Φόρουμ των Δελφών: Τα κέρδη για Μητσοτάκη, η Συμφωνία των Πρεσπών και η Ευρωεκλογές

Φόρουμ των Δελφών: Τα κέρδη για Μητσοτάκη, η Συμφωνία των Πρεσπών και η Ευρωεκλογές

Παρουσία οικονομικών και πολιτικών παραγόντων, ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, η Φώφη Γεννηματά και δεκάδες άλλοι υπουργοί, πολιτικοί και θεσμικοί παράγοντες μίλησαν με διαφορά ολίγων ωρών, ανταλλάσσοντας πυρά

foroum
Στον ομφαλό της γης, όπως ήταν γνωστοί οι Δελφοί στην αρχαιότητα, ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερο εργαστήρι προβληματισμού και διαλόγου που έχει δει ποτέ η σύγχρονη Ελλάδα. Το «Νταβός των Βαλκανίων» έκλεισε την αυλαία του έπειτα από τέσσερα πυκνά εικοσιτετράωρα, με την συμμετοχή 3.000 σύνεδρων, 600 ομιλητών και δεκάδων πάνελ για μια πλειάδα θεμάτων που συγκροτούν τα πιο επίκαιρα ερωτήματα για το μέλλον της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής. Η εδραίωση του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι πλέον η τιμή των εισιτηρίων για το κοινό έχει εκτοξευτεί, αγγίζοντας τα 800 ευρώ, ενώ η πληρότητά του ξεπερνούσε το 100%.

Από μία τέτοια οργάνωση δεν θα μπορούσε να λείπει η πολιτική και οικονομική ελίτ της χώρας για να αρθρώσει λόγο ή να δώσει τους δικούς της χρησμούς για την ελληνική μεταμνημονιακή εποχή. Από την Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ και την Μαριάννα Βαρδινογιάννη μέχρι τον Γερούν Ντάισελμπλου και τον Αλέκο Φλαμπουράρη.

Παρουσία οικονομικών και πολιτικών παραγόντων, ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, η Φώφη Γεννηματά και δεκάδες άλλοι υπουργοί, πολιτικοί και θεσμικοί παράγοντες μίλησαν με διαφορά ολίγων ωρών, ανταλλάσσοντας πυρά. Το εκλογικό κλίμα ήταν διάχυτο, με την επικείμενη διαδοχή να έχει γίνει θέμα και στα πηγαδάκια των ξένων παραγόντων που βρίσκονταν εκεί. Η φράση «ο απερχόμενος και ο ερχόμενος» αποτυπώνει εύγλωττα την ατμόσφαιρα που χαρακτήρισε στο σύνολό του το Φόρουμ. Ενδεικτικό το σχόλιο του Εμανουέλ Μπαρόζο με την νέα του ιδιότητα ως Προέδρου της Goldman Sachs Ιnternational.

Αποκάλυψε σε Έλληνα δημοσιογράφο ότι τώρα «οι αγορές περιμένουν να κερδίσει τις εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης». Έτσι ίσως εξηγείται και το ότι η συνέντευξή του τελευταίου συγκέντρωσε μεγαλύτερο ενδιαφέρον από πέρυσι, με σύσσωμο το ακροατήριο να την μετατρέπει σε μία από τις κορυφαίες στιγμές του συνεδρίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα υπογράμμισε πως δεν είναι ηγέτης και θα χάσει τις εκλογές. «Μπορεί να διαλέξει αν θα χάσει σε ένα ή δύο γύρους». «Θέλω να είμαι ο πρωθυπουργός που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση» σημείωσε, προσθέτοντας: «Έχω μελετήσει τα λάθη των προκατόχων μου. Ο Παπανδρέου για παράδειγμα χρειάστηκε 6 μήνες για να καταλάβει τι είχε γίνει και ακόμη και όταν το κατάλαβε μετά μοίραζε χρήματα».  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό για τη συμφωνία των Πρεσπών, επαναλαμβάνοντας ότι είπε «ναι» εκεί που άλλοι έξι πρωθυπουργό είπαν «όχι».  

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας το ίδιο βράδυ, σήκωσε το γάντι και δήλωσε ότι η «πραγματική αρετή σήμερα για κάθε σοβαρή και υπεύθυνη ηγεσία, έγκειται στην ικανότητα της να βρίσκει λύσεις και απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα της συγκυρίας. Πάντως ξεκάθαρη απάντηση για τον χρόνο των εκλογών δεν έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας, επιλέγοντας να μιλήσει σαν Πυθία, με μία διφορούμενη φράση: «μέσα στον φθινόπωρο του 2019». Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα συνέπεσε με το προγραμματισμένο δείπνο, με πολλούς να εγκαταλείπουν το συνεδριακό χώρο και να βρίσκουν καταφύγιο στις ταβέρνες της περιοχής.

Μία ακόμη αφοπλιστική ατάκα του πρώην Πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Μπαρόζο ήρθε να περιγράψει την κατάσταση όπως την πραγματικά την βλέπουν οι ξένοι επενδυτές. «Τα πράγματα ήταν τόσο άσχημα, που μπορούν να γίνουν μόνο καλύτερα». Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα μπορούσε να μην απασχολήσει το Συνέδριο. Ο Νίκος Κοτζιάς έδωσε μία παθιασμένη ομιλία, κατά τη διάρκεια της οποίας συνεπαρμένος από την επιτυχία της συμφωνίας αναφέρθηκε στα Σκόπια ως «Μακεδονία». Μετά την ολοκλήρωσή αιφνιδιάστηκε από την παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της γείτονας χώρας. Οι δύο άνδρες ήταν κάτι παραπάνω από εγκάρδιοι. Ενδιαφέρον παρουσίασε και η κατ’ ιδίαν συνάντηση του νυν του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου, με τον ομόλογό του από τη Βόρεια Μακεδονία. Μάθαμε πως συζήτησαν σε καλό κλίμα για την πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και την οικοδόμηση σχέσεων στρατηγικής συνεργασίας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος παρακολούθησε πολλές ομιλίες, έχοντας, όμως, ακόμα πιο ενεργή συμμετοχή στα πηγαδάκια. Δεν έμεινε απαρατήρητη, μάλιστα, η προσπάθειά του να προσεγγίσει τον Γιώργο Παπανδρέου, διασχίζοντας σχεδόν τρέχοντας το διάδρομο του Συνεδρίου για να τον ασπαστεί. Ο Παπανδρέου είχε μόλις ολοκληρώσει μία είδους αναφορά- ανακεφαλαίωση της ελληνικής κρίσης κατηγορώντας τους Ευρωπαίους για το ότι άφησαν την Ελλάδα ξεκρέμαστη για πολλούς μήνες αντί να στείλουν άμεσα ένα μήνυμα στις αγορές. 

Πέρα από τις ομιλίες που απασχόλησαν τα ΜΜΕ, ενδιαφέρον είχε και όσα άλλα διαδραματίστηκαν στους διαδρόμους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εγκάρδια συνάντηση Άδωνι Γεωργιάδη και Άννας Διαμαντοπούλου.

Έντονη παρουσία στο Φόρουμ είχε και ο Αμερικανικός παράγοντας.

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ επέλεξε ως μέσο μεταφοράς του από το ξενοδοχείο στο συνέδριο το ηλεκτρονικό πατίνι, ενώ δεν έχασε την ευκαιρία να πεταχτεί και μέχρι τον Παρνασσό για να επιδοθεί στο αγαπημένο του σπορ: το σκι.

Κλείσιμο
Ενδιαφέρουσα και η τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών της Σερβίας, ο οποίος έκανε λόγο για «μεγάλη Αλβανία». Ο Ίβιτσα Ντάτσιτς έκανε αναλυτική μνεία στο παρελθόν του Κοσσυφοπεδίου που, όπως είπε κάποτε ήταν η πρώτη σερβική πρωτεύουσα και περιοχή που «μουσουλμανοποιήθηκε» επί οθωμανικής αυτοκρατορίας και διώχθηκαν οι Σέρβοι. «Εμείς είμαστε έτοιμοι αλλά η αλβανική πλευρά νομίζει ως ο συμβιβασμός μας θα είναι να αναγνωρίσουμε την μονόπλευρη πράξη τους», ανέφερε, προσθέτοντας: «Ας μην είμαστε αφελείς να πιστεύουμε πως Κοσσυφοπέδιο και Αλβανία θα είναι δύο κράτη. Δεν μπορούν να είναι οι Αλβανοί ο μόνος λαός της Ευρώπης που θα έχει δύο κράτη. Ας είμαστε ρεαλιστές, θέλουν μεγάλη Αλβανία. Ας την κάνουν αλλά όχι με τους Σέρβους. Για εμάς το ζήτημα της εδαφικής ακεραιότητας είναι της ίδιας σημασίας με το δικό σας και των Κυπρίων». Αναφερόμενος στη διένεξη της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία για το ονοματολογικό, ο κ Ντάτσιτς δήλωσε: «Είχατε διένεξη για το όνομα, όχι για το εδαφικό με τη Βόρεια Μακεδονία, κάτι που είναι πιο εύκολο».

Οι επικείμενες ευρωεκλογές επίσης ήταν ένα από τα τρέχοντα θέματα που συζητήθηκαν διεξοδικά. Στην άνοδο του λαϊκισμού και του εθνικισμού, που εκτιμάται ότι θα επηρεάσει σημαντικά το αποτέλεσμα των επικείμενων ευρωεκλογών, αναφέρθηκε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Tο πάνελ της Dianeosis παρουσίασε τη νέα έρευνά περί Silver Economy. Αναφέρεται στην ευκαιρία που έχει η Ελλάδα να αξιοποιήσει τον τουρισμό της τρίτης ηλικίας ή ακόμα και τους εύπορους ξένους συνταξιούχους που θα μπορούσαν να ζήσουν τα χρυσά τους χρόνια κάτω από τον ελληνικό ήλιο. Ένα ακόμα ενδιαφέρον ζήτημα που μπήκε στην ατζέντα του Φόρουμ δεν ήταν άλλο από αυτό της Τουρκίας και των απρόβλεπτων σχέσεων που αναπτύσσει με την Ευρώπη. Ο Γιώργος Κουμουτσάκος, επικεφαλής του τομέα Εξωτερικών της Ν.Δ., ανέφερε πως το μέλλον έγκειται στην οικοδόμηση μιας τελωνειακής ένωσης με όρους και προϋποθέσεις, ενώ ο Ιαν Λέσερ εκτίμησε πως ο αυξανόμενος εθνικισμός της Ευρώπης την εμποδίζει από το να αναγνωρίσει πως μια στρατηγική συμμαχία με την Τουρκία είναι αναγκαία και αναπόφευκτη.

Σύμμαχος στην φετινή διοργάνωση ήταν ο ανοιξιάτικος καιρός, αλλά και η άψογη διοργάνωση, με τους συμμετέχοντες να παραμένουν στην συντριπτική πλειονότητά τους και τις τέσσερις ημέρες στο Συνέδριο, αλλά και να δίνουν ραντεβού για του χρόνου!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης