Γεννηματά: Το Σύνταγμα πρέπει να γίνει πιο λειτουργικό, ορθολογικό και ανθεκτικό

Γεννηματά: Το Σύνταγμα πρέπει να γίνει πιο λειτουργικό, ορθολογικό και ανθεκτικό

Τις προτάσεις της για την αναθεώρηση του Συντάγματος κατέθεσε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής: Ενίσχυση του Προέδρου της Δημοκρατίας, σταθεροί εκλογικοί κύκλοι και μη κρατικά πανεπιστήμια

Την ανάγκη να γίνουν  σημαντικές τομές στο πολιτικό μας σύστημα επισημαίνει σε γραπτή δήλωσή η Φώφη Γεννηματά.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής στέκεται ιδιαίτερα στην αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να γίνει πιο λειτουργικό, ορθολογικό και ανθεκτικό.

«Στο Κίνημα Αλλαγής είμαστε βαθιά πεπεισμένοι πως δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία τουλάχιστον ορισμένες συνταγματικές διατάξεις που προκαλούν σοβαρές θεσμικές δυσλειτουργίες να τροποποιηθούν με αφετηρία την παρούσα Βουλή» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό, προτείνει να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες αναθεώρησης του Συντάγματος, «χωρίς περαιτέρω εξωθεσμικούς και παρακοινοβουλευτικούς πειραματισμούς».

Οι βασικές αλλαγές που προτείνει είναι ηκαθιέρωση σταθερού εκλογικού κύκλου, η κατάργηση σειράς προνομίων του πολιτικού συστήματος, η ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, η ενδυνάμωση των ανεξάρτητων αρχών, η εμπέδωση της διαφάνειας στη χρηματοδότηση των κομμάτων και τέλος η αλλαγή της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος.

«Καλούμε την Κυβέρνηση και την Αξιωματική Αντιπολίτευση να τοποθετηθούν πάνω στις συγκεκριμένες αυτές προτάσεις και να αποσαφηνίσουν τις θέσεις και προθέσεις τους. 
Εμείς εμμένουμε στις θέσεις μας για ένα συναινετικό, αντιπροσωπευτικό, αληθινά δημοκρατικό πολιτικό σύστημα» καταλήγει στη δήλωσή της η κυρία Γεννηματά.

Οι προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για τη συνταγματική αναθέωρηση:
 
Είναι ανάγκη για μια γενναία συνταγματική αναθεώρηση, που θα σηματοδοτεί τη νέα εποχή στην οποία πρέπει να προχωρήσει η χώρα. Χρειαζόμαστε ένα Σύνταγμα λιτό, απλό, λειτουργικό, βασισμένο στις αρχές της ελευθερίας και του κράτους δικαίου. Προσαρμοσμένου στις σύγχρονες ανάγκες της χώρας, χωρίς φλύαρες, ξεπερασμένες και περιττές διατάξεις, που θα εκφράζει και θα συμπυκνώνει ένα συνολικό αίτημα Ανόρθωσης.

Το νέο Σύνταγμα πρέπει:

-Να αποτυπώνει νέες πολιτειακές ισορροπίες

-Να διασφαλίζει την πλήρη διάκριση των εξουσιών

-Να ενισχύει την πολιτική σταθερότητα

-Να καταργεί προνόμια του πολιτικού συστήματος

-Να καταργεί διατάξεις που δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα

- Να θεμελιώνει και να προστατεύει το δικαίωμα στα Κοινά Αγαθά και να διασφαλίζει και να προωθεί τις αρχές της ανοιχτής κοινωνίας

Οι βασικές αλλαγές που προτείνονται είναι:

Ενισχυμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας

 - Χρειάζονται θεσμικά αντίβαρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανισορροπία που προέκυψε από την θεσμική υπερ-ενίσχυση του πρωθυπουργού. Προτείνεται λελογισμένη ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας για να εξισορροπηθεί το πλήρως πρωθυπουργοκεντρικό μοντέλο.

- Ο Πρόεδρος να έχει τη δυνατότητα να συγκαλεί με πρωτοβουλία του το Συμβούλιο

των Πολιτικών Αρχηγών, το οποίο από άτυπο αποκτά θεσμικό χαρακτήρα.

- Να μπορεί να  ορίζει τους προέδρους των Ανεξάρτητων Αρχών από κατάλογο που προτείνει η Βουλή.

- Να επιλέγει την ηγεσία της Δικαιοσύνης από κατάλογο που έχει σταλεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής από τις ολομέλειες των Ανωτάτων Δικαστηρίων κι έχει αξιολογηθεί επίσης από το Υπουργικό Συμβούλιο

Σταθερός εκλογικός κύκλος

Α) -Η εκλογολογία που ξεκινάει σχεδόν την επομένη των εκλογών, δημιουργεί μόνιμο κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας. Δύο από τις πιο σημαντικούς λόγους πρόωρης προσφυγής στις κάλπες αποτελούν η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και η καταχρηστική εφαρμογή της πρόβλεψης του Συντάγματος περί αντιμετώπισης «εθνικού θέματος εξαιρετικής σημασίας» για τη διάλυση της Βουλής. Γι΄αυτό, προκειμένου να ενισχυθεί το κλίμα πολιτικής σταθερότητας προτείνεται:

- Η μείωση στις 160 των ψήφων που απαιτούνται για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αντί για 180 που απαιτούνται σήμερα. Σε περίπτωση που δεν εξασφαλίζονται οι 180 ψήφοι στην τρίτη ψηφοφορία θα μπορούσε να προβλεφθεί παράταση της θητείας του νυν προέδρου για ένα χρόνο, ώστε να έχουν διαμορφωθεί άλλες συνθήκες. Σε περίπτωση που ούτε τότε σχηματίζεται πλειοψηφία 180, να απαιτούνται 160 ψήφοι για την εκλογή ΠτΔ στην τρίτη ψηφοφορία. Στον διάλογο έχουν κατατεθεί προτάσεις και για τη συγκρότηση ειδικού εκλεκτορικού σώματος για την εκλογή του ΠτΔ.

Β) - Η διάλυση της Βουλής και η πρόωρη προσφυγή σε εκλογές από την κυβέρνηση επικαλούμενη την ανάγκη αντιμετώπισης «εθνικού θέματος εξαιρετικής σημασίας», να αποφασίζεται από τη Βουλή με πλειοψηφία 3/5. Η κυβέρνηση πρέπει να εμφανιστεί ενώπιον της Βουλής και να εξηγήσει για ποιό λόγο συντρέχουν οι λόγοι διάλυσης της και ζητώντας ενισχυμένη πλειοψηφία γι΄αυτό.  Έτσι θα είναι πιο δύσκολη η κατάχρηση του συγκεκριμένου άρθρου.

Κατάργηση προνομίων του πολιτικού συστήματος

Καταργούνται προνόμια του πολιτικού συστήματος. Το άρθρο 86, «περί ευθύνης υπουργών» είναι καιρός να αλλάξει, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα όπως αυτά που ζούμε το τελευταίο διάστημα. Δημιουργείται δικαστικό συμβούλιο ανώτατων δικαστών από τον Άρειο Πάγο και το ΣτΕ με κλήρωση, το οποίο κρίνει αν μια υπόθεση που αφορά πολιτικό πρόσωπο πρέπει να παραπεμφθεί στη Βουλή κι όχι η παραπομπή να γίνεται “αμελλητί”. Η Βουλή με απλή πλειοψηφία αποφαίνεται για παραπομπή σε δίκη. Για τους υπουργούς καταργούνται οι ειδικές προβλέψεις παραγραφής και ισχύουν οι ίδιοι κανόνες παραγραφής με εκείνους των υπολοίπων πολιτών.

Επίσης αναθεωρείται το άρθρο 62 που παρέχει ασυλία στους βουλευτές. Οι

βουλευτές να μη διαθέτουν ασυλία αυτοδικαίως, ακόμη και όταν κατηγορούνται για εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου. Μπορούν να προσφεύγουν και να ζητούν προστασία της Βουλής μόνον όταν θεωρούν ότι η δίωξή τους είναι πολιτική ή καταχρηστική.

Μη κρατικά πανεπιστήμια

Αναθεώρηση του άρθρου 16 ώστε να δίνεται η δυνατότητα ίδρυσης ΑΕΙ μη κρατικών. Πανεπιστημίων σοβαρών κι αξιόπιστων, με διαδικασίες αυστηρής πιστοποίησης, ελέγχου και διαρκούς αξιολόγησης, ώστε να τελειώσει η απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σήμερα με τα “κατ ευφημισμόν” πανεπιστήμια.

Ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης με αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της

Η ηγεσία της Δικαιοσύνης επιλέγεται από κατάλογο προσώπων που προτείνεται από το κάθε Ανώτατο Δικαστήριο. Ο κατάλογος συζητείται στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής και στη συνέχεια στο Υπουργικό Συμβούλιο και κατατίθεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος επιλέγει από αυτό.

Τροποποίηση του τρόπου στελέχωσης των ανεξάρτητων αρχών

Αλλαγή της απαιτούμενης πλειοψηφίας για τη στελέχωση των ανεξάρτητων

αρχών στα 3/5, όχι πια της Διάσκεψης των Προέδρων αλλά της αρμόδιας

Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. H επιλογή του προέδρου των ανεξάρτητων αρχών, γίνεται από τον ΠτΔ από κατάλογο που προτείνει η  Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Ενίσχυση της θεσμικής λειτουργίας

Ενίσχυση της παρουσίας μόνιμων αξιοκρατικά επιλεγμένων στελεχών και ειδικών στην κυβερνητική και κρατική πυραμίδα. Ανοικτές, διαφανείς και αξιοκρατικές προσκλήσεις ενδιαφέροντος για πλήρωση θέσεων με αυξημένη ευθύνη (γενικοί γραμματείς υπουργείων, πρόεδροι οργανισμών, σύμβουλοι και ειδικοί σύμβουλοι).  Ασυμβίβαστο μεταξύ κομματικών αξιωμάτων και δημόσιων λειτουργιών, ειδικότερα μεταξύ της ιδιότητας του μέλους των ανώτερων οργάνων του κόμματος και έμμισθων πολιτικών θέσεων στον κυβερνητικό μηχανισμό, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αύξηση των μόνιμων θέσεων στη Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού (διοικητικού προσωπικού, νομικών συμβούλων κλπ) οι οποίες πρέπει να διαχωριστούν από τις πολιτικές.

Κρίση περί αντισυνταγματικότητας των νόμων

Η συχνή έγερση ζητημάτων αντιστυνταγματικότητας των νόμων, δημιουργεί ζήτημα ασφαλείας δικαίου, ενώ υπάρχουν αποφάσεις που εγείρουν ζητήματα σοβαρότητας. Όταν το δικαστήριο καταλήξει σε κρίση περί  αντισυνταγματικότητας προτείνεται να παραπέμπεται στην Ολομέλεια του αντίστοιχου ανώτατου δικαστηρίου, η κρίση του οποίου να είναι δεσμευτική για όλα τα κατώτερα δικαστήρια.

Αλλαγή της αναθεωρητικής διαδικασίας

 Η Βουλή μπορεί να προχωρήσει στην αναθεώρηση άρθρων του Συντάγματος

(εκτός από εκείνα που αφορούν στη μορφή του πολιτεύματος) με πλειοψηφία 3/5. Οι διατάξεις που αναθεωρούνται δεν μπορούν να αναθεωρηθούν ξανά πριν από την πάροδο 5ετίας.

Χρηματοδότηση κομμάτων

- Ο έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων και των εκλογικών δαπανών ασκείται από επιτροπή υπό την προεδρία Υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία συγκροτείται κατά πλειοψηφία από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς. Στην επιτροπή αυτή μετέχει χωρίς δικαίωμα ψήφου και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Με αυτό τον τρόπο παύουν να είναι ελέγχοντες κι ελεγχόμενοι οι πολιτικοί.

-Υποχρεωτική ηλεκτρονική ανάρτηση των οικονομικών των κομμάτων στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

-”Κόφτης” δαπανών σε περίπτωση υπέρβασης του προϋπολογισμού του κόμματος, ώστε να σταματήσει το φαινόμενο της δημιουργίας χρεών

-Οι ιδιωτικές εισφορές ανω των 200 ευρώ δημοσιοποιούνται

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (5)

Έχει δίκιο η κλεφτοπασόκα

Για να κλελβουν με μεγαλύτερη άνεση.

Ελληνικό Έθνος

Μετάφραση : Για να Κλέβουν --- και να Προδίδουν πιό Εύκολα ----+---

Γανυμήδης

κ. Γεννηματά, για να γίνει αναθεώρηση συντάγματος πρέπει να υπάρχει νόμιμο σύνταγμα, μην κοροιδεύετε τον λαό, εσύ και η παρέα σου! Μετά την πτώση της δικτατορίαςοι το 1974, οι μασόνοι σαν οργανωμένη συμμορία, έφεραν στην Ελλάδα τον επίσης μασόνο Κωνσταντίνο Καραμανλή, στης 24 Ιουλίου του ίδιου έτους σχημάτισαν μία μεταβατική "κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας", καταγράφηκε στην Ελληνική ιστορία σαν κυβέρνηση μασόνων! Ενήργησαν δίχως την εντολή του λαού αρπάζοντας την εξουσία αυθαίρετα και παράνομα την κατάλληλη στιγμή, δίχως να υπάρχει νόμιμο πολίτευμα και σύνταγμα στην χώρα μας, από τότε μέχρι σήμερα δεν έγινε δημοψήφισμα για να επιλέξει ο λαός ελεύθερα το πολίτευμα όπου θα ασκείται η εξουσία του, δια μέσω των αντιπροσώπων του, καθώς και δημοψήφισμα για την νομιμοποίηση του συντάγματος κατευθείαν από το λαό! Η τύχη της χώρας μας αποφασίστηκε μέσα στις μασονικές στοές! Ότι ακολούθησε στην συνέχεια μέχρι σήμερα στηρίζεται στην παρανομία! Όλα αυτά που αναφέρω είναι ιστορικά καταγεγραμμένα! Οι ρουφιάνοι μασόνοι όργανα των ιμπεριαλιστών, συντηρούν το παράνομο πολιτικό συστήμα στην χώρα μας, που επιπλέει σαν περίττωμα στο βόθρο της μεταπολίτευσης!

Μ.ΠΑΣΟΚ

ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΟΥΣ ΜΑΣ ΣΤΑ ΞΕΡΟΝΗΣΙΑ ΗΤΑΝ ΤΟ ΚΑΛΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ .Α ΠΑΓΕΝΕ ΡΕ.

@ΠΡΟΦΑΝΩΣ

Το σχόλιό μου δεν εξυμνεί την δικτατορία, αναφέρεται απλός στην μεταπολίτευση με το παράνομο σύνταγμα! Απο την δικτατορία τον λαό τον έριξαν στην αναρχία, οι κομματικές συμμορίες συναγωνίζονται ποιά θα λεηλατήσει περισσότερο τον λαό, αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί σε μια πραγματική "Δήμο-κρατία" όπου ο λαός ασκεί την εξουσία! Σε αυτήν την χώρα πολλοί ασχολούνται με την πολιτική όπως του λόγου σου, αλλά λίγοι έχουν γνώση πέρι αυτής!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

gavrgogloumain

Κατόπιν αιτήματος της ΝΔ, αύριο θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου - Ο υπουργός Παιδείας έκανε αποδεκτές δύο εκπρόθεσμες βουλευτικές τροπολογίες, οι οποίες ζητούν την ίδρυση τμήματος Μουσειολογίας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο και Αγροτικής Οικονομίας στο Πανεπιστημιο Πελοποννήσου

11
dimoskopisi_arthro

Με αναγωγή επί των εγκύρων σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse για την τηλεόραση του Σκάι η ΝΔ παίρνει 31% έναντι 22% του ΣΥΡΙΖΑ - Με  9,5 μονάδες μπροστά η ΝΔ στις εθνικές εκλογές - Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Στην τρίτη θέση το Κίνημα Αλλαγής

118
tsipras_5

«Ο Κώστας Αρβανίτης μοιάζει με τον Ντάισελμπλουμ, αλλά θα το ξεπεράσουμε» - «Κανείς δεν είναι τέλειος» είπε για τον Πέτρο Κόκκαλη - «Ξέχασε» την Κουντουρά και έκλεισε την παρουσίαση λέγοντας: «Έχουμε την dream team»

47
gennimata_parousiasi

Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ παρουσίασε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος - Δείτε τα 42 ονόματα - «Αυτή τη μάχη τη δίνουμε όλοι μαζί και θα την κερδίσουμε, είναι το πρώτο βήμα για τη μεγάλη ανατροπή που θα γίνει στις εθνικές εκλογές» είπε η κυρία Γεννηματά

68
mitsot0

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο του Alpha - «Ο κ. Τσίπρας δεν τολμά να κάνει τώρα εθνικές εκλογές» - Η ΝΔ θα κάνει διεθνή εκστρατεία για την «real Μακεδονία» - Αν ο κ. Μαρινάκης είχε πει για εμένα αυτά που είπε για την κυβέρνηση θα είχα καταφύγει στη Δικαιοσύνη, αλλά αυτοί δεν τολμούν καν να απαντήσουν στις καταγγελίες

85