Εύα Καϊλή: Να ανατρέψουμε το φιάσκο των Πρεσπών στο γήπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

eva

Η ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφια με το ΚΙΝΑΛ προτείνει επτά σημεία δράσης κατά της συμφωνίας που αποτελεί «μεγάλη εθνική ήττα», όπως σημειώνει

Αποφασισμένη να ανανεώσει την παρουσία της στην ευρωβουλή και να βάλει τα δυνατά της προκειμένου να ανατρέψει το «φιάσκο», όπως την αποκαλεί, της Συμφωνίας των Πρεσπών, εντός του «γηπέδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δηλώνει η ευρωβουλευτής Εύα Καΐλή, τονίζοντας τα επτά σημεία, πάνω στα οποία θα «πατήσει», προκειμένου να πετύχει τον στόχο.

Η ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφια με το Κίνημα Αλλαγής, μίλησε για τη συμφωνία της κυβέρνησης με τη γειτονική χώρα, καθώς και για τις κινήσεις που προτίθεται να κάνει, εάν επανεκλεγεί, προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντα της Ελλάδας.

«Η συμφωνία των Πρέσπων αποτελεί φιάσκο της ελληνικής διπλωματίας και μια μεγάλη εθνική ήττα. Ωστόσο λέω πάντα ότι παρά την αποτυχία το στοίχημα της Μακεδονίας δεν χάθηκε. Χαμένοι είναι μόνο οι αγώνες που δεν δώσαμε. Πλέον, μαζεύουμε τα κομμάτια μας, και κοιτάμε πως θα αξιοποιήσουμε τα εργαλεία που μας δίνει το γεγονός ότι είμαστε ήδη από τα αρχαιότερα μέλη της ΕΕ, και κρατάμε στα χέρια μας την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων. Η εποχή των αναλύσεων απόδοσης ευθυνών τελείωσε. Πρέπει να δώσουμε μια Εθνική μάχη στο γήπεδο της Ένωσης. Είναι εξαιρετικό που στους επόμενους μήνες η χώρα θα ξανα-αποκτήσει σοβαρότητα στο υπουργείο Εξωτερικών με την αλλαγή της κυβέρνησης, ώστε να συσταθεί η Επιτροπή που θα διαχειριστεί τα σημαντικά ζητήματα που μετέθεσαν στο μέλλον».

Αναφερόμενη στο τι πρέπει όμως να γίνει σε επίπεδο Ευρωπαϊκών Θεσμών, η Εύα Καϊλή πρότεινε επτά σημεία δράσης:

«Υπογραμμίζω επτά σημεία προς ανατροπή:

Πρώτον, πρέπει να ασκηθούν πιέσεις να γίνει επίσημη μετάφραση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Αγγλική, στην Ελληνική γλώσσα αλλά και τη Σλάβικη όπου ο όρος «nationality» δεν θα σημαίνει Εθνότητα. Με οδηγό την ενδιάμεση συμφωνία του 1995, η μετάφραση θα διευκολύνει στη διασαφήνιση όρων και πλαισίων ερμηνείας. Η Ένωση πρέπει να απαιτήσει θεσμικά τη μετάφραση της συμφωνίας.

Δεύτερον, είναι το ζήτημα της «χρηστής διοικητικής πρακτικής». Εδώ περιλαμβάνεται η ενταξιακή πορεία των Σκοπίων και το άνοιγμα των προ-ενταξιακών κεφαλαίων. Η λογική περί «χρηστής διοικητικής πρακτικής» ωστόσο είναι διαφορετική στην Ελλάδα και διαφορετική στα Σκόπια. Πρέπει λοιπόν να παρέμβει η ΕΕ ως βασικό εμπλεκόμενο μέρος και να ορίσει πλαίσιο διοικητικής πρακτικής. Αυτό θα δώσει ισχυρό έλεγχο της Ελλάδας επί της ΠΓΔΜ όταν τα Σκόπια κωλυσιεργούν ή προβαίνουν σε μονομερείς ενέργειες. Όπως αυτή στον ΟΗΕ.

Τρίτον, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναλάβει ρόλο εγγυητή της συμφωνίας κατά το διάστημα της λεγόμενης «τεχνικής μεταβατικής περιόδου» και να αστυνομεύει τα Σκόπια κάθε φορά που παραβιάζουν τα συμφωνηθέντα ή προσπαθούν να επιβάλουν τετελεσμένα όπως η ρηματική διακοίνωση που έστειλαν στον ΟΗΕ για τη κατοχύρωση των όρων «μακεδονικός».

Τέταρτον, στο σημείο της γλώσσας της ΠΓΔΜ, η πλευρά των Σκοπίων έχει υιοθετήσει μία σημείωση χωρίς ρητή και αμετάκλητη αποδοχή, ότι η η ομιλούμενη γλώσσα ανήκει στην οικογένεια των νοτιοσλαβικών γλωσσών. Η ΕΕ πρέπει να επιβάλει την οριστικοποίηση της αναφοράς της γλώσσας των Σκοπίων στην εν λόγω οικογένεια, χωρίς οι διάλεκτοι να υπονοούν Έθνος.

Πέμπτον, η αυθαίρετη χρήση του ονόματος «μακεδονικός» επιφέρει ζημιά στην ανταγωνιστικότητα και το μπραντ των ελληνικών προϊόντων. Η Ένωση έχει απόλυτη αρμοδιότητα σε ζητήματα πολιτικής ανταγωνισμού. Βάζοντας την Ένωση σε εποπτικό ρόλο, θα μπορέσουμε να προλάβουμε τις αυθαιρεσίες χρήσης της ΠΓΔΜ του ονόματος «Μακεδονικός», αυθαιρεσίες που δημιουργούν κενά και παραβιάσει του erga omnes. Επιπλέον, η διμερής επιτροπή που θα συζητήσει τις λεπτομέρειες, σύμφωνα με όσα μου απάντησε η Επίτροπος Vestager σε παρέμβασή μου, θα πρέπει να λειτουργεί υπό τις τεχνικές κατευθύνσεις της Κομισιόν.

Έκτον, είναι κρίσιμη η εποπτεία του εύθραυστου πολιτικού συστήματος της ΠΓΔΜ, που σήμερα μπορεί να έχει τον «μετριοπαθή» Ζάεφ, αλλά δεν ξέρουμε αν σε δύο χρόνια θα έχουμε απέναντί μας κάποιον νέο «Γκρούεφσκι». Η Ελλάδα πρέπει να επιβάλει τη στενή παρακολούθηση του πολιτικού συστήματος της ΠΓΔΜ ώστε να είναι σταθερή η εκπλήρωση των Κριτηρίων της Κοπεγχάγης.

Τέλος, έβδομον, προκειμένου να αποφύγουμε γεωπολιτικά τετελεσμένα τα οποία θα μπορούσε να αξιοποιήσει σε βάρος μας αργότερα η ΠΓΔΜ αλλοιώνοντας τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, πρέπει να ουδετεροποιηθεί οποιαδήποτε ρύθμιση που θα καθιστά την ΠΓΔΜ μέλος της Κοινής Ενεργειακής Πολιτικής πριν ωριμάσει η ενταξιακή της πορεία και να εξουδετερωθεί η δέσμευση που μας επεβαλε ο Τσίπρας να παρέχουμε τεχνογνωσία στα Σκόπια, χρεώνοντας τους Έλληνες και 50.000.000€ για να αγοράσει η ΔΕΗ μας μια χρεοκοπημένη τους εταιρεία.

Είναι προφανές ότι τα εφτά σημεία που περιγράφω παραπάνω αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις εξισορρόπησης των συνεπειών που προέκυψαν από το φιάσκο των Πρεσπών. Είναι συμβατικά κενά που δεν θα υπήρχαν αν η διαπραγμάτευση γινόταν από μία ικανότερη και πατριωτική κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ακατάλληλος να διαπραγματευτεί, και επίσης είναι ακατάλληλοι να διαπραγματευτούν στις επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσοι δεν κατανοούν ότι οι Πρέσπες είναι ένα μεγάλο εθνικό λάθος.

Η δέσμη σημείων που περιγράφω παραπάνω είναι και ο οδηγός διαχείρισης στην ΕΕ ελπίζω στην ιδια γραμμή με τους συναδέλφους Ευρωβουλευτές τους ερχόμενους μήνες. Ξαναλέω, ότι χαμένοι είναι μόνο οι αγώνες που δεν δόθηκαν. Με νηφαλιότητα και στρατηγική μπορούμε, λέω κατηγορηματικά, να ανατρέψουμε τα τετελεσμένα και να αποκαταστήσουμε την ιστορική αλήθεια και τη στρατηγική μας θέση στη περιοχή».

ΣΧΟΛΙΑ (8)

Μαρία

Η συμφωνία των Πρεσπών είναι ότι πιο πατριωτικό έχουμε δει τα τελευταία χρόνια

Χρυσαυγίτns

Koίτα να δεις που όλοι πήραν την ατζέντα μας για την προδοτική συμφωνία των Πρεσπών!

ELENl

ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΤΑ ΛΕΕΙ!!!!! ΨΑΧΝΕΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ!!!!!! ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΗΦΗΝΑΣ ΟΥΤΕ ΤΕΜΠΕΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ ΠΟΛΥ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ!!!!!! ΤΗΝ ΑΚΟΥΩ ΠΑΝΤΑ !!!ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΜΙΛΑΕΙ ΣΩΣΤΑ Η ΚΥΡΙΑ ΚΑΥΛΗ!!! ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ,,,,, ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΨΕΥΤΕΣ,,,, ΟΣΟ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ...... ΔΟΥΛΕΥΕΙ Η ΚΥΡΙΑ!!!!!!! ΝΑ ΜΑΖΕΨΕΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ!!!! ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ!!! ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΑΤΙ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ!!!! ΜΙΑ ΦΟΡΑ...ΟΛΟ ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ!!!!! ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ!!!!!!

🇲🇰

Ρε παιδιά το θέμα γίνεται βαρετό, έχει τελειώσει! Λοιπόν ηρεμήστε και ασχολειθητε με κατι δημιουργικό να αναπτυχθούν τα Βαλκάνια!

ADE

Ευα μου βάλε μπρος τα σχέδια σου.

Παναγιωτης Μπαλτατζης

Ολα αυτα που λεει η Κυρια Καιλη ειναι παραμυθια για νανουρισμα νηπιων. Εαν παραμεινει το ονομα "Βορεια Μακεδονια" "μακεδονες"και βεβαια εννοω τους Σλαβους και Αλβανους των Σκοπιων τα χανουμε ολα,μαζι και την οποια αξιοπρεπεια μας εχει μενει. Τι ειναι αυτο που δεν καταλαβαινουν η κανουν πως δεν καταλαβαινουν. Αυτη η συμφωνια δεν ειναι συμφωνια ,ειναι εκτρωμα.Και ειναι εκτρωμα για ολοκληρο τον κοσμο και οχι μονο τους Ελληνες.Πως οι "ηγετες"αν μπορουμε να τους χαρακτηρισουμε ετσι ,ακομα και εντος εισαγωγικων, δεχονται να αλλαξουν την ιστορια του κοσμου,4000 ετων,γιατι λεει να τους βαλουμε στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ για να μην μας φαει η Ρωσσικη Αρκουδα.Και καλα ολοι οι αλλοι,αλλα και ανθρωποι που θελουν να λεγονται Ελληνες.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.Μπορουν να αποκαλουνται ευρωπαιοι,διεθνιστες,παγκοσμιοποιημενοι,ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ. ΕΛΛΗΝΕΣ συμπατριωτες μαυρο σ'αυτους που προδοσαν την Πατριδα μας,που ψηφισαν την καταπτυστη προδοτικη συμφωνια.Μαυρο και σε οσους την δεχονται.Ψηφιζουμε τα λιγα παληκαρια που ηταν και ειναι εναντιον και υποσχονται να την πολεμισουν και να την ανατρεψουν.

ποια...

...ιστορία 4,000 ετών βρε ανιστόρητο νομιστεράκι? Πονάνε τα μάτια μας...

Σωστή η Εύα,

Αν και φιλελεύθερος, έχει πιάσει σωστά τα σημεία για να γίνει αυτή η κακή συμφωνία σωστή εκεί που μετράει πραγματικά στο ευρωκοινοβούλιο

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

mitsotakis_mainn

Εκτίμησε ότι θα βρεθούν οι 200 βουλευτές για την ψήφο των αποδήμων - Απέρριψε τα σενάρια εκλογικού αιφνιδιασμού και τόνισε: «Αν δεν καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε τις 200 ψήφους για αλλαγή του εκλογικού νόμου, τότε οι επόμενες εκλογές θα είναι διπλές» - «Δεν γεννιόμαστε όλοι ίδιοι, είμαστε, όμως, όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο» τόνισε ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1 - «Η δουλειά μου είναι να δίνω ίσες ευκαιρίες σε όλους» - Δείτε και διαβάστε όλη τη συνέντευξη

2
21755361

Στην παρουσίαση του βιβλίου «Η τελευταία μπλόφα» -  Σπίγκελ: Ο Τσίπρας έκανε τρομερά λάθη, ενώ ο Βαρουφάκης ήταν εκεί για να γίνει διάσημος  - Βίζερ: Το 2015 η κυβέρνηση δεν ήθελε να μείνει στην ευρωζώνη - Στουρνάρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει από τη Ρωσία να τυπώσει δραχμές

27
4918375

«Όπως αποδείχτηκε, είτε δεν πίστευε είτε δεν καταλάβαινε το σχέδιό μας - Άνοιγε μέτωπα με όλους, συχνά αχρείαστα ή σε δευτερεύοντα θέματα» είπε για τον Γιάνη Βαρουφάκη - Απάντησε και στον Τσακαλώτο για την μόλυνση από την «Πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ» - «Η μόλυνση έρχεται και από την αδράνεια» είπε 

34