Τσίπρας στο Υπουργικό: Φρένο στην κλιμάκωση με Τουρκία, γκάζια στους υπουργούς για την αξιολόγηση

tsipras_arxio

Παρέμβαση πυγμής από τον πρωθυπουργό, πριν τον Πάσχα, την ώρα που η κατάσταση πάει να ξεφύγει στα ελληνοτουρκικά

Τον σοβαρό λόγο, που τον ανάγκασε να συγκαλέσει Μεγάλη Τρίτη το υπουργικό συμβούλιο έδειξε με κάθε τρόπο και σε πολύ αυστηρό τόνο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
, μιλώντας χθες στους υπουργούς του: ότι είναι ο ίδιος που δίνει τις κατευθύνσεις, θέτει τα όρια των συμπεριφορών και καθορίζει προτεραιότητες και στόχους. Και πως δεν πρόκειται να ανεχθεί καθυστερήσεις στον κρίσιμο τομέα των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές για την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου. Αλλά και ότι στα ελληνοτουρκικά είναι ο ίδιος που ρυθμίζει κάθε το επίπεδο και την ένταση της αντιπαράθεσης.

Και στα δύο αυτά θέματα, ο κ. Τσίπρας φρόντισε να είναι σαφής και ιδιαίτερα συγκεκριμένος, φανερώνοντας ίσως ταυτόχρονα και την ανησυχία του Μεγάρου Μαξίμου για τις τελευταίες εξελίξεις. Τα μηνύματα του πρωθυπουργού είχαν πολλούς αποδέκτες: Αφενός μεν τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, που την Μεγάλη Δευτέρα έβαλε με πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς κατά του ταγίπ Ερντογάν, κλιμακώνοντας τη ρητορική σύγκρουση και δίνοντας την εντύπωση ότι τα πράγματα με την Άγκυρα γίνονται απολύτως ανεξέλεγκτα. Αφετέρου σε υπουργούς, που δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται το επείγον του στόχου να κλείσει η αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος και καταφεύγουν σε καθυστερήσεις.

Με την οικονομία να κινείται μάλλον υποτονικά το πρώτο τρίμηνο και τις υποθέσεις, στις οποίες έχει επενδύσει το Μαξίμου στο πλαίσιο της σκανδαλολογίας να μην αποδίδουν ιδιαίτερα πολιτικά οφέλη, το τελευταίο που θέλει η κυβέρνηση αυτή την περίοδο είναι να διαταραχθεί το πολιτικό και οικονομικό κλίμα, είτε λόγω της παρατεταμένης ανησυχίας για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, είτε λόγω κωλυσιεργιών στην αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος, που μπορεί να φέρει ολιγόμηνη παράταση του μνημονίου και άρα πλήρη κατάρρευση του αφηγήματος περί καθαρής και βιώσιμης εξόδου στις αγορές και αποτίναξη της επιτροπείας.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να βάλει φρένο στην ανεξέλεγκτη ένταση με την Τουρκία, αλλά και να πατήσει στα γκάζια στους υπουργούς του να τελειώνουν το συντομότερο με την εκπλήρωση των προαπαιτουμένων που απομένουν για την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου.

Μήνυμα σε Τουρκία και σε… Καμμένο

Κινούμενος σε εντελώς διαφορετικό κλίμα από τις προχθεσινές δηλώσεις του υπουργού Άμυνας περί «τρελού Ερντογάν» και κινδύνου να μείνουν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί για 15 χρόνια στις τουρκικές φυλακές, ο κ. Τσίπρας υιοθέτησε ήπια στάση και προσεκτικές διατυπώσεις, επιχειρώντας να σβήσει κάπως τη φωτιά και να ζητήσει από την Άγκυρα μία κίνηση καλής θέλησης με τη σύντομη απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών μας που κρατούνται στην Ανδριανούπολη.

Αφού διαπίστωσε πάντως ότι «η Τουρκία, το τελευταίο διάστημα εντείνει την προκλητικότητα της και οξύνει την κατάσταση σε όλα τα μέτωπα» διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα ισχυρή και ασφαλής. Με ισχυρές διεθνείς συμμαχίες, ισχυρά ερείσματα και ως εκ τούτου δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Προβληματισμού βεβαίως, αλλά όχι ανησυχίας. Δεν απειλούμε κανέναν, αλλά την ίδια στιγμή δεν φοβόμαστε και κανέναν».

Κάλεσε δε τους γείτονες μας «να αφήσουν αυτή την αδιέξοδη ρητορική κλιμάκωση, διότι δεν οδηγεί πουθενά» - μία παραίνεση όμως που έμμεσα αφορά και τα κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα, που χρησιμοποιούν ακραίους τόνους.

Προσπαθώντας να καθησυχάσει για τους δύο στρατιωτικούς κάλεσε τους Τούρκους να «αφήσουν τις επιθέσεις και να προχωρήσουν το γρηγορότερο δυνατό σε μια κίνηση καλής θέλησης για την επίσπευση της επιστροφής των δύο Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη. Είναι άδικο να κρατούνται». Και πρόσθεσε απευθυνόμενος και προσωπικά στον κ. Ενρτογάν: «Όπως εμείς στο παρελθόν επιστρέψαμε Τούρκους στρατιώτες, που κάνοντας περιπολία πέρασαν για λίγα μέτρα στα ελληνικά σύνορα, έτσι περιμένω σήμερα από τον Τούρκο Πρόεδρο να πράξει το ίδιο. Να επισπευτούν οι δικονομικές διαδικασίες, ώστε να επιστρέψουν στην πατρίδα μας οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, που δεν έχουν κάνει –επαναλαμβάνω- τίποτα περισσότερο από το να επιτελούν το καθήκον τους στα σύνορα, περιπολώντας για παράνομες διελεύσεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Και είναι μία κίνηση, την οποία θα την περιμένουμε. Θα κάνουμε υπομονή. Δεν θέλουμε εμείς να είμαστε αυτοί οι οποίοι ρίχνουμε λάδι στη φωτιά, αλλά όλοι ας καταλάβουν ότι κρίνονται από τις πράξεις και από τα αποτελέσματα των πράξεών τους και από εμάς και από τη διεθνή κοινότητα».

«Κλείστε τώρα την αξιολόγηση»

Στο θέμα της οικονομίας ο πρωθυπουργός περιέγραψε την πορεία, λέγοντας ότι η συζήτηση με τους εταίρους και δανειστές αφορά στην συγκρότηση ενός αναπτυξιακού σχεδίου, στη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας με τον καθορισμό του πλαισίου εποπτείας, χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης, αλλά με καθαρή έξοδο, που δεν θα έχει νέες δεσμεύσεις και τρίτο θέμα τη ρύθμιση του χρέους!

Για να γίνουν όλα αυτά «βασική και κύρια τεχνική προϋπόθεση, όχι αμελητέα, για να έχουμε αίσια έκβαση σε όλες αυτές τις συζητήσεις, είναι μία και μοναδική: Η ολοκλήρωση έγκαιρα της τέταρτης αξιολόγησης» σημείωσε με έμφαση ο κ. Τσίπρας και ξεκαθάρισε ότι «στο τέλος της διαδρομής δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός».

«Βούλησή μου είναι να μην δεχτώ καθυστερήσεις, κωλυσιεργίες και τεχνητά εμπόδια. Όποιος λοιπόν έχει αντιρρήσεις επ’ αυτού, θα ήθελα να τις εκφράσει τώρα. Διότι εδώ δεν κρίνεται το ατομικό έργο κάθε υπουργού, αλλά το συλλογικό μας στοίχημα. Και εκεί πρέπει να είμαστε όλοι και όλες πάρα πολύ αυστηροί με τους εαυτούς μας» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, θέτοντας τους υπουργούς προ των ευθυνών τους.

ΣΧΟΛΙΑ (5)

Παρατηρητης1

Φυσικα πρεπει να πεσουν οι τονοι. Πολεμος τωρα μες το Πασχα, χιλιαδες αρνακια να μεινουν αφαγωτα; Πως θα κανω διακοπες με την πουλαδα μου. Μετα εχουμε τουριστικη σαιζον παλι στα τεσσερα για χαρι του τουρισμου.

ΗΜΕΡΕΣ

ΡΙΞΕ ΣΤΟΝ ΤΟΣΚΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Α ΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟ ΛΗΤΙΣΤΩΝ

Αντιπαπατζής

Τους τρέχει του υπουργούς του να κλείσουν την αξιολόγηση ,γιατί το πάει για εκλογές το φθινόπωρο με το μυθιστόρημα του Μωυσή .Δηλαδή Έξοδο προς την ελευθερία ,την αξιοπρέπεια ,την ανεξαρτησία ,την αυτονομία, την αυτάρκεια στην Γή της επαγγελίας χωρίς μνημόνια προγράμματα, επιτροπείες, εποπτείες, ελέγχους ,πατρονείες,άσχετως απο το γεγονός ότι άν δεν ήταν αυτός με τον Κουβέλη θα είχαμε βγεί απο το 2015 και το ότι χωρίς πιστοληπτικό πρόγραμμα -δίχτυ ασφαλείας θα μας ξεσκίσουν οι αγορές στα τοκογλυφικά επιτόκια .Με υποσχέσεις πάλι πρός τους πάντες για τα πάντα και άλλες δημαγωγίες που θα πιστέψουν οι αφελείς, τα κορόϊδα και χαμηλής νοημοσύνης χαχόλοι για να πιάσει ενα 20 % .Λύσεις η ποινικοποίηση των ανεκπλήρωτων προεκλογικών υποσχέσεων και η ψήφος με τουλάχιστον απολυτήριο λυκείου και i.q.>=100

Γιάννης

Τάδε έφη γελοίος και κυρίως χέστης! Μουγκα στη στρούγκα γιατί ο λύκος κόβει βόλτες απ' έξω. Σήκω και φύγε ρε δειλέ εδώ και τώρα, κι όσο έχεις πόδια να βαδίσεις!

Καβουρακιας

Αφου η Ελλας ειναι χωρα ισχυρη και σφαλης τοτε 'τραβα μπρως' και μην φοβασαι. Οι ψαραδες δεν μπωρουν να ψαρεψουν, καθημερηνως εχουμε αναχαιτησεις ,υπολογησες τα εξοδα;Μια ειναι η λυση .Η Τουρκια στα ανατολικα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

georgoulis_main

Μετά τα «όχι» από τον Π. Γιαννάκη, τον Γ. Καπουτζίδη, πρωτοκλασσάτα στελέχη όπως ο Ν. Φίλης, ο Γ. Δραγασάκης, η Έφη Αχτσιόγλου το ψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος κλείνει με τον ηθοποιό Αλέξη Γεωργούλη - Και ο Ρος Ντέιλι στο ευρωψηφοδέλτιο

30
neo-eksarxeia

Μετανάστες που αφέθηκαν ελεύθεροι ώρες μετά την προσαγωγή τους κατά την επιχείρηση της Αστυνομίας στα Εξάρχεια, έστησαν σκηνές στο Σύνταγμα λέει ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΝΔ

7