Γιατί ο Τσίπρας κράτησε «μικρό καλάθι» για τις συντάξεις και ποια είναι τα σενάρια για τις περικοπές

syntaksiouxoi_main01

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε απόπειρα πειθούς των εταίρων γιατί η Κομισιόν στηρίζει αλλά η Γερμανία που έχει το πάνω χέρι στο Eurogroup δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της - Πώς συνδέται το θέμα τις πρόωρες εκλογές που άνοιξε με τις δηλώσεις του
Η ομιλία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της ΔΕΘ το Σάββατο το βράδυ και οι απαντήσεις του στην συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Κυριακής έδειξαν ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε πλήρη προεκλογική προετοιμασία, με το ενδεχόμενο εκλογών ανοιχτό ανά πάσα στιγμή και βασικό «εργαλείο» υποσχέσεις για παροχές προς διάφορες κοινωνικές ομάδες και κυρίως το θέμα των συντάξεων.

Αναφορικά με το θέμα των περικοπών στις συντάξεις, ο Αλέξης Τσίπρας υιοθέτησε ιδιαίτερα προσεκτική ρητορική, λέγοντας μεν ότι αυτές δεν χρειάζονται, αλλά τονίζοντας και ότι θα γίνει η συζήτηση με τους εταίρους με σκοπό να πειστούν οι τελευταίοι.
Όπως είναι γνωστό, έχει ήδη νομοθετηθεί η περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, από 1η Ιανουαρίου 2019, η οποία μπορεί να φτάσει σε μείωση μέχρι και το 18% της συνολικής σύνταξης.

Ο λόγος που ο πρωθυπουργός υιοθιέτησε αυτήν την επιφυλακτική διατύπωση -σε αντίθεση με άλλες υποσχέσεις και εξαγγελίες για τις οποίες ήταν συγκεκριμένος- είναι ότι για να αλλάξουν τα δεδομένα και να μην γίνει η περικοπή στις συντάξεις, δεν έχει εξασφαλισθεί η συναίνεση της Γερμανίας.
Αυτό που φάνηκε από τις δηλώσεις Τσίπρα, αλλά και από τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων το τελευταίο διάστημα είναι ότι η Κομισιόν υποστηρίζει κατ΄αρχήν τη θέση της κυβέρνησης ότι τα δημοσιονομικά πάνε καλά και επομένως οι περικοπές στις συντάξεις δεν είναι απαραίτητες. Η υποστήριξη της Κομισιόν είναι μεν σημαντική, αλλά δεν είναι εκείνη αρμόδια για να ληφθεί μια τέτοια απόφαση, η οποία ανήκει εξ ολοκλήρου και αποκλειστικά στο Eurogroup, όπως ως γνωστόν το πάνω χέρι -και πρακτικά το βέτο- το έχει η Γερμανία οι θέσεις της οποίας για το ζήτημα αυτό δεν έχουν γίνει γνωστές στην κυβέρνηση.

Συντάξεις και εκλογές

Γιαυτό άλλωστε και κάποια από τα «καλά» σενάρια που κυκλοφορούν για το θέμα των συντάξεων περιλαμβάνουν και το ενδεχόμενο αναβολής μεν των περικοπών αλλά μόνο για λίγο, και της επανεξέτασης του θέματος σε δεύτερη φάση, ενδεχομένως ύστερα από έξι μήνες.

Η κατάσταση αυτή εξηγεί και τους μετρημένους τόνους Τσίπρα για το θέμα των συντάξεων, αλλά και την αναφορά του στις εκλογές, για τις οποίες είπε ότι ναι μεν ο στόχος είναι να γίνουν στο τέλος της τετραετίας (Οκτώβριος του 2019) αλλά άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, λέγοντας ότι όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των επομένων μηνών ενώ σε επόμενη ερώτησή του με αφορμή την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή απάντησε ότι «τον Φεβρουάριο θα κρίνουμε με τον κυβερνητικό εταίρο την πορεία των πραγμάτων».

Έδωσε έτσι το στίγμα ότι το θέμα των εκλογών εξαρτάται από τις εξελίξεις στο θέμα των συντάξεων και της συμφωνίας με τα Σκόπια αφού δεν αποκλείεται το θέμα των περικοπών να μείνει ανοιχτό μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.

Είναι χαρακτηριστική η απάντηση του Πρωθυπουργού για το θέμα των συντάξεων:
«Βγήκαμε από τα μνημόνια, όμως είμαστε μέλος της ευρωζώνης. Ολοι είμαστε υποχρεωμένοι να καταθέτουμε σχέδιο προϋπολογισμού ώστε η Ευρωπαϊκή επιτροπή να το μελετά και να διαπιστώνει εάν τηρούνται οι στόχοι που προβλέπονται και συμφωνηθεί με τους δανειστές. Αρα λοιπόν αυτό που περιέγραψα χθες δεν είναι διαφορετικό. Συμβαίνει με όλες τις χώρες. Η Κομισιόν περιμένει τους προϋπολογισμούς όλων των χωρών. Εμείς θα καταθέσουμε προϋπολογισμό έχοντας μια καλύτερη εικόνα ότι το 2019 θα είμαστε πολύ πάνω από 3,5% πλεόνασμα και εάν επιβεβαιωθεί καταρρίπτεται το βασικό επιχείρημα του ΔΝΤ που έλεγε ότι δεν θα πιάσουμε τους στόχους μας γι αυτό και επέμενε για 1% μέτρα περικοπών. Εμείς δεν θα μείνουμε μόνο σε αυτά τα επιχειρήματα. Θα προσθέσουμε επιχειρήματα για το συνολικό αφήγημά μας. Δεν θέλουμε πισωγύρισμα. Δεν θα προβούμε σε μέτρα που θα άρουν την δημοσιονομική εξυγίανση όπως η ασφαλιστική ενοποίηση. Όμως θα εξηγήσουμε ότι το μέτρο αυτό (συντάξεις) είναι αντιαναπτυξιακό. Η όποια περικοπή δαπανών δεν θα είναι μόνιμη θα σβήσει με το πέρασμα του χρόνου. Δεν θα έχει επίπτωση στην δομή του ασφαλιστικού συστήματος. Με αυτά τα επιχειρήματα και έχοντας αποκαταστήσει την αξιοπιστία ως κυβέρνηση θα έχουμε εξαιρετικά μεγάλες πιθανότητες να πετύχουμε».

ΣΧΟΛΙΑ (35)

ak

Η προσωπική διαφορά κανονικά πρέπει να καταργηθεί ολόκληρη. Για πρακτικούς λόγους έχουν νομοθετήσει μείωση μόνο μέχρι το 18% της σύνταξης. Η διατήρησή της σημαίνει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει συντάξεις στο 16% του ΑΕΠ και εισφορές και φόρους σε εξωφρενικά επίπεδα. Και, το κυριώτερο, η διατήρησή της είναι άδικη για όσους δεν τη λαμβάνουν, δηλαδή τους λίγους συνταξιούχους που έχουν πληρώσει εισφορές που αντιστοιχούν σε σύνταξη μεγαλύτερη από αυτή που παίρνουν και τους σημερινούς εργαζόμενους. Επιτέλους, αυτός ο πολιτικός απατεώνας ας κάνει κάτι σωστό στη θητεία του, ας εφαρμόσει το μόνο σωστό μέτρο που νομοθέτησε αυτά τα χρόνια.

Τι κάνουμε τώρα

Δεν υπάρχει μία στα ταμεία συναγωνιστή

CR

Οι συντάξεις δεν είναι ανάγκη να κοπούν καθώς έχουν ήδη κοπεί. Οι παλιές συντάξεις με προσωπική διαφορά θα εξαφανιστούν όσο οι συνταξιούχοι απόδημούν εις κύριον. Αρα η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού δεν επηρεάζεται. Σε 10-15 χρόνια οι περισσότερες συντάξεις με προσωπική διαφορά θα έχουν εξαφανιστεί.

τραπεζοκομος

Ο αλ6s αν εννοουσε αυτα που υποσχεθηκε θα εστηνε φιεστα με ταυτοχρονη καθολικη αρση των καπιταλ κοντρολς.Κανεις δεν εχει προσεξει αυτη τη τοσο σημαντικη λεπτομερεια που η ακυρωση της είναι αποτελεσμα μια καθαρης εξοδου απο τα "μνημονια"

Λυδία

Αλέξη δαγκωτό! Για την Ελλάδα ρε γαμώτο...

nasos

ΕΥΝΟΥΧΙΣΜΕΝΗ ΝΟΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΑ ΑΥΤΟ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ Υ.Γ. ΣΤΟ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΟ ΚΙ ΓΡΗΓΟΡΑ.

Ηγετης

Τσιπρας ο ηγέτης των Σκοπιανών, των λαθρομεταναστων και των βολεμενων(ΕΡΤ, ΜΚΟ,κτλ)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΣ ΕΛΠΙΔΑ!

Να κοπουν οι συνταξεις απο 1 /1/19! Αν δεν μας κατσει ΟΥΤΕ αυτο, και παράλληλα ο Αλέξης κανει πράξεις τις εξαγγελίες του στη ΔΕΘ, τον ήπιαμε Κυριακο........

Οι πολίτες θέλουν.να ξέρουν

Οι συντάξεις θα κοπούν και αυτό το γνωρίζει η κυβέρνηση . Απλά λέι ψέματα παρελκύοντας κατά τον χείριστο τρόπο τους πολίτες. Γιατί το υπέγραψε για να μην το εφαροσει??? Και αν οι Ευρωπαίοι του επιτρέψουν να μην κόψει τις συντάξεις τότε τα θέματα είναι επικλινδυνα συνολικά.Γιατί τότε και οι Ευρωπαίοι που ήρθαν ώς σωτήρες κοροιδεύουν τους πολίτες της Ελλάδας. Οι πολίτες πρέπει από τώρα ώς τον Νοέμβριο οι πολίτες να ξέρουν τι εισοδήματα θα έχουν το 2019 και τι φόρους να πληρώσουν αντίστοιχα. Όλα τα άλλα είναι ψέματα.

Candyman

"Οι πολίτες πρέπει από τώρα ώς τον Νοέμβριο οι πολίτες να ξέρουν τι εισοδήματα θα έχουν το 2019 και τι φόρους να πληρώσουν αντίστοιχα." Και γαμώ τα σκεπτικά. Γι αυτό πέφτει η βοϊδόπουτσα και δεν κάνετε κιχ. Λοιπόν εγώ προτείνω 99% φορολογηση. Θα ζήσεις με το 1%. Για την Ελλάδα ρε γαμώτο. Για την αριστερά. Για την ανάπτυξη. Και καλή όρεξη.

Οι

Συντάξεις δεν θα μειωθούν είναι αντάλλαγμα για το Μακεδονικό. Μόλις περάσει το ψήφισμα για τα Σκόπια θα του δωθεί το ΟΚ εδώ θα είμαστε.

Μόνη

Είσαι Μαρία γιατί τα παιρνεις χοντρά και κοιτας μονο τη παρτη σου κ οχι τους άλλους

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

nd_olala

Ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή την παραίτηση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου αρμοδίου για τα θέματα διαφθοράς κ. Ιωάννη Αγγελή, μόλις τρεις μήνες αφ' ότου ανέλαβε καθήκοντα

4689956

Στην εκδήλωση που πραγματοποιείται στον απόηχο των ανεξαρτητοποιήσεων Αμυρά και Ψαριανού, συμμετέχουν διπλωμάτες και επιστήμονες - Θα παρέμβουν ο Στέφανος Μάνος και ο Νίκος Δήμου

1
KV4_1852_preview__2_

«Η Δημοκρατία μας θα βγει ενισχυμένη μόνο μέσω της γνήσιας έκφρασης του λαού - Αντιθέτως, θα βγει πληγωμένη, αν ένα κρίσιμο εθνικό θέμα επιχειρηθεί να επιλυθεί με μια οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία» σημειώνει ο πρόεδρος της «Ένωσης Ελλήνων Νομικών e-Θέμις»

2
nd-fotos_main01

Η αξιωματική αντιπολίτευση  δίνει στη δημοσιότητα φωτογραφίες προσώπων, που κατά την Πειραιώς, πρωταγωνίστησαν στα έκτροπα, ζητά από την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για τα χημικά στους πολίτες και ρωτά γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η δίκη της Χρυσής Αυγής εδώ και 4 χρόνια

11
4689721

Επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα χαρακτήρισαν τη συμφωνία Τσίπρα- Ζάεφ οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής - Συμφώνησαν με τις αποφάσεις της Φώφη Γεννηματά για τη διαγραφή Θοχαρόπουλου και το έκτακτο συνέδριο

8