Ευρωεκλογές 2019: Στάσιμο παρά τις Πρέσπες το φιλοσκοπιανό Ουράνιο Τόξο

Ευρωεκλογές 2019: Στάσιμο παρά τις Πρέσπες το φιλοσκοπιανό Ουράνιο Τόξο

Τα ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά που έλαβαν, κυρίως στην βόρεια Ελλάδα τα οποία δε συνάδουν με το αφήγημά τους για «μειονότητα» που αγγίζει το μισό εκατομμύριο και καταπιέζεται από τις ελληνικές Αρχές

elefthero
Παρά την προσπάθειά τους να εξωραΐσουν το αποτέλεσμα των  Ευρωεκλογών 2019 για το κόμμα ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ - ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ, μέλη του φιλοσκοπιανού πολιτικού σχηματισμού προβληματίζονται για τα ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά που έλαβαν, κυρίως στην βόρεια Ελλάδα τα οποία δε συνάδουν με το αφήγημά τους για «μειονότητα» που αγγίζει το μισό εκατομμύριο και καταπιέζεται από τις ελληνικές Αρχές.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα των Ευρωεκλογών στην Ελλάδα, το Ουράνιο Τόξο έλαβε 6.412 ψήφους ήτοι ποσοστό 0,11% σε όλη τη χώρα, σε σχέση με 5.737 ψήφους που είχε λάβει το 2014. Αύξησε δηλαδή τη δύναμή του κατά 675 ψήφους και από 0,10% πήγε στο 0,11% στην επικράτεια.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί, πως στους 13 νομούς της Μακεδονίας, το Ουράνιο Τόξο άγγιξε ουσιαστικά τα ίδια ποσοστά με το 2014, μη πετυχαίνοντας να «κεφαλαιοποιήσει» τη Συμφωνία των Πρεσπών και το τελευταίο «μπαράζ» δημιουργίας φιλοσκοπιανών σωματείων και ΑΜΚΕ στην Βόρεια Ελλάδα.

Στη Μακεδονία το Ουράνιο Τόξο έλαβε τα ψηλότερα ποσοστά του στους νομούς Φλώρινας (1113 έναντι 1067 το 2014), Πέλλας (461/394) και Θεσσαλονίκης (401/510), ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα μεγάλο αριθμό ψήφων έλαβε στο νομό Αττικής με 1099 έναντι 1020 ψήφων το 2014.
stasimo



Αν και τα μέλη του Ουράνιου Τόξου, επιχειρούν να παρουσιάσουν ως καταπιεσμένους «Μακεντόνετς» τους 6.413 ψηφοφόρους του σε όλη την Ελλάδα, συγκρίνοντάς τους με την ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης και της Ίμβρου, τα νούμερα και η προέλευση τους, τους διαψεύδουν.

Από του 6.631 μόνο οι μισοί σχεδόν (3.020) προέρχονται από τους 13 νομούς της Μακεδονίας. Οι υπόλοιποι 3.393 μοιράζονται ανάμεσα στην Αττική (1.099) και άλλες περιοχές της χώρας που δεν έχουν καμία σχέση με την Μακεδονία και (πχ Ευρυτανία 19, Αρκαδία, 50, Λασίθι 39 κλπ) είναι προφανώς πως αποτελούν είτε ψήφο διαμαρτυρίας, είτε ψήφοι προερχόμενοι από ακροαριστερές συνιστώσες με τις οποίες το Ουράνιο Τόξο διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας.

Με δηλώσεις τους σε ΜΜΕ των Σκοπίων, μέλη του Ουράνιου Τόξου εγείρουν εκ νέου θέμα «μειονότητας». Σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκαν ο αριθμός των 6.412 ψηφοφόρων δεν θεωρείται σημαντικός και ικανός να αναδείξει εκπρόσωπο του κόμματος στην Ευρωβουλή, αποδεικνύει ωστόσο στους Ευρωπαίους την ύπαρξη «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα. Οι ίδιοι συγκρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα με την ελληνική μειονότητα στην Τουρκία η οποία αριθμεί μόλις 1.500 άτομα, «εντούτοις η Ελλάδα αξιώνει να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματά της», όπως είπαν, θέτοντας το ερώτημα «εάν οι 1.500 Έλληνες στην Τουρκία είναι μειονότητα, τότε οι 6.000 Σλάβοι στην Ελλάδα τι είναι;».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης