Η ΝΔ καταρρίπτει τις κατηγορίες πως είχε αναγνωρίσει «μακεδονική» γλώσσα από το 1977

kotzias-koumoutsako-1

Αποκαλύπτει ότι επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν υπήρξε η διατύπωση αντίρρησης σε Συνδιάσκεψη για την Τυποποίηση των Γεωγραφικών Ονομάτων

Σε κατάρριψη των κατηγοριών εκ μέρους του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο οποίος επιμένει να υποστηρίζει ότι το 1977 υπήρξε αναγνώριση της «μακεδονικής» γλώσσας προχωρά η Νέα Δημοκρατία με ενημερωτικό της σημείωμα.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει ότι στην έκθεσης του 1977, που επικαλείται ο κ. Κοτζιάς, υπάρχει ρητή επισήμανση ότι «οι προσδιορισμοί που χρησιμοποιούνται και η παρουσίαση του υλικού σε αυτήν την έκδοση (δηλαδή και ο τρόπος που αναφέρονται οι γλώσσες) δεν υπονοούν την έκφραση οποιασδήποτε άποψης από πλευράς της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών αναφορικά με το νομικό καθεστώς οποιασδήποτε χώρας, επικράτειας, πόλης, περιοχής ή των Αρχών του, ή αναφορικά με την οριοθέτηση των συνόρων ή των ορίων του». Από το κείμενο αυτό προκύπτει, όπως εξηγεί η ΝΔ, ότι δεν είναι στις προθέσεις ούτε των συντακτών της έκθεσης ούτε, πόσο μάλλον, των συμμετεχόντων στη Διάσκεψη η δημιουργία πολιτικών τετελεσμένων οποιασδήποτε μορφής.

Παράλληλα η Νέα Δημοκρατία τονίζει ότι ενώ το 2007 και το 2012 οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων Καραμανλή και Σαμαρά στο κείμενο της έκθεσης εντάχθηκαν οι αντιρρήσεις της Ελλάδας, δεν συνέβη το ίδιο το 2017, επι κυβερνήσεως, δηλαδή, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν υπάρχει επιφύλαξη της ελληνικής πλευράς.

Η ΝΔ σχολιάζει, τέλος, δηκτικά το επιχείρημα του υπουργού Εξωτερικών όπως αποτυπώθηκε και σε tweet ότι η γλώσσα των Σκοπίων εντάχθηκε στον πίνακα των επισήμων γλωσσών του ΟΗΕ, παραθέτοντας το απόσπασμα από την ιστοσελίδα των Ηνωμένων Εθνών στο οποίο φαίνεται ότι οι «επίσημες γλώσσες του ΟΗΕ» είναι μόλις έξι: αγγλικά, αραβικά, γαλλικά, ισπανικά, κινεζικά και ρωσικά.

Διαβάστε όλο το ενημερωτικό σημείωμα της ΝΔ:

H Ν.Δ. δίνει σήμερα στη δημοσιότητα τα πλήρη στοιχεία που αφορούν τις περιβόητες Διασκέψεις του ΟΗΕ που διεξάγονται ανά πενταετία και τις οποίες επικαλείται o κ. Νίκος Κοτζιάς υποστηρίζοντας ψευδέστατα ότι η Ελλάδα έχει τάχα από το 1977 αναγνωρίσει την “Μακεδονική γλώσσα”, ενισχύοντας έτσι -κατά τρόπο ανεξήγητο και απαράδεκτο- την επιχειρηματολογία της γειτονικής μας χώρας.

Όπως εύκολα θα διαπιστώσει κανείς, η ΝΔ όχι μόνον δεν συναίνεσε ποτέ στον ισχυρισμό της ΠΓΔΜ ότι η γλώσσα της είναι τάχα η “Μακεδονική”, αλλά στις εν λόγω διασκέψεις του ΟΗΕ είχε αντιδράσει δύο φορές επί κυβερνήσεων Καραμανλή και Σαμαρά το 2007 και το 2012. Οι επιφυλάξεις της ΝΔ, μάλιστα, υπάρχουν επισήμως καταγεγραμμένες στις εκθέσεις των δύο αυτών διασκέψεων, κάτι που παραδόξως δεν συμβαίνει στην έκθεση της τελευταίας Διάσκεψης του ΟΗΕ (2017) στην οποία μετείχε εκπρόσωπος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Τα δεδομένα έχουν ως εξής:

Ο κ. Κοτζιάς επικαλείται την τελική Έκθεση της Τρίτης Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Τυποποίηση των Γεωγραφικών ονομάτων που έλαβε χώρα στην Αθήνα το 1977, προκειμένου να προβάλει έναν ανυπόστατο ισχυρισμό ότι η Ελλάδα αποδέχθηκε από τότε την ύπαρξη “Μακεδονικής γλώσσας”.

Αυτό παρά το γεγονός ότι επί δεκαετίες, όπως γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Κοτζιάς, οι Έλληνες διπλωμάτες, αλλά και οι Έλληνες αξιωματούχοι άλλων Υπουργείων που συμμετέχουν σε διεθνείς διασκέψεις, έχουν ρητές οδηγίες να καταγράψουν την άρνησή τους και να αντιταχθούν σε οποιαδήποτε χρήση του ονόματος “Μακεδονία” για την ΠΓΔΜ, αλλά και να μην δεχθούν οποιαδήποτε χρήση του επιθέτου “Μακεδονική/Μακεδονικός” σε σχέση με την εθνότητα, τη γλώσσα, την κυβέρνηση ή άλλους θεσμούς της εν λόγω χώρας.

Ο κ. Κοτζιάς αγνόησε -προφανώς σκόπιμα- το γεγονός ότι στο κείμενο της επίμαχης προαναφερόμενης έκθεσης υπάρχει ρητή επισήμανση ότι  “Οι προσδιορισμοί που χρησιμοποιούνται και η παρουσίαση του υλικού σε αυτήν την έκδοση (δηλαδή και ο τρόπος που αναφέρονται οι γλώσσες) δεν υπονοούν την έκφραση οποιασδήποτε άποψης από πλευράς της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών αναφορικά με το νομικό καθεστώς οποιασδήποτε χώρας, επικράτειας, πόλης, περιοχής ή των Αρχών του, ή αναφορικά με την οριοθέτηση των συνόρων ή των ορίων του”.

Η επισήμανση αυτή τονίζει και επιβεβαιώνει, όπως ορθά υποστηρίζει ο καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης, τον αμιγώς τεχνικό χαρακτήρα της Διάσκεψης και της τελικής έκθεσης, η οποία αφορά θέματα τυποποίησης τοπωνυμίων και, στο πλαίσιο αυτό, αναφέρεται και στην τυποποιημένη μεταφορά των γλωσσών της πρώην Γιουγκοσλαβίας από το κυριλλικό στο λατινικό αλφάβητο. Τονίζει, δηλαδή, ότι δεν είναι στις προθέσεις ούτε των συντακτών της έκθεσης ούτε, πόσο μάλλον, των συμμετεχόντων στη Διάσκεψη η δημιουργία πολιτικών τετελεσμένων οποιασδήποτε μορφής.

Ακόμη χειρότερα, o κ. Κοτζιάς αγνόησε το γεγονός ότι στην Ενάτη Συνδιάσκεψη για την Τυποποίηση των Γεωγραφικών Ονομάτων που έλαβε χώρα το 2007, επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή, αναφέρεται ρητώς στην τελική έκθεση (παράγραφος 123, σελ. 27) ότι “Αντιρρήσεις εγέρθησαν από τον εκπρόσωπο της Ελλάδας αναφορικά με τους κωδικούς της χώρας και της γλώσσας καθώς και της σήμανσης (label) γλώσσας σχετικά με την καταχώρηση της πρώην γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας”.

Το ίδιο ακριβώς έπραξε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της ΝΔ και στη Δέκατη Συνδιάσκεψη για την Τυποποίηση των Γεωργραφικών Ονομάτων που έλαβε χώρα τον Αύγουστο του 2012 επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά. Στην τελική έκθεση καταχωρήθηκε (στην παράγραφο 122 της σελ. 29) ρητή αναφορά ότι “Αντιρρήσεις εγέρθησαν από τον εκπρόσωπο της Ελλάδας αναφορικά με τους κωδικούς ISO της χώρας και της γλώσσας καθώς και για την ετικέτα γλώσσας σχετικά με την καταχώρηση της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στη λίστα UNGEGN ονομασιών χωρών”.

