Mετανάστευση: Στο Μαρόκο εκπρόσωποι από 159 χώρες για το «Σύμφωνο Μαρακές»

Mετανάστευση: Στο Μαρόκο εκπρόσωποι από 159 χώρες για το «Σύμφωνο Μαρακές»

Εκπρόσωποι από 159 χώρες δίνουν σήμερα το «παρών» στο Μαρακές και καλούνται να εγκρίνουν το Οικουμενικό Σύμφωνο για την Μετανάστευση υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών - Η τελική ψηφοφορία επικύρωσης του Συμφώνου είναι στις 19 Δεκεμβρίου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

marocos
Στο Μαρόκο έχει σήμερα την τιμή του το μεταναστευτικό με 159 ηγέτες κρατών- ανάμεσά τους και ο Έλληνας πρωθυπουργός- να καλούνται να υιοθετήσουν το «Σύμφωνο Μαρακές» στη Διάσκεψη του ΟΗΕ.

Πρόκειται για ένα Σύμφωνο για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση, το οποίο επεξεργάστηκε ο ΟΗΕ σχεδόν επί δύο χρόνια.

Εκπρόσωποι από 159 χώρες δίνουν σήμερα το «παρών» στο Μαρακές και καλούνται να εγκρίνουν το Οικουμενικό Σύμφωνο για την Μετανάστευση υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών, ενός κειμένου που προκαλεί την οργή των εθνικιστών και των επικριτών της μετανάστευσης.

Δύο από τους ένθερμους υποστηρικτές της πρωτοβουλίας είναι η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ και ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό.

Λίγα 24ωρα μετά την ιστορική αποχώρηση της Μέρκελ από την ηγεσία του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών, η Γερμανίδα καγκελάριος βρίσκεται στο Μαρακές για να στηρίξει με «νύχια και με δόντια» τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, όπως σχολιάζει το περιοδικό Focus. Για τη Μέρκελ, το Σύμφωνο μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο στη διαχείριση της μετανάστευσης.

Yπενθυμίζεται ότι, το Παγκόσμιο Σύμφωνο για την Μετανάστευση έχει εγκριθεί επισήμως και είναι το πρώτο που συντάχθηκε με στόχο να συμβάλει στη ρύθμιση των παγκόσμιων μεταναστευτικών ροών.

Κλείσιμο
Αναφέρεται σε θεμελιώδεις αρχές – προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών, των παιδιών, αναγνώριση της εθνικής κυριαρχίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα εκφωνήσει ομιλία για τις θέσεις της Ελλάδας, ενώ στο περιθώριο των εργασιών πρόκειται να έχει σημαντικές επαφές μεταξύ των οποίων με την πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και τον Αντιπρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία δεν είναι δεσμευτική περίπου 15 αποφάσισαν να μην την υπογράψουν, μεταξύ των οποίων Ηνωμένες Πολιτείες, Ουγγαρία, Πολωνία και Αυστρία, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Le Parisien».

Αν και το Σύμφωνο δεν έχει δεσμευτική ισχύ, έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις σε διάφορες χώρες, με κυρίαρχες τις ΗΠΑ.

Η πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Νίκι Χάλεϊ, είχε πει ότι η Ουάσινγκτον δεν πρόκειται να συμμετάσχει καθώς οι πολιτικές της χώρας σε ότι αφορά το μεταναστευτικό θα πρέπει να καταρτίζονται από τους Αμερικανούς και μόνο απ’ αυτούς. Αλλά και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, λίγους μήνες νωρίτερα, είχε μιλήσει από το βήμα του ΟΗΕ για «ανεξέλεγκτη μετανάστευση» που αποτελεί απειλή για την ίδια την κυριαρχία των ΗΠΑ.

Εκτός από τις ΗΠΑ διαφωνούν το Ισραήλ,η Αυστραλία,η Ουγγαρία η Πολωνία και η Αυστρία , χώρες οι οποίες αποφάσισαν να μην λάβουν μέρος στη σύνοδο του Μαρακές. Αλλά και στο Βέλγιο, υπήρξε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.

Η τελική ψηφοφορία επικύρωσης του Συμφώνου είναι στις 19 Δεκεμβρίου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Συνολικά 159 από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ επιβεβαίωσαν την παρουσία τους στο Μαρακές. Οι εκατό θα εκπροσωπηθούν σε επίπεδο αρχηγών κρατών, αρχηγών κυβερνήσεων ή υπουργών.

Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεωρούν ανεπαρκή τα όσα επιτάσσει το Σύμφωνο, κυρίως όσον αφορά την πρόσβαση των μεταναστών στην ανθρωπιστική βοήθεια και τις βασικές υπηρεσίες ή τα δικαιώματα των διακινούμενων εργαζομένων. Οι κριτικοί της το βλέπουν ως ενθάρρυνση μιας ανεξέλεγκτης μεταναστευτικής ροής.

Εννέα χώρες αποσύρθηκαν

Εννέα χώρες έχουν αποσυρθεί από τη διαδικασία, αφού καταρτίστηκε το κείμενο στις 13 Ιουλίου στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για τις χώρες Αυστραλία, Αυστρία, Χιλή, Τσεχική Δημοκρατία, Δομινικανή Δημοκρατία, Ουγγαρία, Λετονία, Πολωνία και Σλοβακία. Την ίδια ώρα, επτά ζήτησαν περισσότερες εσωτερικές διαβουλεύσεις - Βέλγιο, Βουλγαρία, Εσθονία, Ισραήλ, Ιταλία, Σλοβενία και Ελβετία .

Ο Γάλλος πρόεδρος δεν θα είναι «παρών» στο Μαρακές αφού πρέπει να αντιμετωπίσει τον κίτρινο εφιάλτη στην πατρίδα του: τα «Κίτρινα Γιλέκα».

«Είστε εδώ επειδή αναγνωρίζετε τη σημασία του Συμφώνου ως έναν οδικό χάρτη που θα αποτρέψει τα δεινά και το χάος και θα παράσχει στρατηγικές συνεργασιών που θα είναι επωφελείς για όλους», δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ απευθυνόμενος στους εκπροσώπους – αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους- που δίνουν το «παρών» στο Μαρακές.
«Σήμερα, ποσοστό μεγαλύτερο του 80% του παγκόσμιου πληθυσμού μετακινείται μεταξύ των χωρών με ασφαλή και ομαλό τρόπο», αλλά η παράτυπη μετανάστευση έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 60.000 ανθρώπους από το 2000 μέχρι σήμερα. «Αυτό», τόνισε ο Αντόνιο Γκουτέρες, «είναι μια πηγή συλλογικής ντροπής».

Τέλος, τόνισε ότι, το Παγκόσμιο Σύμφωνο βασίζεται σε δύο απλές ιδέες:

1ον:Η μετανάστευση υπήρχε πάντα- αλλά σε έναν κόσμο όπου είναι περισσότερο από ποτέ αναπόφευκτη και απαραίτητη, θα πρέπει να υπάρχει καλή διαχείριση και να είναι ασφαλής, όχι παράτυπη και επικίνδυνη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης