Βενιζέλος: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η αδυναμία καθορισμού εθνικών προτεραιοτήτων»

Βενιζέλος: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η αδυναμία καθορισμού εθνικών προτεραιοτήτων»

Υποστήριξε ότι «η καθαρή έξοδος δεν περιλαμβάνει ούτε δάνειο, ούτε επάνοδο στις αγορές», αλλά «περιλαμβάνει στην πραγματικότητα μια μακρά αιχμαλωσία» και αυτό «γιατί η Ελλάδα αιχμαλωτίζεται σε δημοσιονομικές συνθήκες, που η ίδια έχει αποδεχθεί από το καλοκαίρι του 2015», ενώ συνέκρινε επίσης ως «πολύ μικρότερες» τις συζητούμενες παρεμβάσεις για τη ρύθμιση του χρέους, σε σχέση με την αναδιάρθρωσή του, το 2012

venizelos
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η αδυναμία καθορισμού εθνικών προτεραιοτήτων» ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, απόψε, στο προσυνεδριακό φόρουμ του «Κύκλου Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση» στη Θεσσαλονίκη, με θέμα : «Η Ελλάδα Μετά : Ελπίδες και Κίνδυνοι- Προετοιμάζοντας την περίοδο 2019-2022».

Ο κ. Βενιζέλος, έφερε ως παράδειγμα τη συζήτηση για την αναθεώρηση του συντάγματος, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι «το πρόβλημα της χώρας δεν είναι συνταγματικό, αλλά κοινωνικό, πολιτικό, αναπτυξιακό, νοοτροπιακό».

«Είναι το σύνταγμα το πρόβλημά μας; Το σύνταγμα φταίει για την κρίση; Το σύνταγμα και γενικότερα το θεσμικό πλαίσιο είναι αυτό που θα μας λύσει τα προβλήματα; Θα μας δώσει απάντηση στο δημοσιονομικό, στο αναπτυξιακό πρόβλημα, στην ανταγωνιστικότητα, στην επάνοδο στην κανονικότητα;» διερωτήθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και συνέχισε:

«Μήπως εδώ υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αντιπερισπασμός; Δε βλέπουμε τα πραγματικά προβλήματα και ασχολούμαστε με προβλήματα που είναι εύκολα στη διατύπωση τους, αλλά μπορεί να λειτουργούν κατά βάθος παραπλανητικά, όχι γιατί δεν είναι σημαντικά, αλλά γιατί πρέπει να έχουμε πολύ αυστηρά καθορισμένες προτεραιότητες την περίοδο αυτή;».

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η αδυναμία καθορισμού εθνικών προτεραιοτήτων», υποστήριξε ότι «αφετηριακό ζήτημα» είναι και η «δεκτικότητα» της κοινωνίας, δηλαδή, το «ποια κοινωνία θα πάρει τις πολιτικές αποφάσεις που απαιτούνται για να κάνουμε την υπέρβαση» και πρόσθεσε:

«Η ελληνική κοινωνία νομίζει ότι γέρνει αριστερά, ενώ έχει ήδη μπατάρει δεξιά. Αυτό είναι το τεράστιο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας. Και αυτό φαίνεται στην εμμονή που έχουν ορισμένοι - εμμονή, η οποία νομίζω ότι δείχνει αδυναμία επαφής με την πραγματικότητα - ότι η μεγάλη, παρούσα και ενεργός σύγκρουση είναι η σύγκρουση μεταξύ δεξιάς και αριστεράς. Ενώ μας κυβερνά ένα, ιδεολογικά, ενιαίο αριστεροδεξιό σχήμα, επιμένουν ότι η μεγάλη τομή, η μεγάλη σύγκρουση, είναι η σύγκρουση δεξιά -αριστερά. Ενώ έχει ήδη συμβεί αυτή η μετάλλαξη του δεξιού ριζοσπαστισμού, στο όνομα του προοδευτικού συντηρητισμού, να κρατήσουμε τα κεκτημένα, του κορπορατισμού δηλαδή, αυτό είναι το πρόβλημα μας».

«Πρέπει, όμως, να μην την εγκαταλείψουμε αυτή την πλευρά της κοινωνίας. Πρέπει να είμαστε σε επαφή μαζί της. Σε συνομιλίες. Να αγωνιζόμαστε να την πείσουμε. Γιατί πρέπει να διαμορφωθούν πλειοψηφίες προς την κατεύθυνση που θέλουμε, που είναι η κατεύθυνση της αναστήλωσης της χώρας» συνέχισε ο κ. Βενιζέλος.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησης του, υποστήριξε ότι «η καθαρή έξοδος δεν περιλαμβάνει ούτε δάνειο, ούτε επάνοδο στις αγορές», αλλά «περιλαμβάνει στην πραγματικότητα μια μακρά αιχμαλωσία» και αυτό «γιατί η Ελλάδα αιχμαλωτίζεται σε δημοσιονομικές συνθήκες, που η ίδια έχει αποδεχθεί από το καλοκαίρι του 2015», ενώ συνέκρινε επίσης ως «πολύ μικρότερες» τις συζητούμενες παρεμβάσεις για τη ρύθμιση του χρέους, σε σχέση με την αναδιάρθρωσή του, το 2012.

Παρεμβάσεις Α. Μανιτάκη, Α.Τσαυτάρη, Μ.Ξαφά, Α. Πανταζόπουλου, Στ.Λογοθετίδη

Κλείσιμο
Ο πρώην υπουργός, ομότιμος καθηγητής Νομικής του ΑΠΘ, Αντώνης Μανιτάκης, τόνισε ότι δεν απαιτείται αλλαγή του συντάγματος, καθώς αυτό και «άντεξε» και ταυτόχρονα «επέδρασε» στην κρίση, ενσωματώνοντας και απορροφώντας τις προβλέψεις του προγράμματος προσαρμογής με «διαδικαστική προσαρμοστικότητα», χωρίς να διαταραχθούν η «συνταγματική ομαλότητα και κανονικότητα» και η δημοκρατική νομιμότητα.

«Θεωρώ περιττή, μάταιη, ανώφελη και πολιτικά και θεσμικά επικίνδυνη κάθε απόπειρα αναθεώρησης του συντάγματος» είπε ο κ. Μανιτάκης. «Το σύνταγμα δεν είναι ένα μέσο άσκησης μικροπολιτικής» πρόσθεσε και συνέχισε: «Δεν υπάρχει λόγος, όταν έχουμε ένα σύνταγμα ήπιο και προσαρμόσιμο, με τέτοια ιστορία, να παίζουμε με το σύνταγμα».

«Δεν θα πρέπει να μιλάμε απλά για ανάπτυξη, θα πρέπει να απαιτήσουμε μια γρήγορη ανάπτυξη» υπογράμμισε ο πρώην υπουργός, ομότιμος καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ, Αθανάσιος Τσαυτάρης και υπογράμμισε: «Η γεωργία, σε όλη της την αλυσίδα, σε όλη της την κλίμακα, θα μπορούσε να αποτελέσει έναν εκ των πυλώνων, για να πατήσει ο τόπος, για μια γρήγορη ανάπτυξη. Υπάρχουν δυνατότητες να ξαναπατήσει ο τόπος, τουλάχιστον γρήγορα, να αρχίσει να αναπτύσσεται».

«Το δημόσιο χρέος έχει παραμείνει σταθερό σε σχέση με το ΑΕΠ, το τι παράγει η χώρα κάθε χρόνο και αυτό βλέπουμε ότι δεν έχει επιστρέψει ακόμη στο σημείο που ήταν το 2014» υπογράμμισε η senior scholar of Centre for International Governance Innovation (CIGI) Μιράντα Ξαφά, και πρόσθεσε : «Για να γίνει η Ελλάδα πόλος προσέλκυσης επενδύσεων χρειάζονται βαθιές μεταρρυθμίσεις».

Ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του ΑΠΘ Ανδρέας Πανταζόπουλος επεσήμανε την ανάγκη «να ξαναβρούμε το νόημα της πολιτικής, με τη διεκδίκηση και την κατοχύρωση της αυτονομίας της, από τον διχαστικό κορπορατισμό».

Ο καθηγητής Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ Στέργιος Λογοθετίδης μίλησε για την «τέταρτη βιομηχανική επανάσταση», το ρόλο της τεχνολογίας και την ανάγκη δικτύωσης της χώρας στις νέα διεθνή αγορά και στη νέα οικονομία.

Τέλος, η ασκούμενη δικηγόρος, Ελισάβετ Παπαδοπούλου παρουσίασε τα συμπεράσματα του work shop «Brain Drain : «Προκλήσεις και Ευκαιρίες» για τα ποιοτικά και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά της εκπαίδευσης στη χώρα μας.

Η εκδήλωση έγινε ενόψει του δεύτερου συνεδρίου «Ελλάδα Μετά» που διοργανώνεται στις 11-12 Ιουνίου 2018.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης