Εύα Καϊλή: Να ανατρέψουμε το φιάσκο των Πρεσπών στο γήπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Εύα Καϊλή: Να ανατρέψουμε το φιάσκο των Πρεσπών στο γήπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφια με το ΚΙΝΑΛ προτείνει επτά σημεία δράσης κατά της συμφωνίας που αποτελεί «μεγάλη εθνική ήττα», όπως σημειώνει

Εύα Καϊλή: Να ανατρέψουμε το φιάσκο των Πρεσπών στο γήπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Αποφασισμένη να ανανεώσει την παρουσία της στην ευρωβουλή και να βάλει τα δυνατά της προκειμένου να ανατρέψει το «φιάσκο», όπως την αποκαλεί, της Συμφωνίας των Πρεσπών, εντός του «γηπέδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δηλώνει η ευρωβουλευτής Εύα Καΐλή, τονίζοντας τα επτά σημεία, πάνω στα οποία θα «πατήσει», προκειμένου να πετύχει τον στόχο.

Η ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφια με το Κίνημα Αλλαγής, μίλησε για τη συμφωνία της κυβέρνησης με τη γειτονική χώρα, καθώς και για τις κινήσεις που προτίθεται να κάνει, εάν επανεκλεγεί, προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντα της Ελλάδας.

«Η συμφωνία των Πρέσπων αποτελεί φιάσκο της ελληνικής διπλωματίας και μια μεγάλη εθνική ήττα. Ωστόσο λέω πάντα ότι παρά την αποτυχία το στοίχημα της Μακεδονίας δεν χάθηκε. Χαμένοι είναι μόνο οι αγώνες που δεν δώσαμε. Πλέον, μαζεύουμε τα κομμάτια μας, και κοιτάμε πως θα αξιοποιήσουμε τα εργαλεία που μας δίνει το γεγονός ότι είμαστε ήδη από τα αρχαιότερα μέλη της ΕΕ, και κρατάμε στα χέρια μας την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων. Η εποχή των αναλύσεων απόδοσης ευθυνών τελείωσε. Πρέπει να δώσουμε μια Εθνική μάχη στο γήπεδο της Ένωσης. Είναι εξαιρετικό που στους επόμενους μήνες η χώρα θα ξανα-αποκτήσει σοβαρότητα στο υπουργείο Εξωτερικών με την αλλαγή της κυβέρνησης, ώστε να συσταθεί η Επιτροπή που θα διαχειριστεί τα σημαντικά ζητήματα που μετέθεσαν στο μέλλον».

Αναφερόμενη στο τι πρέπει όμως να γίνει σε επίπεδο Ευρωπαϊκών Θεσμών, η Εύα Καϊλή πρότεινε επτά σημεία δράσης:

«Υπογραμμίζω επτά σημεία προς ανατροπή:

Πρώτον, πρέπει να ασκηθούν πιέσεις να γίνει επίσημη μετάφραση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Αγγλική, στην Ελληνική γλώσσα αλλά και τη Σλάβικη όπου ο όρος «nationality» δεν θα σημαίνει Εθνότητα. Με οδηγό την ενδιάμεση συμφωνία του 1995, η μετάφραση θα διευκολύνει στη διασαφήνιση όρων και πλαισίων ερμηνείας. Η Ένωση πρέπει να απαιτήσει θεσμικά τη μετάφραση της συμφωνίας.

Δεύτερον, είναι το ζήτημα της «χρηστής διοικητικής πρακτικής». Εδώ περιλαμβάνεται η ενταξιακή πορεία των Σκοπίων και το άνοιγμα των προ-ενταξιακών κεφαλαίων. Η λογική περί «χρηστής διοικητικής πρακτικής» ωστόσο είναι διαφορετική στην Ελλάδα και διαφορετική στα Σκόπια. Πρέπει λοιπόν να παρέμβει η ΕΕ ως βασικό εμπλεκόμενο μέρος και να ορίσει πλαίσιο διοικητικής πρακτικής. Αυτό θα δώσει ισχυρό έλεγχο της Ελλάδας επί της ΠΓΔΜ όταν τα Σκόπια κωλυσιεργούν ή προβαίνουν σε μονομερείς ενέργειες. Όπως αυτή στον ΟΗΕ.

Τρίτον, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναλάβει ρόλο εγγυητή της συμφωνίας κατά το διάστημα της λεγόμενης «τεχνικής μεταβατικής περιόδου» και να αστυνομεύει τα Σκόπια κάθε φορά που παραβιάζουν τα συμφωνηθέντα ή προσπαθούν να επιβάλουν τετελεσμένα όπως η ρηματική διακοίνωση που έστειλαν στον ΟΗΕ για τη κατοχύρωση των όρων «μακεδονικός».

Τέταρτον, στο σημείο της γλώσσας της ΠΓΔΜ, η πλευρά των Σκοπίων έχει υιοθετήσει μία σημείωση χωρίς ρητή και αμετάκλητη αποδοχή, ότι η η ομιλούμενη γλώσσα ανήκει στην οικογένεια των νοτιοσλαβικών γλωσσών. Η ΕΕ πρέπει να επιβάλει την οριστικοποίηση της αναφοράς της γλώσσας των Σκοπίων στην εν λόγω οικογένεια, χωρίς οι διάλεκτοι να υπονοούν Έθνος.

Κλείσιμο
Πέμπτον, η αυθαίρετη χρήση του ονόματος «μακεδονικός» επιφέρει ζημιά στην ανταγωνιστικότητα και το μπραντ των ελληνικών προϊόντων. Η Ένωση έχει απόλυτη αρμοδιότητα σε ζητήματα πολιτικής ανταγωνισμού. Βάζοντας την Ένωση σε εποπτικό ρόλο, θα μπορέσουμε να προλάβουμε τις αυθαιρεσίες χρήσης της ΠΓΔΜ του ονόματος «Μακεδονικός», αυθαιρεσίες που δημιουργούν κενά και παραβιάσει του erga omnes. Επιπλέον, η διμερής επιτροπή που θα συζητήσει τις λεπτομέρειες, σύμφωνα με όσα μου απάντησε η Επίτροπος Vestager σε παρέμβασή μου, θα πρέπει να λειτουργεί υπό τις τεχνικές κατευθύνσεις της Κομισιόν.

Έκτον, είναι κρίσιμη η εποπτεία του εύθραυστου πολιτικού συστήματος της ΠΓΔΜ, που σήμερα μπορεί να έχει τον «μετριοπαθή» Ζάεφ, αλλά δεν ξέρουμε αν σε δύο χρόνια θα έχουμε απέναντί μας κάποιον νέο «Γκρούεφσκι». Η Ελλάδα πρέπει να επιβάλει τη στενή παρακολούθηση του πολιτικού συστήματος της ΠΓΔΜ ώστε να είναι σταθερή η εκπλήρωση των Κριτηρίων της Κοπεγχάγης.

Τέλος, έβδομον, προκειμένου να αποφύγουμε γεωπολιτικά τετελεσμένα τα οποία θα μπορούσε να αξιοποιήσει σε βάρος μας αργότερα η ΠΓΔΜ αλλοιώνοντας τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, πρέπει να ουδετεροποιηθεί οποιαδήποτε ρύθμιση που θα καθιστά την ΠΓΔΜ μέλος της Κοινής Ενεργειακής Πολιτικής πριν ωριμάσει η ενταξιακή της πορεία και να εξουδετερωθεί η δέσμευση που μας επεβαλε ο Τσίπρας να παρέχουμε τεχνογνωσία στα Σκόπια, χρεώνοντας τους Έλληνες και 50.000.000€ για να αγοράσει η ΔΕΗ μας μια χρεοκοπημένη τους εταιρεία.

Είναι προφανές ότι τα εφτά σημεία που περιγράφω παραπάνω αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις εξισορρόπησης των συνεπειών που προέκυψαν από το φιάσκο των Πρεσπών. Είναι συμβατικά κενά που δεν θα υπήρχαν αν η διαπραγμάτευση γινόταν από μία ικανότερη και πατριωτική κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ακατάλληλος να διαπραγματευτεί, και επίσης είναι ακατάλληλοι να διαπραγματευτούν στις επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσοι δεν κατανοούν ότι οι Πρέσπες είναι ένα μεγάλο εθνικό λάθος.

Η δέσμη σημείων που περιγράφω παραπάνω είναι και ο οδηγός διαχείρισης στην ΕΕ ελπίζω στην ιδια γραμμή με τους συναδέλφους Ευρωβουλευτές τους ερχόμενους μήνες. Ξαναλέω, ότι χαμένοι είναι μόνο οι αγώνες που δεν δόθηκαν. Με νηφαλιότητα και στρατηγική μπορούμε, λέω κατηγορηματικά, να ανατρέψουμε τα τετελεσμένα και να αποκαταστήσουμε την ιστορική αλήθεια και τη στρατηγική μας θέση στη περιοχή».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης