Επιμένει ο Τσίπρας μετά το φιάσκο της «ιστορικής συμφωνίας» με την Εκκλησία: Εκτός Δημοσίου οι ιερείς

tsipras_ierwnimos_arthro

Διχασμένη η Ιερά Σύνοδος σε χαοτική συνεδρίαση, με σφοδρές αντιπαραθέσεις, βαριές κουβέντες και αποχωρήσεις - «Τη μισθοδοσία του κλήρου ούτε η χούντα δεν τόλμησε να πειράξει» λένε ιεράρχες που πνέουν μένεα κατά του Αλέξη Τσίπρα

Αναστροφή πολιτικής και καταφυγή στην αριστερή «ορθοδοξία» επιχειρεί η κυβέρνηση ύστερα από την σθεναρή άρνηση των Μητροπολιτών να συναινέσουν στην απόλυση των κληρικών από το ελληνικό δημόσιο, παρά τη συνέχιση της μισθοδότησής τους από τα κρατικά ταμεία. Γενικότερα οι Ιεράρχες της Ελληνικής Εκκλησίας αρνήθηκαν να παράσχουν εν λευκώ στήριξη στη λεγόμενη «ιστορική» συμφωνία της 6ης Νοεμβρίου ανάμεσα στην Πολιτεία και την Εκκλησία. «Ιστορική» βεβαίως την είχε βαφτίσει ο Αλέξης Τσίπρας με την ανοχή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου.

Στην πραγματικότητα όμως, δεν πρόκειται καν περί συμφωνίας αλλά απλού προσχεδίου -«μνημονίου κατανόησης» για την ακρίβεια. Αυτό επισήμανε, με ξεχωριστή έμφαση σε εκτενή ανάλυσή του ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος. Η τοποθέτησή του ήταν γραπτή, εμπεριστατωμένη, αλλά και... ξορκισμένη τρόπον τινά, εφόσον δεν του επετράπη να την παρουσιάσει στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου που συνήλθε την Παρασκευή. Ωστόσο, το κείμενο του κ. Χρυσοστόμου συνοψίζει εναργώς την κατάσταση, αναδεικνύοντας τα βασικά σημεία τριβής, δηλαδή τη μισθοδοσία των κληρικών που θα είναι και ταυτόχρονα δεν θα είναι κρατικοδίαιτοι, την διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας, καθώς και πλήθος άλλων ανοιχτών ζητημάτων.

Επί του επίμαχου προσχεδίου, πάντως, την Παρασκευή εκδηλώθηκαν «σχισματικά φαινόμενα» ανάμεσα στους ανώτατους ιερωμένους, καθώς η ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος χωρίστηκε άτυπα σε δύο αντίπαλες παρατάξεις: Στους αφοσιωμένους «ιερωνυμικούς», όσους ιεράρχες δηλαδή δηλώνουν πίστη στον Αρχιεπίσκοπο και στηρίζουν οτιδήποτε και εάν συμφώνησε με τον πρωθυπουργό. Απέναντι σε αυτούς βρίσκονται οι πολέμιοι της συμφωνίας, ορισμένοι εκ των οποίων έφτασαν να αμφισβητήσουν εμμέσως ακόμη και την οξύνοια του Παναγιώτατου. Διότι τι άλλο θα μπορούσε να υποννοεί η φράση Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνατίου που, όπως διέρρευσε στα ΜΜΕ, είπε: «Θα πρέπει να καταλάβετε ότι προσπαθούμε να σας σώσουμε Μακαριώτατε. Δεν θα μπορείτε να κυκλοφορήσετε στην χώρα. Δεν θα μπορείτε να πάτε σε καμιά μητρόπολη από τις αντιδράσεις που θα υπάρχουν από τους κληρικούς».

«Ούτε η χούντα»
Στην πολιτική αρένα, οι αντιδράσεις των κομμάτων αποτύπωσαν τη γενικότερη σύγχυση που προκαλούν τα επικοινωνιακά τεχνάσματα και οι αναδιπλώσεις του Μαξίμου. Κατ' αρχάς, εκ μέρους του πρωθυπουργικού γραφείου διαμηνύθηκε στην Εκκλησία ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, χωρίς τη συναίνεση της ιεραρχίας. Συγκεκριμένα, το σχετικό δελτίο τύπου αναφέρει ότι «Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κατέληξε ομοφώνως στην απόφαση να συνεχιστεί ο διάλογος Πολιτείας-Εκκλησίας στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Ως εκ τούτου η Ελληνική Κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση Σχεδίου Νόμου στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου, που αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους. Το Σχέδιο Νόμου θα τεθεί σε γνώση της Ειδικής Επιτροπής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου πριν κατατεθεί στη Βουλή. Το δε καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί -σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας».

Στην ανακοίνωση του Μαξίμου αντέδρασαν μητροπολίτες της ιεραρχίας, οι οποίοι επισήμαναν στο protothema.gr  ότι «και μόνο η ανακοίνωση αποδεικνύει πόσο προσχηματική ήταν η πρόσκληση για διάλογο που απηύθυνε η κυβέρνηση και και πόσο εκβίασε την Εκκλησία και τον Αρχιεπίσκοπο με το θέμα της διακοπής της μισθοδοσίας του κλήρου». Οι ίδιοι ιεράρχες σημειώνουν ότι «εμείς επιμένουμε πάντα με καλή πρόθεση και διάθεση για να συζητήσουμε όλα τα θέματα πλην της μισθοδοσίας του κλήρου που είναι νομοθετικά θεσμοθετημένη και ούτε η χούντα δεν τόλμησε να πειράξει».

Το σχόλιο στελεχών της Νέας Δημοκρατίας ήταν, όπως αναμενόταν, καυστικό για τους χειρισμούς της κυβέρνησης και ειδικά του πρωθυπουργού επί του ζητήματος. Από την Πειραιώς έγινε λόγος περί «προσωπικού φιάσκου του Αλέξη Τσίπρα. Καταρρέει μια προσωπική συνεννόηση, αν όχι και συναλλαγή, ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο. Είναι προφανές ότι από πουθενά δεν προκύπτει ούτε χωρισμός Κράτους-Εκκλησίας, ούτε φυσικά 10.000 προσλήψεις στο Δημόσιο».

Ψάρεμα στα νερά των πιστών έσπευσε να κάνει ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ, διαχωρίζοντας σαφώς τη θέση τους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού την Παρασκευή, πηγή των ΑΝΕΛ ανέφερε ότι το κόμμα αποδέχεται τη σημερινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι οι ΑΝΕΛ από την πρώτη στιγμή είχαν κρατήσει διακριτική στάση στο συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς δεν ήθελαν να προκαταλάβουν την απόφαση της Εκκλησίας.

Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου
«Οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Συνήλθε σήμερα Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018, στην Συνεδρία της εκτάκτου Συγκλήσεώς της, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.
Πρό της Συνεδρίας ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργήσαντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου.
Περί την 9η πρωινή, στη μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου, ετελέσθη η Ακολουθία για την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου. Αναγνωσθέντος του Καταλόγου των συμμετεχόντων Ιεραρχών, διεπιστώθη απαρτία.
Η Επιτροπή επί του Τύπου συγκροτήθηκε από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεο και Πατρών κ. Χρυσόστομο.
Ακολούθως, συμφώνως προς την Ημερησία Διάταξη, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος ανέγνωσε την Ενημέρωσή του με θέμα: «Ενημέρωσις περί προτάσεως υπό της Ελληνικής Κυβερνήσεως επί του θέματος της Εκκλησιαστικής Περιουσίας».
Μετά από την Ενημέρωση ακολούθησε συζήτηση επ’ αυτής, κατά την οποία έλαβαν τον λόγο πολλοί Αρχιερείς. Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος ομοφώνως αποφάσισε:

1. Να συνεχιστεί ο διάλογος με την Πολιτεία επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.
2. Να αναθέσει στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο την συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από Ιεράρχες, Νομικούς, Εμπειρογνώμονες και Εκπροσώπους του Εφημεριακού Κλήρου για την μελέτη των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, ο καρπός της οποίας θα υποβληθεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τελική έγκριση.
3. Να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των Κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος».

«Σχίσμα» στην Ιεραρχία για τη μισθοδοσία του κλήρου: Διάλογοι-φωτιά μεταξύ των μητροπολιτών
Να δώσει εικόνα ενότητας επιχείρησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος δέχθηκε σφοδρά πυρά από ιεράρχες για το ζήτημα της  μισθοδοσίας του κλήρου. «Προσχηματική και εκβιαστική η πρόσκληση της κυβέρνησης για διάλογο» λένε στο protothema.gr κορυφαίοι μητροπολίτες της Ιεραρχίας.

Το «σχίσμα» στους κόλπους της Εκκλησίας της Ελλάδος που προκάλεσε η αιφνιδιαστική κίνηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου να ανακοινώσει από κοινού με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προσχέδιο συμφωνίας μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας επισημοποιήθηκε κατά τη σημερινή, θυελλώδη συνεδρίαση της Ιεραρχίας.

Ο κ. Ιερώνυμος είχε καταφέρει να ξεπεράσει αβρόχοις ποσί τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου την επομένη των ανακοινώσεων, αφού στη λεγόμενη «μικρή σύνοδο» μετέχουν ιεράρχες που στην πλειονότητά τους ανήκουν στη σφαίρα επιρροής του.  Οι διάλογοι που έγιναν στην αίθουσα της ιεραρχίας σήμερα, όμως, καταδεικνύουν το διχασμό των μητροπολιτών στα βασικά σημεία της συμφωνίας που προτείνουν ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος και είναι ενδεικτικοί της έντασης που επικράτησε κατά την πολύωρη συνεδρίαση της Ιεραρχίας.

Ο κ. Ιερώνυμος επ΄ουδενί ήθελε να βγει δημοσίως η εικόνα της αντιπαράθεσης, διατυπώνοντάς το αυτό μάλιστα ευθέως όταν ζήτησε να συνταχθεί ανακοίνωση, πράγμα που έγινε. Ωστόσο, δύο αποχωρήσεις και μάλιστα ηχηρές έβγαλαν έξω από την αίθουσα της συνεδρίασης την ιερή αντιπαράθεση. Η πρώτη ήταν του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου, ο οποίος επέμενε να συζητηθεί το θέμα της μισθοδοσίας του κλήρου, για να εισπράξει την άρνηση του Αρχιεπισκόπου και να οδηγηθεί στην αποχώρηση.

Η δεύτερη ήταν του Μητροπολίτη Καισαριανής Δανιήλ, μετά από λεκτική αντιπαράθεση με τον Νέας Ιωνίας Γαβριήλ. Οι διάλογοι που διέρρευσαν από τη συνεδρίαση της Ιεραρχίας δείχνουν το κλίμα του διχασμού στην Εκκλησία της Ελλάδος:

- Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Ήρθαμε να συζητήσουμε για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.
- Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης Συμεών: Αυτό είναι το θέμα; Οι κληρικοί αγωνιούν.
- Ιερώνυμος: Μην μεγαλοποιείτε το θέμα με τους κληρικούς.
- Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Δεν μπορούμε να δεχθούμε την αλλαγή στη μισθοδοσία του κλήρου.
- Ιερώνυμος: Αυτά που μας λέτε δεν μας ενδιαφέρουν. Σταματήστε.
- Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Μα τι είναι αυτά που λέτε Μακαριότατε; Αφήστε με να μιλήσω.
- Ιερώνυμος: Δεν υπάρχει λόγος. Είστε εκτός θέματος.
- Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Μπορώ να συνεχίσω;
- Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος: Σας απάντησε ο Μακαριότατος.
- Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Σας παρακαλώ μην παρεμβαίνετε εσείς! Αρκετά!
- Ιερώνυμος: Είστε εκτός θέματος.
- Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Μας ζητάτε να τοποθετηθούμε μονολεκτικά αν συμφωνούμε ή όχι;
- Ιερώνυμος: Ό,τι έχετε να πείτε, να το πείτε όταν σας καλέσουν στην επιτροπή που θα συσταθεί.

Στο σημείο αυτό ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος αποχώρησε καταγγέλλοντας τη διαδικασία. Ωστόσο, το θέμα της μισθοδοσίας του κλήρου παρέμεινε στο προσκήνιο με άλλους μητροπολίτες να παίρνουν το λόγο και να επιμένουν με αιχμηρές διατυπώσεις:

- Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ: Δεν μπορούμε να εκχωρήσουμε την μισθοδοσία του κλήρου. Δέκα χιλιάδες κληρικοί αγωνιούν, δεν γίνεται να το κάνουμε αυτό.
- Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος: Θα πρέπει να καταλάβετε ότι προσπαθούμε να σας σώσουμε Μακαριώτατε. Δεν θα μπορείτε να κυκλοφορήσετε στην χώρα. Δεν θα μπορείτε να πάτε σε καμιά μητρόπολη από τις αντιδράσεις που θα υπάρχουν από τους κληρικούς.
- Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος: Να παραιτηθείς. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.
- Πειραιώς Σεραφείμ: Δεν πρέπει να περάσει αυτή η συμφωνία. Εδώ βλέπουμε να ξετυλίγεται μια διεργασία μυστικών συμφωνιών.
- Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος: Πρέπει να μιλήσουμε. Έγινε μεθόδευση να μη μιλήσουμε και είμαστε ακροατές.
- Μητροπολίτες Νέων Χωρών: Έπρεπε να είχε ενημερωθεί το Φανάρι

Λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης αποχώρησε μετά από λεκτική αντιπαράθεση με τον Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας Γαβριήλ, ο μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ. Ο πρώτος -που είναι ένας εκ των νεώτερων ιεραρχών και πρόσωπο της εμπιστοσύνης του κ. Ιερώνυμου- φέρεται να είπε στον Δανιήλ ότι δεν είναι ώριμη η Σύνοδος να συζητήσει το θέμα της μισθοδοσίας. Η αντίδραση του Καισαριανής ήταν άμεση και αποχώρησε. Το ανακοινωθέν της Ιεραρχίας συντάχθηκε μετά από την προτροπή του Αρχιεπισκόπου ότι «Πρέπει να βγούμε ενωμένοι. Μη δώσουμε την εικόνα ότι είμαστε διχασμένοι».

«Εξαπάτησις και προδοσία»
Παρόλ' αυτά, ο πάντα μαχητικός Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος κατέθεσε τη δική του άποψη στο προσωπικό του blog και επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα ως εξής: «Τα όσα σοφίστηκε ο κ Πρωθυπουργός σχετικά με την μισθοδοσία των Εφημερίων συνιστούν εξαπάτησιν και συγχρόνως προδοσίαν! Διερωτώμαι: Γιατί πρέπει να αλλάξει ο φορέας μισθοδοσίας του Κλήρου; Ο τρόπος της μισθοδοσίας των μέχρι σήμερον δεν αποτελεί 'κεκτημένον δικαίωμα' των ιερέων μας; Με ποια δικαιολογία παραβιάζεται και καταργείται αυτό το 'κεκτημένον δικαίωμα';

Εξ άλλου η μισθοδοσία του Κλήρου δεν αποτελεί 'φόρο ευγνωμοσύνης' του Ελληνικού Δημοσίου έναντι των όσων έχει προσφέρει ο Ιερός Κλήρος σε χρόνια δύσκολα, τόσον κατά την περίοδο της σκλαβιάς μας στον Τουρκικό ζυγό για τα τετρακόσια τόσα χρόνια, (βλ. Κρυφό Σχολειό, ιερές Μονές, Γρηγόριος ο Ε΄, Παλαιών Πατρών Γερμανός, Κερνίτσης Προκόπιος, Αγία Λαύρα, ολοκαυτώματα ιερά κλπ) και δεν συνεχίζει να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίας του τόσο στις πόλεις, όσο και στα χωριά μας σε καθημερινή βάση! Ο συνυπολογισμός της εκκλησιαστικής περιουσίας στο νεώτερο Ελληνικό Κράτος αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό μιάς αέναης και πολύτιμης προσφοράς της Εκκλησίας στο Γένος των Ελλήνων!»

ΣΧΟΛΙΑ (90)

Ιδεα

Τσιπρα εγω λεω εκτος δημοσιου ολο το δημοσιο. Οπότε θα αδειασουν 900.000 θεσεις και ετσι θα ξαναβγεις προθυπουργος.

Νίκος

Πρέπει να κλείσει η εκκλησία τα συσσιτια, για να καταλάβουν κάποιοι το έργο της. Να πάνε όλοι να τους ταισει το κράτος να δούμε τότε τι θα γίνει.

Λούλης

Δεν κατάλαβα; Τους χρωστάει κανένας πιάτο ημέρας; Από που κι ως που;

Άπορος

Το ελληνικό κράτος είναι υποχρεωμένο να στηρίζει τους απόρους δεν το καταλαβαίνεις

Ούστ κοπρίτες

Ο Σταλινάκος Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να καταργήσει τη θρησκευτική συνειδήση των Ελλήνων, αυτό δεν το κατάφεραν οι Τούρκοι σε 400 χρόνια. Δεν το κατάφεραν οι κομμουνιστές σε εκατό χρόνια άγριων κομμουνιστικών καθεστώτων, τι περιμένετε τώρα να το πετύχει ο Τσίπρας ? ... Σιγά τις ικανότητες των τεμπέληδων καφενοβιων του Μαξίμου.

Costa Zangelidis

Νομίζω ότι υπερεκτιμάς την δύναμη των παπάδων. Τα κόμματα των παπάδων, οι ΑΝΕΛ και η Χρυσή Αυγή δεν πιάνουν 10% και οι δυο μαζί. Βάλε και ένα 15% απ την ΝΔ, η δύναμή τους είναι 25-30 %. Αυτά που κρατάνε ακόμα τους παπάδες είναι η κρατική χρηματοδότηση και η υποχρεωτική ελληνορθόδοξη κατήχηση στα σχολεία. Αν κάποιος που έχει την οικονομική δυνατότητα σας τραβήξει στην επιτροπή των δανειστών και στο δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την *****

Costa Zangelidis

Στην Ελλάδα, 10.000 κληρικοί ενός από τα θρησκεύματα που έχει τεράστια περιουσία και έσοδα, πληρώνονται σαν δημόσιοι υπάλληλοι. Έτσι λογιστικά φαίνεται ότι ξοδεύονται περισσότερα λεφτά για τους δημοσίους υπαλλήλους σε σχέση με το ΑΕΠ, οπότε οι ελεγκτές των δανειστών δίνουν εντολή για μείωση εξόδων. Αυτό σημαίνει μείωση των μισθών και συντάξεων των πραγματικών δημοσίων υπαλλήλων π.χ. αστυνομικών και λιγότερες προσλήψεις, που σημαίνει ας πούμε λιγότεροι αστυνομικοί, λιγότερη ασφάλεια πολιτών και πολύ κυρελέϊσον. Με λίγα λόγια οι παπάδες τρώνε το ψωμί των πραγματικών δημοσίων υπαλλήλων, όπως π.χ. των Αστυνομικών.

john

Mα και παλι θα πληρωνονται απο το δημοσιο. αρα θα φαινονται στον γενικο προυπολογισμο του κρατους τα 200εκ αυτα. Με λιγα λογια τι μας λες? οτι αν τους βγαλουν απο Δ.Υ. θα μπορει να προσλαβει αλλους 10χιλ σε αλλους τομεις? Οκ ας πουμε για χαρη του λογου οτι θα μπορει...τα εξοδα του δημοσιου θα μειωθουν? ΟΧΙ θα αυξηθουν...200εκ καθε χρονο στους παπαδες+ αλλα 200εκ στους νεους ΔΥ που θα προσλαβουν,αντε επειδη θα ειναι νεοδιορισμενοι να ειναι 150εκ αυτα. Το βλέπεις εσυ ολο αυτο θετικο?

Βαλεντίνη

Πιό ανόητο, πιό ανεύθυνο, πιό ανεγκέφαλο Πρωθυπουργό ή μάλλον πολιτικό, δεν έχει ματαδεί αυτή η χώρα! Βγήκε περιχαρής ενώπιον του Ελληνικού λαού, ν' ανακοινώσει λέει, μία ιστορική συμφωνία με τον Αρχιεπίσκοπο! Ούτε συμφωνία ήταν και κανείς δεν γνώριζε τίποτε! Πώς βγαίνεις βρε άνθρωπε και το ανακοινώνεις, γνωρίζοντας ότι ουδείς έχει γνώση αυτής της συμφωνίας και σίγουρα θα υπάρξουν και κάποιες αντιδράσεις! Τόσο ανεύθυνος είσαι, τόσο βλάκας; Κι' αφού δεν ήταν κάτι τελεσίδικο, μία πραγματική δηλαδή συμφωνία, ο αρχιεπίσκοπος πώς καταδέχτηκε να εξευτελιστεί κατ' αυτόν τον τρόπο και έρχεται εκ των υστέρων να πει, μία πρόταση ήταν, ένα προσύμφωνο ας πούμε! Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται στο πόδι, ούτε με μία συνάντηση! Δεν θα κρίνω τη συμφωνία αυτή καθ αυτή, αλλά λίγη σοβαρότητα, δεν υπάρχει εκ μέρους και των δύο πλευρών; Υπάρχει κ'ι άλλη εκδοχή: Να έπεσε θύμα της αναξιοπιστίας του Τσίπρα και ο αρχιεπίσκοπος κι' όσοι βιαστήκαμε να πούμε πως είναι κολλητάρια, μάλλον κάναμε λάθος! Ο Τσίπρας δεν έχει φίλους, δεινός εκμεταλλευτής κι' εκβιαστής είναι! Χρησιμοποιεί τους πάντες προκειμένου να κάνει τη δουλειά του ! Αυτό συμβαίνει και τώρα........ Κολλητάρια του, είναι μόνον οι γνωστοί αυλοκόλακες, η συμμορία που τον συντηρεί στην εξουσία!!!

Λούλης

Ο αρχιεπίσκοπος, σύμφωνα πάντα με την θρησκεία του, δεν είναι τίποτα περισσότερο από εσένα και από εμένα. Ηγεσία και διαχωρισμός ανθρώπων μέσα στο σπίτι του Θεού, μόνο γελοίο μπορεί να χαρακτηριστεί. Υποτίθεται όλοι είμαστε ίσοι. Αλέξη βάστα γερά και δείξε τους ποιος είναι ο Θεός.

Χχμ

Αφού όλοι είμαστε ίσοι, γιατί διώχνει 10.000 ιερείς από το δημόσιο και κρατά τους άλλους Δ.Υ ; Γιατί τους ξεχωρίζει;

Λούλης

Ο Αλέξης δεν εμφανίστηκε ποτέ ως φανατικός χριστιανός ορθόδοξος, για να τηρήσει αυτό που λες. Εδώ αυτά δεν τα τήρησαν όλοι οι προηγούμενοι, που μας παρίσταναν και τους χριστιανούς. Για να μην ξεχνιόμαστε.

Χχμ

Τι φανατικός Χριστιανός ρε άνθρωπε, δεν είναι φανατικός χριστιανός αλλά είναι απλά χριστιανός θέλεις να πεις; Αφού είναι ντιπ άθεος, ούτε παιδιά βάφτισε ούτε τίποτε, άθεος είναι ο τύπος, ο ίδιος το ομολογεί , μας δουλευεις τώρα; Σε ποιον τα λες αυτά, ανόητε Λούλη ..... Όλο βλακείες λες...

Κ

Γιατί δεν κλείνουμε την ΕΡΤ που δεν την βλέπει κανείς; Γιατί δεν απολύουμε τους υπαλλήλους της αντί τους παπάδες που ταΐζουν τους πεινασμένους; Περισσότερα λεφτά θα γλυτώσουμε

Λούλης

Πρώτα ο διαχωρισμός της εκκλησίας από το κράτος, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η στήριξη του κόσμου στο Αλέξη (διότι οι περισσότεροι συμφωνούν με αυτό) και, μετά έρχεται και η σειρά της ΕΡΤ. Εσύ το πας ανάποδα.

Περιστέρα

Λούλης ! Ανδρικό όνομα! Όνομα και πράμα! Ένας βλάκας και μισός !!!!! Χα χα χα...

Φανούρης

Λούλη ρούφα τ' αυγό σου κι' εσύ κι' ο ανιψιός του Παττακού, ο Αλέξιος που τον υποστηρίζεις! Ρουφήξτε τ' αυγά σας και οι δύο και καλή χώνεψη, αντε μπράβο, Βλακομετρα και τα δυο ....

Θανος

Απατεωνα Αλεξη,να δεις τι σε περημενει αργοτερα,οπως ειπε η Κωσταντοπουλου.

icxc nika

αυτοί (δήθεν αριστερόστροφοι) είναι η χειρότερη χούντα αγαπητοί ιεράρχες, ξεπέρασαν και τους Απριλιανούς. Μήν τους αφήσετε, ξέρετε εσείς.

Katerina

Βγήκανε όλα τα τρολ της Κουμουνδούρου να κάνουν προπαγάνδα στις πλάτες αφελών. Το θέμα δεν είναι οικονομικό, πού και ποιος θα πληρώνει τους παπάδες. Το θέμα είναι ότι πάνε να μας κάνουνε Ισλαμαμπαντ απο την πίσω πόρτα. Να εξισώσουν ύπουλα και υπόγεια την Ορθοδοξία με κάθε άλλο δόγμα, να την αφαιρεσουν απο την ταυτότητα του έθνους Η επίσημη θρησκεία των Ελλήνων είναι η Ορθοδοξία και σε όποιον αρέσει, σε όποιον δεν αρέσει εκει είναι το Πακισταν τα μπογαλάκια του και σε άλλη παραλία.

Θανος

Ως ποτε μια αλητοπαρεα θα μας κυβερνα? Ουςτ κοπροιτες.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

tsipras_thessaloniki_art

Επιστρέφουμε τους κόπους του λαού, είπε ο πρωθυπουργός - «Τους καλωσορίζουμε, δεν υπάρχουν στην Ελλάδα πολίτες δεύτερης κατηγορίας» ανέφερε για τους Ρομά στις συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ - Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πόλη για τη Συμφωνία των Πρεσπών - Σήκωσαν πανό «Τσίπρα προδότη» - 25 προσαγωγές, εκ των οποίων οι έξι μετατράπηκαν σε συλλήψεις

112
tsipras-mitsotakis-0

Δείτε φωτογραφίες και παρασκήνιο από τις δύο συγκεντρώσεις που εξελίχθηκαν παράλληλα - Το κλίμα ενθουσιασμού και αισιοδοξίας στο Κλειστό του Περιστερίου - Οι προσαγωγές, η ένταση και οι μεταφερόμενοι Ρομά στη Θεσσαλονίκη

5
_DPT8669

Μιλώντας στο Action24, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι τον διαχωρισμό «ελίτ-πολλοί» τον χρησιμοποιούν όλα τα ακροδεξιά λαϊκίστικα κόμματα της Ευρώπης – Μοναδικό ανάχωμα στην ακροδεξιά είναι η ΝΔ επεσήμανε