«Σχίσμα» στην Ιεραρχία για τη μισθοδοσία του κλήρου: Διάλογοι- φωτιά μεταξύ των μητροπολιτών

sinedriasi_main01

Να δώσει εικόνα ενότητας επιχείρησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος δέχθηκε σφοδρά πυρά από ιεράρχες για το ζήτημα της  μισθοδοσίας του κλήρου - Προσχηματική και εκβιαστική η πρόσκληση της κυβέρνησης για διάλογο, λένε στο protothema.gr κορυφαίοι μητροπολίτες της Ιεραρχίας

Το «σχίσμα» στους κόλπους της Εκκλησίας της Ελλάδος που προκάλεσε η αιφνιδιαστική κίνηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου να ανακοινώσει από κοινού με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προσχέδιο συμφωνίας μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας, επισημοποιήθηκε κατά τη σημερινή, θυελλώδη συνεδρίαση της Ιεραρχίας. Ο κ.Ιερώνυμος είχε καταφέρει να ξεπεράσει αβρόχοις ποσί τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, την επομένη των ανακοινώσεων, αφού στη λεγόμενη «μικρή σύνοδο» μετέχουν ιεράρχες που στην πλειονότητά τους ανήκουν στη σφαίρα επιρροής του.  Οι διάλογοι που έγιναν στην αίθουσα της ιεραρχίας σήμερα, όμως, καταδεικνύουν το διχασμό των μητροπολιτών στα βασικά σημεία της συμφωνίας που προτείνουν ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος και είναι ενδεικτικοί της έντασης που επικράτησε κατά την πολύωρη συνεδρίαση της Ιεραρχίας. 

Ο κ.Ιερώνυμος επ΄ουδενί ήθελε να βγει δημοσίως η εικόνα της αντιπαράθεσης, διατυπώνοντάς το μάλιστα ευθέως όταν ζήτησε να συνταχθεί ανακοίνωση, πράγμα που έγινε. Ωστόσο, δύο αποχωρήσεις και μάλιστα ηχηρές έβγαλαν έξω από την αίθουσα της συνεδρίασης την ιερή αντιπαράθεση. Η πρώτη ήταν του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου, ο οποίος επέμενε να συζητηθεί το θέμα της μισθοδοσίας του κλήρου για να εισπράξει την άρνηση του Αρχιεπισκόπου και να οδηγηθεί στην αποχώρηση. Η δεύτερη ήταν του Μητροπολίτη Καισαριανής Δανιήλ, μετά από λεκτική αντιπαράθεση με τον Ν.ιωνίας Γαβριήλ. 

Ωστόσο, το απόγευμα της Παρασκευής το Μαξίμου πέρασε στην αντεπίθεση και απάντησε στο ανακοινωθέν της Ιεραρχίας τονίζοντας ότι το θέμα της μισθοδοσίας είναι ζήτημα που αφορά την Πολιτεία.  Στην ανακοίνωση του Μαξίμου αντέδρασαν κορυφαίοι μητροπολίτες της ιεραρχίας, οι οποίοι επισήμαναν στο protothema.gr  ότι «και μόνο η ανακοίνωση αποδεικνύει πόσο προσχηματική ήταν η πρόσκληση για δοάλογο που απηύθυνε η κυβέρνηση και και πόσο εκβίασε την Εκκλησία και τον Αρχιεπίσκοπο με το θέμα της διακοπής της μισθοδοσίας του κλήρου». Οι ίδιοι ιεράρχες σημειώνουν ότι «εμείς επιμένουμε πάντα με καλή πρόθεση και διάθεση για να συζητήσουμε όλα τα θέματα πλην της μισθοδοσίας του κλήρου που είναι νομοθετικά θεσμοθετημένη και ούτε η χούντα δεν τόμησε να πειράξει». 


Οι διάλογοι που διέρρευσαν από τη συνεδρίαση της Ιεραρχίας δείχνουν το κλίμα του διχασμού στην Εκκλησία της Ελλάδος: 

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Ήρθαμε να συζητήσουμε για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης Συμεών: Αυτό είναι το θέμα; Οι κληρικοί αγωνιούν.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Μην μεγαλοποιείτε το θέμα με τους κληρικούς.

Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Δεν μπορούμε να δεχθούμε την αλλαγή μισθοδοσία του κλήρου.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Αυτά που μας λέτε δεν μας ενδιαφέρουν σταματήστε.

Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Μα τι είναι αυτά που λέτε Μακαριώτατε; Αφήστε με να μιλήσω...

Αρχιεπίσκοπος: Δεν υπάρχει λόγος είστε εκτός θέματος.

Μητροπολίτης Μεσσηνίας: Μπορώ να συνεχίσω;

Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος: Σας απάντησε ο Μακαριότατος.

Μητροπολίτης Μεσσηνίας: Σας παρακαλώ μην παρεμβαίνετε εσείς! Αρκετά!

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Είστε εκτός θέματος.

Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Μας ζητάτε να τοποθετηθούμε μονολεκτικά αν συμφωνούμε ή όχι;

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Ό, τι έχετε να πείτε να το πείτε όταν σας καλέσουν στην επιτροπή που θα συσταθεί.

Στο σημείο αυτό, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος αποχώρησε καταγγέλλοντας τη διαδικασία. Ωστόσο, το θέμα της μισθοδοσίας του κλήρου παρέμεινε στο προσκήνιο με άλλους μητροπολίτες να παίρνουν το λόγο και να επιμένουν με αιχμηρές διατυπώσεις: 

Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ: Δεν μπορούμε να εκχωρήσουμε την μισθοδοσία του κλήρου. Δέκα χιλιάδες κληρικοί αγωνιούν δεν γίνεται να το κάνουμε αυτό.

Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος: Θα πρέπει να καταλάβετε ότι προσπαθούμε να σας σώσουμε Μακαριώτατε. Δεν θα μπορείτε να κυκλοφορήσετε στην χώρα. Δεν θα μπορείτε να πάτε σε καμιά μητρόπολη από τις αντιδράσεις που θα υπάρχουν από τους κληρικούς.

Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος: Να παραιτηθείς δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.

Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ: Δεν πρέπει να περάσει αυτή η συμφωνία. Εδώ βλέπουμε να ξετυλίγεται μια διεργασία μυστικών συμφωνιών

Ναυπάκτου Ιερόθεος: Πρέπει να μιλήσουμε. Έγινε μεθόδευση να μη μιλήσουμε και είμαστε ακροατές.

Μητροπολίτες Νέων Χωρών: Έπρεπε να είχε ενημερωθεί το Φανάρι

Λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης αποχώρησε μετά από λεκτική αντιπαράθεση με τον Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας Γαβριήλ, ο μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ. 

Το ανακοινωθέν της Ιεραρχίας συντάχθηκε μετά από την προτροπή του Αρχιεπισκόπου ότι «Πρέπει να βγούμε ενωμένοι. Μη δώσουμε την εικόνα ότι είμαστε διχασμένοι».

Μαξίμου: Ευθύνη της Πολιτείας η μισθοδοσία του κλήρου 

Στο ανακοινωθέν της Ιεραρχίας «απάντησε» το απόγευμα της Παρασκευής το Μαξίμου, Η ανακοίνωσή του ακολουθεί:

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κατέληξε ομοφώνως στην απόφαση να συνεχιστεί ο διάλογος Πολιτείας – Εκκλησίας στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ως εκ τούτου, η Ελληνική Κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση Σχεδίου Νόμου, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου, που αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους.

Το Σχέδιο Νόμου θα τεθεί σε γνώση της Ειδικής Επιτροπής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πριν κατατεθεί στη Βουλή.

Το δε καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί –σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας.

ΣΧΟΛΙΑ (31)

Λευθέρης

Αμεσα η Ιεραρχία, όχι η Διαρκής αλλά Ολόκληρη η Ιερα Σύνοδος να αντικαταστήσει τον Ιερώνυμο. Είναι κατώτερος των περιστάσεων και υποχείριο του Τσίπρα

erevos

Πάγια τακτική του σατανά να διασπείρει διχόνοια στην εκκλησία μέσω του αντιπροσώπου του στην γη. Τουλάχιστον τώρα ξέρουμε το όνομα του αντιπροσωπου και φυσικά δεν θα μπορούσε να ασκεί άλλο επάγγελμα παρά του πολιτικού. Και κοίταξε να δεις οι πολιτικοί που χρεοκόπησαν την Ελλάδα δικαιούνται μισθούς και συντάξεις. Η εκκλησία και ο κλήρος που προσέφερε διαχρονικά τα μέγιστα όχι. Η καθαρίστρια που όμως δούλεψε σε τουριστικό περίπτερο και λόγω υψηλής απόδοσης έγινε υπουργός δικαιούται μισθό ο κλήρος όχι. Ο μπαμπάς του Παπά δικαιούται θέση και μισθό κρατικό ο κλήρος όχι. Και σύζυγοι πρωθυπουργών δικαιούνται κρατικής μισθοδοσίας, ο κλήρος όχι.

Νικόλαος Τσουκαλάς

Διαίρει και βασίλευε.Αυτό μαθαίνουν πρώτο πρώτο σε κάθε μαθητευόμενο μασόνο που τον προορίζουν για μαριονέτα στη διοίκηση, είτε μιας επιχείρησης, είτε ενός οργανισμού, είτε όπως αποδείχτηκε και μιας χώρας.

dias

Από τα ελάχιστα που έκαναν σωστά οι Συριζανελ. Ο μητροπολιτης διορίζει δημόσιο υλαλληλο αυτόν που χειροτονεί και οι υπόλοιποι πληρώνουν. Σε λγο θα μας πανε στο Ευρωπαικο δικαστήριο οι μουλαδες για διακρίσεις επειδή δεν πληρώνουμε και τους ιμάμηδες

Ναι Γανυμήδη;

120 ιεροδιδασκάλους στη Θράκη με μισθό διόρισε ο Τσίπρας. Ξύπνα.

Ματ

Τελικά για ποιο λόγο ο Αρχιεπίσκοπος τα δίνει όλα στον Τσίπρα; Επίσης για όλα τα σοβαρά θέματα κρατάει χαμηλούς τόνους. Τι συμβαινει; Τέτοια στήριξη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μέχρι του σημείου να ξεπουλήσει και τον κλήρο;

Να μας

Γιατί ο Πειραιώς τα δινει στο Μητσοτάκη; και λεει οτι αγωνίζεται για τον κληρο, ενέχει κυρηξει ανένδοτο πόλεμο στη κυβέρνηση, έστω ο ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ πάει να φτιάξει μια απαίτηση διαχρονική των κυβερνήσεων!

Αιγάλεω σιτυ

Σεραφείμ Πειραιώς για Αρχιεπίσκοπος. Μακαριώτατε π α ρ α τ η θ ε ί τ ε. Ταυτιζεστε 4 χρόνια με τον αντίχριστο Τσίπρα και την συμμορία του.

Γιουσουρης Πελαγιος

Οταν ολοι εχουν αποψη......

Συριζαιος σανολογος-μπουρδολογος

Τελικα, ο Αλεξης διχασε και την ιεραρχια. Επρεπε να το περιμενε βεβαια ο Τζερονιμο. Σε αυτα ειναι μανουλα ο δικος μας. Αλλα ο παπας μαλλον πασχει απο μαλακυνση. Ανοιξε συζητηση με τον Αλιεξη κι ετσι επεσε στην παγιδα

Κλασσικό σχόλιο στο ΠΘ

ΛΈΜΕ ΌΧΙ ΣΤΟ ΣΧΊΣΜΑ ΕΚΚΛΗΣΊΑΣ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΙΌΤΙ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΎΝ ΜΕΓΑΛΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΟΠΩΣ ΣΤΟ ΣΧΉΜΑ ΤΟ 1054!!

παει η μειλιχιοτητα, η πραοτητα, πανε ολα

φαγωθηκανε για τα λεφτα

Ιωάννης

Αυτό κατάλαβες ρε κρατικοδίαιτε τεμπέλη/α????? ο ανίδρωτος,ιδεοληπτικός καταληψίας προσπαθεί να εκπορνεύσει τους πάντες και τα πάντα. Στηρίζεται μόνο στα αργύρια της προδοσίας στις πρέσπες από Γερμανία για βραχύβια εκμετάλλευση των Ελλήνων....... αλλά ότι και να κάνει οι μέρες τους είναι μετρημένες.

είναι δυνατόν;

Μα η συντριπτική πλειοψηφία των μητροπολιτών, όπως ακούω, είναι με τη Δεξιά κι ακόμα πιο δεξιά..., είναι δυνατόν να συμφωνήσουν με την Κυβέρνηση; Γίνονται αυτά τα πράγματα, άν όντως οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν την στήριξη του Μητσοτάκη και της άλλης αντιπολιτεύσεως; Ο Θεός ας τους φωτίσει να πράξουν το δέον.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

skafos-lim

Νωρίτερα είχε εντοπιστεί ζωντανός ένας από τους αγνοούμενους - Αναζητείται άλλος ένας άνδρας - Έξι οι τραυματίες από τη σύγκρουση που σημειώθηκε καθώς η βάρκα με τους 34 μετανάστες δεν είχε φώτα ναυσιπλοΐας

migrants_ar

Περισσότεροι από 5.000 μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν τις τελευταίες 15 ημέρες στα νησιά - Επεισοδιακή νύχτα στα Βρασνά με κατοίκους να διώχνουν 200 άτομα που μεταφέρθηκαν από τη Σάμο - Στις Βρυξέλλες ο Κουμουτσάκος για να συναντήσει τον Μαργαρίτη Σχοινά και την επίτροπο αρμόδια για τη μεταναστευτική πολιτική

3
Skopia_main

Χωρίς ιδιαίτερη συμμετοχή το προκλητικό εγχείρημα της φιλοσκοπιανής ΑΜΚΕ, που ηγούνται η Ευγενία Νατσουλίδου, πρώην εκπρόσωπος της ακραίας σκοπιανής οργάνωσης «United 'Macedonian' Diaspora» στην Ελλάδα, και ο στενός της συνεργάτης Νικόδημος Τσαρκνιάς