Τσίπρας στο Υπουργικό: Φρένο στην κλιμάκωση με Τουρκία, γκάζια στους υπουργούς για την αξιολόγηση

Τσίπρας στο Υπουργικό: Φρένο στην κλιμάκωση με Τουρκία, γκάζια στους υπουργούς για την αξιολόγηση

Παρέμβαση πυγμής από τον πρωθυπουργό, πριν τον Πάσχα, την ώρα που η κατάσταση πάει να ξεφύγει στα ελληνοτουρκικά

tsipras_arxio
Τον σοβαρό λόγο, που τον ανάγκασε να συγκαλέσει Μεγάλη Τρίτη το υπουργικό συμβούλιο έδειξε με κάθε τρόπο και σε πολύ αυστηρό τόνο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας χθες στους υπουργούς του: ότι είναι ο ίδιος που δίνει τις κατευθύνσεις, θέτει τα όρια των συμπεριφορών και καθορίζει προτεραιότητες και στόχους. Και πως δεν πρόκειται να ανεχθεί καθυστερήσεις στον κρίσιμο τομέα των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές για την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου. Αλλά και ότι στα ελληνοτουρκικά είναι ο ίδιος που ρυθμίζει κάθε το επίπεδο και την ένταση της αντιπαράθεσης.

Και στα δύο αυτά θέματα, ο κ. Τσίπρας φρόντισε να είναι σαφής και ιδιαίτερα συγκεκριμένος, φανερώνοντας ίσως ταυτόχρονα και την ανησυχία του Μεγάρου Μαξίμου για τις τελευταίες εξελίξεις. Τα μηνύματα του πρωθυπουργού είχαν πολλούς αποδέκτες: Αφενός μεν τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, που την Μεγάλη Δευτέρα έβαλε με πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς κατά του ταγίπ Ερντογάν, κλιμακώνοντας τη ρητορική σύγκρουση και δίνοντας την εντύπωση ότι τα πράγματα με την Άγκυρα γίνονται απολύτως ανεξέλεγκτα. Αφετέρου σε υπουργούς, που δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται το επείγον του στόχου να κλείσει η αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος και καταφεύγουν σε καθυστερήσεις.

Με την οικονομία να κινείται μάλλον υποτονικά το πρώτο τρίμηνο και τις υποθέσεις, στις οποίες έχει επενδύσει το Μαξίμου στο πλαίσιο της σκανδαλολογίας να μην αποδίδουν ιδιαίτερα πολιτικά οφέλη, το τελευταίο που θέλει η κυβέρνηση αυτή την περίοδο είναι να διαταραχθεί το πολιτικό και οικονομικό κλίμα, είτε λόγω της παρατεταμένης ανησυχίας για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, είτε λόγω κωλυσιεργιών στην αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος, που μπορεί να φέρει ολιγόμηνη παράταση του μνημονίου και άρα πλήρη κατάρρευση του αφηγήματος περί καθαρής και βιώσιμης εξόδου στις αγορές και αποτίναξη της επιτροπείας.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να βάλει φρένο στην ανεξέλεγκτη ένταση με την Τουρκία, αλλά και να πατήσει στα γκάζια στους υπουργούς του να τελειώνουν το συντομότερο με την εκπλήρωση των προαπαιτουμένων που απομένουν για την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου.

Μήνυμα σε Τουρκία και σε… Καμμένο

Κινούμενος σε εντελώς διαφορετικό κλίμα από τις προχθεσινές δηλώσεις του υπουργού Άμυνας περί «τρελού Ερντογάν» και κινδύνου να μείνουν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί για 15 χρόνια στις τουρκικές φυλακές, ο κ. Τσίπρας υιοθέτησε ήπια στάση και προσεκτικές διατυπώσεις, επιχειρώντας να σβήσει κάπως τη φωτιά και να ζητήσει από την Άγκυρα μία κίνηση καλής θέλησης με τη σύντομη απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών μας που κρατούνται στην Ανδριανούπολη.

Αφού διαπίστωσε πάντως ότι «η
Κλείσιμο
Τουρκία, το τελευταίο διάστημα εντείνει την προκλητικότητα της και οξύνει την κατάσταση σε όλα τα μέτωπα» διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα ισχυρή και ασφαλής. Με ισχυρές διεθνείς συμμαχίες, ισχυρά ερείσματα και ως εκ τούτου δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Προβληματισμού βεβαίως, αλλά όχι ανησυχίας. Δεν απειλούμε κανέναν, αλλά την ίδια στιγμή δεν φοβόμαστε και κανέναν».

Κάλεσε δε τους γείτονες μας «να αφήσουν αυτή την αδιέξοδη ρητορική κλιμάκωση, διότι δεν οδηγεί πουθενά» - μία παραίνεση όμως που έμμεσα αφορά και τα κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα, που χρησιμοποιούν ακραίους τόνους.

Προσπαθώντας να καθησυχάσει για τους δύο στρατιωτικούς κάλεσε τους Τούρκους να «αφήσουν τις επιθέσεις και να προχωρήσουν το γρηγορότερο δυνατό σε μια κίνηση καλής θέλησης για την επίσπευση της επιστροφής των δύο Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη. Είναι άδικο να κρατούνται». Και πρόσθεσε απευθυνόμενος και προσωπικά στον κ. Ενρτογάν: «Όπως εμείς στο παρελθόν επιστρέψαμε Τούρκους στρατιώτες, που κάνοντας περιπολία πέρασαν για λίγα μέτρα στα ελληνικά σύνορα, έτσι περιμένω σήμερα από τον Τούρκο Πρόεδρο να πράξει το ίδιο. Να επισπευτούν οι δικονομικές διαδικασίες, ώστε να επιστρέψουν στην πατρίδα μας οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, που δεν έχουν κάνει –επαναλαμβάνω- τίποτα περισσότερο από το να επιτελούν το καθήκον τους στα σύνορα, περιπολώντας για παράνομες διελεύσεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Και είναι μία κίνηση, την οποία θα την περιμένουμε. Θα κάνουμε υπομονή. Δεν θέλουμε εμείς να είμαστε αυτοί οι οποίοι ρίχνουμε λάδι στη φωτιά, αλλά όλοι ας καταλάβουν ότι κρίνονται από τις πράξεις και από τα αποτελέσματα των πράξεών τους και από εμάς και από τη διεθνή κοινότητα».

«Κλείστε τώρα την αξιολόγηση»

Στο θέμα της οικονομίας ο πρωθυπουργός περιέγραψε την πορεία, λέγοντας ότι η συζήτηση με τους εταίρους και δανειστές αφορά στην συγκρότηση ενός αναπτυξιακού σχεδίου, στη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας με τον καθορισμό του πλαισίου εποπτείας, χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης, αλλά με καθαρή έξοδο, που δεν θα έχει νέες δεσμεύσεις και τρίτο θέμα τη ρύθμιση του χρέους!

Για να γίνουν όλα αυτά «βασική και κύρια τεχνική προϋπόθεση, όχι αμελητέα, για να έχουμε αίσια έκβαση σε όλες αυτές τις συζητήσεις, είναι μία και μοναδική: Η ολοκλήρωση έγκαιρα της τέταρτης αξιολόγησης» σημείωσε με έμφαση ο κ. Τσίπρας και ξεκαθάρισε ότι «στο τέλος της διαδρομής δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός».

«Βούλησή μου είναι να μην δεχτώ καθυστερήσεις, κωλυσιεργίες και τεχνητά εμπόδια. Όποιος λοιπόν έχει αντιρρήσεις επ’ αυτού, θα ήθελα να τις εκφράσει τώρα. Διότι εδώ δεν κρίνεται το ατομικό έργο κάθε υπουργού, αλλά το συλλογικό μας στοίχημα. Και εκεί πρέπει να είμαστε όλοι και όλες πάρα πολύ αυστηροί με τους εαυτούς μας» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, θέτοντας τους υπουργούς προ των ευθυνών τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης