Ταξίδι Τσίπρα στα Σκόπια: Tο παρασκήνιο και η «προχειρότητα» με την επιχειρηματική αποστολή

zaeftsipras-2-1024x683

Επιχειρηματίες ακύρωσαν τη συμμετοχή τους την τελευταία στιγμή - Δεν έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση για την ακριβή λίστα των επιχειρηματιών που τελικά συνόδευσαν τον πρωθυπουργό στα Σκόπια - Αγκαλιές Ζάεφ με Ακάρ μετά τον Τσίπρα

Δεν έχουν ακόμα κατακαθίσει τα απόνερα της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια, ούτε έχει ολοκληρωθεί ο απολογισμός του ταξιδιού.

Η αναφορά του Έλληνα πρωθυπουργού, όμως, στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης με το όνομα «αεροδρόμιο της Μίκρας» κι όχι «αεροδρόμιο Μακεδονία», ήταν που επισκίασε όλα τα υπόλοιπα, προκαλώντας εύλογο προβληματισμό. Ειδικά, μάλιστα, μετά την αποκάλυψη ότι οι Σκοπιανοί ήθελαν την αλλαγή ονόματος εδώ και χρόνια.

Συγκεκριμένα το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Dnevnik με ημερομηνία 25/7/2008, υποστηρίζει ότι τα Σκόπια είχαν ζητήσει, στο πλαίσιο των τότε διαπραγματεύσεων, τη μετονομασία του αεροδρομίου «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης σε «Μίκρα». Το πρωτοσέλιδο χρονολογείται λίγο μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, τον Απρίλιο του 2008 στο 
Βουκουρέστι, όπου η ελληνική κυβέρνηση είχε εμποδίσει την ένταξη της ΠΓΔΜ.

Η κυβέρνηση, μέσω τρίτων, ξεκαθάρισε πως η αναφορά του Πρωθυπουργού αφορούσε την περιοχή με το ραντάρ της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, το οποίο βρίσκεται στο Τρίλοφο της Μίκρας, περιοχή που βρίσκεται εκτός του αεροδρομίου «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Ακόμα και αν αυτή είναι η πραγματικότητα, είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση επικοινωνιακά δεν μπορεί να αμβλύνει τις γωνίες, καθώς τροφοδοτεί συνεχώς την διάχυτη εντύπωση πως μεθοδεύει πράγματα, τα οποία έρχονται σε κατάφωρη αντίθεση με το λαϊκό αίσθημα.

Το κλίμα δυσπιστίας είναι διάχυτο και ο πρωθυπουργός δείχνει ότι αρνείται να λάβει υπόψη του τις ευαισθησίες των Ελλήνων. Ενδεικτική και η δήλωσή του ότι το πρόβλημα με τα εμπορικά σήματα υπάρχει εδώ και 25 χρόνια.

Δεν είναι και καθησυχαστικό, βέβαια, ότι θα συγκροτηθεί κοινή Επιτροπή με συντονίστρια την υφυπουργό Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου, με σκοπό να μελετήσει τα προβλήματα με τα εμπορικά σήματα.

Η προχειρότητα δεν περιορίζεται στις επιτροπές. Χαρακτηρίζει και σύσσωμη την οργάνωση της αμφιλεγόμενης επίσκεψης. Συμμετέχοντες αναφέρουν μία απίστευτη προχειρότητα, ειδικά σε ό,τι αφορά την επιχειρηματική αποστολή. Εξάλλου, κάποιοι επιχειρηματίες ακύρωσαν τη συμμετοχή τους την τελευταία στιγμή, στέλνοντας ως αντικαταστάτη τους κάποιο στέλεχος της εταιρείας τους. Ακόμη και αυτή την στιγμή δεν έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση για την ακριβή λίστα των επιχειρηματιών που τελικά συνόδευσαν τον πρωθυπουργό στα Σκόπια.

Έχουν διαρρεύσει κάποια ονόματα, αλλά ουδείς είναι σε θέση να τα επιβεβαιώσει ή όχι, παρά μόνο όσοι τους είδαν με τα μάτια τους.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο σχεδιασμός είχε γίνει μάλλον «στο πόδι» και όπως αποδείχθηκε αναποτελεσματικός. Κάποιοι δεν έλαβαν ποτέ προσκλήσεις, άλλοι δεν έλαβαν ποτέ πρόγραμμα και οι τρίτοι δεν μπορούσαν να επικοινωνούν στοιχειωδώς με την αποστολή. Και ως κερασάκι στο γλυκό, μετά την θερμή υποδοχή, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ βρέθηκε και αυτός στη γειτονική χώρα, λίγες μόνο ώρες μετά τον Αλέξη Τσίπρα.

Τα διεθνή Μίντια, πάντως, είναι πολύ χαρούμενα και επαινετικά για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στα Σκόπια. Και γιατί όχι; Η δουλειά έγινε. Η Βόρεια Μακεδονία είναι πλέον μέλος του ΝΑΤΟ. Όλα τα άλλα είναι λεπτομέρειες.

ΣΧΟΛΙΑ (6)

Δημοσιεύστε την ακριβή λίστα των επιχειρηματιών που τελικά συνόδευσαν τον πρωθυπουργό στα Σκόπια

μόλις την μάθετε

Γιάννης

Οι περισσότεροι δραστηριοποιούνταν και πριν τη συμφωνία, θα απαγορέψεις το επιχειρείν με γειτονική χώρα; Μήπως θες και τη λίστα αυτών που έχουν βάλει βενζίνη, έχουν φτιάξει τα δόντια τους ή έχουν παίξει στο καζίνο στη Γευγελή; Μετά θα τους κάνεις ντα; Με την Τουρκία έχεις πρόβλημα να έχουμε συναλλαγές;

ΤΕΛΑΜΩΝ

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ,ΓΙΑ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΣΟΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΗΓΕΤΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΟΔΟΤΗΣ , ΠΟΥ ΠΟΥΛΗΣΕ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΓΙΑ ΙΔΙΟΝ ΩΦΕΛΟΣ...

Μπα...

Όταν λες σκοπίμως μικρα για να συζητηθείς, τότε όχι, δε το έκανε για το προφίλ του, τουλάχιστον για μέσα στην Ελλάδα.. στην Ελλάδα είχε στόχο να μας τρίψει στη μούρη τη νίκη του, νίκη που περίμεναν απ' τον εμφύλιο και μας υπενθυμίζει κάθε μέρα την ταπείνωση μας μέσα απ' την συμφωνία...και το τραγικό.. 20%τον ψηφίζουν..

kostasv

Αντί για "αμφιλεγόμενο ταξίδι" μάλλον έχουμε να κάνουμε με ...αμφιλεγόμενο δημοσίευμα. Αφού επιμένει να ταυτίζει το στρατιωτικό αεροδρόμιο "Μίκρα" με το πολιτικό "Μακεδονία" και την "εκτίμηση" για πρόχειρο ταξίδι. Αυτοί που συμμετείχαν είναι ό,τι πιο βαρύ επιχειρηματικά έχει η Ελλάδα. Τώρα αν έλλειπε ο Ζορμπίδης και ο Κωνσταντόπουλος που έμπλεξαν το επιχειρείν με το κόμμα, δική τους αποκλειστικά ευθύνη. Τελικά ο έξυπνος παραδέχετει, ο πονηρός δικαιολογείται ενώ ο ηλίθιος .......

Λευτέρης

Μας κοροϊδεύουν κανονικά. Μια ερώτηση ας μας απαντήσουν. Για ποιο λόγο δεν έπαιξε ο ύμνος των Σκοπίων κατά την επίσκεψη. Μήπως επειδή ακούγεται το Μακεδονία σκέτο συνέχεια. Να μας δω όταν θα συναντηθούμε σε κάποια αθλητική διοργάνωση στο εξωτερικό.

Αιμίλιος

Δηλαδή για να καταλάβω. Θεωρείται επιτυχία το ότι ο πρωθυπουργός εξωθεί τους επιχειρηματίες για να επενδύσουν στα Σκόπια, αποδυναμώνοντας την ελληνική οικονομία; Η παράνοια έχει βαρέσει κόκκινο ή εγώ δεν έχω καταλάβει; Ας μου απαντήσει κάποιος.

Γιάννης

Εξήγησε μου γιατί μεγάλες εταιρίες όπως bmw, mercedes, volkswagen κλπ, ανήγουν εργοστάσια σε όλη την Ευρώπη, μήπως προδίδουν τη Γερμανία; Καλό είναι να μάθετε πέντε στοιχειώδη πράγματα για το πώς λειτουργεί η σύγχρονη οικονομία.

Γιάννης

ΠΑΣΟΚ σώσε μας.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

mhtsotakis_ar

Σε μια -κατά βάση- αυτοβιογραφική συνέντευξη ο πρωθυπουργός μίλησε λιγότερο για τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας και περισσότερο για τα παιδικά του χρόνια, τη φοιτητική ζωή του, τη γνωριμία με τη σύζυγό του Μαρέβα, τον ρόλο της οικογένειας στη ζωή του, τις σχέσεις με τους γονείς του και τα βαθύτερα πιστεύω του – Τι απάντησε για την προεδρική εκλογή, τον εκλογικό νόμο, την ψήφο των Αποδήμων και τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά του Ερντογάν

mitsotakis_mainn

Εκτίμησε ότι θα βρεθούν οι 200 βουλευτές για την ψήφο των αποδήμων - Απέρριψε τα σενάρια εκλογικού αιφνιδιασμού και τόνισε: «Αν δεν καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε τις 200 ψήφους για αλλαγή του εκλογικού νόμου, τότε οι επόμενες εκλογές θα είναι διπλές» - «Δεν γεννιόμαστε όλοι ίδιοι, είμαστε, όμως, όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο» τόνισε ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1 - «Η δουλειά μου είναι να δίνω ίσες ευκαιρίες σε όλους» - Δείτε και διαβάστε όλη τη συνέντευξη

2
21755361

Στην παρουσίαση του βιβλίου «Η τελευταία μπλόφα» -  Σπίγκελ: Ο Τσίπρας έκανε τρομερά λάθη, ενώ ο Βαρουφάκης ήταν εκεί για να γίνει διάσημος  - Βίζερ: Το 2015 η κυβέρνηση δεν ήθελε να μείνει στην ευρωζώνη - Στουρνάρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει από τη Ρωσία να τυπώσει δραχμές

27