Σκληρό ροκ στη Βουλή για Θάνου, μετακλητούς και «Ρασπούτιν»

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: «Ξεφύγετε επιτέλους από την ψυχολογική αντίληψη του δήθεν αδικημένου, ότι τα κάνατε όλα τόσο καλά, ότι η οικονομία πήγαινε λαμπρά, ότι η μεσαία τάξη ευημερούσε, ότι το κράτος λειτουργούσε καλά και για κάποιο δυσεξήγητο λόγο ο ελληνικός λαός σας “μαύρισε”» - Μετά την σύγκρουση στη Βουλή, η κυβέρνηση φέρνει το άσυλο και τη λειτουργία των Δήμων

Σκληρό ροκ στη Βουλή για Θάνου, μετακλητούς και «Ρασπούτιν»
Την πρώτη έντονη μετεκλογική αντιπαράθεση είχαν από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος.

Με βασικές αιχμές τον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων του Δημοσίου, την αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, αλλά και τα θέματα διαφθοράς, καθώς και το ζήτημα της στελέχωσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί διασταύρωσαν τα ξίφη τους σε υψηλούς τόνους.

Παρά την ένταση με την οποία επιχειρηματολόγησαν, η κόντρα τους δεν υπερέβη τα εσκαμμένα και δεν ξέφυγε σε προσωπικού χαρακτήρα αντιπαράθεση, ακόμη και όταν ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι δεν δείχνει εμπιστοσύνη στους ίδιους τους υπουργούς του και γι΄ αυτό επέλεξε τη συγκεκριμένη δομή στο κυβερνητικό σχήμα που σκοπό έχει να ελέγχει τα κυβερνητικά στελέχη.

Ο πρωθυπουργός, πάντως, δεν άφησε αναπάντητες τις αιτιάσεις του προκατόχου περί μεθόδων λαϊκισμού στην αντιπολιτευτική τακτική που ακολούθησε η Νέα Δημοκρατία επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης αναφορικά με τη πυρκαγιά στο Μάτι καθώς και στη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Το να κατηγορείτε τη Νέα Δημοκρατία για λαϊκισμό και για ιδιοτέλεια προσβάλλει την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, ο οποίος με 40% έδωσε σ’ αυτή την παράταξη, τη δυνατότητα να κυβερνήσει τον τόπο», απάντησε σε έντονο ύφος ο πρωθυπουργός.

«Για κάποιο δυσεξήγητο λόγο ο ελληνικός λαός σας “μαύρισε”»

«Και εν πάση περιπτώσει, ξεφύγετε επιτέλους από αυτή την ψυχολογική αντίληψη του δήθεν αδικημένου, ότι τα κάνατε όλα τόσο καλά, ότι η οικονομία πήγαινε λαμπρά, ότι η μεσαία τάξη ευημερούσε, ότι το κράτος λειτουργούσε καλά και για κάποιο δυσεξήγητο λόγο ο ελληνικός λαός σας “μαύρισε”», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά στη χώρα, κύριε Τσίπρα, και γι’ αυτό οι πολίτες εμπιστεύτηκαν τη Νέα Δημοκρατία και μας έδωσαν αυτή την εντολή», συμπλήρωσε.

Ο κ. Τσίπρας στην τοποθέτησή του νωρίτερα κατηγόρησε τη σημερινή κυβέρνηση ότι είχε δημιουργήσει την «ψευδή εντύπωση» ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε διογκώσει τον αριθμό των μετακλητών.

«Για να γίνει αντιληπτή στο σώμα η λαθροχειρία την οποία επιχειρείτε θα εξηγήσω για ποιο λόγο όλο αυτό το διάστημα έχει δημιουργηθεί αυτή η σύγχυση», συνέχισε ο τέως πρωθυπουργός.

Τσίπρας: Να απαντήσει ο βουβός πρωθυπουργός

Κλείσιμο
Τσίπρας απάντηση σε Βορίδη και Κεραμέως


«Μέχρι το 2015 απογράφονταν μόνο οι απλοί μετακλητοί και όχι ειδικοί συνεργάτες κλπ. Μόνο στον υπουργό Υγείας κ. Βορίδη τότε υπηρετούσαν 53 άτομα. Εσείς που κουνάτε το δάχτυλο αποχωρήσατε από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με 52 μετακλητούς υπαλλήλους», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι η κυρία Ξενογιαννακοπούλου όταν αποχώρησε από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε μόνο 12.

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Ξεφύγετε από την αντίληψη του μόνιμα αδικημένου 

Απάντηση Μητσοτάκη σε Τσίπρα



Άμεση ήταν η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που πήρε το λόγο για να θέσει το εξής ερώτημα: «Αναρωτιέμαι, κ. Τσίπρα, έγιναν δεκάδες ερωτήσεις βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας όταν ήμασταν στην αντιπολίτευση για το ζήτημα των μετακλητών, γιατί δεν ήρθατε ποτέ να πείτε αυτά τα οποία λέτε σήμερα όταν ήσασταν Πρωθυπουργός;

Και εν πάση περιπτώσει, συνέχισε, «εάν σας ασκήθηκε μία κριτική, δεν αφορούσε μόνο τον αριθμό των μετακλητών, αφορούσε τη γενικότερη εντύπωση, κ. Τσίπρα, ότι διορίζατε την παρέα σας, τους κολλητούς σας και τους φίλους σας στο Μέγαρο Μαξίμου. Γι’ αυτό σας ασκήθηκε κριτική. Όχι μόνο για τον αριθμό. Είμαι ο πρώτος ο οποίος αναγνωρίζω και μίλησα για παθογένειες δεκαετιών. Και γι’ αυτό φανταζόμουν ότι θα χαιρετούσατε την πρωτοβουλία μας και θα ανέμενα να την υπερψηφίσετε κιόλας».

«Ο αριθμός των μετακλητών θα είναι πια αυστηρά προκαθορισμένος»

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «ο αριθμός των μετακλητών θα είναι πια αυστηρά προκαθορισμένος, ώστε ο κάθε υπουργός να μην μπορεί να τροποποιεί τα σχετικά διατάγματα και να προσθέτει μετακλητούς κατά το δοκούν». Διότι αυτό συνέβαινε στο παρελθόν, όπως παραδέχθηκε και απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα επεσήμανε: «Συνέβαινε και επί δικών μας ημερών, συνέβαινε και επί δικών σας ημερών».

Διευκρίνισε αμέσως μετά ότι με το νομοσχέδιο «ορίζουμε έναν ελάχιστο αριθμό μετακλητών, οχτώ συγκεκριμένα, και προσθέτουμε ανάλογα με τον αριθμό των Γενικών Γραμματέων του κάθε Υπουργείου από ένα μετακλητό για να μπορέσουμε πράγματι να δώσουμε στα μεγαλύτερα Υπουργεία τη δυνατότητα να προσλαμβάνουν περισσότερους μετακλητούς, διότι πολύ απλά έχουν μεγαλύτερο αντικείμενο».

Και απευθυνόμενος στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε: «Συμφωνείτε, κ. Τσίπρα, με αυτή τη διάταξη; Συμφωνείτε; Ωραία, να την υπερψηφίσετε, λοιπόν αυτή την διάταξη. Χαίρομαι που εκμαιεύω από εσάς ψήγματα συναίνεσης».

Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την ενοποίηση όλων των ελεγκτικών σωμάτων στον χώρο του Δημοσίου με την δημιουργία μιας νέας ανεξάρτητης αρχής. «Εσείς είχατε ή δεν είχατε υπουργό αναπληρωτή αρμόδιο για ζητήματα καταπολέμησης της διαφθοράς; Είχε και κάποιο παρατσούκλι», είπε υπαινισσόμενος τον «Ρασπούτιν».
«Έβγαινε από το Μέγαρο Μαξίμου και έκανε δηλώσεις για τα μεγαλύτερα σκάνδαλα από την Επανάσταση και μετά», είπε. «Είναι λογικό η καταπολέμηση της διαφθοράς να είναι αρμοδιότητα ενός υπουργού;» διερωτήθηκε, επισημαίνοντας ακολούθως ότι για αυτό ιδρύεται ανεξάρτητη αρχή, όπως συστήνει ο ΟΟΣΑ.

«Για τριάκοντα αργύρια…»

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε και στις επικρίσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με τη ρύθμιση που έχει περιληφθεί σε άλλο νομοσχέδιο –το λεγόμενο «διυπουργικό» που συζητείται από σήμερα στην Ολομέλειας της Βουλής- και αφορά την καθιέρωση ασυμβίβαστου για τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Κατελόγισε «υποκρισία» στην αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ενώ διάβασε παλαιότερη άποψη που είχε εκφράσει η τέως πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, η οποία με την ψήφιση της διάταξης πρέπει να αποχωρήσει από επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής λόγω του ότι υπηρέτησε στο νομικό γραφείο του κ. Τσίπρα.

«Για τριάκοντα αργύρια αναλαμβάνει κομματικό διορισμό σε κρίσιμη ανεξάρτητη αρχή», είπε. «Όταν τοποθετήθηκε η κυρία Θάνου είχαμε εκφράσει αντίρρηση και είχα στείλει και σχετική επιστολή στην αρμόδια επίτροπο», πρόσθεσε και κατέληξε: «Να μάθετε κ. Τσίπρα ότι αυτή η κυβέρνηση αυτά που έχει πει προεκλογικά κάνει, για συνέπεια να μας κατηγορείτε, όχι για ασυνέπεια».
Ο κ. Τσίπρας υπερασπίστηκε την κυρία Θάνου λέγοντας ότι στο νομικό Γραφείο του Πρωθυπουργού διατελούν και έχουν διατελέσει άριστοι νομικοί και πως περιποιεί τιμή στον κάθε πρωθυπουργό να έχει έναν έγκριτο νομικό και ακόμα μεγαλύτερη αν έχει διατελέσει στην ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Στο ίδιο πνεύμα διατύπωσε υπαινιγμούς και του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη που ήταν, όπως είπε, ο βασικός νομικός σύμβουλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αλλά και σύμβουλος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. «Τότε δεν υπήρχε ζήτημα κομματικοποίησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σήμερα υπάρχει θέμα;» αναρωτήθηκε.

Έθεσε επίσης το ερώτημα γιατί δεν τέθηκε ανάλογο ασυμβίβαστο και σε άλλες ανεξάρτητες αρχές, όπως στον Συνήγορο του Καταναλωτή που προΐσταται ο κ. Ζαγορίτης, ο οποίος ήταν βουλευτής και γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.

Επιμένει για το πτυχίο του αρχηγού της ΕΥΠ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έστρεψε για μια ακόμη φορά τα πυρά του κατά της επιλογής της κυβέρνησης να θέσει ως επικεφαλής της ΕΥΠ τον κ. Π. Κοντολέοντα. «Αυτό που διαπιστώνουμε εμείς είναι ότι ο άνθρωπος έχει κάνει σπουδές στο ανοιχτό πανεπιστήμιο του Λονδίνου,» σημείωσε ο κ. Τσίπρας. «Το πτυχίο αυτό μάλλον δεν έχει αναγνωριστεί από το ΔΟΑΤΑΠ, πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ. Το μόνο πτυχίο που έχει αναγνωριστεί από το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο είναι ένα πτυχίο μουσικής. Μήπως είναι μουσικός ο νέος διοικητής της ΕΥΠ;» αναρωτήθηκε.

Με αυτή την αφορμή κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παραδίδει ένα κρίσιμο πόστο σε έναν άνθρωπο που έχει ως μόνη περγαμηνή τη θητεία του σε εταιρία security, η οποία μάλιστα έχει καταδικαστεί σε μεγάλα χρηματικά πρόστιμα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τη δημιουργία καρτέλ στον χώρο της ιδιωτικής φύλαξης και από το ΣΕΠΕ για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας στο έργο φύλαξης του ΗΣΑΠ.

«Το κράτος δεν είναι φέουδο, δεν είναι τσιφλίκι, εδώ θα δίνετε λογαριασμό για τις πράξεις σας» είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, προς τον οποίο έθεσε το ερώτημα αν θα αλλάξει το νόμο για να διοριστεί ο κ. Κοντολέων.

«Κανένα νόμο δεν πρόκειται να αλλάξουμε κ. Τσίπρα», αντέτεινε ο πρωθυπουργός, ο οποίος, ωστόσο, δεν παρέλειψε να σχολιάσει τα όσα είχε πει την προηγούμενη ημέρα από το βήμα της Βουλής ο Γιάνης Βαρουφάκης για τον πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη, υπαινισσόμενος ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών παρακολουθούσε τους υπουργούς.

«Νομίζω κ. Τσίπρα πρέπει να το απαντήσετε και εσείς και ο κ. Βαρουφάκης», σχολίασε ο πρωθυπουργός. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ εκθείασε τον κ. Ρουμπάτη και κατηγόρησε τον πρωπουργό ότι προσπαθεί να βρει σωσίβιο στον κ. Βαρουφάκη». Ο τελευταίος παρενέβη, περιοριζόμενος να παραπέμψει στο βιβλίο του στο οποίο περιγράφει τα δραματικά γεγονότα του πρώτου εξαμήνου του 2015.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης