Διπλή γλώσσα από τον ΣΥΡΙΖΑ για τη σφαγή στη Γάζα

Διπλή γλώσσα από τον ΣΥΡΙΖΑ για τη σφαγή στη Γάζα

Τακτική ήπιας προσέγγισης και συστάσεις αυτοσυγκράτησης και στις δύο πλευρές από τον Κοτζιά - Καταδίκη σε σκληρό ύφος του Ισραήλ από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος

syriza-grafeia
Την διπλή γλώσσα επιστρατεύει ο ΣΥΡΙΖΑ και στο ζήτημα της φονικής επίθεσης ισραηλινών στρατευμάτων στην λωρίδα της Γάζας που προκάλεσε τον θάνατο 59 Παλαιστίνιων και στον τραυματισμό 2.700 ατόμων.

Η κυβέρνηση αλλά και το υπουργείο Εξωτερικών επιλέγει την ήπια προσέγγιση της διπλωματικής οδού συστήνοντας και στις δύο πλευρές αυτοσυγκράτηση.

Την ίδια ώρα προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει διαφορετική γραμμή, καταδικάζοντας με σκληρό ύφος το κράτος του Ισραήλ. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κυβερνητικού κόμματος Φωτεινή Βάκη κατέθεσε ψήφισμα καταδίκης στην Ολομέλεια της Βουλής επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «Δεν χωρά τακτική ίσων αποστάσεων. Να βγει ψήφισμα και από την βουλή των Ελλήνων». Επίσης, η κυρία Αννέτα Καββαδία μίλησε για «δολοφονική επίθεση από τον ισραηλινό στρατό» ενώ καταδίκασε τις τακτικές των «ίσων αποστάσεων» που «εξισώνουν τον θύτη με το θύμα».

Η ανακοίνωση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής: «Ο τραγικός απολογισμός από την επίθεση του στρατού του ισραηλινού κράτους κατά διαδηλωτών στη Λωρίδα της Γάζας, περιλαμβάνει την απώλεια δεκάδων ανθρώπινων ζωών, μεταξύ των οποίων και παιδιών, καθώς και σοβαρούς τραυματισμούς διαδηλωτών.

H διεθνής κοινότητα, είδε με φρίκη και αποτροπιασμό τη χτεσινή ημέρα, που έχει γραφτεί ήδη με μελανά χρώματα στην παγκόσμια ιστορία και θα επιδεινώσει την σταθερότητα στην περιοχή.


Κλείσιμο
Ασφαλώς χρειάζονται πρωτοβουλίες από την πλευρά του ΟΗΕ και της ΕΕ και επικράτηση της δικαιοσύνης και της ειρήνης. Στηρίζουμε την επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος και τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου θα συνυπάρχει ειρηνικά με το κράτος του Ισραήλ». 

Ισες αποστάσεις στην ανακοίνωση Κοτζιά 

Αντίθετα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση δια του υπουργείου Εξωτερικών είχε επιλέξει την τακτική των ίσων αποστάσεων. Ειδικότερα, η ανακοίνωση Κοτζιά σημείωνε ότι αφενός το Ισραήλ οφείλει να σεβαστεί το δικαίωμα της ειρηνικής διαμαρτυρίας, αλλά και η Χαμάς οφείλει να διασφαλίζει τον ειρηνικό χαρακτήρα των διαδηλώσεων.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης Κοτζιά έχει ως εξής: 

Καταγράφουμε με αποτροπιασμό και ιδιαίτερη ανησυχία την τραγική απώλεια δεκάδων ανθρωπίνων ζωών, παιδιών συμπεριλαμβανομένων, καθώς και τον τραυματισμό εκατοντάδων διαδηλωτών από ισραηλινά πυρά στη Λωρίδα της Γάζας.  

Οι περιστάσεις επιβάλλουν την επίδειξη αυτοσυγκράτησης, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση και να μην υπάρξουν νέα θύματα. Το Ισραήλ οφείλει να σεβαστεί το δικαίωμα ειρηνικής διαμαρτυρίας και να αποφεύγει τη χρήση δυσανάλογης βίας. Από πλευράς τους, η Χαμάς και όσοι οργανώνουν τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Λωρίδα της Γάζας, οφείλουν να διασφαλίζουν τον ειρηνικό χαρακτήρα των διαδηλώσεων αυτών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης