synedriasi_main01

Δεν περνάει η συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου από την Εκκλησία της Ελλάδος - Τι αναφέρει η ομόφωνη απόφαση της Ιεραρχίας -Συγκροτείται ειδική επιτροπή  για την επεξεργασία της συμφωνίας και την υποβολή πορίσματος στους ιεράρχες

Με την απόφαση να συζητήσουν τα υπόλοιπα σημεία της Συμφωνίας, αλλά όχι το ζήτημα της αλλαγής καθεστώτος στη μισθοδοσία του κλήρου ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις τρεις το απόγευμα η σύνοδος της Ιεραρχίας της Ελλάδας. Οι συνοδικοί ιεράρχες θέτουν ως «κόκκινη γραμμή» να παραμείνει το υφιστάμενο καθεστώς για τη μισθοδοσία.

Τα τρία σημεία της απόφασης στην οποία κατέληξε ομόφωνα η Ιεραρχία είναι: 


1. Να συνεχιστεί ο διάλογος με την Πολιτεία επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

2. Να αναθέσει στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο την συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από Ιεράρχες, Νομικούς, Εμπειρογνώμονες και Εκπροσώπους του Εφημεριακού Κλήρου για την μελέτη των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, ο καρπός της οποίας θα υποβληθεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τελική έγκριση.

3. Να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των Κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας  ουσιαστικά απορρίπτει, χωρίς καν να συζητήσει, έναν από τους βασικούς πυλώνες του προσχεδίου συμφωνίας που είχαν από κοινού ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Τη θέση των ιεραρχών περιέγραψε εξερχόμενος της Μονής Πετράκη, ο Μητροπολίτης  Κορίνθου Διονύσιος, ο οποίος είπε ότι το ζήτημα της μισθοδοσίας του κλήρου είναι έξω από το τραπέζι της συζήτησης, ενώ υπό συζήτηση είναι τα υπόλοιπα σημεία του προσχεδίου συμφωνίας. Αν η κυβέρνηση επιμείνει και το θέσει εκ νέου, τότε θα συζητηθεί.

Η Ιεραρχία συνεδρίασε σε κλίμα έντασης, που κορυφώθηκε από τις αποχωρήσεις δύο Μητροπολιτών. Πρώτος αποχώρησε περίπου στις 12 το μεσημέρι ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, όταν δεν του επετράπη να μιλήσει για το ζήτημα της μισθοδοσίας του κλήρου. 
Ακολούθησε περίπου στις 2.30 ο Μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ, ο οποίος φέρεται να είχε έντονη στιχομυθία με τον Μητροπολίτη Ν.Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ. Μισή ώρα αργότερα, η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε. Αποφασίστηκε να τεθεί εκτός συζήτησης το ζήτημα της μισθοδοσίας, αλλά να συγκροτηθεί επιτροπή που θα συζητήσει τα υπόλοιπα σημεία του προσχεδίου συμφωνίας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιεράρχες δεν φαίνεται να εγείρουν ιδιαίτερα ζητήματα επί του προσχεδίου συμφωνίας σε ό,τι αφορά τη σύσταση κοινής εταιρείας εκκλησίας- δημοσίου για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Αλλωστε, ήδη από το 2013, επί κυβέρνησης Σαμαρά είχε συσταθεί δια νόμου εταιρεία με αυτό το αντικείμενο και είχαν μάλιστα ορισθεί και τα μέλη του διοικητικού της συμβουλίου στη συνέχεια. Ωστόσο, η εταιρεία έμεινε στα χαρτιά και το θέμα επαναδιατυπώνεται στο προσχέδιο συμφωνίας που ανακοίνωσαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
video placeholder

To πλήρες κείμενο του ανακοινωθέντος της Ιεραρχίας ακολουθεί: 

Συνήλθε σήμερα Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018, στην Συνεδρία της εκτάκτου Συγκλήσεώς της, η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Πρό της Συνεδρίας ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργήσαντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου.

Περί την 9η πρωινή, στη μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου, ετελέσθη η Ακολουθία για την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου. Αναγνωσθέντος του Καταλόγου των συμμετεχόντων Ιεραρχών, διεπιστώθη απαρτία.

Η Επιτροπή επί του Τύπου συγκροτήθηκε από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεο και Πατρών κ. Χρυσόστομο.

Ακολούθως, συμφώνως προς την Ημερησία Διάταξη, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος ανέγνωσε την Ενημέρωσή του με θέμα: «Ενημέρωσις περί προτάσεως υπό της Ελληνικής Κυβερνήσεως επί του θέματος της Εκκλησιαστικής Περιουσίας».

Μετά από την Ενημέρωση ακολούθησε συζήτηση επ’ αυτής, κατά την οποία έλαβαν τον λόγο πολλοί Αρχιερείς.

Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος ομοφώνως αποφάσισε:

1. Να συνεχιστεί ο διάλογος με την Πολιτεία επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

2. Να αναθέσει στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο την συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από Ιεράρχες, Νομικούς, Εμπειρογνώμονες και Εκπροσώπους του Εφημεριακού Κλήρου για την μελέτη των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, ο καρπός της οποίας θα υποβληθεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τελική έγκριση.

3. Να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των Κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

ΣΧΟΛΙΑ (67)

Κarletos

Η ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΑ....το ονομα της οποιας ειναι "ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ" πρεπει να ΣΦΡΑΓΙΣΘΕΙ .....ΤΩΡΑ ! Εαν δεν συμβει αυτο η Ορθοδοξη Εκλησια της Ελλαδος θα βρεθει αντιμετωπη και απροστατευτη στις ορεξεις οσων θελουν την εξαφανιση της !

Μαμα

Πάντα οι παπάδες και οι οικογένειες τους σας ενοχλούν. Όλοι αυτοί είναι άνθρωποι όπως ειστε και σεις. Με παιδιά που σπουδάζουν, γονείς που πρέπει να φροντίσουν. Εσείς όταν δουλεύετε κάπου δεν θέλετε να πληρωνεστε για να κάνετε τις υποχρεώσεις σας Αυτοί οι άνθρωποι και οι οικογένειες τους δεν πρέπει να ζήσουν; Και οι καθολικοί πληρώνονται ακόμα και οι μουφτιδες. Αλλά οι ορθόδοξοι παπάδες σας ενοχλούν. ΕΛΕΟΣ.

ΑΝΙΚΑΝΟΣ

Μπορεί να συμφωνώ εν μέρει με το περιεχόμενο της συμφωνίας τσίπρα-αρχιεπισκόπου, όμως η σημερινή εξέλιξη αποτελεί μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΗΤΤΑ και για τους δύο. Για τον τσίπρα, τον υπέρμαχο της Δημοκρατίας και δη της άμεσης, ο οποίος έχοντας βάλει στην άκρη και έχοντας το λαό απέναντι, έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του κάθε έννοια Δημοκρατίας (δε μπορεί να κρύψει την ολοκληρωτική νοοτροπία του), πήρε θάρρος από τη συμφωνία με τον Ζάεφ και νόμισε ότι σε όλες τις περιπτώσεις μπορεί να κάνει τα ίδια. Συμφωνίες κορυφής, αντιδημοκρατικές διαδικασίες, παρασκήνιο. Ατύχησε διότι, προφανώς, πόνταρε σε λάθος άλογο (αρχιεπίσκοπος), το οποίο, προφανώς, εκτίμησε λανθασμένα ότι είχε με το μέρος του την πλειοψηφία των δεσποτάδων ή απλά προσπάθησε να δημιουργήσει τετελεσμένα. Και αν για τον αρχιεπίσκοπο, η λάθος εκτίμηση δεν είναι τραγωδία, δεν ισχύει το ίδιο για αυτόν που ΠΑΡΙΣΤΑΝΕΙ τον πρωθυπουργό. Αυτό όμως δεν αποτελεί έκπληξη. Οτι είναι ανίκανος και ευτελίζει το αξίωμα στο οποίο αναρριχήθηκε εξαπατώντας τους Ελληνες, μας το έχει δείξει επανειλημμένα.

@

Ο καλυτερος πρωθυπουργος τα τελευταια 180 χρονια. Εσυ φοροφυγας η ακροδεξιος;

πανος

Ενα σωστο παει να κανει ο τσυριζα και πανε να του το ακυρωσουνε.

Mike L.

Ναι αλλά .... ο Στέφανος Μάνος στις τελευταίες εκλογές που κατέβηκε πήρε 0.3%... Αφού δε μας αρέσει η πειθαρχία και η τάξη ρε μάγκες, γουστάρουμε να ζούμε στο μπάχαλο, βολευόμαστε όλη με την αναρχία. Αφήστε τα πληκτρολόγια και βγείτε να πιείτε έναν καφέ.

Παπα-Γιώργης

Πληρώστε ρε μη σας πάρει ο διάολος..............αντε νουμερα που βγάλατε και γλώσσα.

Γιώργος

Μαύρη γραμμή κορακιστικη

Ε Λ Λ Η Ν Α Σ - ΣΟΥΗΔΙΑ

Η συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου θα φέρει τα ίδια χρεοκοπικά αποτελέσματα όπως ο χωρισμός κράτους- εκκλησίας στη Σουηδία το 2000. Μετά τον χωρισμό πολλές ενορίες ξέμειναν από λεφτά, με αποτέλεσμα να πουλούν τις εκκλησίες. Μια από αυτές είναι η σημερινή Ελληνική εκκλησία στο Γκέτεμποργκ , που αγοράστηκε από τους Έλληνες και μετονομάσθηκε ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ. Άλλες σουηδικές εκκλησίες δεν είχαν την τύχη να παραμείνουν ως είχαν αλλά αγοράστηκαν από ιδιώτες και έγιναν κατοικίες, με αποτέλεσμα τα ιερά να γίνουν κρεβατοκάμαρες....

πανος

Πολυ καλο αυτο.Μακαρι να συμβει και στην Ελλαδα

ΜΥΡΜΙΔΟΝΑΣ

δεν καταλάβατε.... ήδη η κυβέρνηση έβγαλε ανακοίνωση ότι προχωράει το θέμα με το σχετικό νομοσχέδιο, δεν απαιτείται η έγκριση των παπάδων...Και σίγουρα, αντί για 10.000 παπάδες προτιμώ 10.000 γιατρούς και νοσηλευτές.

ΛΕΣΤΡΥΓΟΝΑΣ

ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΡΟΤΙΜΩ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΑΛΛΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΥΓΕΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΘΑ ΠΡΟΣΛΗΦΘΟΥΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΗΟΤ ΣΠΟΤ ΚΑΙ ΑΚΡΟΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΠΡΗΖΟΥΝ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ''ΒΟΥΛΑ'' ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !! ΕΞΑΛΟΥ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ . ΕΣΥ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΖΗΛΟΦΘΟΝΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙΣ ? ?

Άθεος

Τα έξτρα που τσεπώνουν από δωρεές, γάμους, βαφτίσια, παγκάρια, κηδείες κλπ (αλήθεια πότε θα γίνουν αποτεφρωτήρια στην Ελλάδα;) τα φορολογεί κανείς; Μετά, γιατί να μην μισθοδοτούνται και οι ραββίνοι; Κι αυτοί κοινωνικό έργο προσφέρουν. Ή οι καθολικοί ιερείς κλπ. Ο Σταθάκης γιατί καθυστερεί την υπογραφή για αποτεφρωτήριο στον Ελαιώνα; Συμβαίνει κάτι άλλο;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

SYSKEPSH

«Φαρ Ουέστ» στην Κρήτη, με κτηνοτρόφους να απειλούν ακόμα και δημάρχους, σύμφωνα με καταγγελίες - Πώς καταφέρνουν να ξεγελούν τις Αρχές και να λαμβάνουν πολύ μεγαλύτερες επιδοτήσεις, από αυτές που δικαιούνται

1