Καϊλή σε Μογκερίνι: Να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο

kaili

Η ευρωβουλευτής έστειλε επιστολή στην Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ με αφορμή την τραγωδία με το Μιράζ στη Σκύρο, αλλά και ενόψει της συζήτησης για την Τουρκία στο Στρασβούργο

Την επιθετικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο επεσήμανε σε επιστολή της στην Ύπατη εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή.

Η κ.Καϊλή, με αφορμή το σημερινό τραγικό συμβάν στη Σκύρο και ενόψει της συζήτησης για την Τουρκία την επόμενη εβδομάδα στην ολομέλεια του Στρασβούργου, κάλεσε την Μογκερίνι να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αποφυγή κλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο, καθώς και την πρόληψη ανάλογων περιστατικών στο μέλλον.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

«Αγαπητή Αντιπρόεδρε, Ύπατε Εκπρόσωπε, Φεντερίκα Μογκερίνι,

Το σημερινό τραγικό συμβάν στα βορειοανατολικά της Σκύρου, αναδεικνύει για μία ακόμη φορά το δυσανάλογο βάρος που καλείται να φέρει η Ελλάδα για τη προάσπιση των Ευρωπαϊκών συνόρων σε μία περιοχή που γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη εξαιτίας της αναθεωρητικής πολιτικής της Τουρκικής κυβέρνησης, η οποία υπερθεματίζεται από τις εξίσου επικίνδυνες δηλώσεις της τουρκικής αντιπολίτευσης.

Είναι γνωστό τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην Βορειοατλαντική Συμμαχία ότι η Ελλάδα εμπλέκεται τους τελευταίους μήνες σε μία χαμηλής έντασης αντιπαράθεση που προκαλεί η Τουρκική επιθετικότητα, σε στεριά, θάλασσα και αέρα, την οποία η Αθήνα προσπαθεί να περιορίσει αποφεύγοντας κάθε κλιμάκωση, είτε αυτό αφορά στην απαγωγή Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές, είτε τον εμβολισμό ελληνικής ακταιωρού από τουρκικά σκάφη, είτε τις αμέτρητες παραβιάσεις του ελληνικού και, άρα ευρωπαϊκού, εναερίου χώρου από τα τουρκικά αεροσκάφη.

Το στρατιωτικό προσωπικό της Ελλάδας σε στεριά, αέρα και θάλασσα χειρίζεται την απροκάλυπτη επιθετικότητα της Άγκυρας με στωικότητα, γενναιότητα, σοβαρότητα και επαγγελματισμό, όπως ακριβώς αρμόζει σε ένα στρατό της Ευρώπης, ο οποίος είναι εγγυητής σταθερότητας και ειρήνης. Ακριβώς σε αυτόν τον επαγγελματισμό βασίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η βορειοατλαντική Συμμαχία την ελπίδα της ότι δεν θα συμβεί κάποιο ατύχημα που θα πυροδοτήσει μία κλιμάκωση την οποία με δυσκολία θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ζωτική ευθύνη να κλείσει παράθυρα ευκαιρίας που φέρουν κινδύνους κλιμάκωσης και να δημιουργήσει ένα περιβάλλον θεσμικής βεβαιότητας στη περιοχή με κόκκινες γραμμές που από τη μία μεριά η Τουρκία θα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν θα πρέπει ποτέ να τολμήσει να ξεπεράσει, αλλά και από την άλλη το ελληνικό στρατιωτικό προσωπικό, θα μπορεί να εκπληρώνει τις επιχειρησιακές υποχρεώσεις του με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Γνωρίζω ότι η ασφάλεια στη περιοχή είναι στη κορυφή των προτεραιοτήτων σας και θεωρώ ότι συμμερίζεστε την ανησυχία μου για τη κλιμακούμενη ρευστότητα στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου.

Θέλω να πιστεύω επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναγνωρίζει τον υψηλού επιπέδου επαγγελματισμό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και την εγγύηση που αυτός φέρει για τον περιορισμό του κινδύνου κλιμάκωσης σε θερμό επεισόδιο απέναντι στην ανεύθυνη πολιτική της Άγκυρας, και την αίσθηση βεβαιότητας που δίνεται στις Βρυξέλλες ότι η Ελλάδα, παρά τη δεινή της θέση, είναι ο βασικός πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στη περιοχή.

Στο πλαίσιο του ρόλου σας ως Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του δικού μου ως Επικεφαλής της αντιπροσωπίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ σας καλώ να αναλάβουμε μία πρωτοβουλία όπου θα πρέπει:

1) Να αποτιμηθεί η στρατηγική κατάσταση στη περιοχή του Αιγαίου, δεδομένης της όλο και πυκνότερη επιθετικής δραστηριότητας της Τουρκίας,

2) Να καταγραφούν οι επιχειρησιακές ανάγκες φύλαξης των συνόρων στη Ελλάδα και τη Κύπρο και θα αναζητηθούν τρόποι που θα διευκολύνουν την δυνατότητα του προσωπικού να επιτελεί το ρόλο του ως εγγυητής σταθερότητας στην περιοχή για τον περιορισμό του κινδύνου κλιμάκωσης σε θερμό επεισόδιο, και

3) Να αναγνωριστεί ο ρόλος του προσωπικού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην ασφάλεια της περιοχής με τη συμβολική αναγνώριση από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης των στρατιωτικών που πέφτουν στην ώρα του καθήκοντος και αποζημίωσής των οικογενειών τους.

Η ανταπόκρισής σας στο κάλεσμά μου θα αποτελούσε σημαντικό διπλωματικό μήνυμα και προσδοκώ στην ανταπόκριση και αλληλεγγύη σας.

Μετά τιμής,

Εύα Καϊλή
Ευρωβουλευτής, της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών
Επικεφαλής της Αντιπροσωπίας του Ευρωπαϊκού Kοινοβουλίου στο ΝΑΤΟ."

ΣΧΟΛΙΑ (3)

888

ΝΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΤΡΙΜΕΛΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕ ΠΕΝΤΕ ΕΞΙ ΑΤΟΜΑ ΜΠΛΑ.ΜΠΛΑ.ΜΠΛΑ.ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΝΤΑ ΤΟΥΣ ΜΟΓΓΟΛΟΥΣ.ΩΡΑΙΑΑΑ

Μαρία

Κορίτσι μου, άλλο πράμα η ΜΠΟΥΜΠΥΟΛΙΝΑ και άλλο η ΜΠΟΥΜΠΟΥ.

moby tik

bravo kopela mou, mia ellinida stin evropi

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

airplane_venez

Σύμφωνα με πηγή από τη Βενεζουέλα, που επικαλείται ο ΣΚΑΪ, ο δεύτερος υπουργός επέβαινε σε ένα από τα αεροσκάφη που έφθασαν στην Ελλάδα - Το ίδιο κανάλι κάνει λόγο και για επαφές της κυβέρνησης Τσίπρα με συνεργάτες του Γκουαϊδό

8
mloizou0

Μητσοτάκης για τις αποκαλύψεις του «Πρώτου ΘΕΜΑτος»: Το ερώτημα είναι αν ο κ. Τσίπρας το γνώριζε - Γεννηματά: Δεν γνώριζε ο Τσίπρας ποια έβαζε; - Αμηχανία σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου - Επικρίσεις εκ των έσω από τον γγ του υπουργείου Εσωτερικών: Αν το είχανε ψάξει καλύτερα, δεν θα γινόταν η πρόταση

97