Κοτζιάς: Η προπαγάνδα τους έγινε ανοησία - Η Συμφωνία των Πρεσπών φέρνει πίσω το ορθό όνομα

4543475_2

Στις κοινές δηλώσεις του με τον Λετονό ομόλογό του  ο κ.Κοτζιάς κατηγόρησε για υποκρισία τις προηγούμενες κυβερνήσεις, τονίζοντας ότι το όνομα «Μακεδονία» ήταν δημιούργημά τους - Επεσήμαναν τα κοινά συμφέροντα Βορρά-Νότου

Τα κοινά συμφέροντα που συνδέουν τις μικρο-μεσαίες χώρες Νότου και Βορρά της ΕΕ διαπίστωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Λετονίας, Νίκος Κοτζιάς και Έντγκαρς Ρίνκεβιτς, κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Εξωτερικών, δρομολογώντας τη διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας.

«Νότος και ο Βορράς της Ευρώπης έχουν κοινά συμφέροντα, θέλουμε και προωθούμε την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς που μπορούμε, από τα ζητήματα ασφάλειας μέχρι τον πολιτισμό και τα μορφωτικά», είπε ο Ν. Κοτζιάς στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση.

Αναφερόμενος στο Σκοπιανό, ο κ.Κοτζιάς ευχαρίστησε τον Λετονό ομόλογό του «για την ηγετική διεύθυνση των εργασιών που έκανε στο Συμβούλιο των Υπουργών, όταν ήταν Προεδρία. Ο ίδιος προσωπικά, ιδιαίτερα όταν συζητούσαμε δύσκολα τότε θέματα, όπως ήταν το «Μακεδονικό» και που σήμερα, χάρη και στη στάση που κράτησε η τότε Προεδρεία, μπορέσαμε να βρούμε καλές και δημιουργικές λύσεις».

«Ένα σχόλιο θέλω να κάνω μόνο, μια και έχω δημόσια τον λόγο. Το είπα και το πρωί. Η fYROM είχε αναγνωριστεί ως “Μακεδονία” από 145 κράτη, στα οποία περιλαμβάνονται και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Και γι’ αυτό οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής την αποκαλούν και σήμερα “Μακεδονία”. Η αναγνώριση αυτή έγινε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας. Κατά συνέπεια, δε δείχνει υψηλό αίσθημα ευθύνης να μας κατηγορούν εμάς σήμερα γιατί αποκαλείται αυτή η χώρα ακόμα “Μακεδονία"», σημείωσε ο υπουργός.

Και πρόσθεσε: «Αυτή η χώρα θα ονομαστεί και θα ονομάζεται από το διεθνή παράγοντα και τα κράτη-συμμάχους της χώρας “Βόρεια Μακεδονία”, μόλις επικυρωθεί από τα δύο κοινοβούλια η Συμφωνία των Πρεσπών. Και αυτό αποδεικνύει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών φέρνει πίσω το ορθό όνομα και όχι το σκέτο “Μακεδονία”. Δικό τους δημιούργημα είναι αυτό και όχι δικό μας. Έχει λίγο αίσθηση υποκρισίας που έχει καταλήξει στην προπαγάνδα τους σε ανοησία, να μου επιτρέψουν να πω».

Για το μεταναστατευτικό

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο Ν. Κοτζιάς ευχαρίστησε τον συνάδελφό του «για την αλληλεγγύη» που εξέφρασε η χώρα του στην Ελλάδα αλλά και για το γεγονός ότι «υλοποίησε όλες τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει». «Πράγμα που αποτελεί, φοβάμαι, την εξαίρεση στην Ευρώπη», όπως σημείωσε.

Στο πλαίσιο γενικότερης συζήτησης για την κατάσταση στο σημερινό κόσμο, το ρόλο που παίζουν οι μεγάλες δυνάμεις, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Ρωσία διαπιστώθηκε, όπως είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, ότι «εμείς δε θέλουμε ούτε συγκρούσεις με τρίτους, ούτε στο εσωτερικό της Δύσης, γιατί είμαστε κράτη που η ασφάλειά τους εξαρτάται και συνοδεύεται με την ειρήνη, την αλληλοκατανόηση, την προτεραιότητα στη διπλωματία, στις κοινές αξίες και στα κοινά οράματα».

Ρίνκεβιτς: Εποικοδομητική συνάντηση

Ως «εξαιρετική, ενδιαφέρουσα, παραγωγική και εποικοδομητική» χαρακτήρισε από την πλευρά του ο κ. Ρίνκεβιτς τη συζήτηση που είχε σήμερα το πρωί τόσο με τον Νίκο Κοτζιά όσο και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Προς έκπληξη, όπως είπε, ορισμένων, διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων σε πολλά θέματα, όπως για την ασφάλεια, το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και επί κάποιων οικονομικών θεμάτων».

«Πριν από 5-6 χρόνια», πρόσθεσε, «μία ελληνική εφημερίδα έλεγε ότι η Λετονία είναι σημαντική δημοσιονομικά χώρα. Τώρα όμως διαπιστώνουμε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε την ανισότητα, θέματα που έχουν σχέση με την ευρωπαϊκή ανάπτυξη και την Ευρώπη», επισημαίνοντας ότι «ο επόμενος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός θα είναι ένα από τα εργαλεία για να αντιμετωπιστούν αυτά τα θέματα».

Ο Λετονός ΥΠΕΞ στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε τη σημασία της κοινωνικής συνοχής της Ε.Ε. και της συνέχισής της «ώστε να χρησιμοποιηθεί περισσότερο και στην παιδεία» εκφράζοντας την ελπίδα ότι σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν και οι συζητήσεις στην Ευρώπη.

Ο κ. Ρίνκεβιτς ευχαρίστησε τη χώρα μας για τη στήριξή της στις συζητήσεις εντός του ΝΑΤΟ. «Ζούμε σε ενδιαφέρουσες περιοχές του κόσμου. Η γειτονιά μας είναι ενδιαφέρουσα και ως εκ τούτου καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον καλύτερα όταν συζητάμε τα θέματα της ασφάλειας», σημείωσε, εξηγώντας ότι ενώ η Ελλάδα συμμετέχει σε αποστολές στην Βαλτική, η Λετονία συμμετέχει στην Frontex στην Ελλάδα με συνοριοφύλακες, γεγονός που βελτιώνει την κατανόηση.

Αναφερόμενος στη Συμφωνία «με την Βόρεια Μακεδονία, θα την αποκαλέσω εγώ» -όπως είπε χαρακτηριστικά- θέλησε να εκφράσει το «θαυμασμό» του προς τον Νίκο Κοτζιά «για το θάρρος και την ηγετική θέση που ανέλαβε μέχρι τώρα στο θέμα αυτό».

Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι «η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί και θα γίνει η Βόρεια Μακεδονία μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι τα θέματα θα επιλυθούν και ότι θα έχουμε ένα ακόμα κράτος-μέλος».

«Πιστεύω», συμπλήρωσε, «ότι και εσείς και η κυβέρνηση έχετε κάνει κάτι το υποδειγματικό σε μία ήπειρο όπου υπάρχουν τόσα άλυτα θέματα. Και αντιμετωπίσατε το θέμα αυτό με ένα τρόπο που μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα και σε άλλες χώρες στο πλαίσιο άλλων διαφωνιών που υπήρξαν».

Αναφορικά με το μέλλον της Ευρώπης υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. «θα πρέπει να περιλάβει και τις μικρές και τις μεσαίου μεγέθους χώρες». Επισήμανε ότι και για την Λετονία «η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, το θέμα του Brexit, το θέμα της εμβάθυνσης της διακυβέρνησης της ευρωζώνης και της διεύρυνσής της για να αντιμετωπιστούν τα θέματα της μετανάστευσης και της διεύρυνσης είναι σημαντικά».

Υπό το πρίσμα αυτό, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «πρέπει να γίνουν και ευρύτερες συζητήσεις». Και συμπλήρωσε: «Τρεις είναι οι Βαλτικές χώρες, Λετονία, Εσθονία και Λιθουανία. Και υπάρχουν και άλλα κράτη-μέλη εδώ. Η Ελλάδα, η Κροατία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Και ως εκ τούτου, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε έναν ευρύτερο διάλογο Βορρά-Νότου».

ΣΧΟΛΙΑ (7)

Κωστας αρ

Οι άλλες κυβερνήσεις δεν τους είχαν δώσει το δικαίωμα της αναγνώρισης!!! Εσύ κοτζια έβαλες την υπογραφή σου και τα έδωσες όλα!!! Ταυτότητα γλώσσα κλπ!!! Σε δέκα χρόνια εάν είσαστε κυβέρνηση θα υπογράψετε και προσάρτηση για το υπόλοιπο κομμάτι της Μακεδονίας!!! Τρώγοντας ανοίγει και η όρεξη!!! Σκοπός της Γερμανίας ο διαμελισμός της Ελλάδας και εσείς τους πρόσφερα τε το έδαφος!!! Εθνική προδοσία με υπογραφή δική σας!!!

Ελεος

Ο κουλης θε πρεπει να παρει θεση. Που φτασαμε να κρεμομαστε στα τσουτσεκια. Μια περηφανη χωρα να σερνεται απο την μυτη. Εγινε οτι εγινε με αυτους τους απιστους. Τα υπολοιπα κομματα πρεπει να διορθωσουν. Δεν πρεπει να μας φοβιζουν τα τερτιπια των γιαγκιδων. Πρεπει να ειμαστε ενωμενοι

;

Αυτά που λέει νομίζει ότι τα λέει για καλό;;; Ρε ούτε τη ψήφο σας δε θα βρισκετε

Ζήνα

Σε όλες τους τις επίσημες συνεντεύξεις τύπου το λογότυπο της χώρας τους αναγράφεται ως Δημοκρατία της Μακεδονίας, τα λοιπά να τα πει στους σταλινικούς συντρόφους του ο υπουργός. Μετά τις εκλογές ας πάει στα Σκόπια να εργασθεί, ταιριάζει περισσοτερο με αυτούς.

αιντε

ΕΚΤΟΣ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΥ....ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΦΝΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ....

ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΕΝΑΝ ΚΝΙΤΗ ΠΡΟΔΟΤΗ

Αντε πάλι ο κνιτης...Εδωσες στους σκοπιανούς Γλωσσα και Εθνοτητα. Δεν έκανες δημοψήφισμα! ΧΑ, ΝΔ, ΑΝΕΛ, ΚΙΝΑΛ, ΛΕΒΕΝΤΗΣ, ΚΚΕ είναι απεναντι σου! ΘΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΕΙΣ ΒΑΝΑΥΣΑ, ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΔΟΥΛΕ ΠΡΟΔΟΤΗ. Οι Νοτιοι Μακεδόνες θα σας σκισουν.

Ποιοι...

...είναι απέναντι? Δηλαδή εάν κάποιοι από αυτούς γίνουν κυβέρνηση θα καταψηφίσουν τη συμφωνία? Χα, χα, χα, χα..., ποιος? Η Ντόρα, ο Δένδιας, η Φώφη? Κουτσούμπας, Μιχαλολιά δε παίζουν διότι θα γίνουν κυβέρνηση μόλις οι υπόλοιποι εποικήσουν στον Άρη, ο Λεβέντης έχει πολιτικό Αλτσχάιμερ και τα υπόλοιπα παλικάρια θα ψωνίσουν τετράφυλλη πάνα με φτερά και έλικες άμα τους κάτσει το πρόβλημα... χα, χα, χα, χα.., άκου ΑΠΕΝΑΝΤΙ..., πλάκα έχεις!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4932330

Τουλάχιστον 15 χώρες, έπρεπε να εμφανίσουν στέρεο μέτωπο μέσα στο Συμβούλιο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην ΕΕ είπε ο πρώην υπουργός μιλώντας απόψε σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ

3
7dfc754bcc0ce3d544bab7f919801d8c

Οι ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο άλλαξαν με τα γεωτρύπανα της Τουρκίας αναφέρει στο πρακτορείο Ανατολού - Αδειάζει ξανά τον Ακιντζί ο Τούρκος ΥΠΕΞ - Συγκρίνει την εισβολή στη Συρία με τον Αττίλα στην Κύπρο! -Ξεκαθαρίζει ότι μόνο αν ικανοποιηθούν οι όροι που έχει θέσει η Άγκυρα θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό 

7
pm0

H ρύθμιση αφορά σε όλες τις άδειες που εκδόθηκαν από 1-1-2006   - Στόχος η αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων - Ανακοίνωσε ότι εντός του 2020 θα τεθεί υπό συζήτηση με τους εταίρους το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος - Έστειλε μήνυμα στους τραπεζίτες ενόψει της αυριανής του συνάντησης: «Είναι άδικες οι χρεώσεις» - H ομιλία του πρωθυπουργού στο δείπνο του Economist

68
komision_main

Λόγω της επιθετικότητας απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο - Η Επιτροπή Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εγκρίνει ή απορρίπτει κάθε χρηματοδοτική δράση της Ένωσης, υιοθέτησε μία επιθετική διατύπωση εναντίον της Άγκυρας

5