Γαβρόγλου: Με το δικό μας σύστημα δεν υπάρχει περίπτωση να μην είναι αδιάβλητες οι Πανελλαδικές

kostas-gavroglou

Ο υπουργός Παιδείας χαρακτηρίζει «εκ του πονηρού και σπέκουλα» τις αντιδράσεις στην κατάργηση της εξέτασης του μαθήματος των Λατινικών

Δεν υπάρχει περίπτωση να μην είναι αδιάβλητες οι πανελλαδικές εξετάσεις με το νέο σύστημα που ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας, τονίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου. Μάλιστα επισημαίνει πως το 10% που αρχικά θα συνυπολογίζεται στην τελική βαθμολογία για την εισαγωγή στα τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα κλιμακωθεί σταδιακά, καθώς «είναι ένα σύστημα με μία δυναμική και μία προοπτική».

«Τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν θα έχουν εισαχθεί οι πρώτοι φοιτητές με το νέο σύστημα θα έχει ολοκληρωθεί και το σχέδιό μας για την αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», σημειώνει, ενώ χαρακτηρίζει «εκ του πονηρού και σπέκουλα» τις αντιδράσεις στην κατάργηση της εξέτασης του μαθήματος των Λατινικών στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Αναφορικά με τον σάλο που προκλήθηκε σχετικά με τα Λατινικά, ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι «κάποιοι αποφάσισαν να ιδεολογικοποιήσουν όλη αυτή την υπόθεση» προσθέτοντας πως «οι περισσότεροι από όσους χύνουν κροκοδείλια δάκρυα δεν έχουν πει ποτέ πώς πρέπει να διδάσκονται».

Στην κριτική για τις σχολές ελεύθερης πρόσβασης απαντά πως «υπάρχουν παιδιά που θέλουν να σπουδάσουν και όχι μόνον να αποκτήσουν δεξιότητες για το επάγγελμα που θέλουν να ασκήσουν» και υπερασπίζεται την άποψη πως «το Πανεπιστήμιο δεν είναι μόνο για να βρεις δουλειά, το Πανεπιστήμιο είναι και για να μορφωθείς».

Σε ό,τι αφορά τις ενστάσεις στις θεσμοθετημένες και δρομολογούμενες συνέργειες ανάμεσα σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ επισημαίνει πως «Το εγχείρημα έχει τη συναίνεση της συντριπτικής πλειοψηφίας των διδασκόντων στα ΑΕΙ». Εκφράζει δε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι στη Μακεδονία για τη συγκρότηση ενός νέου ενιαίου ιδρύματος, το οποίο θα έχει και ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών, υπάρχει ομόφωνη απόφαση όλων των διοικήσεων τεσσάρων ιδρυμάτων και συγκεκριμένα του Διεθνούς Πανεπιστημίου, του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, του ΤΕΙ στην Καβάλα και του ΤΕΙ στις Σέρρες.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στη Σμαρώ Αβραμίδου:

Ερ.: Ποια είναι η εικόνα για τα σχολεία πριν από το πρώτο κουδούνι;

Απ.: Είμαστε πανέτοιμοι. Για πρώτη φορά φέτος τοποθετήθηκαν τόσοι πολλοί αναπληρωτές στην ώρα τους. Είκοσι χιλιάδες αναπληρωτές τοποθετήθηκαν την περασμένη Τετάρτη. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν το σύνολο των κενών έχει καλυφθεί, ενώ τα βιβλία είναι ήδη στη θέση τους. Προφανώς θα υπάρξουν κάποια προβλήματα -ελάχιστα- και τα έχουμε εντοπίσει. Είναι πάντα πάρα πολύ δύσκολο να έχεις σαφή εικόνα της πραγματικότητας, γιατί πρέπει οι διευθυντές των σχολείων να ενημερώνουν τους διευθυντές της εκπαίδευσης, οι οποίοι να ενημερώνουν τους περιφερειακούς διευθυντές και όλα αυτά τα στοιχεία να έρχονται μετά από επεξεργασία -και το τονίζω το θέμα της επεξεργασίας ή "φιλτραρίσματος"-- στο υπουργείο κι εκεί πάντα υπάρχουν κάποιες δυσκολίες και κάποια προβλήματα τελευταίας στιγμής, με κάτι έκτακτο που μπορεί να έχει συμβεί σε κάποιον κλπ. Πάντως είναι σαφές ότι πάμε φέτος καλύτερα από πέρυσι, όπως πέρυσι πήγαμε καλύτερα από πρόπερσι. Αυτό έχει σημασία και νομίζουμε ότι επιτέλους μπαίνουμε σε μία κανονικότητα.

Ερ.: Υπήρξε μέριμνα για τις ειδικότητες και τα ειδικά σχολεία, όπου παραδοσιακά υπάρχουν κενά;

Απ.: Το μεγαλύτερο ποσοστό των προσλήψεων έγινε στην ειδική αγωγή. Στην ειδική αγωγή όμως έχουμε ένα πρόβλημα κι αυτό είναι το πρόγραμμα της παράλληλης στήριξης των εκπαιδευτικών που είναι δίπλα στα παιδιά. Εκεί τα κονδύλιά μας είναι πολύ περιορισμένα και προσπαθούμε να λύνουμε το κάθε πρόβλημα, αφού το μελετήσουμε, ώστε να κάνουμε τη μέγιστη αξιοποίηση των κονδυλίων που έχουμε. Πάντως κι εκεί ακόμη με ελλείψεις -το λέω για να μην κρύβουμε και τα προβλήματα που έχουμε ακόμη- κι εκεί είμαστε καλύτερα από πέρυσι. Όπως ακούσαμε ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη μόνιμη πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής, μιας και οι ανάγκες εκεί είναι πάρα πολύ πιεστικές.

Ερ. Μετά την ανακοίνωση των αλλαγών στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση οι αντιδράσεις επικεντρώθηκαν κυρίως σε τρία σημεία: Πρώτο στο κατά πόσο διασφαλίζεται αδιάβλητο των ενδοσχολικών εξετάσεων, δεύτερο στην κατάργηση της εξέτασης των Λατινικών και τρίτο στην κατηγοριοποίηση των Σχολών…

Απ:Καταρχήν έχει μεγάλο ενδιαφέρον η τόσο μεγάλη έμφαση στο θέμα των Λατινικών. Κάποιοι αποφάσισαν να ιδεολογικοποιήσουν όλη αυτή την υπόθεση με τα Λατινικά και να κάνουν μία σύνδεση, η οποία δεν δικαιολογείται από τίποτε. Η σύνδεση που γίνεται είναι ότι καταργώντας τα Λατινικά από ένα μάθημα εξεταζόμενο πανελλαδικά θα καταργήσουμε και τις κλασικές σπουδές.

Νομίζω ότι πρέπει να δούμε ποια είναι η Γ' Λυκείου, διότι -όπως έχουμε πει κι έχουμε ξαναπεί- η Γ' Λυκείου είναι μία τάξη που δεν υπάρχει πια στο ελληνικό σχολείο, δεν υφίσταται. Θέλουμε να είμαστε μία χώρα με Γ' Λυκείου, ή θέλουμε να είμαστε μία χώρα χωρίς Γ' Λυκείου, που τώρα δεν την παίρνει κανείς στα σοβαρά; Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι η Γ' Λυκείου θα έχει τον χαρακτήρα του προπαρασκευαστικού έτους, άρα λίγα μαθήματα, πολλές ώρες, μία άνεση στην τάξη, να μπορέσει ο εκπαιδευτικός να κάνει επί της ουσίας τη δουλειά του.

Τα Λατινικά, λοιπόν, ξέρετε πώς διδάσκονται τώρα. Και όλοι όσοι χύνουν κροκοδείλια δάκρυα δεν έχουν πει ποτέ πώς πρέπει να γίνονται, τι πρέπει να κάνουμε. Είναι μέρος του προβλήματος όλοι όσοι σήμερα σκίζουν τα ιμάτιά τους γι' αυτό.

Πρέπει να είναι σαφές ποιος έχει διασώσει τις κλασικές σπουδές από όλους όσοι ήθελαν για δεκαετίες να τις έχουν ως "μουμιοποιημένα" γνωστικά πεδία. Πολλοί από όσους σήμερα διαμαρτύρονται ήταν αυτοί που θέλανε να τις έχουν σαν μουσειακά αντικείμενα: Γραμματική, συντακτικό, τίποτε άλλο και εμείς ήμασταν αυτοί, που θέσαμε το θέμα των μεταφράσεων, το θέμα του να ανοίξει και να γίνει κατανοητή η μαγεία των αρχαίων κειμένων από πλατειά κοινωνικά στρώματα. Ορισμένοι θέτουν το θέμα της αναγκαιότητας του μαθήματος για τις περαιτέρω σπουδές. Αυτό ισχύει για ελάχιστα γνωστικά πεδία, και πολλά από τα Τμήματα των κοινωνικών και των ανθρωπιστικών σπουδών απαιτούν σοβαρές γνώσεις κοινωνιολογίας -ενός σύγχρονου μαθήματος που σίγουρα ενδιαφέρει πολύ τους νέους.

Ερ.: Θα εξετάζατε το ενδεχόμενο να παραμείνει ως μάθημα που θα διδάσκεται στις προηγούμενες τάξεις;

Απ.: Αφότου ολοκληρώσουμε τις αλλαγές στη Γ' Λυκείου, έτσι όπως κάναμε και στην Γ' Λυκείου θα κάνουμε μια πολύ πλατιά συζήτηση ως προς το περιεχόμενο και το πρόγραμμα σπουδών της Α' και Β' Λυκείου κι εκεί θα κατατεθούν προτάσεις. Δεν μπορεί από τώρα κανείς να λέει, είμαι υπέρ ή είμαι κατά, πρέπει να δούμε τι είδους προτάσεις θα κατατεθούν, ποια θα είναι τα ωρολόγια προγράμματα κλπ

Αλλά, ξέρετε, τα Λατινικά όσοι τα χρειάζονται μπορούν να τα μάθουν και στα πρώτα έτη των Πανεπιστημίων και γίνονται τέτοια μαθήματα. Οι δικές μας προτάσεις έχουν σαν στόχο να σταματήσει ο εκφυλισμός των μαθημάτων στο σχολείο ---γενικής παιδείας, Λατινικών κτλ. Σήμερα ο κόσμος γελάει με το μάθημα των Λατινικών, γιατί όταν πάρει κανείς 18,5 θεωρεί ότι είναι αποτυχία στις εξετάσεις. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά....

Ερ.: Πώς θα είναι αδιάβλητες οι ενδοσχολικές εξετάσεις;

Απ.: Έτσι όπως προγραμματίζουμε εμείς να γίνουν οι εξετάσεις δεν υπάρχει περίπτωση να μην είναι αδιάβλητες. Διότι ομάδες σχολείων θα βάζουν τα θέματα, θα διορθώνονται τα γραπτά από καθηγητές άλλων σχολείων με κλήρωση και σε κόλλες που το όνομα του μαθητή θα είναι καλυμμένο.

Ερ.: Η αντιπολίτευση λέει πως αν δεν υπάρχει μία τράπεζα θεμάτων ο βαθμός δυσκολίας των εξετάσεων ανά περιοχή θα διαφοροποιείται δημιουργώντας στρέβλωση...

Απ.: Αυτό είναι λάθος με την εξής έννοια. Την τράπεζα θεμάτων αυτοί που την πρότειναν την πρότειναν για να την εξευτελίσουν. Διότι την πρότειναν και ταυτοχρόνως όλη η Ελλάδα ήξερε ποια είναι τα θέματα, άρχισαν να κυκλοφορούν στα φροντιστήρια και εξευτελίστηκε ο θεσμός. Είναι οι ίδιοι που τώρα θέλουν να τον υπερασπιστούν, θέλουν να τον ξαναστήσουν. Εμείς, λοιπόν, λέμε ότι δεν μπορείς να κάνεις τέτοιου είδους πράγματα, γιατί ήδη στη συνείδηση του κόσμου είναι ένας διαβλητός θεσμός.

Στο δικό μας σύστημα δεν τίθεται θέμα αδιάβλητου. Εκείνο που λέτε είναι μήπως σε μία ομάδα κάποιου Δήμου τα θέματα να είναι διαφορετικής δυσκολίας από ό,τι σε άλλη ομάδα άλλου Δήμου. Αυτό θα το διασφαλίσουμε με τις οδηγίες που θα δώσουμε για την κλιμάκωση των θεμάτων --κάτι για το οποίο έχουμε τεράστια εμπειρία λόγω των πανελλαδικών εξετάσεων.

Ερ.: Πώς θα κλιμακωθεί το 10% του συνυπολογισμού των ενδοσχολικών εξετάσεων στην τελική βαθμολογία για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση;

Απ.: Ο λόγος που προτείνουμε το σύστημα αυτό είναι επειδή έχει μία προοπτική. Δηλαδή, αν τυχόν τα πράγματα αρχίσουν να λειτουργούν καλά το 10% θα γίνει 20% και αντίστοιχα το 90% θα γίνει 80%, μετά το 20% θα γίνει 30% και αντίστοιχα το 80% θα γίνει 70% και πάει λέγοντας, άρα είναι ένα σύστημα με μία δυναμική και μία προοπτική.

Ερ. Θα υπάρχουν Σχολές δύο ταχυτήτων;

Απ.: Δεν είναι δύο ταχυτήτων. Καταρχήν ξέρετε ότι και σήμερα υπάρχουν πολύ προβληματικά Τμήματα όπου σε "πετάει"πρώτα για να μορφωθείς και συνάμα για να αποκτήσεις τις δεξιότητες που χρειάζονται για το επάγγελμα το σύστημα, ανεξάρτητα αν θέλεις να σπουδάσεις το συγκεκριμένο αντικείμενο ή όχι. Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι τον Σεπτέμβριο του 2020, όπου θα είναι οι πρώτοι φοιτητές που εισαχθούν με το νέο σύστημα, θα έχει ολοκληρωθεί και το σχέδιο για την νέα αρχιτεκτονική των ΑΕΙ. Και αυτό δεν είναι ένας σχεδιασμός για το μέλλον, αλλά έχουμε ήδη αρχίσει να τον υλοποιούμε, ψηφίζοντας τους σχετικούς νόμους για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου.

Άρα, τον Σεπτέμβριο του 2020 θα συναντηθούν οι μεταρρυθμίσεις του Λυκείου με τις μεταρρυθμίσεις της Ανώτατης Εκπαίδευσης, όπου όλα τα Τμήματα θα έχουν το απαραίτητο διδακτικό προσωπικό και έχει τις υποδομές που χρειάζεται, γιατί ήδη έχουμε δεσμεύσει κονδύλια. Άρα τα παιδιά θα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε ισοδύναμα τμήματα. Το να είναι χαμηλής ζήτησης ένα τμήμα δεν σημαίνει ότι είναι ένα χαμηλής ακαδημαϊκότητας Τμήμα .Έχει τη σημασία του αυτό. Γιατί υπάρχουν παιδιά που θέλουν να σπουδάσουν ένα συγκεκριμένο αντικείμενο και δεν είναι σωστό να λέει κανείς σε αυτά τα παιδιά, "μην το επιλέγεις γιατί δεν το επιλέγουν πολλά παιδιά".

Ερ. Ο πρύτανης του ΑΠΘ εκτιμά ότι δεν είναι δυνατόν για την οικονομία και ανάπτυξη μιας χώρας να είναι όλοι απόφοιτοι Πανεπιστημίων, γιατί έτσι οδηγηθήκαμε στο brain drain. Η προσωπική σας άποψη ποια είναι;

Απ.: Με τον κ.Μήτκα έχουμε πολύ βαθιές διαφωνίες σε αυτό το ζήτημα, όπως έχουμε και βαθιές διαφωνίες με τον κ.Μητσοτάκη. Εμείς δεν είμαστε της λογικής με ποιον τρόπο θα αφήνουμε τα παιδιά έξω από τους εκπαιδευτικούς θεσμούς. Εμείς είμαστε της λογικής πώς περισσότερα παιδιά θα αξιοποιήσουν αυτά που η Πολιτεία έχει υποχρέωση να προσφέρει. Το Πανεπιστήμιο δεν είναι μόνο για να βρεις δουλειά. Το Πανεπιστήμιο είναι και για να μορφωθείς. Ζούμε σε μία περίοδο, όπου όλοι λέμε ότι ένας νέος ώσπου να πάρει σύνταξη θα αλλάξει τουλάχιστον επτά δουλειές. Άρα, τι σημαίνει αυτό, ότι πρέπει να πάρει επτά πτυχία; Όχι. Πρέπει να έχει μία τέτοια μόρφωση, που να μπορεί να αξιοποιήσει αυτά που έχει μάθει με αυτή την ευελιξία.

Ερ. Στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο προβλέφθηκε παράταση κάποιων μηνών στις θητείες των νυν πρυτάνεων του ΕΚΠΑ και το ΑΠΘ…

Απ. Η παράταση που δόθηκε είναι για λόγους πρακτικούς. Να τελειώνουν όλες οι θητείες στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους ώστε να μην υπάρχει καμία αναστάτωση στη διάρκεια του έτους.

Ερ.: Για το θέμα των συνενώσεων υπάρχουν αντιδράσεις σχετικά με το ενδεχόμενο να υποβαθμίζονται ιδρύματα που θα συνενωθούν με τα ΤΕΙ. Πώς απαντάτε σε αυτή την κριτική;

Απ.: Εμείς αυτή τη στιγμή και με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, αρχίσαμε μία συζήτηση για το μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσης, που έχει να γίνει από το 1980. Εμείς τώρα συζητάμε τα επόμενα 30 χρόνια. Μέσα σε αυτή τη συζήτηση και τις ρυθμίσεις αυτής της συζήτησης υπάρχουν τα εξής: Πρώτον οι συνέργειες ανάμεσα σε Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, διότι πρώτη φορά έχουν παρθεί στα σοβαρά τα ΤΕΙ, μέχρι τώρα όλες οι κυβερνήσεις τα είχαν αγνοήσει με προκλητικό τρόπο. Δεύτερον το θέμα των εντελώς καινούριων τμημάτων. Ιδρύονται εντελώς καινούρια τμήματα. Σε κάθε νομοθέτηση που κάνουμε -και σ' αυτή που αναφερθήκατε για το Ιόνιο και τα Γιάννενα- δεσμευτήκαμε στη Βουλή για προσωπικό και χρήματα. Επίσης δημιουργούμε διετή προγράμματα σπουδών, που θα δίνουν επαγγελματικά πτυχία ευρωπαϊκών προσόντων και επίσης αξιοποιούμε διάφορα παρατημένα αγροδιατροφικά πάρκα, κληροδοτήματα κ.λπ. Άρα πάμε για μία νέα αρχιτεκτονική των Πανεπιστημίων μας.

Ερ.: Με αυτήν την αρχιτεκτονική εκτιμάτε πως επιτυγχάνεται ο στόχος για ενιαίο χώρο εκπαίδευσης και έρευνας;

Απ.: Βεβαίως. Αν δείτε πού ήμασταν πριν από έναν χρόνο, αν δείτε πού ήμασταν πριν από δύο χρόνια, σήμερα είμαστε πολύ πιο κοντά στον στόχο. Σε αυτό συμβάλλει και η δημιουργία ενός νέου θεσμού, του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου.

Ερ. Υπάρχει και μία μεγάλη συζήτηση για το Διεθνές Πανεπιστήμιο...

Απ.: Με το Διεθνές Πανεπιστήμιο υπάρχει μία ομόφωνη απόφαση όλων των διοικήσεων -αυτό δεν έχει ξαναγίνει- δηλαδή του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, του Διεθνούς Πανεπιστημίου, του ΤΕΙ στην Καβάλα και του ΤΕΙ στις Σέρρες, για ένα νέο Ίδρυμα, το οποίο θα έχει και ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών. Αυτό εμείς το μελετάμε τώρα αλλά είναι από τα εντυπωσιακά πορίσματα, ακριβώς επειδή γύρω από αυτό συναινούν όλο τα Ιδρύματα, διότι το πόρισμα αυτό έχει προκύψει από μία επιτροπή που δεν την προτείναμε εμείς αλλά τα ίδια τα Ιδρύματα, είναι επιτροπές που ζητήσαμε να συγκροτηθούν "από τα κάτω".

Ερ. Υπάρχουν πανεπιστημιακοί που βλέπουν ότι συνάδελφοί τους στα ΤΕΙ αναβαθμίζονται και εν μία νυκτί γίνονται καθηγητές πανεπιστημίων…

Απ.: Υπάρχει μία ανησυχία ανάμεσα σε πανεπιστημιακούς, ότι με το να ενταχθούν οι καθηγητές των ΤΕΙ θα υποβαθμιστούν τα πανεπιστήμια. Εγώ λέω να μην είμαστε τόσο φοβικοί και πριν το κάνουμε αυτό να βλέπουν τα βιογραφικά των συναδέλφων μας από τα ΤΕΙ. Τα ΤΕΙ σήμερα, όπως και τα Πανεπιστήμια, έχουν εξαιρετικής ποιότητας διδάσκοντες και ιδιαίτερα προβληματικές περιπτώσεις. Δεν οι προβληματικές περιπτώσεις υπάρχουν και στα Πανεπιστήμια. Μπορεί κάπου να είναι λίγο περισσότεροι, αλλού λιγότεροι, γι' αυτό είπαμε ότι οι καθηγητές πρώτης βαθμίδας των ΤΕΙ θα κρίνονται για να ενταχθούν στο Πανεπιστήμιο, θα είναι σε προσωποπαγείς θέσεις και θα κριθούν για να ενταχθούν. Οπότε δεν καταλαβαίνω που βασίζεται αυτή η κριτική.

Ερ.: Ο κ.Παρασκευόπουλος σας παρέδωσε το πόρισμα της Επιτροπής μελέτης ζητημάτων για την ακαδημαϊκή ελευθερία και ειρήνη. Ποια είναι η συνέχεια;

Απ.: Την επόμενη εβδομάδα επισήμως θα το παραδώσουμε στα ιδρύματα, στις φοιτητικές παρατάξεις και τις κομματικές νεολαίες, για να έχουμε την άποψή τους.

ΣΧΟΛΙΑ (12)

Νιόν

Τα Λατινικά πρέπει να διδάσκονται όχι μόνο μια χρονιά αλλά και παραπάνω . Γιατί το λέω αυτό; Διότι: 1) Οι κλασσικές σπουδές περιέχουν και τα Λατινικά και όχι μόνο τα Αρχαία Ελληνικά. Εννοείται ότι η Ελλάδα πρέπει να καλλιεργεί τις κλασσικές σπουδές, όπως και οι Ιταλία αλλά και το Ισραήλ τις Βιβλικές σπουδές. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση.Είναι αυτονόητο. 2)Οι κλασσικές σπουδές μας κρατούν στην "πρώτη κατηγορία" των πολιτισμένων εθνών και μας αρέσει. Ξέρω ότι θα υπάρξουν πολλοί που αμφισβητούν αυτή την κατηγοριοποίηση. Αλλά τι να κάνουμε;ας πάνε να κατοικήσουν και να εμπνευστούν από άλλους πολιτισμούς.Υπάρχουν. 3)Θα κάνω μια γενική παρατήρηση: πιστεύω ότι η Τούρκοι δεν μπορούν να "καθήσουν στο ίδιο τραπέζι" ή να συνδιαλλαγούν πολιτισμικά ισοτίμως με τους άλλους Ευρωπαίους και αιτία είναι ο εξοβελισμός από την Εκπαίδευση τους των Κλασσικών σπουδών. Το ίδιο συμβαίνει και με τη Ρωσσία:ενώ εμπνεύστηκε (και αρκετά δημιουργικά θα έλεγα) από το Βυζάντιο έχει έλλειμμα έμπνευσης της Αρχαίας Ελληνικής και Λατινικής σκέψης. Διαισθάνομαι τα κίνητρα τραυματισμού (αν μπορούσαν και εξαφανισμού) των Κλασσικών σπουδών από τους Νεοκομμουνισμές του ΣΥΡΙΖΑ.Δεν μπορεί εύκολα να ελεγχθεί η σκέψη του Ελληνικού λαού.Είναι απογοητευμένοι διότι ξέρουν ότι για να υπάρξει μακρά διάρκεια πρέπει να αλλάξουν και τα πρότυπα στην Εκπαίδευση,στην Κοινωνία,στους σκοπούς και στο νόημα. Θα αναρωτηθεί κάποιος;μα μέχρι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ πως γοήτευσε τον Ελληνικό λαό;θα απαντήσω:με πασοκικά δάνεια δηλ. το λαϊκισμό που δανείστηκε ο καταραμένος(Ανδρέας Παπανδρέου) από τους Περονιστές της Αργεντινής. Ξέρουν οι κομμουνιστές του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο λαϊκισμός είναι συγκυριακός,εφήμερος. Αν δίνεις επιδόματα και διορισμούς κυβερνάς,αλλιώς οι πελάτες πάνε στο απέναντι μαγαζί. Οι Συριζαίοι θέλουν κάτι πιο μόνιμο,γι' αυτό πάνε στα θεμέλια και τα πειράζουν.

Νεμεσις

Η παιδεια στην Ελλαδα οδευει προς εξαχρειωση. Δεν ειναι εξαχρειωτικο, υποψηφιοι μαθητες του 4 και του 5 να περνουν σε σχολες; Τετοιος ξεπεσμος πια; Εφετος περασανε σε σχολες οι 7 απο τους 10 υποψηφιους. Επειδη εχω καποια ηλικια, θυμαμαι στη δικη μου γενια, οταν δωσαμε πανελληνιες, περασανε οι 3 στους δεκα. Γι αυτο τοτε βγαινανε αξιολογοι επιστημονες. Ειδικα τωρα με τους σημερινους κυβερνωντες και την αλλαγη που θελουν να φερουν(ελπιζω να μην προλαβουν), ζητω που καηκαμε. Η αναξιοκρατια θα καθησει στο θρονο της. Αυτα απο ενα απομαχο ατομο του εκπαιδευτικου χωρου.

Vana

Σημαδεύουν την τράπουλα, κανένας πλεον δεν μπαίνει σε σχολή υψηλής ζήτησης που απαιτεί πολλά μόρια, αν δεν είναι αρεστός στους αριστερούς καθηγητές της Μ.Ε.

Μ.ΠΑΣΟΚ

ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΠΕΔΩΣΑΜΕ .Ο ΓΚΟΜΕΝΟΣ ΤΗΝ ΓΚΟΜΕΝΑ ΔΙΟΡΙΖΕ ΠΑΝΤΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΟΝΟΜΑΤΑ ΑΛΗΤΗ?ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΔΙΚΟΥ ΜΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΖΩ ΤΕΤΟΙΑ ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙΣ ΜΑΚΚΑΚΑ.

ΤΕΛΑΜΩΝ

ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΒΛΗΤΕΣ.ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΘΑ ΛΑΔΩΝΟΝΤΑΙ ΝΑ ΒΑΖΟΥΝ 20ΑΡΙΑ ,ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΠΟΥ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ...ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΗΤΑΝ ΑΔΙΑΒΛΗΤΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΛΥΣΟΥΝ...

;;;

Μάλλον δε τα ξέρετε και πολύ καλά όσον αφορά την παιδεία και τις αλλαγές που προώθησαν όλα αυτά χρόνια, για να σας επιασε τέτοιο σοκ με τα λατινικά..για όσους δεν έχουν καταλάβει τι προωθεί ο συριζα εδώ και τρία χρόνια ας αναφερθούμε σε μερικά παραδείγματα..έχουν αντικαταστήσει τους βαλκανικούς πολέμους με τη ρωσική επανάσταση!!εχουν κόψει κομμάτια του μεγάλου Αλεξάνδρου, έχουν αλλάξει τα φώτα στα αρχαία, έχουν αντικαταστήσει τα ακριτικά ποιήματα με συνταγές μαγειρικης!!!έχουν προωθήσει τη λεγόμενη τσάντα στο σχολείο για να ενισχύουν τη τεμπελια και την ημιμαθεια..έχουν μετατρέψει το ομολογιακό ορθόδοξο μάθημα σε θρησκειολογία!( Υπόψιν ότι αυτό ισχύει μόνο για τους ορθόδοξους μαθητες, μουσουλμανοι, Εβραίοι και καθολικοί έχουν δικαίωμα σε ομολογιακό μάθημα της θρησκείας τους), έχουν επιβάλλει τη λεγόμενη θεματική βδομάδα (δεν θυμάμαι αν λέγεται έτσι) η οποία προωθεί τις αλλαγές φύλου, τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, (όχι με τον τρόπο που φαντάζεστε), το κοινωνικό φύλο κ.α. αυτά ηταν μερικά παραδειγματα..και για να κλείσουμε να πουμε ότι σύμφωνα με τον αποστάτη της ΚGB Yuri Besmenov -εκ των πλέον εμπείρων στελεχών της εν λόγω σοβιετικής υπηρεσίας, που έδινε διαλέξεις στις ΗΠΑ για θέματα πλύσης εγκεφάλου και προπαγάνδας, το πρώτο στάδιο προς την κατεύθυνση αυτή είναι αυτό της ηθικής αποδόμησης και των παραδοσιακών αξιών του αντιπάλου , που διαρκεί 15-20 χρόνια. Όσος δηλαδή, είναι ο χρόνος που απαιτείται για τη διαμόρφωση μιας γενιάς με την Παιδεία μέσω της έκθεσής του στην εχθρική ή κατευθυνόμενη ξένη "ιδεολογία".αυτή είναι η παιδεία που προωθουν

Totenkopf

Περιεγραψες άριστα τον πολιτισμικό μαρξισμό που εδω και 40 χρόνια κατατρώει τις σάρκες της Ελληνικής παιδείας και διαβρώνει την εθνική συνείδηση των Ελληνοπουλων.Μια ματιά στην σημερινή νεολαία θα σε πείσει,απάτριδες,ανιστόρητοι και αγγράματοι που παίρνουν πτυχίο χωρίς να ξέρουν να μιλάν και να γράφουν Ελληνικά.Τέτοιους θέλουν οι διεθνιστές για να δημιουργήσουν τον παγκοσμοπιοιημένο πολτό της ντπ

Συριζαιος

Δεν υπάρχει περίπτωση με το δικό μας σύστημα να μην είναι αδιάβλητες οι εξετάσεις...απλώς θα περνάνε πρώτα τα δικά μας "παιδιά"

Χμ

Δηλαδή οι δάσκαλοι θα παίρνουν και φακελάκι για τα θέματα; Δεν τους φτάνουν τα ιδιαίτερα;

GS

Δηλαδή με τους πορηγούμενους οι πανελλαδικές δεν ήταν αδιάβλητες??? ΑΝΤΕ ΝΑ ΧΑΘΕΙΤΕ ΡΕ, ΟΙ ΠΑΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΘΕΜΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΘΗΚΕ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ.. από τέτοιες δηλώσεις καταλαβαίνει κανείς τι πανηγύρι θα γίνει...

Διάβασε...

...ξανά, μην εξαντλείσαι στους τίτλους. Μια χαρά τα λέει, ιδιαίτερα για τα Λατινικά που βρήκαν όψιμους υποστηρικτές, ξέρεις εκείνους που τσιριδώνουν τη φωνή σε ότι και αν γίνεται. Σε αυτούς που ενδεχομένως έχουν τεράστιο συμφέρον να αλλάξει η κυβέρνηση διότι μπορεί να μπλέξουν δικαστικά...

Χαχαχαχα

Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4706834

 «Ο κ. Τσίπρας ειδικεύεται στα βαφτίσια, βάφτισε το διαρκές μνημόνιο έξοδο από τα μνημόνια και τώρα θέλει να βαφτίσει τον εαυτό του Κεντροαριστερό» δήλωσε η Φώφη Γεννηματά και χαρκτήρισε τυχοδιωκτική την πολιτική του

1
polakis_shlamaromagas

«Καβαλημένο καλάμι, αιθεροβατεί στις νεφέλες της εξουσίας με κομμένο καπίστρι. Τις συγγνώμες και τα «λυπάμαι» τα παίρνει ο άνεμος εκεί πάνω. Ομοίως και τα μυαλά» γράφει για τον ψηλό Κρητίκαρο «που τον θένε όλες οι λούγκρες, κατά Κραουνάκη» ο Δημήτρης Νανούρης στη στήλη «μετέωρος» της Εφημερίδας των Συντακτών

17
polakis_main01

Υποστηρίζει ότι πήρε το δάνειο από την κρατική Attica Bank «για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του οικογενειακού και πολιτικού του βίου» αφού, όπως φαίνεται, δεν του φτάνει ο υπουργικός μισθός των €7.000 - Ως συνήθως υβρίζει και επιτίθεται - Δείτε τι λέει ο Παύλος Πολάκης για το δάνειο των €100.000 - Διαβάστε την απάντηση του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ

194
zaev_tsipras_vraveia_main

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ είπε πως «επέδειξαν θάρρος για να λύσουν με καλό τρόπο και στην Ελλάδα και στη Βόρεια Μακεδονία ένα σημαντικό πρόβλημα» - Το βραβείο δεν ανήκει σε μας αλλά στους λαούς μας είπε ο Αλέξης Τσίπρας

99
47544350_303

«Από ολόκληρη την περιοχή της Μακεδονίας, εμείς είμαστε το βόρειο κομμάτι. Υπάρχει ένα νότιο κομμάτι στην Ελλάδα, ένα ανατολικό στη Βουλγαρία, ακόμη και ένα μικρό κομμάτι στην Αλβανία» σημείωσε στη συνέντευξη στη DW ο Ζόραν Ζάεφ και σημείωσε ότι η φιλία με τον Αλέξη Τσίπρα θα κρατήσει «ως το τέλος της ζωής του»

78