Έντονοι διάλογοι Τσίπρα - Καμμένου: «Δεν θα γίνω Ιφιγένεια για να επιβιώσεις εσύ»

4612263

Δραματικό παρασκήνιο πίσω από το διαφαινόμενο «διαζύγιο» ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ -   Την Κυριακή στις 10:30 στο Μέγαρο Μαξίμου το κρίσιμο ραντεβού των δύο  κυβερνητικών εταίρων  - Συνέντευξη Τύπου Καμμένου στις 12.30

Κι ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το κυριακάτικο τετ α τετ του Αλέξη Τσίπρα  με τον  Πάνο Καμμένο, που θα κρίνει το μέλλον της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, το παρασκήνιο φαντάζει ιδιαιτέρως έντονο.

Το ραντεβού των κυβερνητικών εταίρων έχει οριστεί για τις 10.30 το πρωί της Κυριακής, στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου για να επισημοποιήσουν τους όρους της αποχώρησης των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πάνος Καμμένος φέρεται να απαιτεί από τον Αλέξη Τσίπρα να απελευθερώσει όλους τους υπουργούς των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, προκειμένου να φανεί ότι ακολουθούν ενωμένοι τη γραμμή που έχει χαράξει ο ίδιος. Ακόμη, φέρεται να ζήτησε επίσης από τον πρωθυπουργό να μην εντάξει βουλευτές των ΑΝΕΛ στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μην αποδεκατιστεί το κόμμα του και συρθεί λαβωμένο στις εκλογές.

«Δεν μπορώ να απελευθερώσω όλους τους υπουργούς. Χρειάζομαι δύο από τους ΑΝΕΛ, για να διασφαλίσω το 151», του διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες.

Οι δύο αυτοί βουλευτές, στους οποίους αναφέρεται ο πρωθυπουργός -πάντα κατά πληροφορίες- είναι η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά και υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης, οι οποίοι ως βουλευτές διαθέτουν ψήφο. Μάλιστα, ο κ.Κόκκαλης δήλωσε εκ νέου σήμερα ότι θα καταψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών και προφανώς θα χρειαστούν άλλες διαπραγματεύσεις , προκειμένου να μεταπειστεί.

Πηγές αναφέρουν ότι ο υπουργός Αμυνας είναι δυσαρεστημένος με τον πρωθυπουργό που βάζει στα σχέδιά του ΑΝΕΛ.

«Δεν θα γίνω εγώ Ιφιγένεια για να επιβιώσεις εσύ» φέρεται να είπε ο κ.Καμμένος στον Αλέξη Τσίπρα, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για τηλεφωνικούς διαλόγους σε πολύ υψηλούς τόνους καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Πηγές, πάντως,  ούτε διέψευσαν, αλλά ούτε και έχουν επιβεβαιώσει τις διαρροές. 

Το «μπαλάκι» στα χέρια του Τσίπρα

Υπενθυμίζεται πως ο αρχηγός των ΑΝΕΛ μετά την αποτυχημένη απόπειρα «δολοφονίας» της συγκυβέρνησης εμφανίζεται μετανιωμένος και προχωρώντας σε μια ακόμα εντυπωσιακή αναδίπλωση δηλώνει πως δεν θα άρει την εμπιστοσύνη του.

Όμως, το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει μέσω διαρροών πως είναι ο Αλέξης Τσίπρας που έχει απολέσει πλέον την εμπιστοσύνη του από τον αρχηγό των ΑΝΕΛ. Το περιβάλλον του πρωθυπουργού διατηρεί ισχυρές επιφυλάξεις για το αν ο Πάνος Καμμένος θα παραμείνει στην νέα του θέση και δεν θα επιχειρήσει νέα αναδίπλωση. Την ίδια ώρα συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα και κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης εισηγούνται στον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε επίδειξη δύναμης και να δείξει ότι το κυβερνητικό καραβάνι έχει τις ψήφους για να προχωρήσει και χωρίς τον Πάνο Καμμένο

Πάντως, εκτός εκείνων που εισηγούνται στον Αλέξη Τσίπρα τον δρόμο της σκληρής ρήξης, υπάρχουν και στελέχη που υποστηρίζουν πως πρέπει να προτιμηθεί η οδός της ήπιας αντίδρασης. Ούτως ή άλλως η νέα θέση του Πάνου Καμμένου –εφόσον την διατηρήσει – δημιουργεί τις συνθήκες που επιτρέπουν την κύρωση της Συμφωνίας χωρίς να προηγηθεί η επίπονη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης.

Όπως έγραψε το protothema.gr αρχηγός των ΑΝΕΛ προσανατολίζεται να θέσει στον πρωθυπουργό τους όρους του βελούδινου διαζυγίου που δεν εγείρουν ζήτημα δεδηλωμένης για την κυβέρνηση και παράλληλα εξασφαλίζουν στον Πάνο Καμμένο την διατήρηση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας που τελεί υπο διάλυση.

Συνεργάτες του υπουργού Εθνικής Άμυνας υποστηρίζουν ότι στην συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα να αποσύρει από την κυβέρνηση τους υπουργούς που προέρχονται από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και μπήκαν στο υπουργικό συμβούλιο έπειτα από εισήγηση του κ. Καμμένου. Εάν ο Αλέξης Τσίπρας αποδεχθεί την εισήγηση αυτή, τα δύο κόμματα θα οδηγηθούν σε συναινετικό διαζύγιο.

Εάν ο πρωθυπουργός διατηρήσει στο υπουργικό συμβούλιο τους αντάρτες από τους ΑΝΕΛ, ο υπουργός Άμυνας είναι έτοιμος να προχωρήσει σε πολιτική σύγκρουση. «Αν δεν το δεχθεί ο Τσίπρας θα πάμε σε ρήξη» λέει συνεργάτης του Πάνου Καμμένου.

«Σώζεται» από την Συμφωνία των Πρεσπών

Άλλωστε, όλα τα δεδομένα συγκλίνουν στο ότι η πλειοψηφία των βουλευτών των ΑΝΕΛ επιθυμεί να καταψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών και να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, συνολικά 5 βουλευτές έχουν δηλώσει ότι καταψηφίζουν την Συμφωνία των Πρεσπών. Πρόκειται για τους Πάνο Καμμένο, Κώστα Κατσίκη, Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, Βασίλη Κόκκαλη και Κώστα Ζουράρι. Αυτό σημαίνει ότι εαν ο αρχηγός των ΑΝΕΛ θέσει κομματική πειθαρχία στην συγκεκριμένη διαδικασία θα χάσει μόνο τους Θανάση Παπαχριστόπουλο και Ελενα Κουντουρά αλλά θα διατηρήσει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα.

«Καίγεται» από την ψήφο εμπιστοσύνης

Για την ψήφο εμπιστοσύνης ο Κώστας Κατσίκης - που σύμφωνα με στελέχη των ΑΝΕΛ εκφράζει τον Πάνο Καμμένο - ξεκαθάρισε στον ΘΕΜΑ FM ότι το κόμμα ψηφίζει «κατά». Εάν λοιπόν ο αρχηγός των ΑΝΕΛ θέσει κομματική πειθαρχία τότε είναι σίγουρο ότι θα χάσει την ΚΟ καθώς από τους 7 βουλευτές οι 3-4 θα διαφοροποιηθούν (Θ. Παπαχριστόπουλος, Ε. Κουντουρά, Κ. Ζουράρις και πιθανότατα Β. Κόκκαλης).

Άρα, ο μόνος δρόμος επιβίωσης της ΚΟ των ΑΝΕΛ είναι να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και να αφεθούν οι βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση σε ενδεχόμενη ψήφο εμπιστοσύνης.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που συσχετίζουν τη νέα στάση Καμμένου με την επιθυμία του να περάσει από τη Βουλή η τροπολογία για τα F16. Στην ουσία δηλαδή λένε ότι ο υπουργός Αμυνας προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και να μην φτάσει στην απόλυτη ρήξη με τον ΣΥΡΙΖΑ, για να έχει την υποστήριξη των βουλευτών του κυβερνητικού του εταίρου στην επικείμενη ψηφοφορία για τα αντισταθμιστικά των F16.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων θα ανοίξει τα χαρτιά του παραχωρώντας συνέντευξη Τύπου, στις 12.30 το μεσημέρι.

ΣΧΟΛΙΑ (88)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΜΥΡΝΙΟΥΔΗΣ

ΣΤΗΜΕΝΟ ...ΚΑΝΕΙ ΜΠΑΜ 4 ΚΑΜΜΕΝΟΥ +ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ + ΔΑΝΕΛΛΗΣ =6 !!! 145+6=151 ΝΤΡΟΠΗ ΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΗΛΙΘΙΟΙ

ARISTEIDIS KONSTANTINIDIS

Παραποιειση λογου.....δημιουργεια FAKE NEWS

ΕΓΙΝΕΣ

ΗΔΗ ΜΕΓΑΛΕ... ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΣ; ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΑΝΑΝ, ΣΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝΕ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΣ

Σιγα μαρη

Μη σκισεις κανα καλσον !!!

Μ.Γ.

Να 'τος κι Καμμενος στο ρολο της "νυφουλας" Ιφιγενειας!!...Που τρομαξε ο ερμος ο Αχιλλεας οταν την ειδε!!...Κορη του ταξανε και ενα κητος του φερανε !!....

f16

καιγεται για την μιζα

dimitri

Και για Αντιγόνη(Σ) καλός είσαι. Αν δεν σου αρέσει πάρε το όνομα ΤΕΣΣΥ - ΣΙΑ - Αντωνία - Θεανώ και πολύ σου ειναι. Ξεκόλλα απο την καρέκλα.

Το καταλαβαμε

Μυρίζει συνενόηση ... κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό με σκοπό να περάσουν πιο ανώδυνα την μεγαλη προδοσία της Μακεδονίας ... Έτσι νόμιζε και ο εφιάλτης αλλά σήμερα εφιάλτης είναι προδότης ... Αύριο θα προστεθούν και άλλα ονόματα στον ορό προδότης.

Νάγια Οικονόμου

Μακάρι αλλά που είναι το διαζύγιο...

Καλλ

ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΛΟΓΟΣ,ΙΣΧΥΕΙ ΡΑΒΔΟΣ,,,,,,,,,,,,,

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4025741

«Οι δυνατότητες της χώρας μας είναι τεράστιες και ήταν ιστορική ανωμαλία ότι για κάποιες δεκαετίες το εθνικό μας όραμα ήταν να γίνουμε δημόσιοι υπάλληλοι» τόνισε ο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε ομιλία στο δείπνο του συνεδρίου του Economist

kyriakptisi

Επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Άμυνας και ενημέρωση εφ΄ολης της ύλης - Συνομίλησε από το Κέντρο Επιχειρήσεων με μονάδες επιφυλακής - Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ τον προσκάλεσε να πετάξουν με F16 πάνω από το Καστελόριζο

19
pompeo_dendias

Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα, είπε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ - Ο Νίκος Δένδιας ζήτησε από την Ουάσινγκτον να εκφράζει με καθαρό τρόπο την στήριξή της προς την Αθήνα για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο - Κατήγγειλε και την παραβίαση των δικαιωμάτων της Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο 

33
4855658

Οι εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμών εξέφρασαν την επιθυμία να γνωρίσουν τους εκπροσώπους της νέας κυβέρνησης επ’ αφορμή της παρουσίας τους στην Αθήνα λόγω του διεθνούς Συνεδρίου του Economist