Η «συμφωνία» Ιερώνυμου με Τσίπρα πάει στην Ιεραρχία - Κλιμάκωση των αντιδράσεων

ieronimos_main

«Δεν επιδιώχθηκε ούτε υπεγράφη κάποια συμφωνία» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος - Κρίσιμη συνεδρίαση της ιεραρχίας με τη συμμετοχή των 82 μητροπολιτών στο τέλος του μήνα - «Περιμένουμε να συνταχθεί νομoθετική ρύθμιση», λένε εκκλησιαστικές πηγές - Σφοδρές αντιδράσεις ιεραρχών: Η συμφωνία θα οδηγήσει σε υποδούλωση της Εκκλησίας στο κράτος, λέει ο Δημητριάδος Ιγνάτιος - Ετοιμοι για κινητοποιήσεις οι κληρικοί

Στην συνεδρίαση της Ιεραρχίας με τη συμμετοχή και των 82 ιεραρχών παραπέμπεται η λήψη απόφασης της Εκκλησίας επί του πλαισίου συμφωνίας που ανακοίνωσαν από κοινού το βράδυ της Τρίτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Ηδη πάντως, ο Αρχιεπίσκοπος φαίνεται ότι επιχειρεί να κερδίσει χρόνο για να καταλαγιάσουν οι αντιδράσεις που ήδη έχουν διατυπωθεί δημόσια, τόσο από τους κληρικούς, όσο και από ιεράρχες και βαίνουν κλιμακούμενες. Και αν σήμερα η συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, της λεγόμενης «μικρής» κύλησε σχετικά ήρεμα, καθώς σ' αυτή δεν μετέχουν λεγόμενοι «ακραίοι» μητροπολίτες, εντούτοις τα πράγματα δεν αναμένεται να είναι το ίδιο εύκολα για τον Αρχιεπίσκοπο στη συνεδρίαση των 82 ιεραρχών.

Ηδη, μητροπολίτες όπως ο Αιγιαλείας Αμβρόσιος που έχει καλέσει τους κληρικούς «να πάρουν τα λάβαρα της αντίστασης» και ο Δημητριάδος Ιγνάτιος που διαπιστώνει ότι «η συμφωνία θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη υποδούλωση της Εκκλησίας στο Κράτος» δίνουν το στίγμα των αντιδράσεων, πέρα από τους κληρικούς που βρίσκονται επί ποδός για κινητοποιήσεις.  Θετικά για το πλαίσιο συμφωνίας έχουν εκφρασθεί ιεράρχες που μετέχουν στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, όπως για παράδειγμα ο Ιωαννίνων Μάξιμος.

Ωστόσο, αν και υπάρχει προγραμματισμένη συνεδρίαση της Συνόδου για το τέλος του μήνα, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η «πρόθεση συμφωνίας» θα συζητηθεί στη βάση της λήψης απόφασης αφού σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές θα πρέπει να συνταχθεί η νομοθετική ρύθμιση που θα περιλαμβάνει σε όλες τις παραμέτρους τα όσα περιγράφηκαν στο κοινό ανακοινωθέν Τσίπρα - Ιερώνυμου.

Η ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου κινείται στο ίδιο πλαίσιο με τις δηλώσεις που έκανε ο Αρχιεπίσκοπος μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης στη Μονή Πετράκη, αφού ξεκαθαρίζει ότι κατά τη συνάντησημε τον πρωθυπουργός «δεν επιδιώχθηκε ούτε υπεγράφη κάποια συμφωνία, αλλά εκφράζεται η αμοιβαία «πρόθεση προκειμένου Εκκλησία και Πολιτεία να καταλήξουν σε μία ιστορική συμφωνία που θα πάρει μορφή νομοθετικής ρύθμισης».

Σημειώνεται ότι στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο πρόεδρος είναι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και μέλη οι Μητροπολίτες:
Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, Πατρών κ. Χρυσόστομος, Κυθήρων κ. Σεραφείμ, Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίας, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, Μαρωνείας και ομοτηνής κ. Παντελεήμων, Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεώργιος, Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, Ελασσώνος κ. Χαρίτων, Γρεβενών κ. Δαβίδ και ο Μεθώνης Κλήμης.Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της ΔΙΣ έχει ως εξής:

1) Κατά τη συνάντηση δεν επιδιώχθηκε ούτε υπεγράφη κάποια συμφωνία, αλλά εκφράζεται η αμοιβαία «πρόθεση προκειμένου Εκκλησία και Πολιτεία να καταλήξουν σε μία ιστορική συμφωνία που θα πάρει μορφή νομοθετικής ρύθμισης».

2) Περί του θέματος αυτού και των σχετικών προτάσεων, ως αρμόδιο Σώμα, πρόκειται να συγκληθεί η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις.

3) Σε κάθε περίπτωση, σκοπός της τελικής συμφωνίας είναι το κοινό όφελος του Λαού και της Εκκλησίας, με βασική προϋπόθεση την προστασία και πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των κληρικών μας.

4) Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας που πλέον ομολογείται από τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι:
(α) «αναγνωρίζεται η προσφορά και ο ιστορικός ρόλος της Εκκλησίας στη γέννηση και διαμόρφωση της ταυτότητας του Ελληνικού Κράτους και του Λαού»,
(β) «στόχος είναι να ενισχυθεί η αυτονομία της Ελλαδικής Εκκλησίας έναντι του Ελληνικού Κράτους»,
(γ) «αναγνωρίζεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο ανέλαβε την μισθοδοσία του Κλήρου, ως αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε»,
(δ) «η αποκαθήλωση των ιστορικών συμβόλων, του Σταυρού από την Ελληνική σημαία και από τα εθνικά μας σύμβολα αποτελούν αστεία κωμικοτραγικά πράγματα» και
(ε) «η ύπαρξη της πίστης στην Ελλάδα είναι ένα fact (γεγονός) που δεν μπορεί να παραγραφεί».

5) Με την ευκαιρία αυτή, περιμένουμε από όλον τον πολιτικό κόσμο να συμβάλει καλοπροαίρετα στην προσπάθεια αμοιβαίας κατανόησης και σεβασμού στην παράδοσή μας, ώστε όλοι ενωμένοι να εργαστούμε για το καλό του ελληνικού Λαού.

6) Εκφράζουμε την ελπίδα ότι αυτό το πνεύμα θα επικρατήσει και κατά την επικείμενη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.


Δυσφορία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο 

Πέρα από τις αντιδράσεις εντός της Εκκλησίας της Ελλάδας όπως εκφράζονται ήδη από Μητροπολίτες και κληρικούς, ένα ακόμη μέτωπο που φαίνεται ότι ανοίγει είναι αυτό με το Οικουμενικό Πατριαρχείο καθώς τόσο η Εκκλησία της Κρήτης, όσο και των Δωδεκαννήσων υπάγονται απευθείας στο Φανάρι. Ηδη, κύκλοι του Πατριαρχείου εκφράζουν δυσφορία για το γεγονός ότι έγιναν οι ανακοινώσεις χωρίς να έχει ενημερωθεί, ενώ ζήτημα υπάρχει και με τις νέες χώρες, τις μητροπόλεις, δηλαδή που υπάγονται εκκλησιαστικά στο Φανάρι και επισκοπικά στην Εκκλησία της Ελλάδας.

ΣΧΟΛΙΑ (27)

Κarletos

Ο Ιερωνυμος....απο καιρο εχει αποδεχθει τη θεση του λαγου των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ! ( προφανως εχει τους λογους του ) Ωστοσο εαν θελει να προσφερει εστω και μια φορα εργο ( απο την αρχη της αναληψης των καθηκοντων του ) στην Εκκλησια.... και στη Πατριδα..... ειναι να εισηγηθει στην Ιεραρχια την παραιτηση του και την αποσυρση του σε μοναστηρι της περιοχης Θηβων με το ονομα : ο Αγιος DEEL !

Εκδηλώθηκες και συ.....

Ωστε ''φαίνεται καλό παιδί'' έτσι ?

Nickmel

Μόλις η συζήτηση πήγε στη μαρμίτα........Ξεσκονιζουν τα λάβαρα!!!!!!!!

Φανατικοί

Άλλος τον συγκρίνει με καρκινο, άλλος με τους Τούρκους.... Τι συμβαίνει στο μυαλό σας; Η εκκλησία μας είναι αγάπη ακόμα και στον εχθρό μας. Τι σχέση έχετε με τις βασικές αρχές της πίστης μας;

Καμμία συμφωνία

Απλά μια συζήτηση έγινε. Ο Ιερώνυμος προς στιγμήν πήγε να πιστέψει τον απαταιωνα Τσίπρα τον κλώνο του Παπανδρέου που είναι απίστευτα καλός υποκριτής και έχει μάστερ στην απάτη και στο Ωνάσειο αλλά μετά κατάλαβε. Κανένας λόγος ανησυχίας, απλά παρά λίγο να πάρει στα σοβαρά τον απαταιωνα τον Τσίπρα.

λέει ο...

ο ιερώνυμος κάθετε και μιλάει με έναν αντίχριστο που δηλώνει άθεος για το μέλλον της εκκλησίας???? λίγο μυαλό χρειάζεται, και τέτοια απαξίωση στους ιερείς ????? δεν τους ρώτησε καν, λίγο σεβασμό στην ιεροσύνη δεν υπάρχει ????

.

Ποτέ μου δεν κατάλαβα πως γίνεται να λες κάποιον άθεο ΚΑΙ αντί-χριστο. Λίγο οξύμωρο δεν είναι;

Ερινύα

Βγήκε η ψείρα στο γιακά (αν)Ιερώνυμε ! Όταν φτάνουμε στο σημείο, να έχουμε αρχιεπίσκοπο έναν απροκάλυπτο αριστερό φιλοκατσαπλιά, πόσο παρακάτω να πέσουμε ; Είτε περάσει, είτε δεν περάσει η κατσαπλιαδοσυμφωνία, να περιμένουμε πολλά δεινά στην πατρίδα μας, γιατί απλούστατα : η αιδώς εξέλιπεν, η ύβρις συνετελέστη και αδήριτη προβάλλει η νέμεσις !

Μπεε

Ο Μπετοβλακας(Αλεξιος) εχει ανοιξει 10 μετωπα και δεν μπορει να κλεισει ουτε ενα ... το μονο που θα κλεισει ειναι το Μακεδονικο γιατι εχει παρει εντολες απο το αφεντικο του. Ολα τα υπολοιπα ειναι για να προκαλει και να ασχολουνται τα εντυπα.

Τάκης

Απλά πράγματα. Σοσιαλιστικά. Ο κλήρος να χρησιμοποιήσει το μόνο όπλο που έχει στην δύναμη του. ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ. Παύση εκτέλεσης όλων των εκκλησιαστικών ιερών μυστηρίων της ορθοδοξίας επ αόριστον. Και να δούμε σε κανα μήνα αν ο λαός εγκρίνει την συμφωνία που προωθεί ο πρωθυπουργός που εξέλεξε.

ΜΟΝΙΜΗ

παύση εκτέλεσης θέλουμε.

Ι

Ιερωνυμε; είναι αλήθεια ότι η ήπια εικόνα σου είναι δήθεν και μέσα στη σύνοδο κάνεις τσαμπουκά δες; βρίζεις κλπ κλπ;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης