Σκοπιανό: Στα χέρια Τσίπρα και Ζάεφ η «σκυτάλη» της διαπραγμάτευσης

zaef-tsipras

Στις 17 Μαΐου η κρίσιμη συνάντηση - Erga omnes αλλά υπό όρους η νέα ονομασία, λένε τα Σκόπια - Ποια ζητήματα παραμένουν ανοιχτά - Η ΕΕ επιδιώκει η συμφωνία να περάσει με ενισχυμένη πλειοψηφία

Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων Αθήνα και Σκόπια
 φαίνεται να βρίσκονται πιο κοντά σε συμφωνία παρά ποτέ. Η κυβέρνηση Ζάεφ 
μπορεί να ξεκίνησε με μεγάλη ρητορική ευελιξία, αλλά από ένα χρονικό σημείο και πέρα υιοθέτησε επί μακρόν μία στάση αδιαλλαξίας σε καθοριστικά για την εξεύρεση λύσης ζητήματα. Πίστευε πως ο κίνδυνος ενός ναυαγίου θα ωθούσε τη Δύση να ασκήσει πιέσεις προς την ελληνική πλευρά, υποχρεώνοντάς την να παραβιάσει τις κόκκινες γραμμές της.

Τα γεγονότα, ωστόσο, δεν εξελίχθηκαν έτσι. Για τη Δύση έχει σημασία η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αλλά δεν είναι διατεθειμένη να αποσταθεροποιήσει την Ελλάδα για να συμβεί αυτό. Ειδικά μετά τα ογκώδη συλλαλητήρια, και η Ουάσιγκτον και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έστρεψαν τις περισσότερες πιέσεις τους προς τα Σκόπια. Όταν ο Ζάεφ συνειδητοποίησε ότι δεν πρόκειται να επέλθει συμφωνία, υποχώρησε και αποδέχθηκε υπό όρους την απαίτηση της Αθήνας η νέα ονομασία να είναι erga omnes, να ισχύει δηλαδή και στο εσωτερικό.

Αυτό είχε διαφανεί, αλλά κατέστη σαφές στην τελευταία συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ-Νίμιτς στο Σούνιο, η οποία άνοιξε και τον δρόμο για τη συνάντηση Τσίπρα
-Ζάεφ. Οι δύο πρωθυπουργοί θα συναντηθούν στις 17 Μαίου στη Βουλγαρία στο περιθώριο της συνάντησης της ΕΕ με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Η ανακοίνωση, μάλιστα, ήρθε δια στόματος του ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς μετά την 6ωρη συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Νικoλά Ντιμιτρόφ. Όπως είπε ο κ. Νίμιτς, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών είχαν μία «πολύ σοβαρή συνάντηση», «με σκληρή, εντατική και θετική δουλειά», προετοιμάζοντας τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών. Με άλλα λόγια, τη σκυτάλη παίρνουν οι δύο πρωθυπουργοί με σκοπό να ολοκληρώσουν τη διαπραγμάτευση και να δώσουν οριστική λύση.

Τα Σκόπια ναι μεν αποδέχθηκαν το νέο όνομα να είναι και για εσωτερική χρήση, αλλά έθεσαν ως όρο η αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας να πραγματοποιηθεί όχι άμεσα, αλλά σε βάθος δύο χρόνων και στη βάση ενός συμφωνημένου οδικού χάρτη. Ως αντάλλαγμα ζητούν να προχωρήσει η διαδικασία ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, καθώς και να δρομολογηθεί η ένταξή της στην ΕΕ. Πρόκειται για ένα διετές μνημονιακού τύπου action plan, το οποίο θα τρέχει παράλληλα με τις διαδικασίες ένταξης σε ΕΕ και NATO.

Αυτό στο οποίο εστιάζει την προσοχή της τώρα η ελληνική διπλωματία είναι να εξασφαλίσει τον τρόπο, με τον οποίο η συμφωνία θα καταστεί πλήρης, νομικά δεσμευτική, ισχυρή και πολιτικά διαχειρίσιμη. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι πιθανό να θέσει ως προϋπόθεση συνολική συμφωνία τώρα, ενώ να δεχτεί σε στάδια την εφαρμογή της. Να συμφωνηθούν δηλαδή όλα τώρα και να μην υπάρξουν ξανά δεύτερες συζητήσεις στο διάστημα αυτό των δυο χρόνων, ώστε να μην υπάρξουν αποκλίσεις, εξαιτίας εσωτερικών πολιτικών ανακατατάξεων στη γείτονα, ή εξαιτίας αναδίπλωσης της κυβέρνησης Ζάεφ.

Όπως και να έχει, η συμφωνία έχει ήδη αρχίσει να μορφοποιείται. Στο ζήτημα του ονόματος οι δύο πλευρές έχουν κατ’ αρχήν συμφωνήσει στο όνομα Άνω Μακεδονία (GornaMakedonija), χωρίς να έχει φύγει από το τραπέζι το Νέα Μακεδονία (NovaMakedonija). Η Αθήνα ζητούσε το όνομα να είναι μόνο στα σλαβικά, ενιαίο και αμετάφραστο, ενώ τα Σκόπια ήθελαν να είναι δύο λέξεις και να μεταφράζεται. Στο ζήτημα αυτό, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Αθήνα υποχώρησε, προκειμένου να εξασφαλίσει το erga omnes.

Υπό διαπραγμάτευση βρίσκονται ακόμα το ζήτημα της διαδικασίας αξιολόγησης της προόδου υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, το δικαίωμα veto, οι εγγυήσεις και το νομικό πλαίσιο της συμφωνίας, καθώς και οι ρήτρες απόσυρσης των δύο πλευρών. Ανοιχτά, ως προς τις διατυπώσεις που θα χρησιμοποιηθούν παραμένουν το όνομα της γλώσσας και θέματα που αφορούν το εμπόριο.
Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα είναι η μέχρι τώρα δέσμευση του Ζάεφ ότι η όποια συμφωνία με την Αθήνα θα τεθεί πρώτα προς έγκριση σε δημοψήφισμα. Η αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας είναι πολύ δύσκολο να περάσει. Αυτό σημαίνει πως ο Ζάεφ ίσως υποχρεωθεί να εγκαταλείψει τη δέσμευσή του, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και να εισέλθει σε τροχιά ένταξης στην ΕΕ.

Μια συμφωνία με διετή μεταβατική περίοδο θα δώσει χώρο και χρόνο στον Ζάεφ να προετοιμάσει το έδαφος για να προχωρήσει με επιτυχία στην αναθεώρηση του Συντάγματος. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στη γείτονα χώρα, ο Ζάεφ σκέφτεται μέχρι και να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές, θέτοντας ως κεντρικό δίλημμα την ένταξη ή όχι στις ευρωατλαντικές δομές.

Το πλάνο αλλάζει και στο εγχώριο μέτωπο. Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όσο και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι επιδιώκουν η συμφωνία να περάσει με ενισχυμένη πλειοψηφία, ώστε να μην αμφισβητηθεί πολιτικά.

Σύμφωνα μάλιστα με την Αυγή, ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ Χρ. Μιτσκότσκι (διάδοχος του Νίκολα Γκρουέφσκι που ηγείται του κόμματος VMRO) έχει ήδη γίνει αποδέκτης του ενδιαφέροντος της διεθνούς κοινότητας για την επίλυση του Σκοπιανού. Τα ίδια μηνύματα έχουν φτάσει, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα και στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΣΧΟΛΙΑ (16)

ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ....

ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΝΤΑΡΣΚΑ ..... ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΡΥΒΟΥΝ ΠΑΓΙΔΕΣ !!

Γιωργος

Παίζουν πάλι παιχνίδι δε βάρος των ελλήνων. Αφού γνωρίζει ότι θα του μείνει ο χαρακτηρισμος προδότης.... Αλλο σκοπό εχει....

Σερραιος

Σε αυτες τις συνομιλιες πειρσσοτερο φοβαμαι τον τσιπρα παρα τον Ζαεφ.

Άγγελος

Ο Ανδρέας Παπανδρέου λατρεύτηκε ως πολιτικός ηγέτης εθνικού βεληνεκούς και ποτέ κανείς δεν τόλμησε να αμφισβητήσει τον πατριωτισμό του. Στην υπεράσπιση της Μακεδονίας, είχε δίκιο και έδωσε παράδειγμα ηγεσίας. Η παρακαταθήκη του εμπνέει ακόμα. Υλοποιώντας την εθνική ευαισθησία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, δεν απέτυχε να κάνει κυβερνητική πράξη όσα ο πολύς λαός αντιλαμβάνεται διαισθητικά στην διαχρονική του σοφία. Όταν οι ξένοι ξεπέρασαν τον χειρότερό τους εαυτό σε εκβιασμούς και πιέσεις, έκλεισε τα σύνορα με την εχθρική γειτονική χώρα και επέβαλε εμπάργκο. Ποτέ δεν δέχθηκε υποδείξεις για απεμπόληση της Μακεδονίας ως εθνικού κεφαλαίου. Φέρθηκε υπεύθυνα στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και χαλύβδωσε με την συστράτευσή του την εθνική κόκκινη γραμμή: το όνομα της Μακεδονίας δεν διατίθεται σε άλλους. Ο Ανδρέας Παπανδρέου στο θέμα των Σκοπίων ήταν πολύ σκληρός. Θυμηθείτε το περίφημο εμπάργκο στη γειτονική χώρα που είχε επιβάλει. Η πολιτική του ήταν συγκεκριμένη και αδιαπραγμάτευτη. Στις 23-4-1992, ο Ανδρέας Παπανδρέου γράφει με το ίδιο του το χέρι την «Εθνική Διαθήκη» του, για τις διεκδικήσεις των πλαστογράφων πάνω στο Όνομα, την Ιστορία, τον Πολιτισμό και το Έδαφος της Μακεδονίας μας: «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είμαι ανυποχώρητος σε ότι αφορά την πρόκληση των Σκοπίων. Δεν πρόκειται να συναινέσω σε αναγνώριση (de jure και de facto) εφ΄ όσον το όνομα «Μακεδονία» χρησιμοποιηθεί με επιθετικό ή όχι στην ονομασία του κρατιδίου των Σκοπίων»! Στις 16-2-1994, κηρύσσει Εμπάργκο (οικονομικό αποκλεισμό) στα προκλητικότατα Σκόπια, κλείνοντας τα Ελληνικά Σύνορα για μεταφορά προϊόντων και πετρελαίου, στριμώχνοντας με πρακτικό και αποτελεσματικό τρόπο τους αχαλίνωτους πλαστογράφους, που είχαν ετοιμαστεί να εκδώσουν και χαρτονόμισμα με τον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης (σχεδιάστηκε αλλά δεν κυκλοφόρησε), είχαν υιοθετήσει αυθαίρετα σαν Σημαία τους τον ελληνικό δεκαεξάχτινο Ήλιο των Αρχαίων Μακεδόνων Βασιλέων (Ήλιος Βεργίνας), ενώ δε σταματούσαν να εκδίδουν χάρτες με τη δήθεν «αλύτρωτη» (σκλαβωμένη) «Μακεδονία του Αιγαίου»! Το Εμπάργκο του Ανδρέα Παπανδρέου έφερε γρήγορα τα θαυμαστά αποτελέσματά του, αφού ανάγκασε τους Σκοπιανούς να αλλάξουν Σημαία και να εγκαταλείψουν τον Ήλιο της Μακεδονίας μας, να διευκρινίσουν-αποκηρύξουν αλυτρωτικά άρθρα του Συντάγματός τους, να αναγνωρίσουν την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδος και να υποχρεωθούν σε διαπραγματεύσεις υπό τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, προκειμένου να αλλάξουν το απαράδεκτο για την Ελλάδα Όνομα («Μακεδονία»)!

Κωνσταντινος Λ.

Συμφωνω και επαυξανω. Μπορει να εκανε πολλα αλλα, αλλα σε θεματα εξωτερικης πολιτικης δεν μπορεσε ποτε κανεις να τον φτασει. Ηταν ο ανθρωπος που αγκαλιαζοταν με τον Αραφατ και τον Κανταφι και απο την αλλη μπροστα του καθοταν κλαρινο Μιτεραν, Θατσερ και Κλιντον. Οι σημερινοι 'δημοκρατες' πολιτικοι ειναι μια κακη απομιμηση κινεζικου επαρχιακου εργοστασιου.

chris

Πήρε το ζαβό στα χέρια του τη διαπραγμάτευση. Ησυχάσαμε τώρα

αν δεχτούμε αυτό το πράγμα

δεν πρόκειται να αλλάξουν το όνομα. Τρόπο θα βρούνε, και η "σφραγίδα" του συμβουλίου ασφαλείας δεν αποτελεί εγγύηση, όπως φαίνεται και στην περίπτωση της Κύπρου. Δικαιολογίες άπειρες. Και άντε η πορεία προς την Ε.Ε μπορεί να διακοπεί άλλες 50 φορές, στο ΝΑΤΟ δε μπορεί. Αν είναι να τους δώσει αντάλλαγμα, να πάρουν ημερομηνία διαπραγματεύσεων για την ένταξη στην Ε.Ε, και μετά τους μπλοκάρουμε όπως την Τουρκία στα κεφάλαια. Αλλά στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει να μπει.

Ερώτηση !

Μπορεί κάποιος να με πληροφορήσει, τι έχει κερδίσει η Ελλαδα απο την διαπργμάτευση με τα Σκόπια ;; Τι είδους διαπραγμάτευση είναι αυτή στην οποία συμφωνούμε σε ότι μας ζητούν ;;

Απλή απάντηση

..αυτό που θα είχε να κερδίσει η Ελλάδα από τη διαπραγμάτευση και τη λύση του προβλήματος είναι να σταματήσει όλος ο υπόλοιπος κόσμος και το Ίντερνετ να αποκαλούν την πΓΔΜ ως σκέτο Μακεδονία.

ΓΙΩΡΓΗΣ

Ποτε δε δεχτηκε η οργανωμενη διεθνης Κοινοτητα(ΟΗΕ,ΝΑΤΟ,ΕΕ και οποια διεθνης συναντηση και εκδηλωση), να ονομασθουν τα Σκοπια Μακεδονια ως κρατικη οντοτητα, αλλ α κυκλοφορουν σαν απατεωνες με πλαστες πινακιδες! Γι αυτο τα στριμωχνουν ολο και περισσοτερο να βαλουν νομιμες πινακιδες αλλιως να αποσυρθουν απο τα διεθνη φορα ή να το διαλυσουν...οι απατεωνες ! Και εμεις δε θα σκασουμε για το τελευταιο!

η Ελλάδα δεν κερδίζει πλέον, απλά...δε χάνει τόσα.

ΔΕ θα μας ξεσκίσουν στο Κυπριακό, ΔΕ θα μας ξεσκίσουν στο Αιγαίο, ΔΕ θα μας ξεσκίσουν με τα μνημόνια. Αυτή είναι η ανταμοιβή μας. Μπορούσαν να είναι και χειρότερα, και δεν είναι. Να λέμε και ευχαριστώ επομένως. Αυτή είναι η συμμαχική συμπεριφορά της δύσης και ο πολιτισμός τους.

Αυτο πως το ξερεις ακριβως?

Και το δε θα μας ξεσκισουν τοσο αλλα λιγοτερο δεν ειναι δικαιολογια.η μακεδονια ειναι αδιαπραγματευτη.και για την ακριβεια,με το χαρισμα του ονοματος σημαινει ξεσκισμα στη θρακη στο αιγαιο και στην κρητη,αλλα και στην οικονομια

ΓΙΩΡΓΗΣ

Κανείς δε σε ξεσκιζει αν εισαι σοβαρος και κανεις ο,τι κανουνε τα αλλα κρατη και οι αλλες Κυβερνησεις σε παρομοιες με τη δικη σου περιπτωση.Ποιος δεχτηκε ποτε μια ομορη περιοχη να ονομαστει με το δικο του ονομα ως νεο κρατος;

Απορία !!

Μπορεί κάποιος να με πληροφορήσει, τι έχει κερδίσει η Ελλαδα απο την διαπργμάτευση με τα Σκόπια ;; Τι είδους διαπραγμάτευση είναι αυτή στην οποία συμφωνούμε σε ότι μας ζητούν ;;

dimitri

Η χαζοχαρούμενη Cate Blanchet και ο Ζάεφ Βουλγαροκτόνος.

dimitri

Τι ωραία φωτό - το χαζοχαρούμενο Μικυμαουσάκι με το ΒουλγαροΜόσχαρο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

notopoyloy708_0

«Να σταματήσει η κινδυνολογία για τα προϊόντα» ζήτησε η υφυπουργός Εσωτερικών και υποστήριξε ότι δεν έχει κατατεθεί σχεδόν καμία πρόταση από την γειτονική χώρα για κατοχύρωση προϊόντων με τον τίτλο «Μακεδονικό»

kalpes

Σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για κατάθεση οικονομικών προσφορών για την προμήθεια καλπών για τις ανάγκες των επερχόμενων εκλογών του 2019 προχώρησε το υπουργείο Εσωτερικών - Διορία... 2 ημερών στους ενδιαφερόμενους

1
gerovasili

Η Όλγα Γεροβασίλη σχολιάζοντας τα όσα έγιναν στο συλλαλητήριο υποστήριξε ότι υπήρξε συντονισμένο σχέδιο επίθεσης στη Βουλή – Εξέφρασε ανησυχία για όσους γίνονται πατριδοκάπηλοι και διατυπώνουν ακραίο λόγο – Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη 

3
epitropi

Μια εκτύπωση στα αγγλικά από το site της κυβέρνησης των Σκοπίων έφερε στην Επιτροπή ο Κατρούγκαλος αντί του επισήμου κειμένου του Συντάγματος της πΓΔΜ - Κουμουτσάκος: Δεν μπορούμε να συζητάμε μέσα σε ένα πολιτικό κενό - Κερδίζει έδαφος στη ΝΔ η ιδέα κατάθεσης πρότασης μομφής την οποία τώρα δηλώνει πως θα υπερψηφίσει και ο Καμμένος

33