Το «θαύμα» για την... ιστορική συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου δεν άντεξε ούτε μια ημέρα

ieronymos_main1

Έκανε πίσω η Εκκλησία μετά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου - «Άλλο συμφωνία και άλλο πρόθεση να συμφωνήσουμε» λέει ο Αρχιεπίσκοπος - «Δεν υπεγράφη καμία συμφωνία» λέει η Ιερά Σύνοδος - Ενόχληση στο Φανάρι για την απουσία ενημέρωσης - Πυροτέχνημα Τζανακόπουλου για 10.000 προσλήψεις στις θέσεις των κληρικών που θα συνεχίσουν να πληρώνονται από το Δημόσιο

Το... κυβερνητικό «θαύμα» για τον διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας, δεν άντεξε τελικά ούτε 24 ώρες. Η «ιστορική συμφωνία» που πομπωδώς ανακοίνωσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου έσκασε σαν πομφόλυγας σήμερα μετά την επίσημη αντίδραση της Εκκλησίας που αρνήθηκε την ύπαρξη συμφωνίας με την κυβέρνηση, μίλησε για προσχέδιο συμφωνίας και επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί κάποια στιγμή στο μέλλον μετά την επίσημη κατάθεση της κυβερνητικής πρότασης.

Οι αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από τους κληρικούς, η δυσφορία στο Φανάρι που πληροφορήθηκε από τα Μέσα Ενημέρωσης τις σχετικές εξελίξεις αλλά και η μουρμούρα στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι η συμφωνία είναι ετεροβαρής και σε βάρος του δημοσίου, θόλωσαν το αφήγημα της «ιστορικής συμφωνίας» μεταξύ Πολιτείας - Εκκλησίας.

Η εντύπωση που δημιουργείται πλέον, είναι ότι για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους και προκειμένου να απευθυνθεί στο αριστερό ακροατήριό της, «βάφτισε το κρέας - ψάρι».

Μαζί με το αφήγημα της ιστορικής συμφωνίας ξεφούσκωσε επίσης και το... σχέδιο του κυβερνητικού εκπροσώπου για τη διενέργεια χιλιάδων προσλήψεων μετά την αποχώρηση των κληρικών από το δημόσιο!

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε σήμερα να μιλήσει για 10.000 προσλήψεις, παρά το γεγονός ότι ακόμη κι αν τελικά υιοθετηθεί και νομοθετηθεί η συμφωνία όπως ανακοινώθηκε χθες, το μισθολογικό κόστος του κλήρου θα εξακολουθήσει να βαρύνει το δημόσιο ταμείο. Συνεπώς, προκύπτει εύλογα το ερώτημα από πού θα βρεθούν τα λεφτά για να γίνει πράξη η κυβερνητική υπόσχεση.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ακόμα και αν προχωρούσε με γρήγορα βήματα η συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι είναι πρακτικά αδύνατο να γίνουν προσλήψεις στο δημόσιο μέσα σε ένα ή δύο χρόνια.

«Άλλο συμφωνία και άλλο πρόθεση να συμφωνήσουμε»

Οι ανακοινώσεις Τσίπρα δέχθηκαν το πρώτο πλήγμα από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο μετά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Υπάρχει διαφορά: άλλο συμφωνία και άλλο πρόθεση να συμφωνήσουμε» . Ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε στις δηλώσεις του ότι οι αποφάσεις της Εκκλησίας θα ληφθούν συλλογικά και όχι από τον ίδιο, εκτιμώντας ότι ίσως και πριν από τέλος του 2018 να έχει υπάρξει η τελική συμφωνία Εκκλησίας – Κράτους.

Ιερά Σύνοδος: Δεν υπογράψαμε καμιά συμφωνία

Λίγα λεπτά μετά τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου ακολούθησε η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου στην οποία ξεκαθαρίζεται ότι στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό «δεν επιδιώχθηκε ούτε υπεγράφη κάποια συμφωνία».

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Μετά τη χθεσινή συνάντηση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και το εκδοθέν Ανακοινωθέν, η Ιερά Σύνοδος ανακοινώνει τα εξής:

1) Κατά τη συνάντηση δεν επιδιώχθηκε ούτε υπεγράφη κάποια συμφωνία, αλλά εκφράζεται η αμοιβαία «πρόθεση προκειμένου Εκκλησία και Πολιτεία να καταλήξουν σε μία ιστορική συμφωνία που θα πάρει μορφή νομοθετικής ρύθμισης».

2) Περί του θέματος αυτού και των σχετικών προτάσεων, ως αρμόδιο Σώμα, πρόκειται να συγκληθεί η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις.

3) Σε κάθε περίπτωση, σκοπός της τελικής συμφωνίας είναι το κοινό όφελος του Λαού και της Εκκλησίας, με βασική προϋπόθεση την προστασία και πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των κληρικών μας.

4) Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας που πλέον ομολογείται από τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι: (α) «αναγνωρίζεται η προσφορά και ο ιστορικός ρόλος της Εκκλησίας στη γέννηση και διαμόρφωση της ταυτότητας του Ελληνικού Κράτους και του Λαού», β) «στόχος είναι να ενισχυθεί η αυτονομία της Ελλαδικής Εκκλησίας έναντι του Ελληνικού Κράτους», (γ) «αναγνωρίζεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο ανέλαβε την μισθοδοσία του Κλήρου, ως αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε», (δ) «η αποκαθήλωση των ιστορικών συμβόλων, του Σταυρού από την Ελληνική σημαία και από τα εθνικά μας σύμβολα αποτελούν αστεία κωμικοτραγικά πράγματα» και (ε) «η ύπαρξη της πίστης στην Ελλάδα είναι ένα fact (γεγονός) που δεν μπορεί να παραγραφεί».

5) Με την ευκαιρία αυτή, περιμένουμε από όλον τον πολιτικό κόσμο να συμβάλει καλοπροαίρετα στην προσπάθεια αμοιβαίας κατανόησης και σεβασμού στην παράδοσή μας, ώστε όλοι ενωμένοι να εργαστούμε για το καλό του ελληνικού Λαού. 6) Εκφράζουμε την ελπίδα ότι αυτό το πνεύμα θα επικρατήσει και κατά την επικείμενη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου».

Έντονες οι αντιδράσεις των Μητροπολιτών

Σχολιάζοντας το «άνηθον και το κύμινον» της συμφωνίας, ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος εκφράζει τις ανησυχίες τους για το ότι «τα βρήκαν μεταξύ τους! Συμφώνησαν!», ενώ σχολιάζει: «Η Ορθοδοξία πουλήθηκε με δικαιολογία και επικάλυμμα την θρησκευτική ουδετερότητα!».

«Το κράτος είναι θρησκευτικά ουδέτερο αλλά το έθνος δεν είναι» σχολίασε ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, ζητώντας συγκληθεί άμεσα η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος για να επιληφθεί του θέματος. Για το ζήτημα της θρησκευτικής ουδετερότητας, ο Μητροπολίτης Πειραιώς σημείωσε: «Γίνεται μία σύγχυση μεταξύ των εννοιών κράτους και έθνους. Το κράτος είναι θρησκευτικά ασφαλώς ουδέτερο αλλά το έθνος δεν είναι, είναι ομόθρησκο, είναι κατά μεγάλη πλειοψηφία Ορθόδοξο».

Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Σταρ Κεντρικής Ελλάδος», τόνισε ότι δεν πρόκειται για συμφωνία Εκκλησίας και Πολιτείας αλλά συμφωνία δύο ανδρών, του Προέδρου της Ιεραρχίας και του Πρωθυπουργού. «Η Εκκλησία δεν είναι ο Αρχιεπίσκοπος, οι δημοσιογράφοι τα λένε αυτά, ούτε ο Πρωθυπουργός είναι η Πολιτεία. Είναι οι επικεφαλής και ορθώς είπε ο Μακαριώτατος ότι εγκρίνει αυτή την πρώτη συζήτηση αν θα το εγκρίνει η ΔΙΣ και η Ιεραρχία» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για την εκκλησιαστική περιουσία, ο κ. Νικόλαος δήλωσε: «Ναι μεν θα χορηγεί η Εκκλησία ένα ποσόν, αλλά δεν έχω εμπιστοσύνη στην Πολιτεία. Κατά το παρελθόν η Πολιτεία άρπαξε εκκλησιαστική περιουσία ή εδέχθη την δωρεά εκ μέρους της Εκκλησίας για να δώσει σε πολυτέκνους, σε ακτήμονες και τα φάγανε οι πολιτικάντηδες. Αυτά είναι λόγια του Μακαριωτάτου τα οποία μας είπε στην Ιεραρχία» κατέληξε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος.

Δυσφορία στο Φανάρι

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης δεν βλέπει θετικά τα όσα ανακοινώθηκαν μετά τη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Στο Φανάρι συνεργάτες του κ. Βαρθολομαίου επισημαίνουν πως το προηγούμενο διάστημα δεν υπήρξε καμία ενημέρωση ούτε από την Εκκλησία της Ελλάδος, ούτε από την ελληνική κυβέρνηση για τέτοιου είδους συζητήσεις, πόσο δε μάλλον για μία συμφωνία.

Οι ίδιες πληροφορίες ξεκαθαρίζουν ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα αναμένει να ενημερωθεί για όλες τις πτυχές και τις λεπτομέρειες της περίφημης αυτής συμφωνίας προκειμένου να αποφασίσει για το πώς και το εάν θα αντιδράσει ή όχι.

Οι ανακοινώσεις Τζανακόπουλου
Όπως είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, «επειδή έχουμε καταφέρει μια συμφωνία με τους θεσμούς, το ένα προς ένα, αυτό μας δίνει τη δυνατότητα τα επόμενα χρόνια να συμπληρώσουμε αυτές τις θέσεις με προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων για να καλύψουμε κυρίως ανάγκες του κοινωνικού κράτους».

«Ούτως ή άλλως προγραμματίζονται προσλήψεις και γιατρών και εκπαιδευτικών και σκοπεύουμε να μονιμοποιήσουμε τους ανθρώπους που δουλεύουν στο βοήθεια στο σπίτι, αλλά και 4.000 εκπαιδευτικούς», ανέφερε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Δεν μπορούν να γίνουν μέσα στο 2019», ξεκαθάρισε. Όπως είπε, «oι 10.000 θέσεις θα αφορούν την περίοδο από το 2020 και μετά».

Αναφορικά με τα αναδρομικά επανάλαβε ότι τα δικαστήρια δεν έχουν κανονιστική εξουσία και πως δεν μπορώ να προεξοφλήσω την οποία δικαστική εξέλιξη. Διευκρίνισε ωστόσο ότι  είναι διαρκής η μέριμνα αυτής της κυβέρνησης για τους συνταξιούχους και επιτέθηκε στη ΝΔ λέγοντας πως οι συνταξιούχοι θα βρεθούν σε δύσκολη θέση μόνο όταν γίνει πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το σύστημα Πινοσέτ.

Σχετικά με τον κ. Νικο Κοτζια, ανέφερε  πως ορθώς έπρεπε και κατέθεσε τη μηνυτήρια αναφορά  αποκάλυψε ότι ο πρωθυπουργός ήταν ενημερωμένος και σύμφωνος για την κίνηση. Παράλληλα, κάλυψε τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο λέγοντας πως δεν υπονόησε ποτέ ότι οποιοδήποτε μέλος την κυβέρνησης έχει χρηματιστεί. 

Δείτε την ενημέρωση από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο Χαρακτηριστικό είναι πάντως το tweet του Αδωνι Γεωργιάδη που αναδημοσιεύει ρεπορτάζ του periodista, το οποίο απηχεί τις απόψεις της κυβέρνησης, με τίτλο: «Αλέξης Τσίπρας Ιερώνυμος Η συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου ανοίγει τον δρόμο για 10.000 προσλήψεις στο Δημόσιο - Όλες οι λεπτομέρειες». Οπως σχολίασε ο κ. Γεωργιάδης: Μόνοι τους καρφώνονται!


Αναφερόμενος ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στη συμφωνία, Τσίπρα -  Ιερώνυμου είπε: «Ο πρωθυπουργός και ο αρχιεπίσκοπος ανακοίνωσαν χθες την πρόθεση τους να προτείνουν μια ιστορική Συμφωνία μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας η οποία θα οδηγήσει στον εξορθολογισμό των σχέσεων μεταξύ τους».

Σημείωσε ότι «στόχος της πρότασης είναι να θέσει το πλαίσιο διευθέτησης ιστορικών εκκρεμοτήτων».

«Για πρώτη φορά από συστάσεως ελληνικού κράτους το ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας επιχειρείται να επιλυθεί όχι με μονομερείς ενέργειες αλλά με συμφωνία μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας σε ισότιμη βάση μετά από ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο», τόνισε.
 
Σημείωσε ότι η κυβέρνηση καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις «να υποστηρίξουν αυτή την ιστορική πρωτοβουλία που διευθετεί μια από τις πιο περίπλοκες νομικές και πραγματικές εκκρεμότητες, ίσως την πιο περίπλοκη, στην ιστορία του ελληνικού κράτους».

«Η αναθεώρηση του Συντάγματος, ως μια κορυφαία θεσμική και κοινοβουλευτική πρωτοβουλία απαιτεί υπευθυνότητα και καθαρές τοποθετήσεις επί της ουσίας των θεμάτων. Ό,τι δηλαδή δεν έχει πράξει μέχρι στιγμής η Νέα Δημοκρατία και ο κος Μητσοτάκης», είπε.
 
Υποστήριξε ότι η «αμφίσημη στάση» του κ. Μητσοτάκη «σχετίζεται με την αμηχανία του μπροστά στην πρόταση για την τροποποίηση του άρθρου 86 του Συντάγματος και την ενδόμυχη επιθυμία του να μην καταργηθεί η σύντομη παραγραφή για τα ποινικά αδικήματα των υπουργών».

ΣΧΟΛΙΑ (56)

ΑντεΓια

Συμφωνιες με αθεους... και δεν θα φας δουλεμα...βλπ Πρεσπες... ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΕ ΣΗΚΩ ΝΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΟΥΡΤΩΣΕΙΣ

Ι.Κάλφας Σουηδία

Το... κυβερνητικό «θαύμα» για τον διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας, δεν άντεξε τελικά ούτε 24 ώρες. Η «ιστορική συμφωνία» που πομπωδώς ανακοίνωσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου . Ο Έλληνας ζούσε ζει και θέλει να ζει με μύθους και θαύματα . Δεν επρόκειτο για κανένα θαύμα παρά έγινε μια αρχή να διαχωριστή η Εκκλησιά από το κράτος ,κάτι που θα έπρεπε να γίνει πριν πολλά χρόνια . Η Ελλάδα μισθώνει μια ολόκληρη στρατιά από παπάδες και δεσποτάδες, ποτέ ακούγετε πως οι ιερείς ανέρχεται σε 10000 και πότε 14000 με 110-120 Δεσποτάδες με λιμουζίνες και οδηγούς που τους αμείβει το δημόσιο. Ο Τσιπρας έκανε μια καλή αρχή μετά εμποδίων να χωριστούν τα τσανάκια Εκκλησίας -κράτους. Η Συμφωνία δεν είναι καθόλου ευνοϊκή προς το παρών διότι το κόστος τις στρατιάς των παπάδων θα το πληρώνει πάλη το σύνολο του Ελληνικού λαού . Ελπίζω αυτό το κακοήθη παραλήρημα τις κρατικής αποζημίωσης να σταματήσει γρήγορα και οι ιερής να πληρώνονται από τους πιστούς με θρησκευτικό φόρο επί της % του εισοδήματος όπως σε πολλά άλλα κράτη . Μόνο τότε θα συρρικνωθεί αυτή οι στρατιά στο ένα τέταρτο τις σημερινής πληθώρας φτάνοντας τον μεσώ όρο ιερέων άλλων κρατών. Ελπίζω και εύχομαι να τα καταφέρει ο κουκουλοφόρος Τσιπρας, διότι οι υπόλοιπη με μερικές εξευρέσεις ήταν είναι και θα παραμείνουν ράσο γλείφτες κουνενέδες του μεσαίωνα.

Ιερός Πόλεμος Καρέκλας 💺

Γέροντα ο τσίπρ ✝👺έχει νταλγκά μεγάλο 👙εκλοΓούλες και θέλει θεσούλες Στο Δημόσιο κενές από παπάδες----να βάλει κατσαμπλιάδες----κύριε ελέησον Ήμαρτον θεέ μου. Μην τον ξομολογήσεις , θα σου πει ότι μας απάλαξε Κ Τον έμφια ✝🇲🇰🇹🇷💀ο ψευταράς.

Εδώ Ευρώπη !

Ανταρσύα στο Bounty : η Εκκλησια της Ελλάδας έχει Χριστιανικό όφελος να ενταχθεί στο Βατικανό και να παρατήσει το Τούρκικο Φανάρι !Επίσης, 100 χρόνια μετά , αποδεικνύεται ότι ξαναπλημμυρίσαμε Αμερικανούς , "προοδευμένους" και "προοδευτικούς" ,έτοιμους να εκτρέψουν άλλη μια φορά τη χώρα από τη φυσική της συνέχεια ! Ο εμφύλιος είναι αναπόφευκτος !

Κράζει ο Κούλης ....

.... γιατί σαν γνήσιος παπατζής , δεν θα είναι πλέον δημόσιος υπάλληλος !!!

AK

Αρκεί να μην διαρκέσει "πάρα πολύ καιρό" όσο και η διαπραγμάτευση με τούς Σκοπιανούς που διήρκησε "πάρα πολύ καιρό", δηλαδή έγινε στο τσακ-μπαμ και βρεθεί η εκκλησία κατεστραμμένη. Το 95% τής περιουσίας της πέρασε πριν μερικές δεκαετίες στο δημόσιο με μοναδικό πενιχρό αντάλλαγμα τή μισθοδοσία των κληρικών κι όμως υπάρχουν αμόρφωτοι και φανατικοί "προοδευτικοί" πασίβλακες που αναρωτιούνται γιατί πληρώνουν οι φορολογούμενοι πολίτες τούς μισθούς των ιερέων! Η ακατανίκητη αλλαζονεία των Νεοελλήνων είναι απίστευτη...

Κρητικός

Εσείς οι δεξιοί που κράζετε να κάνετε υπεύθυνη δήλωση ότι δεν επιθυμείτε εσείς ή μέλη των οικογενειών σας να προσληφθούν για την κάλυψη των 10000 θέσεων !! Και μην ξεχάσετε να ψηφίσετε Κούλη , για να έρθει να απολύσει αυτούς που θα έχουν προσληφθεί , ενώ θα μπορούσατε να είστε εσείς στις θέσεις αυτές και να ψηφίζατε Τσίπρα !! Ζήτω η κατσίκα του γείτονα !!

Κώστας

Πραγματικά είναι να λυπάται κανείς την Ελλάδα όταν υπάρχουν τόσο αμόρφωτα όντα όσο εσύ φίλε!! Η είδηση είναι απλή. Ανακοίνωσαν ότι οι Παππάδες θα διαγραφούν από τους καταλόγους του Δημοσίου τομέα ώστε στα χαρτιά να φαίνονται ότι υπάρχουν κενές 10000 θέσεις ΑΛΛΑ τα χρήματα για την πληρωμή τους θα εξακολουθεί να γίνεται από το κράτος. Τι σημαίνει αυτό; Προσπαθεί ο Τσιπράκος να μας πει ότι θα προχωρήσει σε 10000 προσλήψεις στο δημόσιο καθώς γνωρίζει ότι απευθύνεται σε αμοιβάδες και πρωτόζωα!!!Ότι δηλαδή είμαστε τελείως ηλίθιοι!! Άντε φίλε πάρε σειρά για διορισμό, αλλά μετά το 2020 όπως είπε ο Αλεκούκος σας!!!

Ξεμαλλιαστειτε !

συριζαριο & παπαδαριο !

Κάθεστε αναπαυτικά και απολαύστε το θέαμα

Θα ζήσουμε στιγμές του '80. Ακόμα και ο Παπανδρέου θα υποκλίνονταν σε τόσα θα.

φωτης πραμαντα

ειπαμε οι μπολσεβικοι ειναι μανουλες στην προπαγανδα ,μην νομιζετε οτι θα τους ξαποστειλετε ευκολα ..αυτοι ειναι ικανοι μεχρι και εμπολεμη κατασταση να δημιουργησουν για να ειναι το κρατος σε κατασταση εκτακτης αναγκης ,ουτως ωστε να ακυρωθουν οι εκλογες ..οσο περναει ο καιρος και βλεπουν οτι δεν υπαρχει σωτηρια θα αφησουν οχι καμενη γη , αλλα ενα διαλυμενο κρατος σε ολους τους τομεις εκτος απο τους αχρηστους δ.υ.....αυτοι ειναι σαν την λερναια υδρα

@

Ε ναι, αυτό θα κάνουν, τι θα κάνουν νομίζεις;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης