Νίνα Κασιμάτη κατά Ντιμιτρόφ για τη διπλή ονομασία των Σκοπίων

NINA_KASIMATI

Η βουλευτής ρώτησε τον Σκοπιανό ΥΠΕΞ αν παρέχει προστασία στη διαπραγμάτευση όταν διεκδικεί καθεστώς «διπλής ονομασίας» - Επανέλαβε ότι η χρήση του ονόματος θα πρέπει να είναι erga omnes

Το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και την ανάγκη προστασίας της διαπραγματευτικής διαδικασίας, ούτως ώστε, όποια και αν είναι η έκβασή της, να υπάρξουν οφέλη για τις ήδη σημαντικές διμερείς σχέσεις, έθεσε στον υπουργό Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Νικόλα Ντιμιτρόφ, κατά την παρουσία του τελευταίου στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη.

Στην εισαγωγική ομιλία της η κ. Νίνα Κασιμάτη, αφού δήλωσε πως πρέπει να παραμείνουμε αισιόδοξοι ότι, σε κάθε περίπτωση, η τρέχουσα διαπραγμάτευση θα ενδυναμώσει τις σχέσεις των δύο χωρών, υπογράμμισε πως η εξεύρεση μιας «αμοιβαία συμφωνημένης ονομασίας της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα», η ανάγκη της οποίας αμοιβαιότητας έχει ήδη κατοχυρωθεί από τον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, έχει ως τώρα βασιστεί στις αρχές ότι η χρήση του ονόματος θα πρέπει να είναι και erga omnes - έναντι όλων, δηλαδή στο εσωτερικό και το εξωτερικό, αλλά και «για όλους τους σκοπούς», με το οποίο εννοούνται οι χρήσεις με τα παράγωγα του ονόματος και οι επιθετικοί προσδιορισμοί.

Η Ελληνίδα Βουλευτής ρώτησε τον Υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ με ποιον συγκεκριμένο τρόπο μπορεί να προστατεύσει από την πλευρά του το έδαφος της διαπραγμάτευσης, όταν επιδιώκει τη διατήρηση της συνταγματικής ονομασίας «Δημοκρατία της Μακεδονίας», καθώς και αν παρέχει την αναγκαία προστασία στη διαπραγματευτική διαδικασία, όταν στην πράξη διεκδικεί τη νομιμοποίηση ενός καθεστώτος «διπλής ονομασίας».

Στην απάντηση του ο κ. Ντιμιτρόφ, αναφέρθηκε στις τρέχουσες συνομιλίες και τη δυσκολία να εξισορροπηθούν τα μη συμβατά πάντα μεταξύ τους συμφέροντα της προστασίας της διαπραγμάτευσης και της ενημέρωσης της κοινής γνώμης, λέγοντας ότι υπάρχει ο κίνδυνος η δημοσιοποίηση των διαπραγματευτικών θέσεων να περιορίζει τις δυνατότητες της ίδιας της διαπραγμάτευσης. Επίσης, δήλωσε πως δεν ξέρει αν είναι εποικοδομητικό να πούμε ότι η λύση πρέπει να εμπεριέχει τις θέσεις των δύο μερών, ότι θα πρέπει να υπάρχει δημιουργικότητα ώστε τα στοιχεία της να καλύπτουν ό,τι είναι πιο σημαντικό για την Αθήνα και, την ίδια στιγμή, ό,τι είναι πραγματικά σημαντικό για τα Σκόπια.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

ηνιοχος 2018

και εσυ θα σωσεις την κατασταση με τους βλαχοσκοπιανους συριζαιοκουμμουνα; χα χα χα ας γελασω.κοιτατε τα ψεματα που ειπατε και αφηστε τους ηρωισμους.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4554466

Προκειμένου να αναδειχτούν με σαφήνεια οι διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ - Από την Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι η ΝΔ αντέγραψε το προγραμμα Μάκρι στην Αργεντινή - Νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αναμενεται στις 5-6 Οκτωβρίου

6