Κύπρος: Ενοχλημένος ο Ακιντζί με τη συνάντηση Αναστασιάδη - Τσαβούσογλου

Κύπρος: Ενοχλημένος ο Ακιντζί με τη συνάντηση Αναστασιάδη - Τσαβούσογλου

Ανέφερε στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών ότι δεν θεωρεί πως κάτι τέτοιο είναι παραγωγικό - Επανέλαβε ότι με τον Ερντογάν είχαν συμφωνήσει να γίνει μια κοινωνική συνάντηση των τεσσάρων

Κύπρος: Ενοχλημένος ο Ακιντζί με τη συνάντηση Αναστασιάδη - Τσαβούσογλου
Την ενόχλησή του εξέφρασε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί έδειξε ενοχλημένος από τη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λέγοντας πως ανέφερε στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών ότι δεν θεωρεί πως κάτι τέτοιο είναι παραγωγικό.

«Εάν βρεθείτε μια δυο φορές δεν υπάρχει πρόβλημα, άλλωστε ούτε αυτό είναι κάτι κρυφό. Έγινε στο Κραν Μοντανά, μπορεί να γίνει και μετά. Αλλά η ένστασή μου είναι – και το λέω ξεκάθαρα – εάν υπάρξει επιθυμία αυτό να συνεχιστεί, ακόμα και αν λέγονται ανεπίσημες επαφές, να αρχίσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τουρκίας και της ελληνοκυπριακής πλευράς. Αυτό θα αναστατώσει τον τουρκοκυπριακό λαό και σίγουρα εγώ, ως ο εκλεγμένος ηγέτης αυτού του ‘λαού’ θα ενοχληθώ και αυτή την ενόχλησή μου δεν την κρύβω».

Εάν υπάρξουν τέτοιες συναντήσεις μεταξύ των τεσσάρων πλευρών, είπε, δηλαδή της Τουρκίας, της Ελλάδας, της τουρκοκυπριακής και της ελληνοκυπριακής πλευράς, τότε δεν έχει αντίρρηση.

Επανέλαβε ότι με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν είχαν συμφωνήσει ότι θα μπορούσε να γίνει έστω μια κοινωνική συνάντηση των τεσσάρων. Η τουρκοκυπριακή πλευρά, είπε, δεν έχει πρόβλημα ακόμα και να πάει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην Άγκυρα, αλλά τότε θα πρέπει και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων να πάει στην Αθήνα, όπως είχε γίνει μια φορά με τους διαπραγματευτές αλλά δεν υπήρξε συνέχεια γιατί δεν το θέλησε η ελληνική και η ελληνοκυπριακή πλευρά.

«Σε αυτά τα θέματα είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψην το στοιχείο της αμοιβαιότητας. Δηλαδή, μια δυο φορές μπορεί κάποιος να κουβεντιάσει αλλά εάν υπάρξει θέληση να γίνονται διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ελληνοκυπριακή πλευρά, αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αποδεκτό».

Δεν θέλουμε συνέχιση του status quo

Ακόμα κι αν δεν γίνεται αποδεκτός ο ίδιος ως «πρόεδρος», είπε, ως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων είναι αποδεκτός από τον κόσμο και έχει διάφορες επαφές και διαχειρίστηκε την διαδικασία των συνομιλιών μέχρι σήμερα.

«Θα δούμε όλοι μαζί πως θα εξελιχθεί αυτή η διαδικασία. Θέλουμε ειρήνη και ευμάρεια. Δεν θέλουμε τη συνέχιση του status quo. Αυτό δεν ωφελεί κανέναν και ούτε θεωρώ ότι χρειάζεται να βγούμε εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ».

Συνάντηση με Αναστασιάδη μετά τις 15 Οκτωβρίου

Ο κ. Ακιντζί ανέφερε πως θα μπορούσε να συναντηθεί με τον Κύπριο Πρόεδρο σε μια ημερομηνία, όχι πολύ μετά τις 15 Οκτωβρίου που η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ θα υποβάλει την έκθεσή της, για να καθορίσουν την ημερομηνία διάνοιξης των οδοφραγμάτων αλλά και «να συζητήσουμε το μέλλον του νησιού. Αυτό είναι ευθύνη μας».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης προέβη σε δηλώσεις μετά από τη συνάντηση που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς των τεσσάρων «συγκυβερνώντων» κομμάτων του ψευδοκράτους, η οποία ακολούθησε την πρωινή του συνάντηση με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Κλείσιμο
Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι σήμερα ενημέρωσε την «συγκυβέρνηση» και αύριο την αντιπολίτευση για τις επαφές που είχε στην Νέα Υόρκη και τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι η έκθεση της προσωρινής του απεσταλμένης, Τζέιν Χολ Λουτ δεν είναι ακόμα έτοιμη. Θα υποβληθεί στον ΓΓ ο οποίος θα υποβάλλει την δική του έκθεση στο ΣΑ του ΟΗΕ, συμπλήρωσε λέγοντας ότι στις 15 Οκτωβρίου θα έχουν την ευκαιρία να επαναξιολογήσουν την κατάσταση. Είπε ότι χθες είχε συνομιλία με την κ. Λουτ η έκθεση της οποίας έβαινε προς ολοκλήρωση. Σήμερα, ανέφερε, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η έκθεση και να έχει υποβληθεί στον ΓΓ, προσθέτοντας ότι θα περιμένουμε την 15η Οκτωβρίου.

Χαλαρή ομοσπονδία

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα ακούγονται στην ελληνοκυπριακή πλευρά για «χαλαρή ομοσπονδία», ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι υπάρχουν διάφορες αναφορές και στον ελληνοκυπριακό Τύπο επί του θέματος και αναμένει ότι στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα συζητήσει αυτό το θέμα πιο ξεκάθαρα.

«Πρέπει να πω το εξής: στις μέχρι τώρα συγκλίσεις περιλαμβάνεται το ότι εκτός των εξουσιών που θα δοθούν στην κεντρική, ομοσπονδιακή κυβέρνηση, όλες οι άλλες αρμοδιότητες θα είναι των συνιστωσών πολιτειών. Δηλαδή αυτές είναι τα ‘κατάλοιπα εξουσίας’ - residual powers, που θα είναι στις πολιτείες. Μεταξύ αυτών είναι οι τομείς της υγείας, της παιδείας, των μεταφορών, του εμπορίου, του τουρισμού». Επιπλέον αυτών, είπε, στις συγκλίσεις υπάρχει αυτή τη στιγμή και αρμοδιότητα σύναψης διεθνών συμφωνιών από τις συνιστώσες πολιτείες.

Στις αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης, συνέχισε ο κ. Ακιντζί, είναι κατά κύριο λόγο η εξωτερική πολιτική, η άμυνα, ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός. «Δεν γνωρίζω ποιες είναι οι σκέψεις του κ. Αναστασιάδη για τις μέχρι σήμερα συμφωνημένες αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης που θα μεταφερθούν στις πολιτείες». Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε ότι σε αυτά τα θέματα ο Γλαύκος Κληρίδης είχε απόψεις που ήταν γνωστές για το ποιες και μέχρι πού θα έφταναν οι αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης ώστε να μην υπάρχει προστριβή μεταξύ των δύο κοινοτήτων και ο κ. Κληρίδης υπερασπιζόταν ότι θα ήταν καλύτερα να είχαν περισσότερες αρμοδιότητες οι πολιτείες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης