ΝΔ για Εκκλησιαστικό: Η άτακτη υποχώρηση Τσίπρα επιβεβαίωσε τη δημαγωγία του

4607042

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταθέτει τα σχόλιά του για τη συμφωνία του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και απευθύνει συγκεκριμένα ερωτήματα, ζητώντας απαντήσεις από την κυβέρνηση

Σφοδρή κριτική στον Αλέξη Τσίπρα ασκεί με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, κάνοντας λόγο για «άτακτη υποχώρηση» του πρωθυπουργού από τις «μεγαλεπήβολες εξαγγελίες» του περί συνταγματικού διαχωρισμού Κράτους και Εκκλησίας, επιβεβαιώνοντας τη «δημαγωγία του», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταθέτει τα σχόλιά του για τη συμφωνία του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και απευθύνει συγκεκριμένα ερωτήματα, ζητώντας απαντήσεις από την κυβέρνηση.

Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας:

«Η κυβέρνηση παραδέχθηκε επιτέλους ότι τα ζητήματα που αφορούν στις σχέσεις κράτους-εκκλησίας δεν άπτονται του Συντάγματος, αλλά απλής νομοθέτησης, κάτι που αποτελούσε πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας. Παράλληλα, με την άτακτη υποχώρηση του κ. Τσίπρα στις μέχρι πρότινος μεγαλεπίβολες εξαγγελίες του περί συνταγματικού διαχωρισμού κράτους- εκκλησίας επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά τη δημαγωγία του.

Η χθεσινή ανακοίνωση έχει δύο σκέλη:

Το πρώτο που αφορά την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας αναδεικνύει τη γνωστή και παροιμιώδη υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις πέντε χρόνια πριν, το 2013, το κόμμα του κ. Τσίπρα είχε αρνηθεί να υπερψηφίσει το νόμο 4182 (άρθρο 83) της κυβέρνησης Σαμαρά για τη σύσταση εταιρείας αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας με ισότιμη συμμετοχή κράτους και εκκλησίας. Μάλιστα όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με προεξάρχοντα τον σημερινό πρόεδρο της Βουλής κ. Νίκο Βούτση, είχαν εκφράσει, τότε, δημόσια τη διαφωνία τους με τη ρύθμιση της Νέας Δημοκρατίας, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση τους ότι η μισθοδοσία των κληρικών πρέπει να φύγει από το κράτος και να την αναλάβει η εκκλησία μέσω της περιουσίας της.

Τι έκανε αντί αυτών χθες ο κ. Τσίπρας; Όχι μόνον επεξέτεινε πρόχειρα την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας την οποία μέχρι πρότινος απέρριπτε, αλλά μετέβαλε αιφνιδίως τον τρόπο μισθοδοσίας των κληρικών. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι το κράτος δεν θα μισθοδοτεί πλέον απευθείας τους περίπου 10.000 κληρικούς, αλλά θα το κάνει με έμμεσο τρόπο, δίνοντας ετησίως στην εκκλησία ένα ποσό της τάξης των 200 εκ. ευρώ.

Μόνο που πριν περάσουν καν 24 ώρες, όλα δείχνουν ότι το δεύτερο αυτό σκέλος της συμφωνίας γεννά περισσότερα ερωτήματα από αυτά στα οποία υποτίθεται ότι απαντά. Πόσο μάλλον όταν η διευθέτηση που ανακοίνωσε εκτάκτως η κυβέρνηση εξαιρεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις Μητροπόλεις του στην χώρα μας. Εξαιρεί δηλαδή χιλιάδες κληρικούς στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη.

Στα ερωτήματα αυτά καλείται πλέον να δώσει εξηγήσεις η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα:

Το συνολικό κονδύλι των περίπου 200 εκατ. ευρώ που εν λευκώ θα καταβάλλει ετησίως το Κράτος στην Εκκλησία της Ελλάδος ποιος ακριβώς θα το διαχειρίζεται; Ο Αρχιεπίσκοπος; Η Ιερά Σύνοδος; ‘Η οι Μητροπόλεις; Και με ποια διαδικασία ελέγχου;
Ποιος θα διασφαλίζει στο εξής τα δικαιώματα -εργασιακά και ασφαλιστικά- που έχουν οι σημερινοί και κυρίως οι μελλοντικοί κληρικοί; Το κράτος ή η εκκλησία;
Ποιος θα αναλάβει το συνταξιοδοτικό κόστος των κληρικών;
Tι θα γίνει με τους κληρικούς που δεν ανήκουν στην Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπως π.χ. στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα;
Το γεγονός ότι η κυβέρνηση αποφεύγει μέχρι στιγμής να απαντήσει στα συγκεκριμένα αυτά ερωτήματα δείχνει το πόσο πρόχειρα και επιπόλαια έγιναν τελικά οι χθεσινές ανακοινώσεις. Η κυβέρνηση, ωστόσο, οφείλει να σέβεται και να διαφυλάσσει το λειτούργημα των κληρικών και τη ζωή των οικογενειών τους και όχι να διαταράσσει την εύρυθμη λειτουργία της εκκλησίας με εντελώς ακατέργαστες, όπως αποδεικνύονται, επιλογές.

Για το θέμα αυτό, όπως και για άλλα προβληματικά σημεία στις σχέσεις Κράτους Εκκλησίας, ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος ζήτησε σήμερα εκτάκτως συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη η οποία προγραμματίστηκε για τις προσεχείς ημέρες».

ΣΧΟΛΙΑ (3)

Βασανιστής Μακρονήσου

Κούλη, το ένδοξο κόμμα της δεξιάς παραπαίει. Έφυγαν τα χρόνια που βασανίζαμε τους αριστερούς και τώρα βασανίζεις εσύ του δεξιούς.

ONNEΔiτns

Πάντως δεν μπορείτε να πείτε κουβέντα για το νέο μας λόγκο με τα μασονικά τρίγωνα και σχήματα! Από τον πυρσό που έκαψε όλη την Ελλάδα 1.000 φορές καλύτερα το νέο μασονικό σήμα μας!

...

Διοικητικά στην Εκκλησία της Ελλάδος .. .Πνευματικά και ουσιαστικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο αγράμματε...

Ροδίων

Ακριβώς. Εφ' όσον λοιπόν μιλάμε για διοικητικό θέμα, ο Βαρθολομαίος να κάτσει στα αβγά του.

Δυστυχώς

Δεν είδαμε αντιδράσεις από τη ΝΔ για τη δηθεν συμφωνία. Μάλλον στεναχωρήθηκαν οι εκεί αντίχριστοι !!!

ΣΥΡΙΖΟΣΚΥΛΟ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ

Ρε αγράμματε, τα 3/4 του άρθρου στην αντίδραση της ΝΔ αναφέρεται.

Ροδίων

Πρώτον, οι Νέες Χώρες ανήκουν στην Εκκλησία της Ελλάδος. Δεύτερον, ο καισαροπαπισμός δεν θα περάσει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης