νέο πρόεδρο του ΟΑΕΔ Σπύρο Πρωτοψάλτη για να συνεχίσει «θα καταβάλλουμε προσπάθειες να αντιστραφεί αυτή η σχέση ώστε κυρίαρχη μορφή απασχόλησης να είναι η πλήρης. Πρέπει να σας πω ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το 1/3 των εργαζομένων αμείβεται με μισθό 328 ευρώ κάτω από το επίδομα ανεργίας».

Πρόσθεσε ότι έως το τέλος του 2019 θα κατατεθεί νομοσχέδιο για την μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 5 μονάδες σε βάθος 5ετίας. «Επεξεργαζόμαστε σχέδιο μείωσης του μη μισθολογικού κόστους εργαζομένων και εργοδοτών κατά 5 μονάδες εντός 5ετίας. Δεν είναι εύκολη υπόθεση. Κοστίζει και πρέπει να γίνει με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο. Αλλά πρέπει να γίνει για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας» είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος τόνισε ότι «ακόμα και σήμερα - παρότι και η προηγούμενη κυβέρνηση κατέβαλε προσπάθειες - παραμένουν καταχρηστικές συμπεριφορές από μερικούς επιχειρηματίες. Εχουμε σχέδιο. Δυστυχώς την περίοδο των εκλογών κατέβηκαν τα μολύβια και με πολιτική εντολή δεν πραγματοποιούνταν έλεγχοι. Εμείς ενεργοποιήσαμε του μηχανισμούς ελέγχου μέσω ΕΦΚΑ και ΣΕΠΕ. Θα υπάρξει συνάντηση αύριο με τα δύο σώματα και θα υπάρξει νέο κύμα ελέγχων. Θα υπάρξουν στοχευμένοι έλεγχοι μέσα από τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ. Θα έρθει νομοσχέδιο για να περάσουμε από Εργάνη 1 στην Εργάνη 2 Με βάση την Εργάνη μπορούμε να βλέπουμε ποιές επιχειρήσεις κάνουν απολύσεις χωρίς δικαιολογία και εκεί θα υπάρξουν στοχευμένοι έλεγχοι».

Ο υπουργός είπε ότι το πρόστιμο ύψους 10.500 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που είναι αδήλωτος έχει φέρει αποτελέσματα, σημείωσε όμως πως «παρατηρείται το νέο φαινόμενο από την ασύδοτη αγορά κάποιων επιχειρηματιών: η υποδηλωμένη εργασία. Τα ζητήματα που αφόρα την υποδηλωμένη εργασία δεν θα αντιμετωπιστεί με τους παραδοσιακούς τρόπους αλλά και με έξυπνες πολιτικές . Θα δώσουμε κίνητρα να μετατραπεί η μερική σε πλήρη απασχόληση δια μέσω αντικινήτρων».

Τέλος, είπε ότι θα καταργηθεί η διάταξη της προηγούμενης κυβέρνησης με την οποία απελευθερώθηκαν οι Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) υποστηρίζοντας ότι οδήγησε σε απώλεια 210 εκατ ευρώ και έδωσε «άφεση αμαρτιών σε επιχειρήσεις που ήταν κακοπληρωτές και φεσάκηδες»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης