Επικοινωνία Τσίπρα, Αναστασιάδη λίγο πριν τη συνάντηση με Ερντογάν

Επικοινωνία Τσίπρα, Αναστασιάδη λίγο πριν τη συνάντηση με Ερντογάν

Συζητήθηκαν οι θέσεις που θα μεταφερθούν προς τον τούρκο πρόεδρο από πλευράς του Έλληνα πρωθυπουργού, σε σχέση με τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού - Το απόγευμα ο Νίκος Αναστασιάδης θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ

tsipras_anastasiadis
Μακρά συνομιλία είχαν σήμερα ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενόψει της συνάντησης που θα έχει σε λίγη ώρα ο Αλέξης Τσίπρας με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες.

Το απόγευμα ο Νίκος Αναστασιάδης θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Όπως δήλωσε ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, αντικείμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας Αναστασιάδη -Τσίπρα ήταν οι θέσεις που θα μεταφερθούν προς τον τούρκο πρόεδρο από πλευράς του Έλληνα πρωθυπουργού, σε σχέση με τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού, δηλαδή σε σχέση με το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Τηλεφωνικές επικοινωνίες έχουν γίνει και στο πρόσφατο παρελθόν και θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Συγκεκριμένα, απόψε στις 6:30μμ ο Κύπριος Πρόεδρος θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.


«Αυτές οι επικοινωνίες και οι επαφές», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης «που θα γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα σχετίζονται με την κάθοδο της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο, αλλά και σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, μια πρωτοβουλία που θα ξεκινήσει την τελευταία εβδομάδα Ιουλίου και δική μας ευχή και προσδοκία είναι να προκύψουν τέτοια δεδομένα από τις επαφές της κ. Λουτ που θα μας επιτρέπουν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν στο Κρανς Μοντανά».

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στα Κατεχόμενα, ανέφερε ότι οι δημόσιες δηλώσεις έχουν τη δική τους σημασία, υπέδειξε ωστόσο πως «πολύ μεγαλύτερη σημασία έχουν οι συναντήσεις και το τι συζητείται σε επαφές όπως αυτή που θα έχουν σήμερα Τσίπρας και Ερντογάν».
 
Η Ελληνοκυπριακή πλευρά, επεσήμανε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, καταγράφει το έντονο ενδιαφέρον του ΓΓ του ΟΗΕ, όπως εκδηλώνεται και με την αποστολή της κ. Λουτ, μια εξέλιξη που η Ελληνοκυπριακή πλευρά επεδίωκε και καλωσορίζει και θα αναμένει τα αποτελέσματα αυτής της πρωτοβουλίας.
 
«Όλα θα εξαρτηθούν από την ολοκλήρωση των συναντήσεων που θα έχει η κ. Λουτ, σε Τουρκία, Ελλάδα, Βρετανία και Βρυξέλλες. Εκτιμάται ότι οι συναντήσεις θα ολοκληρωθούν περί τις αρχές Σεπτεμβρίου και ακολούθως θα ενημερώσει τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος θα λάβει τις αποφάσεις για τα μετέπειτα βήματα», συμπλήρωσε
 
Σε παρατήρηση ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δηλώνει ότι δεν θα εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις ανοικτού τέλους, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως αυτή του τη θέση ο κ. Ακιντζί θα μπορεί να τη μεταφέρει στην κ. Λουτ, όπως και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα μεταφέρει τις θέσεις της Ελληνοκυπριακής πλευράς. «Εμείς εκείνο που μπορούμε δημόσια να αναφέρουμε είναι η ευχή, η προσδοκία να υπάρξουν αποτελέσματα από αυτή την προσπάθεια της κ. Λουτ».
 
Τα είπαν με Λαβρόφ

Εξάλλου, ο κ. Χριστοδουλίδης ρωτήθηκε κατά πόσον η τηλεφωνική του συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του αφορούσε την ένταση που προέκυψε στις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας, για να απαντήσει ότι σε καμία περίπτωση δεν αφορούσε το εν λόγω περιστατικό.

«Η τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Λαβρόφ, όπως και αυτές που προηγήθηκαν και αυτές που θα γίνουν σήμερα και τις επόμενες μέρες, αφορούν τις εξελίξεις στο Κυπριακό όπως διαμορφώνονται με την αποστολή της κ. Λουτ, αλλά και τις συζητήσεις που θα γίνουν το δεύτερο δεκαπενθήμερο Ιουλίου σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο» είπε.
Απαντώντας σε ερώτηση, επεσήμανε πως «οι σχέσεις μας με τη Ρωσία συνεχίζουν να έχουν τους ίδιους θερμούς δεσμούς που είχαν και τα προηγούμενα χρόνια». Ένας από τους βασικούς πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπέδειξε ο Υπουργός Εξωτερικών, αφορά την ενίσχυση των σχέσεων της με όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, σχέσεις οι οποίες δεν περιορίζονται μόνο στο Κυπριακό αλλά επεκτείνονται γενικότερα σε θέματα διμερών σχέσεων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης