Βίκυ Φλέσσα: Βραδιά αφιερωμένη στην Ευρώπη και τον ελληνικό πολιτισμό

Βίκυ Φλέσσα: Βραδιά αφιερωμένη στην Ευρώπη και τον ελληνικό πολιτισμό

Στην  εκδήλωση που οργάνωσε η υποψήφια ευρωβουλευτής της ΝΔ παρενέβησαν κορυφαίες προσωπικότητες των γραμμάτων και της επιστήμης

_GEO1915_copy
Mία βραδιά αφιερωμένη στην Ευρώπη και τον Ελληνικό Πολιτισμό διοργάνωσε η δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα και υποψήφια Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα την Πέμπτη 23 Μαΐου, παραμονές των κρισιμότερων εκλογών για το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, σε έναν χώρο που έδενε αρμονικά με τα λεγόμενα των ομιλητών της εκδήλωσης που έφερε τον τίτλο «Ευρώπη και Ελληνικός Πολιτισμός». Στο φιλόξενο και πανέμορφο Μέγαρο Υπατία. Ένα έξοχο δείγμα Αθηναϊκής αρχιτεκτονικής των αρχών του 20ου αιώνα, του αρχιτέκτονος - καθηγητού Αλέξανδρου Νικολούδη (Λέρος 1874 – Αθήνα 1944).

Το πολυπληθές κοινό που βρέθηκε στους κατάμεστους χώρους του Μεγάρου Υπατία, γεγονός που ξεπέρασε τις προσδοκίες της διοργάνωσης, είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει δια ζώσης και δια μαγνητοσκοπημένων μηνυμάτων, τις παρεμβάσεις των εξεχουσών προσωπικοτήτων με συντονίστρια της εκδήλωσης τη Βίκυ Φλέσσα.

Στην συζήτηση έλαβαν μέρος (με αλφαβητική σειρά) οι: κύριος Γεώργιος Μπαμπινιώτης, Καθηγητής Γλωσσολογίας – πρ. Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, κύριος Θεοφάνης Τάσης, Λέκτωρ Σύγχρονης Φιλοσοφίας Alpen – Adria Universitat – Αυστρία, και ο πατήρ Φιλόθεος Φάρος, κληρικός, συγγραφέας και ψυχαναλυτής.
Κλείσιμο
Παρενέβησαν, μέσω μαγνητοσκοπημένης τους δήλωσης (με αλφαβητική σειρά) οι: κύριος Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, Καθηγητής Επιστήμης της Πληροφορικής, ΜΙΤ – ΗΠΑ, η κυρία Κική Δημουλά, Ποιήτρια – Ακαδημαϊκός, ο κύριος Στέλιος Ράμφος, Συγγραφέας, και ο κύριος Βασίλης Σκουρής, τ. Πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ειδικότετρα, μετά τον χαιρετισμό και την εισαγωγική τοποθέτηση της κυρίας Φλέσσα, την εκδηλωση άνοιξε η Κική Δημουλά που εμπιστεύτηκε στο κοινό την απαγγελία του ποιήματός της «Τυφλό Σύστημα Επαφής» στέλνοντας τις πιο θερμές ευχές της στην υποψήφια Ευρωβουλευτή και στηρίζοντας το έργο της.

Στη συνέχεια την σκυτάλη έλαβε ο κορυφαίος Έλληνας γλωσολόγος και πρώην πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης.

Στην ενδελεχή ομιλία του, αναφέρθηκε στη διασύνδεση του ελληνικού Πολιτισμού με τις καταβολές της Ευρώπης, εξαίροντας τη σημασία της βαθιάς ενασχόλησης με ζητήματα διανόησης και πολιτισμού, κάτι που εκλείπει στις μέρες μας. Την εισήγησή του ωστόσο ξεκίνησε με την αναφορά στην υποψηφιότητα της Βίκυς Φλέσσα τονίζοντας τα ακόλoυθα:
«Η μαθήτρια μου Βίκυ Φλέσσα είναι ταυτισμένη με τη γλώσσα. Όχι μόνο γιατί είναι φιλόλογος, αλλά γιατί έχει πάθος για τη γλώσσα, το οποίο έχουμε μοιραστεί και στις εκπομπές της. Έτσι με χαρά βρίσκομαι εδώ, να συζητήσουμε και να ανταλλάξουμε σκέψεις για την Ευρώπη, εγώ βέβαια για την προοπτική της γλώσσας. Η Βίκυ Φλέσσα μπαίνει σε ένα αγώνα και έχει θέσει ένα στόχο, τον οποίο θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό. Δηλαδή, πως μπορεί ένας ευρωβουλευτής να αγωνιστεί για να αλλάξει την τρωθείσα εικόνα της Ελλάδος, του Έλληνα και του Ελληνισμού. Θέλει έναν αγώνα, που έχει τη δύναμη να τον κάνει».

Είναι πρώτη φορά που ο κορυφαίος γλωσολόγος της χώρας υποστηρίζει δημοσίως υποψηφιότητα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δηλώνοντας σίγουρος πως το εγχείρημα της κυρίας Φλέσσα αποτελεί εθνική αποστολή.