Αντιθέτως στο κείμενο της έκθεσης της Ενδέκατης Συνδιάσκεψης για την Τυποποίηση των Γεωγραφικών Ονομάτων που έλαβε χώρα το 2017 επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν περιλαμβάνεται καμία επιφύλαξη της ελληνικής πλευράς, όπως αυτή είχε ρητά διατυπωθεί το 2007 και το 2012. Υπάρχει  μια παραπομπή σε μια δήλωση που δεν περιελήφθη καν στην έκθεση. Γεγονός που υποδεικνύει σαφή πρόθεση -ήδη από τότε- της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να υποβαθμίσει το θέμα της γλώσσας της ΠΓΔΜ.

Συνοψίζοντας, έχει απόλυτο δίκιο ο Καθηγητής Μπαμπινιώτης, ο οποίος όλες τις τελευταίες ημέρες υπογραμμίζει με διαδοχικές δημόσιες τοποθετήσεις του ότι η Διάσκεψη του 1977 ήταν αυστηρά τεχνικού χαρακτήρα και δεν είχε καμία σημασία ως προς την αναγνώριση δήθεν “μακεδονικής γλώσσας”. Το κείμενο του 1977 δεν αφορούσε την αποδοχή ή αναγνώριση μιας γλώσσας υπό συγκεκριμένη ονομασία από την Ελλάδα ή τις άλλες συμμετέχουσες στη συνάντηση χώρες. Αφορά μόνο το πως θα μεταφέρεται μία γλώσσα από το κυριλλικό στο λατινικό αλφάβητο. Σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται αποδοχή του όρου “μακεδονική γλώσσα” και αυτό φαίνεται, άλλωστε, από τη μετέπειτα πρακτική και τις ενστάσεις που ήγειρε η Ελλάδα τις επόμενες δεκαετίες. Ισχυριζόμενος  ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας ότι αποδεχθήκαμε τον εν λόγω όρο, το μόνο που επιτυγχάνει είναι η αποδυνάμωση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας. Υπονομεύει έτσι τη θέση της Ελλάδας σε μία μικροπολιτική προσπάθεια να πληγεί η αντιπολίτευση. Αλλά ο αντίπαλος δεν είναι η αντιπολίτευση στη συγκεκριμένη εθνική υπόθεση. Δυστυχώς αυτό δεν το κατάλαβε ποτέ ο κ. Κοτζιάς.

Κατά τα λοιπά, έχει ενδιαφέρον, αλλά είναι και ενδεικτικό της προχειρότητας και της ασυγχώρητης επιπολαιότητας στους χειρισμούς  των εθνικών θεμάτων από τον κ. Κοτζιά ακόμη και ο χειρισμός της... ελληνικής γλώσσας εκ μέρους του.

Υπενθυμίζουμε το σχετικό tweet του κ. Κοτζιά:Ο κ. Κοτζιάς μιλά για “επίσημες γλώσσες του ΟΗΕ” προφανέστατα γιατί αγνοεί πλήρως ότι αναγνωρισμένες ως “επίσημες γλώσσες του ΟΗΕ” είναι μόλις έξι: αγγλικά, αραβικά, γαλλικά, ισπανικά, κινεζικά και ρωσικά. Μπορεί να το διαπιστώσει και σήμερα κάνοντας ένα απλό κλικ στο site του ΟΗΕ:

unf-foto-1

ΣΧΟΛΙΑ (13)

demius_5

Οταν μια εφημερίδα γράψει κάτι για έναν πολιτικό,τότε αυτός είναι υποχρεωμένος να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα που τον αφορά.Αν αργήσει να το κάνει τότε αρχίζει η μουρμούρα για το ποιόν του και αν τελικά το κάνει,έστω κι αργά,η ζημιά έχει γίνει και πολύ δύσκολα μετά "μαζεύεται"το κόστος της.Πιστεύω ότι το ίδιο έγινε το 1977.Εβγαλε ο ΟΗΕ ένα ψήφισμα ή όπως αλλιώς λέγεται περί "μακεδονικής" γλώσσας και μέχρι τώρα καθομασταν χωρίς να απαντάμε και γι αυτό φταίει η ΝΔ όσο κι αν κλαίει τώρα.Ας παραδεχτούμε οτι είναι αργά για "απαντήσεις" και να διαδόσουμε σε όλο το κόσμο το πολιτιστικό δίκαιο πού είναι ασφαλώς και ιστορικό:Only Greeks are Macedonians!

Να τελειώνουμε, Παλιός ΝΔ

Δυστυχώς ο Κοτζιάς έχει δίκιο, είτε μας αρέσει είτε Όχι και είναι ΚΚΕ - βαθύ Πασοκ κλπ. Το 45-49 αντί να μοιραζόμαστε την Πίτα με τους Νικητές εμείς είχαμε το Συμμοριτοπόλεμο με τον Περιβόητο Δημοκρατικό στρατό, απορώ, τί σχέση είχε αυτός ο στρατός με την Δημοκρατία; Η Ελλαδίτσα μας απέκτησε οριστικά την ανεξαρτησία της με την Υπογραφή των μεγάλων Δυνάμεων( ΜΔ) και με τις θυσίες των ξένων σημειώνω. Ενώ διαπαιδαγωγούμενά ότι φταίνε πάντα οι Ξένοι. Διαβάστε τι έκαναν στον εμφύλιο του 21 οι Στερεοελλαδίτες στους Πελοποννήσιους, στον Κολοκοτρώνη, τί έγινε με την Μικρά Ασία, τι έγινε με την Κύπρο και αφήστε τα κηρύγματα μίσους και του θυσιαστείτε για να δοξαστώ και να χρησιμοποιείτε επιλεκτικά τα κατορθώματά μας. Το έχουμε, ή δεν το έχουμε πουλήσει το ¨Ονομα από το 92; Έχει υιοθετηθεί από 140 χώρες και μεταξύ αυτών από τις ΜΔ; και τώρα δεν μας αρέσει που αρχίζει κάτι να γίνεται;

Η "κυβερνηση"

Υιοθετει στα παντα τα επιχειρηματα των σκοπιων, λεει ασυστολα ψεματα για δηθεν αναγνωριση γλωσσας για να δικαιολογησει τη προδοσια τους, αλλα για την εθνοτητα που δε μπορει να σπειρει αμφιβολια οπως με τη γλωσσα τσιμουδια..αραγε εχουν καταλαβει ποια χωρα εκπροσωπουν γτ εμεις εχουμε μπερδευτει

Νομική ενημέρωση

Δεν υπάρχει έννοια εθνότητα στα σύγχρονα κράτη. Υπάρχει μόνο υπηκοότητα (ή ιθαγένεια). Και η υπηκοότητα ονομάζεται αποκλειστικά και μόνο με βάση το επίσημο όνομα της χώρας (θα ήταν πχ υπηκοότητα Βόρειας Μακεδονίας).

Το έθνος θα σας εξαφανίσει

Όπα ρε άπατρη κομμουνιστή δεν μιλάμε τον δεσμό του κράτους με τον πολίτη, δηλαδή το δίκαιο του αίματος ή το δίκαιο του εδάφους. Εδώ μιλάμε για την κοινωνιολογική προσέγγιση, μιλάμε για το σύνολο των ανθρώπων που μοιράζονται κοινά γνωρίσματα, όπως γλώσσα, θρήσκευμα, φυλή, κοινή ιστορία, γεωγραφική καταγωγή, εθνική συνείδηση κ.α. Οι κομμουνιστές αντιτίθενται σε ο,τι το εθνικό ο δε Στάλιν προχώρησε σε εκκαθαρίσεις, εξαφανίζοντας εθνότητες. Έκανε δηλαδή ο,τι και ο Χιτλερ που θέλησε να εξαφανίσει στα κρεματόρια το έθνος των Εβραίων. Οι κομμουνιστές του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να στρεβλώνουν το συμπαγές έθνος των Ελλήνων και με την πολιτική των ανοιχτών συνόρων εποικεί τη χώρα με λαθρομουσουλμάνους.

Άγγελος

Προκειμένου ο γουρουνοκέφαλος, να δικαιολογήσει την παραχώρηση της γλώσσας, που ήταν/είναι απαιτούμενο των Σκοπιανών, υιοθετεί απόψεις των περί δήθεν αναγνώρισης της γλώσσας το 1977. Με λίγα λόγια λειτουργεί ως πράκτορας των Σκοπιανών. Δηλαδή δυό φορές προδότης. Α ρε Γιώργο Παπανδρέου τι φίδια σε τριγυρνούσαν.

Από τη δεκαετία του 60

Τι θα πει παραχώρηση γλώσσας; τώρα το ρωτάτε, το 2018; ενημερωθείτε καλύτερα από βιβλία της δεκαετίας του 50 και του 60. Από τότε, κι αίμα πιο παλιά, το όνομα της γλώσσας της γεωγρ. περιοχής της πΓΔΜ ήταν "macedonian", δεν υπήρχε άλλο ονομα. Και τα ελληνικά εγκυκλοπαιδικα βιβλία της δεκαετίας του 60 και 70 έτσι την ονόμαζαν.

Παναγιώτης

Ο Γκέμπελς ξεπεράστηκε, ζήτω ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ζόφος εχει ονοματεπώνυμο, λέγεται πλεον Αλέξης Τσίπρας.

Μπάμπης Μπαμπίδης

Γιατί ό υπουργός εξωτερικών κοτζιάς δεν προτείνει να πάρει το κρατίδιο το παλιό του όνομα ΒΑΡΝΤΑΣΚΑ-VARDARSKA? Τέτοιοι υπουργοί εξωτερικών σαν και αυτών και των συμμοριτών που κυβερνούν την χώρα είναι για τα μπάζα. Τους έχουν κόψει τα παπάρια και κάνουν δήθεν εξωτερική πολιτική.

defc

Δεν χρειάζεται να πει κάτι η ΝΔ, τα είπε ο Μπαμπινιώτης.

καημένοι

Μα το κείμενο δεν αναιρεί τα λεγόμενα του κ. Κοτζιά. Δεν αναφέρει πουθενά κάτι για τη γλώσσα. Άλλα αντί άλλων, μας κούρασαν. Ούτε μια απάντηση δεν μπορούν να δώσουν.

Βλακας

Μαλλον πολυ βλακας εισαι και δε θες να καταλαβεις, τσακο τα 0,60 απο το Μαξιμου (σε φωναζει ο Γκεμπελς...εε...Παππας)

NIK

ΠΟΙΟ ΒΛΑΚΑΣ ΑΠΟ ΕΣΕΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΕ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

speech_leventis

Ερωτηθείς εάν βλέπει θετικά μια είσοδο του Γιάνη Βαρουφάκη στη Βουλή, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων σχολίασε:  «Εγώ την είσοδό του στη φυλακή θα θεωρούσα θετική!» - Τι είπε για τη διαπραγμάτεση του α' εξαμήνου του 2015

7
4836288__1_

«Όσο περνάει από το χέρι μας, θα αποτρέψουμε κάθε απόπειρα που θα βλάψει την πολιτική ομαλότητα και θα θέσει σε κίνδυνο εθνικά και δημοκρατικά κεκτημένα» είπε στη Θεσσαλονίκη  η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά

9
apostolakis_hulusi_akar_art

Την ώρα που ο Έλληνας υπουργός Άμυνας ζητούσε «σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα» της Ελλάδας από τον Τούρκο ομόλογό του, εκείνος απαντούσε, καλώντας την Αθήνα να αποφεύγει τις προκλήσεις!

33
mitsotakis_salamina2

Την επίθεση του Ρουβίκωνα στο σπίτι του Προέδρου της Δημοκρατίας καταδίκασε από την Ελευσίνα ο πρόεδρος της ΝΔ - Πρόσκληση για συστράτευση και συμμετοχή στις εκλογές για ισχυρή εντολή στη ΝΔ - «Μπάνιο μετά τις κάλπες» είπε, απευθυνόμενος ιδιαίτερα στη νεολαία - Τα μέτρα για την αναγέννηση της μεσαίας τάξης

49