Αντίποινα από την Τουρκία για τους «οκτώ»: Διακόπτει τη συμφωνία για τους πρόσφυγες με την Ελλάδα

Αντίποινα από την Τουρκία για τους «οκτώ»: Διακόπτει τη συμφωνία για τους πρόσφυγες με την Ελλάδα

Αναφερόμενος στο γεγονός των οκτώ πραξικοπηματιών, μετά από ερώτηση δημοσιογράφου, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Ελλάδα δέχεται πιέσεις από την Δύση και ότι η διμερής συμφωνία για την επανεισδοχή προσφύγων έχει σταματήσει

cavusolgoumesa
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ανέφερε πως η Τουρκία διακόπτει τη συμφωνία με την Ελλάδα για την επανεισδοχή προσφύγων.

Ένα ακόμα χαρτί επιστράτευσε η Άγκυρα προκειμένου να ασκήσει πίεση στην Ελλάδα, αναφορικά με την έκδοση των οκτώ Τούρκων πραξικοπηματιών. Λίγες ώρες μετά την κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας στην οποία έθεσε τις ναυτικές δυνάμεις στο Αιγαίο, η Τουρκία ανακοινώνει ότι η συμφωνία επανειοσδοχής προσφύγων έχει σταματήσει.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στις "Συνεδριάσεις τοπικών μέσων μαζικής ενημέρωσης" που διοργανώθηκαν από τη Γενική Διεύθυνση Τύπου και Πληροφοριών σε ξενοδοχείο, με τη συμμετοχή δημοσιογράφων από την Αττάλεια, την Ισπάρτα και την περιοχή Μπουρντούρ και απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Αναφερόμενος στο γεγονός των οκτώ πραξικοπηματιών, μετά από ερώτηση δημοσιογράφου, ο Τσαβούσογλου είπε: «Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να λύσει αυτήν την κατάσταση, αλλά ταυτόχρονα βλέπουμε ότι η Ελλάδα έχει πολύ σοβαρές πιέσεις από τη Δύση. Πόσο μάλλον οι Έλληνες δικαστές. Γνωρίζουμε όμως ότι έχουν μεγάλη πίεση από τη Δύση, υπάρχει συμφωνία μετανάστευσης με την ΕΕ και έχουμε διμερή συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα, έχουμε σταματήσει τη συμφωνία επανεισδοχής και θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας με την Ελλάδα». είπε.


Κλείσιμο

Δείτε βίντεο: Αντίποινα από την Τουρκία για τους «οκτώ»: Διακόπτει τη συμφωνία για τους πρόσφυγες με την Ελλάδα
Αντίποινα από την Τουρκία για τους «οκτώ»: Διακόπτει τη συμφωνία για τους πρόσφυγες με την Ελλάδα

Ατυχής η δήλωση Τσαβούσογλου σχολιάζουν διπλωματικές πηγές

Ως «ατυχή» χαρακτηρίζουν διπλωματικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος αναφέρθηκε στη διμερή συμφωνία με τη Ελλάδα για την επαναπροώθηση προσφύγων, την οποία, όπως ισχυρίστηκε, πάγωσε η Τουρκία επί του παρόντος.

«Αυτό που προαναγγέλλει ο κ. Τσαβούσογλου το έχει ήδη πράξει από το 2017» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές σημειώνοντας πάντως ότι «σε κάθε περίπτωση η λειτουργία του κράτους δικαίου δεν μπορεί να είναι άλλοθι για να παραβιάζουν ορισμένοι το διεθνές δίκαιο».

Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής: Το πρωτόκολλο επανεισδοχής αποτελεί διεθνή σύμβαση

Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, σχολιάζοντας τη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για πάγωμα της διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων με την Ελλάδα, αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας δεν επηρεάζεται από τη δήλωση Μεβλούτ Τσαβούσογλου και υπάρχει κεφάλαιο στην κοινή δήλωση που καλύπτει το θέμα των επανεισδοχών. Το πρωτόκολλο επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας αποτελεί διεθνή σύμβαση και πρέπει επομένως η Τουρκία να ακολουθήσει την ορθή, προβλεπόμενη διπλωματική οδό για οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτή».

ΝΔ: Απαράδεκτη στάση που υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας

Την ανάληψη πρωτοβουλιών από την κυβέρνηση προκειμένου η Τουρκία να τεθεί προ των ευθυνών της, ζητά η ΝΔ σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τσαβούσογλου.

Η ΝΔ κάνει λόγο για απαράδεκτη απόφαση της Τουρκικής κυβέρνησης η οποία όπως αναφέρει υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή της επισημαίνει:

«Η Τουρκία ακυρώνει μονομερώς μια διμερή συμφωνία μεταξύ κυβερνήσεων, επικαλούμενη την απόφαση της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης μιας ευρωπαϊκής δημοκρατικής χώρας.

Η στάση της αυτή είναι απαράδεκτη και υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Η Ελλάδα ούτε απειλείται, ούτε εκβιάζεται.

Κίνημα Αλλαγής: Ανεπίτρεπτος εκβιασμός οι δηλώσεις Τσαβόγλου

Ως ανεπίτρεπτο εκβιασμό χαρακτηρίζει το Κίνημα Αλλαγής, τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας περί διακοπής της συμφωνίας με την Ευρώπη για την επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών, λόγω των αποφάσεων της ελληνικής δικαιοσύνης για τους "8" Τούρκους αξιωματικούς.

«Είναι εντελώς απαράδεκτες και στερούνται λογικής. Πρόκειται για ανεπίτρεπτο εκβιασμό. Είναι εντελώς διαφορετικό θέμα και δεν μπορεί να συνδέεται» αναφέρει σε ανακοίνωσή του όπου τονίζεται ότι: « Η απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης με μια συμφωνία που αναφέρεται σε ένα θέμα που αφορά συνολικά την Ε.Ε, η οποία οφείλει να παρέμβει άμεσα και αποφασιστικά».

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης ρωτά την ΕΕ ποιές κυρώσεις θα επιβάλλει στην Τουρκία

Σε ποιες ενέργειες και κυρώσεις προτίθεται να προβεί κατά της Τουρκίας, ερωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής την ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννης , μετά τις «προκλητικές, απαράδεκτες και εκβιαστικές δηλώσεις Τσαβούσογλου περί διακοπής της συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, στην κατεπείγουσα ερώτηση που κατέθεσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επισημαίνει ότι « η τουρκική πλευρά με τη στάση της αυτή δεν υπονομεύει απλώς τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη σταθερότητα στην περιοχή αλλά κυρίως την ευρωπαϊκή της προοπτική».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης