ΝΔ: Η συμφωνία των Πρεσπών «προκαλεί τετελεσμένα που είναι δύσκολο να ανατραπούν»

ΝΔ: Η συμφωνία των Πρεσπών «προκαλεί τετελεσμένα που είναι δύσκολο να ανατραπούν»

Με σκωπτική διάθεση αντιμετωπίζουν στην Πειραιώς τα ερωτήματα του Μαξίμου αν θα ψηφίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη συμφωνία

nd
«Η συμφωνία των Πρεσπών είναι ήδη από την Κυριακή σε ισχύ και παράγει αποτελέσματα», υπογραμμίζουν αξιωματούχοι της Νέας Δημοκρατίας και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «έδωσε λευκή επιταγή στα Σκόπια να αναλάβουν πλέον εκείνα να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους βάσει της συμφωνίας».

Συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη επισημαίνουν με έμφαση ότι «όπως είναι διατυπωμένη η συμφωνία, προκαλεί τετελεσμένα που είναι δύσκολο να ανατραπούν».

Την ίδια ώρα, στελέχη της Πειραιώς αντιμετωπίζουν με σκωπτική διάθεση τα ερωτήματα για το τι θα κάνει η Νέα Δημοκρατία όταν φθάσει στην ελληνική Βουλή για επικύρωση η συμφωνία που, με αφορμή σχετικό δημοσίευμα της γερμανικής Frankfurter Allgemeine, τίθενται από το Μέγαρο Μαξίμου. «Είναι καταρχήν άκρως ενδιαφέρον, αλλά και ενδεικτικό του πανικού του Μαξίμου, ότι υιοθετεί πλήρως την εκτίμηση της γερμανικής εφημερίδας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας», παρατηρούν.

Θα τους… ρίξει ο Καμμένος;

Υπενθυμίζουν ότι μόλις προ 15νθημέρου, όταν κλήθηκε να σχολιάσει το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας να γίνουν εκλογές, ο κ. Τσίπρας όχι μόνον δήλωσε ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, αλλά ειρωνεύτηκε συστήνοντάς να μην έχει βιασύνη για την επερχόμενη ήττα της.
Θέτουν το ερώτημα αν έχει αλλάξει αυτή η θέση του πρωθυπουργού και δεν σκοπεύει να εξαντλήσει τελικά την τετραετία. Ή αν φοβούνται μήπως τους ρίξει ο κ. Καμμένος όπως φέρεται να είπε στους βουλευτές τους. Και καλούν τους κυβερνώντες να απαντήσουν πότε έχουν σκοπό να πάνε σε εκλογές αν έχουν αλλάξει τα σχέδια τους.

Τα δημοσιεύματα και οι διαψεύσεις

Παρά ταύτα, ωστόσο, επιτελείς της Πειραιώς διαψεύδουν με κατηγορηματικότητα τους ισχυρισμούς του γερμανικού δημοσιεύματος αναφέροντας ότι «το δήθεν ρεπορτάζ είναι απολύτως ψευδές από την πρώτη ως την τελευταία του λέξη». Και, όπως τονίστηκε σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Πειραιώς, «εν αντιθέσει με τον Αλ. Τσίπρα, που άλλα λέει εντός της χώρας και άλλα εκτός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά πάντα την ίδια ακριβώς γλώσσα και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό».
«Όπως ακριβώς η Νέα Δημοκρατία έθεσε προ των ευθυνών της την κυβέρνηση με την πρόταση δυσπιστίας, το ίδιο ακριβώς θα πράξει καταψηφίζοντας τη συμφωνία, όταν οι κ. Τσίπρας και Καμμένος τη φέρουν προς επικύρωση στη Βουλή», ξεκαθαρίζουν γαλάζια στελέχη.

Κλείσιμο
Αντί να επιχαίρει η κυβέρνηση για κάποια δημοσιεύματα στο εξωτερικό, μάλλον θα έπρεπε να την κάνουν να σιωπά μήπως και συνειδητοποιήσει τι ακριβώς υπέγραψε, σημειώνουν. Πόσο μάλλον όταν τα δημοσιεύματα αυτά εμφανίζουν κάποιους ξένους να είναι ενθουσιασμένοι με μια συμφωνία που κάνει ευλόγως τους Έλληνες οργισμένους, προσθέτουν.

«Δεν εκπλήσσει όμως το θράσος του κ. Τσίπρα να ζητάει ακόμη και τα ρέστα από τη Νέα Δημοκρατία για την εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών», τονίζουν. «Ούτε το γεγονός ότι χαμογελούσε, ακούγοντας τον κ. Ζάεφ να μιλά μπροστά του για “Μακεδόνες” εννοώντας τους συμπατριώτες του».

Σύμφωνα με τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι 153 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ φέρουν ακέραιη την ευθύνη για τη συμφωνία που ήδη παράγει τετελεσμένα. Η Νέα Δημοκρατία, υποστηρίζουν, εξάντλησε όλες τις δυνατότητες που είχε, προκειμένου να αποτρέψει την υπογραφή της συμφωνίας. Επισήμανε εγκαίρως ένα προς ένα τα αρνητικά σημεία της υπογραμμίζοντας ότι «καμία ελληνική κυβέρνηση στο παρελθόν δεν έκανε αυτές τις εθνικές υποχωρήσεις. Καμία δεν παραχώρησε μακεδονική ταυτότητα και μακεδονική γλώσσα».

Εξηγούν ότι «για να αποτρέψει την υλοποίηση αυτής της εθνικώς επιζήμιας συμφωνίας η ΝΔ έκανε χρήση του έσχατου θεσμικού όπλου που διαθέτει η αντιπολίτευση. Κατέθεσε πρότασης δυσπιστίας. Ο κ. Καμμένος με την θετική ψήφο του έδωσε το στυλό στον κ. Τσίπρα για ανέβει στις Πρέσπες και να υπογράψει. Επομένως υπέγραψε και ο ίδιος».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης