Με χαμόγελα ο Τσίπρας στα Σκόπια για την «πατριωτική» συμφωνία - «Άναψε φωτιές» με το αεροδρόμιο «Μίκρα»

scopia_ar

Ζάεφ και Τσίπρας προσπάθησαν με αγκαλιές και selfies να δείξουν οτι «άλα καλά» με τη Συμφωνία των Πρεσπών - Προβληματισμός από την αναφορά Τσίπρα σε «Μίκρα» για το αεροδρομίο «Μακεδονία»

Η χθεσινή επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια, θύμισε την τακτική κάποιων ζευγαριών. Ζευγάρια, τα οποία παρότι δεν έχουν κερδίσει την έγκριση των συγγενών τους, επιλέγουν να επισημοποιήσουν το δεσμό τους με τελετές υπερπαραγωγή, σε μία ύστατη προσπάθεια να εδραιώσουν την ένωσή τους, αποστομώνοντας τους διαφωνούντες. Έτσι και οι δύο πρωθυπουργοί: προσπάθησαν να εμπεδώσουν τη συμφωνία των Πρεσπών, μήπως ακολουθήσουν και οι λαοί τους. Όπως ήταν φυσικό λοιπόν, μέσω της επίσκεψης επιχείρησαν να σηματοδοτήσουν το τέλος μιας περιόδου αντιπαράθεσης. Εξάλλου, ο Τσίπρας το παραδέχτηκε: «το στοίχημα είναι να δικαιώσουμε αυτούς που συμφώνησαν και να πείσουμε αυτούς που διαφώνησαν».

33644301498_36fb3dd7f7_z

Δεν αποτελεί και μυστικό, ότι το Μέγαρο Μαξίμου κράτησε μεγάλο καλάθι για τα αποτελέσματα της χθεσινής επίσκεψης. Η πολυμελής υπουργική και επιχειρηματική αποστολή, δύο μήνες μετά την ενεργοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, είχε ως στόχο να εγκαινιάσει μια νέα εποχή στις σχέσεις Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας. Κυρίως, όμως, είχε ως στόχο να υπερασπιστεί μία Συμφωνία που τραυμάτισε την κυβέρνηση και πλήγωσε την συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού. Με λίγα λόγια, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να καθησυχάσει τις εύλογες ανησυχίες ενός σημαντικού τμήματος της κοινής γνώμης.

zaef-vsel


Οι selfies, οι εναγκαλισμοί, τα διάπλατα χαμόγελα, οι φιλοφρονήσεις, οι κοινές γονεϊκές ανησυχίες, τα οικογενειακά μυστικά των δύο ηγετών και οι εξαγγελίες περί οικονομικών ευκαιριών και προσοδοφόρων συνεργασιών δεν μοιάζουν αρκετές, όμως, ώστε να σταματήσουν την πολιτική και δημοσκοπική αιμορραγία της κυβέρνησης. Μένει ωστόσο να φανεί, αν και πόσο εθνικά ωφέλιμος είναι ο στενός οικονομικός και εμπορικός εναγκαλισμός των δύο χωρών. Και κυρίως πόσο ισότιμος.
46797437014_0e080d9a36_z
32578729787_487324c292_z

Τσίπρας και Ζάεφ δεσμεύτηκαν να προωθήσουν την αποφυγή διπλής φορολόγησης η οποία αποτελούσε τροχοπέδη για τη μέχρι τώρα εμπορική κίνηση, την τελωνειακή συνεργασία για την διευκόλυνση των εμπορικών συναλλαγών, οι οποίες, αν διευκολυνθούν, θα ενισχυθούν περαιτέρω. Επιπλέον, το μνημόνιο μεταξύ των κεντρικών αγορών των δύο χωρών, θα προωθήσει επεκτάσεις επενδύσεων και πρόσθετη τόνωση στις κοινές εμπορικές σχέσεις. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης παρουσίασε δώδεκα προτάσεις για την συνεργασία των δύο χωρών. Οι προτάσεις και οι δράσεις στις οποίες εστιάζει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης αφορούν τεχνικά ζητήματα της συνεργασίας των δύο χωρών, αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων και μεταφορά τεχνογνωσίας. Ενεργειακά έργα περιελάβανε μεταξύ άλλων η ατζέντα των συνομιλιών της ελληνικής και της σκοπιανής αντιπροσωπείας, για ένα εκ των οποίων, που είναι και το σημαντικότερο, θα υπογραφεί συμπληρωματικό μνημόνιο. Αφορά τον περίφημο αγωγό φυσικού αερίου που θα συνδέει Ελλάδα και Σκόπια, με προοπτική επέκτασης του προς Κόσοβο και Μαυροβούνιο, και διασύνδεση όλων αυτών, με τον υπό ολοκλήρωση TAP, ένα σχέδιο που αποσκοπεί στην ενεργειακή απεξάρτηση των Δ. Βαλκανίων από τη Ρωσία, για αυτό και στηρίζεται ένθερμα από τις ΗΠΑ. Παρά την απόβαση επιχειρηματιών και το θερμό κάλεσμα του Σκοπιανού πρωθυπουργού στους Έλληνες επιχειρηματίες, πρέπει να σημειωθεί ότι και πριν την συμφωνία των Πρεσπών η ελληνική επιχειρηματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα των επιχειρήσεων της βόρειας Ελλάδας, δεν ήταν μικρή στα Σκόπια. Συγκεκριμένα, υπήρξε περίοδος όπου οι διμερείς οικονομικές σχέσεις ήταν καλύτερες. Από το  1997 μέχρι το 2016 οι ελληνικές επενδύσεις στην γειτονική χώρα ήταν πάνω από 1,5 δισ, ενώ στην γειτονική χώρα δραστηριοποιούνταν περισσότερες από 400 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων με 25.000 θέσεις εργασίας.

Τα εμπορικά σήματα που αποτελούν μία ανοιχτή πληγή, παρά τη διάθεση του Έλληνα πρωθυπουργού να υποτιμήσει το ζήτημα αυτό, θα αποτελέσουν αντικείμενο μίας επιτροπής. Αυτή θα αναλάβει την επίλυση των προβλημάτων που έχουν προκύψει. Και είναι πολλά!
32578728727_69357f163d_z
32578728907_ac0846d15e_z
tsipras_mainn

Κατά τις διμερείς επαφές Tσίπρα-Ζάεφ και τις υπογραφές σημαντικών συμφωνιών και μνημόνιων συνεργασίας, ξεχωρίζει εκείνο που προβλέπει ότι η ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα αναλάβει την ευθύνη ασφάλειας και επιτήρησης του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας. Εκτός από αυτό όμως τα Σκόπια θα αποκτήσουν και εμπορική πρόσβαση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Έτσι, εκτός του οικονομικού μπουσταρίσματος, θα βγουν και από την εμπορική απομόνωση. Επιπλέον, οι στρατιωτικοί τους θα εκπαιδευτούν σε ελληνικές σχολές. Εν μέσω αυτής της γενναιόδωρης προσφοράς τεχνογνωσίας, αλλά και προστασίας, μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κατά την κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Ζόραν Ζάεφ στα Σκόπια αναφέρθηκε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» αποκαλώντας το «αεροδρόμιο της Μίκρας».

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός μιλώντας για την αμυντική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών επισήμανε ότι η Ελλάδα θα επιτηρεί τον εναέριο χώρο ενώ η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας θα ελέγχει «με το ραντάρ του αεροδρομίου της Μίκρας» (σσ: το ραντάρ βρίσκεται στην Περαία). Η παραπάνω αναφορά προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, καθώς πολλοί δεν την εξέλαβαν ως ένα εκ παραδρομής λάθος αλλά μια προαναγγελία για την αλλαγής του ονόματος του αεροδρομίου «Μακεδονία« της Θεσσαλονίκης.

Σημειώνεται πως το αεροδρόμιο λεγόταν «αεροδρόμιο της Μίκρας» μέχρι το 1992 οπότε και άλλαξε σε «αεροδρόμιο Μακεδονία» ή ολογράφως  Διεθνής Κρατικός Αερολιμένας Θεσσαλονίκης «Μακεδονία». Ιδιαίτερα περίεργο λεκτικό ολίσθημα… Ειδικά όταν έχουν υπάρξει καταγγελίες υπαλλήλων που ισχυρίζονται ότι ανεπίσημα τους προτρέπουν να μην το αποκαλούν πλέον «Μακεδονία».