«Θα ήθελα η Βίκυ Φλέσσα κι όσοι φτάσουν με το καλό να έχουν έναν λόγο στην Ευρώπη, να συγκροτήσουν συμμαχίες με Ιταλούς, με Γερμανούς και άλλους, που πιστεύουν και τιμούν τα κλασσικά γράμματα για να επανέλθει η διδασκαλία των κλασσικών γλωσσών στην Ευρώπη. Για να αλλάξει η εικόνα μας έξω, η οποία έχει τρωθεί και από την έλλειψη επαφής με τα κείμενά μας και από την περιπέτεια της κρίσεως που μας μετέβαλε στους επαίτες της Ευρώπης, χρειάζεται ένας αγώνας σε πολλά επίπεδα. Αγώνας κατ' εξοχήν στον πολιτισμό, που είναι ο χώρος όπου υπερέχουμε. Μακάριος όποιος τον κάνει και εμείς θα είμαστε δίπλα του», δήλωσε στη συνέχεια ο Καθηγητής, εκφράζοντας την αμέριστη στήριξή του στην υποψηφιότητα της κυρίας Φλέσσα.

Παρευερικόμενοι στην εκδήλωση υπήρξαν οι γονείς του πολυβραβευμένου επιστήμονα Κωνσταντίνου Δασκαλάκη, Σοφία και Περικλής Δασκαλάκης, για να παρακολουθήσουν την παρέμβαση του υιού τους αναφορικά με τα προσωπικά του βιώματα και εν γένει τα ερεθίσματα της ζωής με αφετηρία τον Πολιτισμό, τιμώντας και επικροτώντας με αυτόν τον τρόπο την πρωτοβουλία της κυρίας Φλέσσα.

Εξ Αυστρίας ορμώμενος, ο σπουδαίος λέκτορας Σύγχρονης Φιλοσοφίας Θεοφάνης Τάσης, κάνοντας μία ιστορική αναδρομή στην αρχαία Ελλάδα και στη συνεισφορά των Ελλήνων σε παγκόμσια κλίμακα, επεσήμανε τη μεγάλη δυναμική της ελληνικής γλώσσας, ζήτημα που η κυρία Βίκυ Φλέσσα έχει θέσει πολύ υψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της. Επιπλέον μίλησε για την εικόνα του ανθρώπου στην εποχή της ψηφιοποίησης και των κοινωνικών δικτύων και για την σημασία των αλγορίθμων.

Ο συγγραφέας Στέλιος Ράμφος εν συνεχεία, μίλησε εκτενώς για το εν λόγω ζήτημα των αλγορίθμων, για τη σύνδεση νοημοσύνης και συνείδησης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το παρελθόν μας δείχνει το δρόμο για το μέλλον, και θέτοντας έτσι πολλά ερωτηματικά για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Ο πατήρ Φιλόθεος Φάρος, προσέγγισε το θέμα της εκδήλωσης από την θρησκευτική οπτική, εισάγοντας την έννοια της «Αποχριστιάνισης». «Ο σύγχρονος δυτικός άνθρωπος δεν φαίνεται να έχει κάποια επαφή με το μυστήριο του Θεού», αναέφερε.

Ο Βασίλης Σκουρής, με θητεία ρεκόρ στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετέφερε την εμπειρία του από την σταδιοδρομία του στα κοινοτικά όργανα, τονίζοντας τη σημασία που δίνουν οι πολίτες του εξωτερικού στον ελληνικό Πολιτσιμό και την ελληνική γλώσσα, κάτι που οι Έλληνες δεν κατανούν, όπως χαρακτηριστικά είπε. «Εμείς θα πρέπει να φροντίσουμε για την εξαγωγή του ελληνικού πνεύματος και της κλασικής παιδείας» επεσήμανε.
Την εκδήλωση έκλεισε η Βίκυ Φλέσσα, με μία αφήγηση που ταξίδεψε το κοινό νοερά σε ολόκληρη τη χώρα, ενθυμούμενη στιγμές από την προ ολίγων ημερών περιοδεία της ανά την επικράτεια και εξηγώντας πως θα ήθελε ένα μικρό παιδί από την Ευρώπη να γνωρίσει τον Πολιτισμό της χώρας μας.
Τέλος, η Βίκυ Φλέσσα ευχαρίστησε ιδιαιτέρως την οικοδέσποινα του Μεγάρου Υπατία για την ευγενική παραχώρηση του χώρου, τους ομιλητές για την απλόχερη και αφιλοκερδή συμμετοχή τους, καθώς και όλους τους φίλους και τις φίλες που τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία του, παρακολουθώντας τις εισηγήσεις από την κεντρική αίθουσα καθώς και από το μεγάλο φουαγιέ του Μεγάρου, μέσω οθόνης.

Ακολούθησε μικρή δεξίωση στο φουαγιέ και τον κήπο του Μεγάρου. Μετά τη λήξη της εκδήλωσης, οι φίλοι που τίμησαν την κυρία Φλέσσα με την παρουσία τους αποχώρησαν με τις καλύτερες εντυπώσεις, έχοντας μόνο θετικά σχόλια να κάνουν για την ποιότητα και το ενδιαφέρον της εκδήλωσης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης