Κοτζιάς: «Διπλά λανθασμένη» η πρόταση της κυβέρνησης για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

kotzias

«Παράδοξο και παράλογο» που θα οδηγήσει σε «ολοφάνερη απαξίωση του κοινοβουλίου», υποστηρίζει ο μέχρι πρότινος υπουργός Εξωτερικών

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε άρθρο του στην εφ. "Καθημερινή" προτείνει την δημιουργία «ειδικού θεσμού εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας» ο οποίος θα συγκροτείται από α) όλους τους βουλευτές β) εκπροσώπους των Περιφερειών με αριθμό ίσο με το 1/3 του αριθμού των βουλευτών γ) εκπροσώπους των Δήμων με αριθμό ίσο με το 1/3 του αριθμού των βουλευτών και δ) 101 πολιτών που θα προκύπτουν από κλήρωση στη βάση της «ειδικής ελληνικής παράδοσης και ιδιαίτερα εκείνης της Αθηναϊκής Δημοκρατίας».

Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, το σώμα αυτό -αποτελούμενο ενδεικτικά από 601 μέλη- θα εκλέγει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον πρώτο γύρο με τα 2/3 των μελών του, στον δεύτερο με τα 3/5 και στον τρίτο γύρο με το 50%+1.

Ο κ. Κοτζιάς διαφωνεί με την πρόταση της κυβέρνησης για την εκλογή ΠτΔ τελικά από το εκλογικό σώμα, αν δεν κατορθώσει να εκλεγεί από τη Βουλή, έστω και αν προηγηθούν ορισμένοι γύροι ψηφοφοριών εντός της Βουλής. Όπως εξηγεί, αν υιοθετηθεί η «διπλά λανθασμένη» -όπως την χαρακτηρίζει- πρόταση, τότε, το πολιτικό σύστημα «θα οδηγηθεί στο παράδοξο, να μην πω παράλογο, ο Πρόεδρος που δεν εκλέγεται από τη Βουλή, να έχει μεγαλύτερο κύρος και λαϊκή συγκατάθεση από εκείνον που εκλέγεται από αυτήν», ενδεχόμενο που σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά ισοδυναμεί με «ολοφάνερη απαξίωση του Κοινοβουλίου». Κάνει λόγο για δεύτερο «θεμελιακό λάθος» της κυβερνητικής πρότασης την ύπαρξη δύο νομιμοποιημένων αρχών, που θα προκύψουν βάσει αυτής, δηλαδή εκλεγμένου Κοινοβουλίου και ταυτόχρονα εκλεγμένου Προέδρου της Δημοκρατίας. Και υπογραμμίζει ότι όποτε υπήρξε ανάλογο φαινόμενο στην Ελλάδα «καταγράφηκαν αρνητικές εξελίξεις εις βάρος της δημοκρατίας».

Προσθέτει ότι «η μακρόσυρτη διαδικασία εκλογής Προέδρου, όπως προτείνεται από την κυβέρνηση δίνει έδαφος και επαρκή χρόνο για συναλλαγές», ενώ δεν κρύβει την ανησυχία του ότι με απευθείας εκλογή του ΠτΔ από τον λαό ενδέχεται να προκύψει «ένας αυτόνομος πόλος, μονοπρόσωπος και χωρίς υποχρέωση λογοδοσίας».

ΣΧΟΛΙΑ (3)

fm

Ο καλύτερος τρόπος εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας θα ήταν ο εξής: Γίνονται 10 ψηφοφορίες στη Βουλή και αν δεν εκλεγεί κανένας, το αποτέλεσμα να κρίνεται στα πέναλτυ! Θα καλούνται όλοι οι υποψήφιοι να αποκρούσουν από 5 πέναλτυ ο καθένας, και όποιος αποκρούσει τα περισσότερα θα εκλέγεται. Σε περίπτωση ισοπαλίας η διαδικασία θα συνεχίζεται μέχρι την εκλογή, όπως ακριβώς στου τελικούς του ποδοσφαίρου!

ΟΤΑΝ ΙΣΧΥΡΙΖΟΜΑΙ

ΟΤΙ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΕΝΑ ΤΣΟΥΡΜΟ ΓΚΡΟΥΜΠΟΥΣΚΟΥΛΑ ΑΣΥΝΤΑΚΤΑ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΑΔΙΚΟ.ΑΠΛΑ ΤΑ ΑΣΥΝΤΑΚΤΑ ΑΥΤΑ ΓΚΡΟΥΠΟΥΣΚΟΥΛΑ ΠΗΡΑΝ ΜΙΑ ΕΚΟΓΙΚΗ ΝΙΚΗ ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣΑΝ ΟΠΩΣ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΝ ΛΑΟ ΑΛΛΑ ΔΕ ΓΚΕΙΜ ΙΖ ΟΒΕΡ.Μ.ΠΑΣΟΚ

Σχολή κοτζια

Να διδάσκεται σ όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου ως χειρότερη διπλωματία του κόσμου για παράδειγμα προς αποφυγήν..

Τι εγινε Κοτζια?

ΔΕΛΦΙΝΟΣ?

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

mhtsotakis2

«Κύριε Τσίπρα δεν σώσατε καμία Μακεδονία» - Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι το μόνο που θέλει είναι να βάλει τη χώρα στις μυλόπετρες ενός εθνικού διχασμού - Τόνισε ότι «με θράσος πλέον "φυτεύονται" σύμβουλοι του κ. Τσίπρα»

hadji

Πρέπει να προχωρήσουμε με θάρρος στις μεταρρυθμίσεις, αλλά και με ευαισθησία, τόνισε ο γαλάζιος αντιπρόεδρος, «διότι όπως δείχνουν τα κίτρινα γιλέκα στη Γαλλία, δεν πρέπει να κάψουμε με τον ψύλλο τον πάπλωμα»