Μπορεί οι αβρότητες να περίσσευαν, αλλά η επόμενη ημέρα για τις δύο χώρες δεν φαίνεται εύκολη. Και αυτό επειδή καλείται να αλλάξει όχι μόνο μία ταυτότητα που έχει παγιωθεί εδώ και δεκαετίες, αλλά και επειδή εμπλέκονται ιδιωτικά συμφέροντα, τα οποία και αρνούνται να αποποιηθούν την χρήση του όρου “Μακεδονία”.

Συμπυκνώνοντας τα επόμενα βήματα θα πρέπει να σημειώσουμε ότι

- Τα αρμόδια υπουργεία θα επικοινωνούν απευθείας μεταξύ τους για επίλυση προβλημάτων

- Η Μικτή Διεπιστημονική Επιτροπή για τα βιβλίαθα συνεδριάσει στα μέσα Απριλίου. Σε περίπτωση που οι γείτονες αποδειχθούν συνεπείες πρέπει να αφαιρεθούν οι αλυτρωτικοί χάρτες που υπάρχουν στα σχολικά βιβλία και πολλά ακόμα κεφάλαια

-Η Επιτροπή για τα εμπορικά σήματα είναι από τα πλέον σημαντικά ζητήματα. Ακόμα δεν έχει συσταθεί επιτροπή, αλλά από την πλευρά της Ελλάδος επικεφαλής θα είναι η υφυπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου.

- Τη λειτουργία και το συντονισμό ειδικής επιτροπής για οικονομικά θέματα θα αναλάβει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

- Η πρεσβεία που θα αρχίσει να λειτουργεί στη γειτονική χώρα θα ενισχυθεί με τρεις διπλωμάτες και θα προβλεφθεί στην Αθήνα ειδική δομή στο υπουργείο Εξωτερικών που με επικεφαλής πρέσβη θα ελέγχεται κάθε πτυχή της Συμφωνίας.

Ξεχάστε το αεροδρόμιο «Μακεδονία» – Ο Τσίπρας το μετονόμασε σε αεροδρόμιο της «Μίκρας»

ΣΧΟΛΙΑ (114)

z

Ωχ μάνα μου και να ψήφιζε όλη η Βόρεια Ελλάδα ΣΥΡΙΖΑ επιβραβεύοντας έτσι τον Τσίπρα για την συμφωνία των Πρεσπών, θα ήθελα να ήξερα που θα πήγαινε να κρυφτεί ο Κυριάκος που συντάχθηκε με τους πιο οπισθοδρομικούς, πατριδοκάπηλους, εθνικιστές, θρησκόληπτους και ό,τι κατακάθι έχει η Ελληνική κοινωνία. Όλη η Ευρώπη και όχι μόνο επιβραβεύει, μόνο ο Κυριάκο σκυλεύει για μικροκομματικά οφέλη. Ντροπή του!

J.

Καλη προσπαθεια περιμενα πιο αριστοτεχνικη προπαγανδα 0,30 λεπτα!

δημοκρατησ

ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΤΗ ΤΣΙΠΡΑ.ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΟ BOYFRIED ΤΗΣ ΚΟΡΗΣ ΤΟΥ ΖΑΕΦ ΚΑΙ ΤΙΣ ΩΡΑΙΕΣ ΣΕΛΦΙ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΚΔΙΚΕΙΤΑΙ. ΥΠΟΜΟΝΗ.

Στεφανος

Γινόμαστε επιτέλους κυρίαρχη δύναμη στα Βαλκάνια. Οι πατριωταρες ας λουφάξουν επιτέλους.

Χαχαχαχαχα

Αεροδρόμιο της Μίκρας, όχι Μακεδονίας!!!!! Ωχ ωχ.... θέλ η πουτ....να να κρυφτεί κι η χαρά δεν την αφήνει!!!!!! Έρχονται εκλογές Πινόκιο!?!?!? χαχαχα

Κυρίαρχη

στις σφαλιάρες θες να πεις. Όταν οι εκπτώσεις σε αδιαπραγμάτευτα εθνικά θέματα βαφτίζονται επιτυχίες, κλάφτα Χαράλαμπε...

Χαχαχαχα

Ενα ασημαντο κρατος που μεχρι πριν απο μερικα χρονια ουτε υπηρχε μας κανει οτο θελει και γινομαστε κυριαρχη δυναμη? εδω δεν μπορουμε να ελεγξουμε την ιδια μας την χωρα! κορυφαιο ανεκδοτο αυτο που ειπε!

SPYROS

Επειδη τα εχουμε πει ολα για την Προδοσια των συριζαιων ανθελληνικων αλητων, εγω θα πω μοναχα 1 πραγμα για να τελειωνει αυτη η κοροιδια. Αν η ΝΔ και ο Κουλης θελουν την ψηφο των ελληνων τοτε θα πρεπει να βγουν και να ΠΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΑ οτι εαν η ΝΔ κερδισει τις εκλογες τοτε Τσιπρας και Κοτζιας ΘΑ ΚΑΤΗΓΟΡΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΟΥΝ ΓΙΑ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ! Ολα τα αλλα που λεει ο Κουλης 'ναι με αλλα, εγω δεν ηθελα αλλα τωρα πρεπει να σεβαστω την Προδοσια', εγω τα ακουω βερεσε και θεωρω οτι με κοροιδευει χειροτερα απο τον Τσιπρα!!! Κουλη τι σκοπευεις να κανεις μετα τις (αν και εφοσον) νικητηριες εκλογες? Απλο το ερωτημα (καλο θα ηταν να δημοσιευτει αλλοιως δεν ειστε καλυτεροι απο τις συριζαικες εφημεριδες)...

ADEUS

Αυτο τα παιδαρλει το οποιο ο ηλιθιος λαος ψηφισε να το 'παιζει' πρωθυπουργος εκανε και κανει τοση ζημια σε αυτον τον τοπο που ισως δεν εκανε ουτε η Μικρασιατικη καταστροφη. Γι αυτο οταν παψει καποτε -θα γινει κι αυτο-ν απολαμβανει την ασυλια θα πρεπει καποιος δικαστης να τον καθισει στον σκαμνι για το κ ακο που εκανε και κανει σε αυτη την πατριδα.

Χρύσα

Είμαι κάτοικος Θεσσαλονίκης και χτες έπεσα κ εγώ στη λούμπα μόλις διάβασα τον τίτλο σε κάποιο άρθρο περί αεροδρομίου Μίκρας. Προτού σχηματίσω κάποια άποψη, απλά άκουσα τα λεγόμενα και ως κάτοικος αυτής της πόλης αναγνώρισα αμέσως ότι αναφερόταν στο Στρατιωτικό αεροδρόμιο της Μίκρας. Αν κ με πολλά είμαι αντίθετη και δε συμφωνώ...δε χρειάζεται να ισοπεδώνουμε τα πάντα!!!Και να δημιουργούμε σύγχυση και πανικό. Ελεος πια με αυτό!

Τσίπρα δωστά όλα

Ο εθνικός μας διαπραγμάτευτης σε ένα ακόμη προδοτικό φιάσκο... Α και είναι ξεκάθαρο ότι αναφερόταν στο πολιτικό αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης! Ένας εισαγγελέας;;

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ και ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ!!!

Άλλο ένα ταξιδάκι όπου βγήκαμε χαμένοι σαν χωρα. Εκατομμύρια ευρώ σε καύσιμα των Ελληνικών αεροσκαφών που θα πετάνε στα Σκοπιά(από ειρηνιστές και υπερ του αφοπλισμού, γίναμε Στρατιωτικοι νταβατζηδες),πρόσβαση των Σκοπιανών στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με ότι αυτό συνεπάγεται και οι αξιωματικοί τους θα εκπαιδεύονται εδώ πληρωμένοι από τους Έλληνες πολίτες. ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟΥ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ.

Τάκης

Κανένας απολύτως προβληματισμός, επειδή αναφέρθηκε ο Τσίπρας γιά το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης με την παλαιά ονομασία του "Μίκρα". Αυτό δεν ήταν το πριν από την κρίση περί το όνομα με την Βόρεια Μακεδονία όνομα του αεροδρομίου τούτου; Επί ενωμένης Γιουγκοσλαβίας σαν "αεροδρόμιο της Μίκρας" αναφερόταν από εμάς εδώ. Η ονομασία του "Μακεδονία" τέθηκε σαν αντιπερισπασμός δικός μας λόγω της κρίσης περί την ονομασία της τώρα ονομαζομένης Βόρειας Μακεδονίας. Έληξε με την Συμφωνία των Πρεσπών η κρίση, έπαυσε έτσι και ο λόγος ανάγκης ώστε του λοιπού το αεροδρόμιο αυτό να ονομάζεται "Μακεδονία". Ανεξάρτητα τούτου, σωστά ο Τσίπρας και στο χρονικό τούτο σημείο της αναγκαίας προσαρμογής, δεν θέλησε να φέρει σε αμηχανία τον Ζάεφ μιλώντας με εμφατικό τρόπο γιά "αεροδρόμιο Μακεδονία". Σιγά-σιγά θα γίνει η προσαρμογή των δύο λαών στην νέα κατάσταση που διαμορφώνεται και γι΄ αυτό δεν χρειάζονται "κορώνες" και λεονταρισμοί.

Πόσο στόκος

Τα ονόματα δεν αλλάζουν επειδή το είπε ένας χαζός. Υπάρχουν διεθνείς συνθήκες και αφορούν την ασφάλεια πτήσεων. Το πρόβλημα με το όνομα ήταν η χρήση τους από τα Σκόπια. Εσύ όχι μόνο θες να τους το χαρίσουμε το Μακεδονία σκέτο αλλά να μην εχουν καν οι Έλληνες το δικαίωμα να χρησιμοποιούν την λέξη Μακεδονία. Μάλλον είσαι μαϊμού Μακεδόνας και γνήσιος Βούλγαρος που κατάγεται από τους κομιτατζήδες

σσσσσσ...

ησυχα χωρις φωνασκιες κοιμηθητε για να γινουν ησυχα οι προδοσιες....Ησυχια. Μην ενοχλητε τους προδοτες

εύγε παιδί μου

Πέρνα αύριο από το λογιστήριο γιά τα 0,60. Και επειδή τα λες πολύ ωραία, έχει και κερασματάκι, θα σε κεράσουμε ταραμά που έχει περισσέψει από την Καθαρά Δευτέρα. Εύγε σύντροφε, συνέχισε έτσι, πάντα τέτοια.

80% υπέρ

Πάνω από το 80% είναι υπέρ της συμφωνίας αν τους ρωτήσεις ένα ένα τα άρθρα! Το έκανα τεστ σε καφενεία, γνωστούς, φίλους με 5 απλές ερωτήσεις...τους ρώτησα: Πιστεύετε ότι ο Μέγας Αλέξανδρος, η αρχαία, βυζαντινή αλλά σύγχρονη Μακεδονία είναι Ελληνική (άρθρο 7 παράγραφος 2) και ότι δεν έχει καμία σχέση με την Σλαβική ιστορία? Ναι όλοι μου απάντησαν. Πιστεύετε ότι αυτή η γλώσσα που μιλάνε οι γείτονες μας -και κακώς την βάφτισαν το 1977 ως Μακεδονική- είναι Σλαβική (άρθρο 7 παράγραφος 4)? Ναι όλοι. Πιστεύετε ότι δεν υπάρχει Μακεδονική Εθνικότητα (άρθρο 37 του Συντάγματος της Βόρειας Μακεδονία με αναγνώριση Αλβανών και Τούρκων μειονοτήτων + ρηματική διακοίνωση 15/01/2019)? Ναι όλοι. Πιστεύετε ότι εφόσον 80 χρόνια λέγονται Μακεδονία να υπάρχει ο όρος ΜΕΝ αλλά να είναι γεωγραφικός? 80% ναι. Πιστεύετε ότι η υπηκοότητα είναι Μακεδόνας/πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας αφού το όνομα της χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία? ναι όλοι

ουστ

Αφου ειναι πολιτης της βορειας μακεδονιας, γιατι δε λεγεται βορειομακεδονας; αφου η γλωσσα ειναι σλαβικη, γιατι δε λεγεται σλαβομακεδονικη; δωσανε το ονομα τα παρταλια, δωσανε την αποκλειστικη χρηση στους σλαβους

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4923538

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στη λειτουργία της νέας πλατφόρμας του κόμματος η οποία όπως είπε θα συμβάλλει στη συγκρότηση μιας μεγάλης προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης - Νέα σφοδρή επίθεση στη ΝΔ 

3
polakis4

Έντονη διαφωνία του Παύλου Πολάκη για την τροπολογία του υπουργείου Παιδείας - «Την σήκωσαν αυτοί που πολέμησαν στην Αλβανία, στην μάχη της Κρήτης και όχι αυτοί που έφυγαν τρέχοντας» είπε για τη σημαία

33
dimadama

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Ζέφη Δημαδάμα κάλεσε τις Γυναίκες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος να καταδικάσουν την τουρκική εισβολή – Ζητά να ληφθούν κυρώσεις και να αποφευχθούν περαιτέρω απώλειες ζωών